Marian Postat Septembrie 16, 2021 Partajează Postat Septembrie 16, 2021 1 hour ago, Alin_cj said: Care 3000W pe 10ms? In grafic e puterea de iesire pe un canal. Daca mai punem si pierderile, ajung la 7000w ce-i poate oferi sursa...Ai facut o afirmatie neadevarata. 3000w pot fi oferiti de sursa aia 2 secunde, ceea ce e ceva putere... Cred ca analizam 2 grafice diferite pentru ca iata ce spune ala pus de tine: Dati fiecare zoom pe imagine intr-un soft de editat poze si-o sa trageti aceeasi concluzie. Maxim 3000 si ceva de W pentru doar 10mS in varianta cu 2 canale pe 2 Ohm. Si nu-s de la sursa, flyback-ul are un shunt in primar care limiteaza varfurile maxim posibile de curent prin tranzistori, la o valoare premeditata si la absolut fiecare puls. Limitarea curentului de varf in primar duce cat se poate de direct la limitarea puterii maxim transferabile catre sarcina de catre acel primar. Acea putere maxima este cea continua pe 2 Ohm, pentru ca acolo isi spune cuvantul limitarea. Sursei in sine deci ii este fizic imposibil sa livreze mai mult de atat. Puterea mai mare din acele milisecunde vine in principal de la filtrarea din secundar ( pentru perioade foarte scurte electroliticii pot asigura o energie enorma la tensiunile alea ), si posibil intr-o oarecare masura de la snuberizarea lossless. Pai cred ca tocmai am aratat "care e problema". Inchei cu exemplul promis de calcul ( poate fi adaptat dupa cam orice nevoi ): Traf1.pdf Sursa testata pe baza acestui calcul a functionat din prima in parametri asteptati, insa asa cum probabil se poate deduce din calcul, pierderile mari in snuber au dus la punerea ei in asteptare... Link spre comentariu
Alin_cj Postat Septembrie 16, 2021 Partajează Postat Septembrie 16, 2021 (editat) @Marian E o neintelegere. In grafic nu e puterea sursei ci e puterea de iesire a amplificatorului pe un canal. Inmulteste cu doi si mai adauga pierderile etajului final clasa ab si etajului td si asa afli puterea sursei. @Mircea posibil sa fie ceva momente in care sa gatuieste, dar poate dupa ce se incalzeste bobina la difuzor, creste impedanta vazuta de amplificator si scade necesitatea de putere. Difuzoarele profesionale de mare putere au bobine ce functioneaza pana temperaturi la 300 grade la puterea maxima. Si numai la 200 grade, rezistivitatea cuprului e de 1,7 ori mai mare ca la 25 grade, deci scade puterea absorbita din sursa. Din graficul de mai sus trag concluzia ca 2500w pe termen lung scoate sursa din schema LabGruppen ( graficul cu albastru arata 2x1100w pe 8 ohm putere amplificator + pierderi in etajul final clasa ab + pierderi pe convertoarele td). Cu 3 igbt-uri de 25A, model vechi. Mie imi place sursa asta pentru ca e simpla schema. Cu igbt de 75A sau mosfet SiC creste substantial puterea. Ma gandesc sa fac si eu una... Editat Septembrie 16, 2021 de Alin_cj Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 16, 2021 Partajează Postat Septembrie 16, 2021 Nu scrie nicaieri ca-i vorba despre 1 singur canal, din contra scrie in mod explicit ca's 2 canale! In fine, ma retrag, nu mai merita, electronica nu se face si nici nu se invata din manuale de service ci din teorie! Link spre comentariu
Alin_cj Postat Septembrie 16, 2021 Partajează Postat Septembrie 16, 2021 (editat) Cum nu scrie? 2CHs driven ce inseamna? Ce manual de service? Aia e o masuratoare facuta de cineva, postata pe alt forum Tu ai inteles gresit. 2CH driven inseamna ca amandoua canale functioneaza, nu ca se aduna masuratorile de la amandoua canale. Editat Septembrie 16, 2021 de Alin_cj Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 16, 2021 Partajează Postat Septembrie 16, 2021 (editat) @Marian Stai sa vezi cind vor apărea manualele service de la ciaineji!!! Trăim în epoca mult și prost ca doar asta se cere. Cindva un amplificator stereo de 2x40W era suficient sa asculți muzica în living room. Acum daca nu ai măcar 2x500W ești un nimeni (ca sa nu zic altfel). Editat Septembrie 16, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Alin_cj Postat Septembrie 16, 2021 Partajează Postat Septembrie 16, 2021 Era vorba de o sursa de alimentare dintr-un amp de sonorizari, nu de ascultat muzica in living room... Ce tot o dati cu manuale de service si alte diverse? Link spre comentariu
Akos Postat Septembrie 16, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2021 (editat) D-le @Marian e frumos acel pdf cu mersul de calcul. Nu vrei sa faci un mers de calcul pentru F=150 khz, P=3kw, un sic de 1200V, Uies=2x120V si unul pentru cazul d-lui @deo ? Editat Septembrie 16, 2021 de Akos Link spre comentariu
maxente Postat Septembrie 16, 2021 Partajează Postat Septembrie 16, 2021 Daca nu ar fi asa ciudat de realizat trafu ala, si mie mi-ar placea ideea de sursa flyback de cateva sute de wati, pana pe la 600w asa, nu mai mult. Link spre comentariu
Akos Postat Septembrie 16, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2021 Trafu nu e ciudat de bobinat. Nimeni nu te obligfa sa-l faci cum a zis deo. Sunt n variante de a-l bobina. Link spre comentariu
Akos Postat Septembrie 16, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2021 Poate sunt unii care nu se dau in laturi de a face fel de fel de lucruri inexplicabile, ca de exemplu sa studieze in domeniul surselor in comutatie. Pentru acesti oameni (lipsiti de orice fel de scrupule) recomand Abraham I. Pressman, Switching Power Supply Design care se poate descarca de aici: https://cupdf.com/download/dl/submit Acest domn Abraham trateaza destul de riguros diverse topologii de surse dar pe langa asta si snuberizarea (inclusiv si pe cea fara pierderi, pe care in sfarsit l-am inteles cum functioneaza) si miezurile trafurilor si multe alte chestii enigmatice. Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Septembrie 16, 2021 Partajează Postat Septembrie 16, 2021 (editat) Daca doriti sirma mai groasa in primare si/sau secundare (pentru curenti generosi), recomand bobinarea cu mai multe serii de sirme litzwire, odata. Ideea ca in acelasi numar de spire se induce aceeasi tensiune, chiar daca o infasurare este mai groasa si alta mai subtire (ca diametru fereastra bobinare), este adevarat teoretic, in gol sau la curenti mici. La curenti mari, orice zeci de miliohmi in plus sau in minus, conteaza intre 2 infasurari comune ca fazare, puse in paralel. Eu intotdeauna am bobinat o sigura data cu tot, cite spire a fost nevoie si am fazat apoi dupa nevoile secundarelor. Editat Septembrie 16, 2021 de DjLeco2021 Link spre comentariu
vijelie02 Postat Septembrie 16, 2021 Partajează Postat Septembrie 16, 2021 @Akos nu functioneaza link-ul pus de d-voastra. eroare 404. 1 oră în urmă, Akos a spus: inclusiv si pe cea fara pierderi, pe care in sfarsit l-am inteles cum functioneaza Poate ne explicati si noua treaba asta interesanta. Link spre comentariu
Akos Postat Septembrie 16, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2021 Chiar ca nu merge acel link. Nu stiu de ce. Eu am downloadat cartea si as posta-o dar e peste 40 Mega. Poate ma invata cineva cum s-o postez. Principiul este urmator: in momentul in care Q1 se blocheaza, potentialul din drena incepe sa creasca, D1 se deschide si condensatorul se va incarca la o valoare proportionala cu inductanta de scapari. C1 ramine incarcat pina in momentul in care Q1 se inchide si cand tensiunea dinspre D2 scade sub zero acesta se va deschide si toata tensiunea de C1 ajunge pe bobina. In aceasta situatie, pentru ca Q1 e inchis se formeaza un circuit oscilant alcatuit din C1 si L1. Asta pentru ca si D2 este deschis. Ca orice circuit oscilant si acesta va oscila si tensiunea de pe C1 va scadea pina la 0 dupa care va incepe sa urce in sus in celalalt sens. In momentul in care tensiunea de pe C1 ajunge la valoarea lui Vp dioda D1 se deschide si toata energia acumulata de C1 se scurge in Vp. Adica energia se reintoarce in sursa, fara sa se piarda. Pentru dimensionarea lui L1 se pune conditia ca perioada unei oscilatii sa fie mai mic decit timpul in care Q1 conduce. Elegant, asa-i ? Link spre comentariu
Alin_cj Postat Septembrie 16, 2021 Partajează Postat Septembrie 16, 2021 (editat) Da! Foarte interesant snubberul lossless! Incercati acest link pentru Abraham I. Pressman, Switching Power Supply Design https://d1.amobbs.com/bbs_upload782111/files_41/ourdev_652687FB25XY.pdf Editat Septembrie 16, 2021 de Alin_cj Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 17, 2021 Partajează Postat Septembrie 17, 2021 Acum 4 ore, Akos a spus: Elegant, asa-i ? De remarcat faptul ca energia din condensator se transfera în L2 la începutul conductiei tranzistorului, când curentul prin primarul trafului este înca mic si se întoarce în sursa de alimentare în a doua semialternanta a oscilatiei, când prin primar curentul a atins o valoare mai mare si tensiunea sursei tinde sa cada mai mult decât la începutul conductiei tranzistorului. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum