Akos Postat Septembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 13, 2021 (editat) Mai jos este schema de baza pentru ka7552. Imi place foarte mult cum se regleaza tensiunea de iesire. Un opto si atit. Evident pentru putere mare, mai multe mos-uri in paralel. Labgruppen au doua sau trei. Numai ca trebuie mos-uri cu Uds mare. Sau igbt-uri. Sau sic-uri. Depinde de buget. La frecventa de 20-30 kHz sunt si igbt-urile in regula. Din cate stiu eu problema cea mai mare este snuberizarea pentru a impiedica varfuri mari de tensiune pe mos care le pot distruge. Sau disipa foarte mult sau se foloseste o solutie cu niste bobine montate inteligent. Lossles snubber. Labgruppen a publicat si una si alta. Parca incepe sa devina atractiv o sursa fly. Nu-i trebuie pfc. Poate ar fi interesant sa se faca sursa din doua bucati, una pentru Vcc+ si una pentru Vcc-. Miezuri mai mici, disipatii pe masura. Fiecare Vcc cu reglajul propriu. Editat Septembrie 13, 2021 de Akos Link spre comentariu
maxente Postat Septembrie 13, 2021 Partajează Postat Septembrie 13, 2021 La 12.09.2021 la 10:04, deo a spus: Sursa este flyback bineinteles stabilizata cu miez PM87 si cred ca scoate 6-7 kW,inca nu e montat tot pe ele dar vreau sa fac ceva amplificatoare de 3-4kW si sa le alimentez cu aceasta.Cu miez E71 am reusit sa scot cam 3kW in acelasi mod. Care e schema la sursa asta ? Parca sa zic ca a mai postat cineva o schema de sursa flyback de puteri mari folosita intr-un amplificator profesional. Ai reusit sa faci o sursa din asta flyback la puteri asa mari in regim diy ? Link spre comentariu
cristi7521 Postat Septembrie 13, 2021 Partajează Postat Septembrie 13, 2021 Exista un topic din 2019 unde au mai fost discutii despre surse flyback pentru audio. Link spre comentariu
maxente Postat Septembrie 13, 2021 Partajează Postat Septembrie 13, 2021 Cred ca despre aia e vorba. Eram curios daca cineva a realizat o asemenea sursa la asa puteri mari in regim hobby. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 13, 2021 Partajează Postat Septembrie 13, 2021 Exista niste motive bine intemeiate pentru care sursele industriale de mari puteri se fac pe o forma de conversie directa. Cine a experimentat cu flyback stie ce spun. Link spre comentariu
Akos Postat Septembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 13, 2021 Inteleg ca d-l @deo a construit sursa. Dar se pare ca nu doreste sa-si impartaseasca experienta cu noi. Pacat. Mai ca ma batea gandul sa fac si eu unul. Asa, de nostalgie. Poate unii isi amintesc de sursa in comutatie de la tv color romanesti (si nu numai). Sursa fly cu tranzistoare. L-am reprodus de n ori si a functionat perfect. Sigur, era pana in 500W. Acum 20 minute, Marian a spus: Exista niste motive bine intemeiate pentru care sursele industriale de mari puteri se fac pe o forma de conversie directa. Cine a experimentat cu flyback stie ce spun. Si totusi de ce credeti ca Labgruppen insista pe sursele fly ? Link spre comentariu
deo Postat Septembrie 13, 2021 Partajează Postat Septembrie 13, 2021 La fly este cu 7552 deorece partea de comanda originala de la Labgruppen(schema pe care am postat-o mai sus in pagina 42)este destul de complicata si e dificil de reglat,trebuie bibilita mai mult pe cand cu 7552 e mult mai simpla si da approximativ aceleasi rezultate.Ce doriti sa stiti concret?Schema de forta este ca si la Lab cu mici modificari,de fapt simplificata oarecum.Nu pot sa descarc schema de la Fp10000 deorece e prea mare si se gseste foarte usor pe net.Acolo se poate vedea si snubberul fara pierderi la care am datele de la bobina.Oricum numai aseara am terminat antibioticele si inca nu ma simt prea bine asa ca scuzati-mi micile probleme care poate se mai ivesc. Link spre comentariu
deo Postat Septembrie 13, 2021 Partajează Postat Septembrie 13, 2021 Prima sursa am facut-o prin 2012 cu tda16846p cam de 1200w fara rezistenta de sesizare a curentului si acolo sa vezi distractie,e destul de greu sa o faci sa functioneze dar pana la urma am reusit.In legatura cu 7552 pun o poza dar in general nu prea lucrez cu o schema concreta am adunat din cele doua cu mici modificari,de exemplu q8,q9 nu mai trebuie la 7552 deorece se opreste la o tensiune mai mare automat,iarasi q7,q6 nu sunt,u2,u4 nu este,in rest cam asa cu modificarile de rigoare adica minusul montajului la mine este si masa pe cand la labgruppen nu e asa.Am sa incerc sa pun pe curat cam cum e schema dar va fi desenata cu creionul probabil.La prima poza ignorati ce scrie sus cu creionul,e doar o ciorna. Si da am construit-o dar inca nu e finalizata,undeva mai in urma este o poza dar daca doriti mai pot pune. Link spre comentariu
deo Postat Septembrie 13, 2021 Partajează Postat Septembrie 13, 2021 Acesata esta montajul de 20/25cm si forma dincolector igbt. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 13, 2021 Partajează Postat Septembrie 13, 2021 2 hours ago, Akos said: Si totusi de ce credeti ca Labgruppen insista pe sursele fly ? De zgarciti probabil... Schemele de flyback sunt de regula mult mai simple si cu un gabarit potential mai redus, si probabil chiar si un randament mai bun. Traful indeplineste 2 roluri, inductanta serie pentru stabilizare ( profitandu-se si de pierderile mult mai mici ale miezului de ferita comparativ cu pulberea de fier clasica ) si de izolator galvanic. La fel ca la F1T este nevoie de un singur tranzistor, sursa comuna, deci foarte usor de comandat, si limitarea si implicit protectia la scurt si suprasarcina sunt intrinseci, dar spre deosebire de F1T nu-i nevoie de infasurarea de demagnetizare. Stabilizarea iesirii este si ea tot intrinseca ( pentru ca nu se poate fizic flyback fara stabilizare ), si este mult mai usoara, putand ajunge chiar la nivelul de dioda zener si opto. La puteri mari insa flyback nu este practic in primul rand pentru ca snuberul trebui sa administreze o cantitate foarte mare de energie, apoi traful este mult mai mare, dificil de calculat si executat fizic ( calculele unui traf flyback sunt foarte complexe, am tot spus asta dar nimeni nu m-a luat in seama, poti umple cateva pagini de ecuatii fara sa exagerezi ). Inchei reiterand si eu ce spunea si Dl Miticamy, niciuna dintre sursele ATX care mi-au trecut prin mana ( si am deja cativa saci de placi dezmembrate de surse ATX ) nu avea sursa principala flyback ci intotdeauna era bazata pe o forma de conversie directa. LE: Nu cred ca trebui sa privim schemele de la amplificatoarele marilor producatori ca surse de informare sau ca pe niste legi ale electronicii, de regula scopul lor este sa faca bani, nu electronica. Daca o configuratie mai greu de calculat si optimizat poate duce la costuri de productie mai mici atunci sigur o sa fie adoptata, dar ei au resurse cvasi-nelimitate ca sa puna schemele alea la punct, au laboratoare foarte bine dotate si ingineri bine pregatiti, pe cand noi trebui sa ne descurcam cu ce avem, de asta am promovat mereu la fel ca si altii, caile batatorite deja... Link spre comentariu
Akos Postat Septembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 13, 2021 D-l @deoa zis: "Am sa incerc sa pun pe curat cam cum e schema dar va fi desenata cu creionul probabil." Mi-ar place mult. Am avea o baza pe ce sa discutam. D-le @Marian, apreciez mult umorul sec. Replica "De zgarciti probabil..." m-a uns la inima. E foarte adevarat ce ati scris. Inclusiv afirmatia "La puteri mari insa flyback nu este practic in primul rand pentru ca snuberul trebui sa administreze o cantitate foarte mare de energie". Da dar, exista solutia cu bobina, de care a spus si d-l @deo, ce face lucrurile sa fie acceptabile. Calculul trafului poate e mai complicat dar sunt sigur d-l @iop95ne-ar ajuta daca i-am cere sprijinul. Printre dezavantaje cred ca ar fi traful destul de mare. Dar sa ne gandim de ce trebuie traf asa de mare ? Pai pentru ca frecventa este mica. De ce este mica ? pentru ca e nevoie de dispozitive de comutare de tensiune mare, peste 1 kV. Din cauza ca mos-urile nu prea erau de tensiuni si curenti suficienti de mari si pentru ca erau ieftine s-au folosit igbt-uri, care suporta curenti mari si tensiuni de de peste 1kV. Dar sunt lente. Doar ca intre timp au aparut tranzistoarele sic, care au si curenti mari si tensiuni mari si sunt si rapide. Cu o frecventa de 120kHz ar fi necesar un miez mult mai mic. La inceput sic-urile erau scumpe dar acum vad ca incep sa aiba preturi rezonabile. Avind in vedere ce pret au miezurile pm87, cred ca deja si economic s-ar justifica o crestere de frecventa. Poate va intrebati de ce se foloseste miez pm, ei bine forma lor permite ca inductanta de scapari sa fie mic si astfel varful de tensiune care apare pe mos in momentul cand se blocheaza sa fie cat mai mic. Link spre comentariu
Akos Postat Septembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 13, 2021 Pretul pentru o bucata de ka7552 este de 3,82 lei + tva la Mauser. Link spre comentariu
Romeo Corb Postat Septembrie 13, 2021 Partajează Postat Septembrie 13, 2021 Și asta va fi un subiect ratat cu multe pagini .Eu mă așteptam prima data la o schema eeengine sau TD dar s un cablaj sau un test. Link spre comentariu
vijelie02 Postat Septembrie 13, 2021 Partajează Postat Septembrie 13, 2021 Acum 2 minute, Romeo Corb a spus: Și asta va fi un subiect ratat cu multe pagini .Eu mă așteptam prima data la o schema eeengine sau TD dar s un cablaj sau un test. De ce nu postati d-voastra, am inteles ca ati realizat un amplificator cu eeengine. Link spre comentariu
Akos Postat Septembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 13, 2021 (editat) D-le @Romeo Corb, momentan lucrez pe cablajul de eengine. Nu am momentan ce sa postez pe acest subiect, pana nu termin. Imi place sa cred despre mine ca sunt un tip perseverent, dar acest cablaj e o provocare pentru ca partea analogica se imbina armonios cu partea de comutatie si asta nu ajuta de loc la reducerea timpului de proiectare mai ales cand unii dintre noi (eu in speta) trec de o anumita varsta, cand numarul neuronilor ramasi activi devin din ce in ce mai... numarabili ! Editat Septembrie 13, 2021 de Akos Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum