Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un amplificator...

Akos

Postări Recomandate

Am inteles ca nu se vede decat o singura poza de aceea le-am mai postat o data.La penultima poza sonda e pe x1 fara semnal,la restul e pe x10,iar la ultima este pe mos tot fara semnal.La 10kHz dreptunghi cu putere mai mare intra in protectie cam in 2-3 sec.si a fost mai greu sa fac poze dar sper ca se intelege care cum sunt.

Link spre comentariu

Ceea ce am scris sub schema se refera la pozele de deasupra.Acolo in arhiva zip e doar schema de la smps-ul de la fp10000,fp14000 si la altele si nu cred ca o sa le gasiti nicaieri deoarece eu am scos schems de pe un cablaj chinezesc si sper sa fie corecte.De fapt am si cablaje gata facute dar smps-ul meu e cu ka7332 pt.ca e mai simplu  iar pe placuta originala sunt numai smd-uri cu care eu nu pot sa lucrez.

IMG_4878.JPG

Link spre comentariu
18 hours ago, deo said:

din cate am citit cam pe la 80-100 de grade se simt bine de fapt pierderile la majoritatea miezurilor sunt date la 100 de grade

Asta nu inseamna ca ar trebui facut in asa fel incat miezul sa se incalzeasca la 100*C.

Si la tranzistori multi parametri sunt dati pentru 100*C, haidem sa-i incalzim si pe ei la 100*C deci, ca acolo e normal...

Sa incalzesti atat de mult un miez asa mare trebui ca pierderile in el sunt foarte mari, ori nici un miez nu poate sa se simta bine in astfel de conditii.

PS: Temperatura aia mare inseamna procente in minus la randament, ori randament cat mai bun e tocmai motivul alegerii unor astfel de clase de amplificator. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Marian a spus:

Sa incalzesti atat de mult un miez asa mare trebui ca pierderile in el sunt foarte mari, ori nici un miez nu poate sa se simta bine in astfel de conditii.

PS: Temperatura aia mare inseamna procente in minus la randament, ori randament cat mai bun e tocmai motivul alegerii unor astfel de clase de amplificator. 

M-am uitat în fuga la datele pentru 3C90 si 3C95. Ambele materiale au un minim al pierderilor între 80 - 100°C, functie si de frecventa si inductie (la 3C60 e interesanta si evolutia permeabilitatii initiale cu temperatura). Asa ca nu-i nimic rau în a alege punctul de functionare care sa dea o asemenea temperatura. Ca un asemenea regim termic nu face bine componentelor din apropierea unei asemenea bobine, asta-i alta problema.

Temperatura nu este cauza pierderilor ci o consecinta a lor.

Link spre comentariu
40 minutes ago, franzm said:

Temperatura nu este cauza pierderilor ci o consecinta a lor.

Si eu ce am zis? 

Nu poti avea temperatura mare in miez fara pierderi mari, si nu poti avea pierderi mari cu randament bun.

Prin urmare hai sa sacrificam randamentul de dragul simtitului bine al miezului.
Sau altfel zis hai sa avem pierderi mari in miez pentru a obtine pierderi mici...

Link spre comentariu

Sa lucrezi la o temperatura de 80-100 grade mi se pare curios. De unde stii ca temperatura nu va urca mai sus ? Cum il limitezi sa nu-l depaseasca ? Pe 60 de grade deja nu prea poti tine mina. Ce faci atunci cu 100 de grade ? Nevorbind de electroliticii din zona.  Pe de alta parte, prin zona noastra se spune ca tot ce este sub 60 de grade se numeste temperatura si abia dupa aia se numeste palinca...

Link spre comentariu

Cred că plasarea pierderilor minime la 80-100 grade are ca scop mai degrabă evitarea ambalării termice. Dacă, de exemplu, sunt pe la 50 grade și temperatura tinde să crească, pierderile vor tinde să scadă deci apare o ”calmare” a creșterii . Dacă pierderile minime ar fi fost la 25-30 grade ar fi existat riscul de ambalare . Asta e o presupunere, n-am găsit pe niciunde explicația asta.

Pe de altă parte există ferite cu temperatura optimă mai joasă. Mai puține, ce-i drept.

Link spre comentariu

I-mi cer scuze integratul e 7552,asta e daca nu am luat ochelarii...P-p e cu 3525 ca si unul de masina dor ca e cu etd59.In legatura cu temperatura la PP e cam de 60-65 de grade ventilat dupa tunelul facut din radiatoare.Am dat temp. din datasheet doar ca si exemplu nu ca atata are miezul,daca sa inteles altceva  mii de scuze.La P7000s e cam aceeasi temp. doar ca intradevar nu e ventilator si e semipunte.Am si o semipunte la care temperatura e cam tot asa.La flyback nu se incalzeste miezul doar un pic bobina la putere mare.Am stabilizat si PP-ul si atunci nu se incalzeste ferita in schimb se incalzesc tranzistorii.Poate e bine sa deschidem un alt topic nu de alta dar cred ca am deviat mult de la subiectul topicului.

Frecventa la fly e cam 28khz se vede la pag.41 ultimul post.

Link spre comentariu

Initiatorul acestui topic (adica eu ) considera ca dialogam pe subiectul "inca un ...". Parte componenta al unui amp este sursa. Nu se pot separa pentru ca comportamentul unui amp este strins legat de sursa. De tipul, topologia, puterea, pana si de filtrajul sursei. Asa ca, initiatorul acestui topic considera ca nu, nu suntem oftopic sub nici o forma. Discutia despre o sursa in topic separat ar fi o discutie sterila. Cand vom ajunge la partea de protectii al amp-ului vom deschide topic separat ? Sau la partea de logica, la fel ? 

D-l @deo, de ce ati ales ka7552 ? Sunt multe alte integrate similare ca functie ! In sursa dv-stra fly tot pe frecventa mica de 20-30 khz ati mers ? 

Editat de Akos
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări