Akos Postat Iunie 5, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2021 (editat) D-le @KISS, nici dv-stra nu credeti ce spuneti. Oricat de bine este dimensionat un transformator ea va introduce neliniaritati de faza, limitari la frecventa inalte, sensibilitate la perturbatii, etc. Cele mai urite sunt defazajele introduse in calea semnalului. De ce credeti ca nu se pot obtine distorsiuni mici ? Pai pentru ca o reactie negativa mai adinca duce la instabilitati. Iar fara reactie negativa se obtin distorsiuni mici numai in basme, nu si in realitate. In plus sunt grele, voluminoase, pretentioase, costisitoare, sensibile la brum. Si la electrosocuri. Iar faptul ca etajele de iesire introduc mai multe distorsiuni ma face sa ma intreb daca traf-ul de iesire este conectat direct la preamplificator sau nu cumva tot dintr-un etaj de iesire ? Dar aveti dreptate intr-un fel. Cele mai mari distorsiuni sunt produse in etajele finale. Numai ca indiferent ca sunt pe impedanta mica (tranzistoare) sau pe impedanta mare (tuburi). Cu toate astea prefer de infinit de ori un amp cu tuburi fata de amp in comutatie. Poate si din nostalgie, dar cel mai mult pentru ca dupa cum am mai spus, la ora actuala inca nu exista tehnologie (probabil numai la nivel de amatori sau comercial) pentru performanta. Eu inca nu am vazut pana acum amp de putere in comutatie numai pentru frecvente joase sau eventual medii. Dar poate ma insel. Poate colegul @Liviu.Mihaiu, in intelepciunea lui ne va lumina (am mai scris fraza asta mai demult dar vad ca unii nu citesc numai postarile proprii) si ne va arata macar una din realizarile proprii care sa dovedeasca veridicitatea celor afirmate de dansul (evident o realizare demna de secoulul XXI, realizat cu un singur integrat cu 6 pini si doua elemente de putere, si alea puse cu grija si nu cu lopata, pardon cu farasul...) Editat Iunie 5, 2021 de Akos Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 5, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2021 (editat) Fet-urile din etajul final (irfp-urile) au fost cumparate deodata. S-ar presupune ca au fost din acelasi lot de fabricatie, cel putin cele de aclasi tip, canal n sau p. Cu toate acestea diferentele sunt masurabile prin citirea tensiunilor pe rezistentele din surse. Astfel ca, cu aceeasi tensiune de poarta, pe 0,22 ohmi am masurat 27mV, 33mV,44mV, 22mV. Nu am gasit doua identice. Sa nu vorbesc de cele de canal diferit. Diferente destul de mari. Aceste valori sunt in repaos. Sunt sigur ca daca s-ar alege cat mai egale s-ar simti diferenta la masurarea distorsiunilor. Dar cine poate sa-si permita sa le aleaga ? Cand sunt atit de diferite ! Si pe urma ce faci cu cele care nu au perechi ? O sa fac un test in curind si cu sarcina, adica sa aplic o tensiune continua dupa condensatorul de intrare sa vad dezechilibrul si la curenti mari. Ca daca diferenta se mentine inseamna ca avem o problema. Chiar, d-le @Marian, cand ai pus fet-urile in paralel nu ai masurat tensiunile pe rezistentele din sursa ? Sau nu le poti masura acum ? Sunt foarte curios. Editat Iunie 5, 2021 de Akos Link spre comentariu
Shambala Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 Am cumparat acum vreo 17-18 ani niste IRFP-uri de la Vasile. Dupa cativa ani le-am masurat - erau incredibil de apropiate ca transconductanta (2-3%). I-am imprumutat cateva perechi unui amic si cand a cumparat de la TME si mi-a dat inapoi, deja nu mai puteai imperechia 2 din 10. Unica solutie a fost sa cumpar cate 200bc pt a obtine cateva perechi. Cele (multe) ramase le-am revandut cu un pret mai mic decat cel de achizitie. Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 5, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2021 Si Vasile nu mai are vreo 200 de alea perechi ? App, cum ai masurat transconductanta ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 10 minutes ago, Akos said: App, cum ai masurat transconductanta ? "in intelepciunea" mea, asa cum te refereai cam la misto la mine mai sus, țin să-ti spun ca transconductanța se determină, nu se masoară. (asta cel putin la nivel de ințelepciune de amator). Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 5, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2021 Ma refeream la tine numai ca raspuns la postarile "misto" pe care le-ai scris. Poate daca ai mai schimba un pic tonul am putea conversa altfel. Sunt intodeauna dispus pentru un schimb constructiv de idei, cunostinte. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 Când m-am referit la fărașul de piese necesare in secolul XXI pentru a amplifica un semnal audio, nu am făcut-o deloc la mișto. Si nici nu am vrut să jignesc pe cineva. Este o nedumerire a mea. Link spre comentariu
Shambala Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 Nu mai are, demult. Va dati seama ca intai acolo am intrebat Si asta era cu 12-13 ani in urma. Am masurat cu doua surse de tensiune, o R, o tabla de Al ca radiator si un multimetru. Ma rog, doua, ca tot le aveam la indemana. Link spre comentariu
KISS Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 13 hours ago, Akos said: D-le @KISS, nici dv-stra nu credeti ce spuneti. Oricat de bine este dimensionat un transformator ea va introduce neliniaritati de faza, limitari la frecventa inalte, sensibilitate la perturbatii, etc. Cred ca stiu exact ce spun, si nu de pe net sau auzite, ci doar din experiente reale. Uite la McIntosh MA7000, de exemplu, ce distorsiuni si banda de frecventa are. Si nu sunt poze de pe net. Pot sa pun poze si de la alte modele McIntosh sau Altec. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 (editat) Putin OFF cu traducere G: Un autoformator este un transformator cu o singură înfășurare , ceea ce înseamnă că porțiuni din aceeași înfășurare acționează ca primar și secundar, mai degrabă decât să existe înfășurări secundare pentru fiecare. Au multe utilizări în termeni de inginerie, dar în audio, pot fi folosite pentru impedanța potrivirii sarcinilor; prezentând o încărcare consistentă de la un difuzor la un amplificator și asigurându-vă că difuzorul poate fi condus mai eficient. În primele zile ale Hi-Fi, aceasta era o caracteristică vitală pentru a vă asigura că puterea pe care o aveați (care era frecvent limitată) a fost livrată cât mai eficient posibil. Pe măsură ce tehnologia în stare solidă s-a dezvoltat și a devenit mai puternică și mai robustă, majoritatea producătorilor s-au îndepărtat de ei. McIntosh nu a făcut-o. Argumentul companiei este că, prin utilizarea unei perechi de autoformatoare, cu ieșiri de impedanță specifice, amplificatoarele lor sunt capabile să ruleze optim în loc să se adapteze dinamic la sarcina difuzoarelor. Deoarece mecanica realizării unui autoformator implică mai mult cupru, mai mult spațiu, mai multă greutate și mai mult proces de producție, chiar și McIntosh a trebuit să-l elimine din unele dintre cele mai concepute niveluri de intrare (un termen relativ). MA7200 este cel mai accesibil model pentru a le păstra. Editat Iunie 5, 2021 de dumitrumy Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 5, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2021 Stimate d-le @KISS. Ca replica eu nu va pot arata niste poze cu o cutie pe care scrie niste chestii pe care ma indoiesc ca le-ati masurat dar in schimb va pot arata cum arata un semnal dreptunghiular la 20.000 Hz https://postimg.cc/xNr3CYng respectiv la peste 100.000 Hz https://postimg.cc/WDgQvxhv ,cu o banda de raspuns de 0 dB in gama 10Hz - 100.000 Hz semnal dreptunghiular. Si nu este McIntosh. Nu. E autohton, facut la Oradea. De mine. Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 5, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2021 Nu am specificat acum, dar toate pozele postate de mine sunt pe sarcina de patru ohmi, cu filtrul de intrare si zobelul conform schemei postate. Link spre comentariu
vijelie02 Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 Felicitari @Akos. Unii se lauda cu ce au construit, altii se lauda cu ce au facut altii. E tipic pentru natia noastra. Link spre comentariu
KISS Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 41 minutes ago, Akos said: Stimate d-le @KISS. Ca replica eu nu va pot arata niste poze cu o cutie pe care scrie niste chestii pe care ma indoiesc ca le-ati masurat dar in schimb va pot arata cum arata un semnal dreptunghiular la 20.000 Hz https://postimg.cc/xNr3CYng respectiv la peste 100.000 Hz https://postimg.cc/WDgQvxhv ,cu o banda de raspuns de 0 dB in gama 10Hz - 100.000 Hz semnal dreptunghiular. Si nu este McIntosh. Nu. E autohton, facut la Oradea. De mine. Domnule, in audio este irelevant testul cu square wave. Doar ''amatorii'' folosesc acest semnal pentru testare si asta deoarece nu detin aparatura necesara. Daca puneai o analiza spectrala, pe analizor de spectru audio, nu placa de sunet, si eventual un IMD, parca era altceva. Si, stai linistit, ca m-am intalnit cu multe Hi-End-uri in ultimii 20 de ani , astfel incat nu ai cu ce ma impresiona. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum