Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un amplificator...

Akos

Postări Recomandate

1 oră în urmă, Akos a spus:

Bootstrapul e format din C11, C12, C20, D29, R86, R109, R114, D26, Q3, D32, R34 respectiv omonimele pe partea negativa si este o sursa de tensiune constanta de cca 15V care urmareste forma semnalului de iesire asigurind alimentarea CE si driver-ul mosurilor.

In acest fel etajele alimentate cu sursa asta de tensiune constanta bootstrapata nu vor mai avea o tensiune variabila de semnal pe ele .Practic sursa asta va plimba etajele dupa semnal .Practic toata variatia semnalului se muta din etaje in bootstrapul acestei surse .

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu

Arata bine, nu ? Numai aveti grija sa treaca prin zenner vreo 3-4mA (din R9). Un beneficiu imediat este ca puteti c-da poarta fetului cu tensiune mai mare decit alimentarea. La mine, cu 97,5V

pe alimentare excursia iesirii poate ajunge la 93V, dar l-am limitat din circuitul de cliping la 91V. Mai sus nu are rost sa mergi pentru ca saturatia fetului lateral este pe la 10-12V. Mergind mai sus pina la 93V chiar daca nu se vede distorsionat pe oscilograma din cauza corectorului de eroare, distorsunile cresc semnificativ.

Link spre comentariu

Schema functioneaza perfect pe simuare, exact cu valorile si componentele din schema originala pentru simulare.

In LTspice schema arata ca in poza, cu observatia ca am simplificat schema, prin omiterea partii de protectie.

1940690320_Akos1000Wschematicamplifier.thumb.jpg.47bd43098116cd34d9ed47a31b401835.jpg

Deasemenea am introdus un condensator serie cu rezistenta R37 din bucla de reactie negativa, am renuntat si la circuitul asa zis "DC-servo"

si componenta continua la iesire la semnal mic este cam de 10mV. Am schimbat putin si circuitul de intrare iar pe circuit in locul bateriilor de 4.096V

se pun bineinteles stabilizatorii micropower din primul pdf. Am verificat si stabilitatea cu impedanta generatorului pina la 10K si este OK.

Puterea disipata pe fiecare tranzistor este in parametri, banda de frecvente colosala, slew rate mai bun 200V/uS (masurat cu semnal dreptunghiular la 20KHz)

si am doar o nelamurire deoarece puterea maxima depaseste 1800W, nu este util sa se scada tensiunea de alimentare?

O ultima constatare, tensiunea necesara la intrare pentru puterea maxima depaseste 3Vef.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

D-l @gsabac, ma simt onorat ca v-ati dat osteneala sa simulati si dv-stra aceasta schema. Am folosit stabilizatoarele (referintele) LM385 respectiv LM4040 pentru zgomotul mult mai mic fata de zennere. Puterea va da peste 1800W pentru ca simularea ati facut-o cu sarcina de 2 ohmi. Dar asa am si vrut, ca ea sa mearga si pe sarcina de 2 ohmi. Asa am si calculat elementele circuitului de protectie ca sa nu perturbe functionarea la 2 ohmi. Dar schema functioneaza si la tensiuni mai mici (cu mici modificari de valori de rezistente). Cum ati facut analiza de stabilitate ?  

Link spre comentariu

D-l @Bebelu, acest etaj de intrare este un pic mai altfel decit clasicul diferential cu care suntem obisnuiti. De fapt este gaselnita d-lui Edmond Stuart, care putea foarte bine sa-l breveteze dar din modestie nu a facut-o ci a hotarit sa-l faca public. Este foarte bine explicat in linkul de la inceputul acestui topic. Motivele pentru care mi-a placut foarte mult sunt: curentul prin vas este foarte bine definit, este egal cu curentul prin Q5 din simularea domnului @gsabac (reglabil din R17) pe urma vas-ul functioneaza montaj baza comuna cu avantajele ei de stabilitate si frecvente ridicate si nu in ultimul rand vas-ul este intrinsec protejat la scurtcircuit.

Link spre comentariu

Constat ca sunteti "uns cu toate alifiile" adecvate, de la ideee pina la realizarea practica si pentru un model experimental este exceptional, felicitari!

Conceptul folosit la realizarea practica este interesant si desigur preluarea si transferul de caldura spre radiator se va verifica in functionare.

Va sugerez sa folositi o tensiune de alimentare de +/-70V pentru 1000W la iesire pe 2 ohmi si in acest caz fiecare tranzistor se incalzeste cu 35W,

deci in total  o putere de 420W pentru 12 tranzistori, cam mare pentru acel radiator, dar puteti folosi un ventilator eficient.

Pentru o putere mult mai mica la probe, puteti folosi 8 ohmi ca sarcina, sigurante rapide si rezistente de limitare a curentului prin surse.

Desigur stiati toate acestea, dar mai socializam pe forum unele idei care pot fi utile si altor useri.

Probabil ca veti avea probleme cu masuratorile, la tatonari de valori sau la o eventuala depanare datorita suprapunerii modulelor, dar va urez succes!

In final, remarc ca circuitele sunt proiectate si realizate ingrijit ca si partea mecanica si as micsora doar radiatorii de pe circuit pentru 1,5W.

PS. Nu am vazut trimerul de reglaj al curentilor de bias si nu ne-ati aratat cum ati selectat tranzistorii MOS profesionali, 6x ECW20N20 cit mai egali

si 6xECW20P20 la fel.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări