DjLeco2021 Postat Iulie 17, 2021 Partajează Postat Iulie 17, 2021 Este de preferat evitarea clippingului de orice fel. Teoretic, cel cu palierul rotunjit este mai putin "rau" decit cel cu palierul drept, insa ambele sint la fel de distructive pentru difuzoare, in caz de abuz. Link spre comentariu
Akos Postat Iulie 17, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 17, 2021 Nu ma refer clipingul natural ci la circuit special destinat pentru a avea un cliping controlat. Intrebarea era care tip de cliping este de preferat in acest caz ? Nu de alta dar am vazut in diverse articole ca proiectantii se zbat ca sa obtina un palier cat mai plat. Nu am inteles de ce. Poate stie cineva. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 17, 2021 Partajează Postat Iulie 17, 2021 Tot timpul este de preferat un clipibg mai rotunjit, ca la amplificatoarele pe tuburi. Cu cit este mai rotunjit cu atit componentele de foarte înaltă frecventa sint mai mici și stresul pe difuzoare este mai mic. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iulie 17, 2021 Partajează Postat Iulie 17, 2021 Rotunjit evident, contine armonici superioare mai putine. Cel mai rau este cand se agata de alimentare. Iesirea din clipping cat mai rapid este cel mai important. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 17, 2021 Partajează Postat Iulie 17, 2021 Preclipping ( controlul intrării progresive în saturație ) , postclipping ( ieșirea din saturație , aici e implicată și sursa de alimentare ) hardclipping , softclipping . Contează unde se produce saturația : în etajul de semnal mic sau în etajul de putere ... Link spre comentariu
Akos Postat Iulie 17, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 17, 2021 Ma gandeam eu ca cel rotunjit e mai ok. Constructiv diferenta e un o rezistenta de 470 ohmi fata de 47 ohmi la varianta implementata de mine. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 17, 2021 Partajează Postat Iulie 17, 2021 Nici vorbă , saturația etajului de intrare se corectează in etajul de intrare ; saturația etajului de ieșire se corectează în etajul de ieșire , se folosesc metode diferite și diferite elemente active ( LED , diode Zenner , diode Schottky ). Link spre comentariu
Akos Postat Iulie 25, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2021 Lucreaza (cunoaste) cineva softul pentru proiectare pcb-uri si simulare Proteus ? Link spre comentariu
Akos Postat August 15, 2021 Autor Partajează Postat August 15, 2021 Nu stiu cati dintre colegii de pe acest forum au construit (sau au lucrat cu) amp-uri cu irfp-uri (in afara de @Marian). Nu am vazut sa fi semnalat cineva pe undeva un fenomen foarte neplacut legat de functionarea amp-urilor cu fet-uri (si cred ca nu numai cu fet-uri ci si cu bjt-uri) si anume ca cu cat ne apropiem mai mult cu excursia semnalului de tensiunea de alimentare cu atit incep sa apara fel de fel de chestii urate pe oscilograma semnalului. Daca a observat cineva pana acum la amp-ul construit de mine alimentarea am facut-o cu +-70V. Avind hec din start se pierd +-11V. Am facut limitarea la intrare in cliping la +-20V. Asa ca excursia maxima este de +-50V. La o excursie de semnal cu 20V mai mic decit tensiunea de alimentare toate sunt perfecte si frumoase. Numai ca atunci cand am incercat sa reduc aceasta diferenta (prin marirea tensiunii de alimentare al front end-ului de la +-70V la +-85v, irfp-urile ramanind in continuare alimentate la +-70v), in ideea ca o diferenta +-10V fata de alimentare ar fi ok, au inceput problemele. La o diferenta fata de alimentare de cca 15v a aparut o mica cocoasa la semnalul de iesire patrat si care cu cat scadeam mai mult diferenta in final s-a transformat in oscilatie de-a binelea. Nu am pierdut nici un fet pentru ca siguranta a lucrat cum trebuie. Dar fenomenul este foarte enervant. La inceput am crezut ca e din cauza compensarii necorespunzatoare al front end-ului. Dar nu. Pe urma am dat vina pe irfp-uri. Am marit rezistentele din poarta de la 100 ohmi la 220 ohmi si in final la 470 ohmi. Nimic. Am marit condensatoarele din zobelul de pe porti de la 39pf la 100pf. Tot nimic. In final, pentru a mai creste nivelul semnalului de iesire de la +-50v la +-60v am marit nivelul tensiunii de alimentare de la +-70v la +-80V. Ei, asa toate au intrat in normal, semnalul de la iesire este din nou ok. La o diferenta de cca +-15 / +-20v fata de alimentare. Pe urma am luat foaia de catalog al irfp-urilor. Si atunci mi-am dat seama de cauza acestui fenomen. Si anume capacitatile irfp-ului, care cresc enorm cu cat tensiunea drena sursa scade. Ok, am gasit cauza, si acum ce-i de facut ? Sa cresc pur si simplu tensiunea de alimentare ? La cat pot sa-l cresc ? Mai mult de +-90V nu pot din cauza ca ele sunt dispozitive de 200v. Dar si asa am o putere disipata inaceptabil de mare din cauza curentului de repaus prin irfp-uri care este de cca 160mA/bucata. Poate are cineva vreo idee. Link spre comentariu
franzm Postat August 15, 2021 Partajează Postat August 15, 2021 Daca mariti tensiunea front-endului riscati sa iasa finalii din zona de saturatie si pierdeti controlul asupra lor. MOSii verticali sufera si ei de un fel de second breakdown (efectul Frisina-Spirito) asa ca nu merg prea bine la aia ±90V. Link spre comentariu
Akos Postat August 15, 2021 Autor Partajează Postat August 15, 2021 Acum 2 minute, franzm a spus: Daca mariti tensiunea front-endului riscati sa iasa finalii din zona de saturatie si pierdeti controlul asupra lor. MOSii verticali sufera si ei de un fel de second breakdown (efectul Frisina-Spirito) asa ca nu merg prea bine la aia ±90V. Cat ar fi indicat maximul pentru ei ? Si cat sa fie semnalul util ? Link spre comentariu
franzm Postat August 15, 2021 Partajează Postat August 15, 2021 Ma tem ca nu se poate da un raspuns unuversal valabil. Link spre comentariu
Akos Postat August 15, 2021 Autor Partajează Postat August 15, 2021 Nu ma gandeam la o chestie universal valabila ci la irfp240/irfp9240. Link spre comentariu
ex.escu Postat August 15, 2021 Partajează Postat August 15, 2021 Se poate incerca varianta de bootstrap (diva a 85) combinata cu o crestere cu 5-10v a tensiunii de alimentare a partii de intrare; capacitatile mari ale mos-fetului pot fi combatute cu un etaj cu impedanta mica de iesire si/sau cu cresterea curentului in etajul driver. Un amplificator cu un etaj driver interesant, cu un singur tip de final,irfp360 (module in paralel) gasiti la Ecler dpa2500/400t. Link spre comentariu
Marian Postat August 15, 2021 Partajează Postat August 15, 2021 Va salut D-le @Akos. La mine clipping-ul pe dreptunghi e ok: https://www.elforum.info/topic/114734-mosfet400-full-simetric-proiect-public/?do=findComment&comment=1860448 Cum v-am zis si la telefon, nu am intalnit problemele amintite de dvs. Ce-i drept nu alimentez separat partea din fata, ci la aceeasi tensiune. Posibil sa fie ceva legat de ce zice dl @franzm, va apropiati de zona liniara a lor si pe acolo or fi ceva fenomene nedorite... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum