Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un amplificator...

Akos

Postări Recomandate

Conceptul meu despre necesitatea unui slew-rate mare si felul cum influienteaza el functionarea unui amplificator este mult mai complex decit atit si nu am chem acum sa-l detaliez. Cind ma refer la slew-rate intotdeauna ma refer la ce are amplificatorul intrisec fara filtrarea de la intrare/iesire.

Binenteles ca filtrul trece jos la intrare si bobina serie (inclusiv si zobelul) la iesire sint absolut necesare si influienteaza in bine comportamentul unui amplificator.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Se poate considera offtopic si sanctiona ca atare:

Domnule @sesebe daca stiati ca filtrele intrare/iesire reduc slew-rate-ul, postarile d-voastra nu mai aveau sens, decat in alte directii -> sa-l felicitati pe I.T. si sa-l indrumati asa cum o face domnul @gsabac pe care-l felicit pentru interventile sale.

De ficare data cand interveniti nu oferiti informatii utile ori pentru ca nu aveti chef, ori ca informatia costa. Stiu, am fost rautacios dar acest topic daca nu corespunde pretentilor d-voastra de ce interveniti? Oare pe diyaudio unde ati prezentat acea clasa G cu integrat asa au reactionat utilizatorii acelui forum?

Asta e tipic romanesc, cand cineva incearca sa construiasca ceva nou/inedit i se da in cap de la bun inceput ca e alba ca e neagra.

In rest toate bune va doresc. 

Link spre comentariu

@sesebe,

"ar fi indicat sa te duci mai mult pe o configuratie de tip nested feedback"

Pai daca o sa te uiti mai atent la schema, o sa observi acolo un nfb care este de fapt unul din factorii cheie care contribuie la un thd mic.

Dupa umila mea parere, SR este suficient de mare, avind in vedere limitarile amintite. Pe de alta parte in vas am simulat cu mje, dar in realitate folosesc perechea ksa1381/ksc3503

care au caracteristici net superioare mje-urilor.

D-le @gsabac, m-as bucura sa simulati si dv-stra aceasta schema in spice. Nu va necajiti pentru finali va promit ca-l extrag cumva, desi e cautatul acului in fan, simulati cu irf240/irf9240 diferenta este mica in simulare (la polarizare pentru ca au Vgs mai mare). Si eu am folosit bc550/560 si mje-uri la simulare pentru ca in biblioteca microcap-ului nu sunt cele cu care le echipez fizic.

Link spre comentariu

Numai cu laude nu evolueaza nimeni, iar legat de slew-rate o discutie purtata pe acest forum s-ar intinde poate pe zeci de pagini si luni de zile si eu vreau sa poluez prea mult topicul.

Daca acest topic a fost deschis pt a primi laude atunci "felicitari domnule Akos" dar eu am incercat sa fac lumea sa inteleaga ca un amplificator "super, top, high, best...etc" nu se bazeaza pe distorsiuni foarte mici (vezi amplificatoarele pe tuburi) si oricum orice este sub 0.1-0.05% nu mai este perceput de ureche, ci si pe multi alti parametri care trebuie sa fie deosebit de buni. 

Degeaba faci un amplificator care are distorsiuni inmasurabil de mici daca acel amplificator are alti parametri slabi pt ca nu va suna bine indiferent de cit de mici sint distorsiunile.

rog un moderator sa stearga tot ce considera ca am postat off-topic.

ps: schema are foarte multe etaje, etaje care fac amplificare, iar nfb-ul trebuie sa reduca aceasta amplificare, deci va rezulta un factor nfb foarte mare. Acest factor nfb foarte mare combinat cu un slew-rate relativ mic (dar ok) va duce la cresterea distorsiunilor de intermodulatie. Na ca am dat si unul din motivele necesitatii unui slew-rate mare. Cum arata distorsiunile cind ai la intrare o combinatir de 2 frecvente 9Khz si 12Khz in raport de 4 la 1 spre exemplu (sau o alta combinatie utilizata in mod curent)

Tu faci cum vrei, am sa incerc sa nu mai intervin pt ca se razbuna pe mine aplaudacii.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Scopul acestui topic a fost de a impartasi si a dezbate un concept de schema de amplificator care recunosc mi-a placut foarte mult pentru solutiile originale ale acestui olandez. El e un tip care nu construieste ci considera ca din moment ce simularea e ok el si-a facut treaba. Schema pe care am postat-o se bazeaza pe lucrarile lui Stuart Edmond dar mai are si o contributie conceptuala personala. Am postat-o pentru dezbatere. Dezbatere inseamna ca se analizeaza obiectul supus dezbaterii si se formuleaza obiectii, pareri, se propun variante etc. Daca cineva tot se oboseste sa scrie ceva legat de subiect intrebarea mea este de ce nu poate sa fie ceva constructiv si (sau) educativ ? Nu suntem pe un forum ? Amplificatoare bune si foarte bune s-au facut si se vor mai face. Varianta aleasa  mi se pare  a fi foarte ok. Dupa ce-l construiesc, poate n-o sa fiu chiar asa de entuziasmat. Dar merita incercat. Dar mai cred ca si daca faci o afirmatie este cazul sa te si explici (chiar daca dureaza pe zeci de pagini si luni de zile) altfel numai pierzi din timpul tau si al colegilor de forum. Daca vrei sa faci un amplificator bun principalul scop nu este cumva de a obtine thd cat mai mici ? Sau imi scapa ceva ?

Link spre comentariu

Pentru un perfectionist toti parametrii sunt principali, de la distorsiuni, intermodulatii, stabilitate pe sarcini inductive si rezonante, etc. pina la fiabilitate.

De aceea apreciez pentru fiabilitate utilizarea la acest proiect a tranzistorilor MOSFET laterali Exicom, care chiar daca costa cam 600-700 lei poate se merita.

Postez mai jos citeva grafice cu capabilitatile de putere disipata pentru diversi tranzistori in functie de tensiunea aplicata.

2002823927_WhyUseExiconLateralMOSFETs.jpg.7cefabf64ea3c837dc54c9b8f72ae2c8.jpg

Evaluarea cu portocaliu pentru ECW20N20&ECW20P20 este efectuata de mine. Din curbe rezulta scaderi dramatice de putere disipata

in functie de tensiunea aplicata pentru unele tipuri de tranzistori, putere efectiva de care trebuie tinut seama la proiectare sau schimbarea

unor tipuri de tranzistori cu altii.

@gsabac

Link spre comentariu

Astea sunt modelele din microcap10:

.MODEL ECW20N20 NMOS (LEVEL=1 CBD=1.95469n CGDO=100p CGSO=100p GAMMA=0 GDSNOI=0
+ JS=10n KAPPA=200m KP=20u L=2u LAMBDA=8.93602m NLEV=0 NSUB=0 PHI=600m
+ RD=279.906m RDS=16.0012K RG=591.484 RS=124.718m TOX=0 TPG=1 UO=600
+ VTO=-194.334m W=200.77m)

.MODEL ECW20P20 PMOS (LEVEL=1 CBD=3.08636n CGDO=100p CGSO=100p GAMMA=0 GDSNOI=0
+ JS=10n KAPPA=200m KP=20u L=2u LAMBDA=50m NLEV=0 NSUB=0 PHI=600m RD=232.121m
+ RDS=1MEG RG=212.332 RS=140.586m TOX=0 TPG=1 UO=600 VTO=194.998m W=146.588m)

Link spre comentariu

Eu  "am cerut" off topicul pt ca eram curios ce o sa scrii. 

Mi se pare acceptabil asa ca nu vad de ce sa fie sters, este o parere, iar ampliful este inca in discutii /analiza teoretica.

Poti detalia pt a ii raspunde d-lui Akos la intrebare, eventual cu precizari despre manifestarea acustica a SR-ului (mic si f mare). Daca va fi cazul separ eu partea aceea si o fac topic separat, daca se va considera off topic excesiv..

Link spre comentariu

D-le @sesebe, nu prea am inteles fraza "schema are foarte multe etaje, etaje care fac amplificare, iar nfb-ul trebuie sa reduca aceasta amplificare, deci va rezulta un factor nfb foarte mare".

Daca va uitati mai atent la schema sigur va dati seama ca acest amplificator are doar doua etaje din care numai una amplifica si anume numai vas-ul. Tranzistoarele din U6 si U7 formeaza un circuit CE (corector de eroare) care impreuna cu finalii au amplificare unitara. Exprimarea dv-stra conduce la confundarea termenului de nfb cu termenul de reactie globala. Poate ar trebui sa lamuriti diferenta dintre termeni, pentru ca expresia "factor nfb foarte mare" nu prea are sens. O sa incerc si o simulare pentru testul de intermodulatie.

Link spre comentariu

Multumesc pentru modele si va inserez modelele pentru THAT300-npn si THAT300-pnp, luate chiat dupa site-ul original THAT, versiunea 2018.

*THAT 300-Series Noise Performance Optimized Models

.MODEL QPNP_THAT_NS PNP (

+ IS     = 2.330327E-15    BF     = 80

+ NF     = 0.998           BR     = 54.6051301

+ NR     = 1               ISE    = 6.471784E-14    NE     = 1.5256667

+ ISC    = 9.821992E-14    NC     = 1.4090231       VAF    = 50

+ VAR    = 8.5915034       IKF    = 0.1605012       IKR    = 2.997951E-3

+ RB     = 25              RBM    = 1.604356        IRB    = 1.3734E-4

+ RE     = 0.2             RC     = 17.9803001      CJE    = 5.921046E-12

+ VJE    = 0.7302802       MJE    = 0.49864         FC     = 0.9317095

+ CJC    = 3.374991E-12    VJC    = 0.6162124       MJC    = 0.497456

+ TF     = 2.416792E-10    XTF    = 5.9184348       ITF    = 0.0726275

+ VTF    = 1.2378779       QCO     = 1E-12          RCO    = 1

+ VO     = 1               GAMMA   = 1E-13          XTB    = 1.2

+ PTF       = 20)

*                                                                  

.MODEL QNPN_THAT_NS NPN (

+ IS     = 5.005475E-15    BF     = 150

+ NF     = 1               BR     = 119.4532856

+ NR     = 1               ISE    = 3.002016E-16    NE     = 1.3340565

+ ISC    = 3.173175E-14    NC     = 1.6525          VAF    = 60

+ VAR    = 10.8094728      IKF    = 0.2850543       IKR    = 0.0103675

+ RB      = 30             RBM     = 2.94235        IRB    = 1.750788E-4

+ RE     = 0.2             RC     = 12.4561714      CJE    = 5.086292E-12

+ VJE    = 0.7241957       MJE    = 0.49456         FC     = 0.97

+ CJC    = 2.190824E-12    VJC    = 0.5595858       MJC    = 0.498675

+ TF     = 7.063932E-11    XTF    = 17.846692       ITF    = 0.0862198

+ VTF    = 1.7447209       QCO     = 1E-12          RCO    = 1

+ VO      = 1              GAMMA   = 1E-13          XTB    = 1.1

+ PTF       = 20)

*              

S-ar putea ca programului Micro-Cap sa nu ii placa spatierea parametrilor si spatiul dupa egal si atunci fisierul trebuie prelucrat manual.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Probabil ca am confundat termenul nfb. 

Eu am considerat nfb=negativ feedback și probabil tu te-ai gindit la nfb= nested feedback. 

Nu sint de acord ca sint numai 2 etaje care fac amplificare. Din ce am înțeles eu din schema sint mult mai multe etaje care fac amplificare, și în tensiune și în curent. În alta ordine de idei, schema nu prezinta suficient interes pt mine ca să stau sa o înțeleg foarte bine cum funcționează. Dacă reacția negativa totala este împărțită pe mai multe reacții negative locale astfel incit este necesar ca factorul de reacție negativ global sa fie mic atunci foarte bine. 

Ar fi interesant de analizat/simulat cit este factorul de distorsiuni de intermodulatie (cind ai o combinație de frecvente la întrare) pt ca distorsiunile de intermodulatie sint mult mai importante și trebuie sa fie cit mai mici fiind mult mai ușor sesizate de ureche ca nu suna bine decit distorsiunile totale. 

Un amplificator va fi catalogat ca suna mai bine dacă are distorsiuni de intermodulatie mai mici chiar dacă distorsiunile totale sint mai mari în detrimentul unui amplificator cu distorsiuni totale foarte mici dar distorsiuni de intermodulatie mai mari. 

Motivele pt aceasta catalogare sint mai complexe și nu știu dacă le știu eu pe toate. Considera recomandarea aceasta ca atare fără a mai cauta toate motivele pt ea. 

Link spre comentariu
23 hours ago, Akos said:

Referitor la bootstrap efectul este spectaculos, reduce THD cu ordin de marime. Este prima data cand incerc asa ceva.

V-as ruga respectuos daca doriti sa ma ajutati si pe mine cu specificarea exacta a pieselor care formeaza reteaua bootstrap si sa imi explicati rolul acesteia si principiul de functionare. Pare un upgrade foarte interesant fata de schema domnului Stuart.

Link spre comentariu

Bootstrapul e format din C11, C12, C20, D29, R86, R109, R114, D26, Q3, D32, R34 respectiv omonimele pe partea negativa si este o sursa de tensiune constanta de cca 15V care urmareste forma semnalului de iesire asigurind alimentarea CE si driver-ul mosurilor.

Editat de Akos
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări