hpavictor Postat Mai 3, 2021 Partajează Postat Mai 3, 2021 (editat) Recomand călduros acest model de perle de ferită pentru grilele / bazele finalilor ( de orice fel ) : https://store.comet.bg/Catalogue/Product/16996/ BLM31PG.pdf Editat Mai 3, 2021 de hpavictor Completare Link spre comentariu
lalihifi Postat Mai 16, 2021 Partajează Postat Mai 16, 2021 La 01.05.2021 la 3:35, Akos a spus: Initial am pus smd-uri tip 2512. . Se vad pe poza cu cablajul finalului. Sunt smd-uri 2512 de 0,1u/250V. Am pus o data de 100V si din cauza inexplicabile au puscat. Poate era defect de fabricatie. Nu avea de unde sa treaca alimentarea peste 100V Trebuie sa fii atent cu condensatoarele smd ceramice (100v era putin)nu functioneaza ca cele electrolitice . Ca referinta alege intotdeauna ca dc voltage de cel putin 2 ori mai mult si incearca sa folosesti cea mai mare dimensiune fizica . Pana si capacitatea difera mult cu tensiunea daca te uiti in grafice o sa vezi ca la unele nu mai ai nici jumate din capacitate la tensiunea nominala . Aceiasi valoare si voltaj de exemplu intr-o capsula mai mare are caracteristici mai bune . Link spre comentariu
Akos Postat Mai 17, 2021 Autor Partajează Postat Mai 17, 2021 Hmmm... E bine de stiut. Nu m-am gandit ca daca se pune o valoare de tensiune de fapt trebuie impartit la doi... Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 17, 2021 Partajează Postat Mai 17, 2021 Din cate stiu la conzi valoarea e in dc si pe masura ce urci in fr scade tensiunea de strapungere. Acu posibil la acei ceramici sa stea altfel treaba. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 17, 2021 Partajează Postat Mai 17, 2021 (editat) De pe wiki: Dar se pot gasi si de la producatori informatii mai specifice. Editat Mai 17, 2021 de sesebe Link spre comentariu
sk24bpo Postat Mai 17, 2021 Partajează Postat Mai 17, 2021 Pe alimentare nu conteaza ca va scadea capacitatea ceramicului, oricum el nu este pus acolo nici pentru precizie si nici pentru cantitatea de sarcini electrice stocate. Ceramicii se pun pentru a scadea impedanta liniei de alimentare intr-o anumita banda. Eu n-am avut niciodata probleme cu ceramicii si i-am pus cam la tensiunea lor maxima mai mereu. La sursele smps treburile sunt mai delicate si este bine ca toti condensatorii, inclusiv electroliticii, sa-i pui la tensiune mai mare dar la amplificatoare nu e cazul. Sa nu fi fost oscilatii mai degraba. Cam de aici pot aparea probleme mai serioase la ceramici. Link spre comentariu
lalihifi Postat Mai 17, 2021 Partajează Postat Mai 17, 2021 (editat) Acum 1 oră, sk24bpo a spus: Eu n-am avut niciodata probleme cu ceramicii si i-am pus cam la tensiunea lor maxima mai mereu. Mai omule fiecare pune ce vrea . Si eu acasa puneam de exemplu prin anul 2000 electrolitici Jamicon fara probleme la tensiunea lor scrisa pe ele si nu aveau nici pe dracu (dar erau originali,mari si scumpi) si au mers asa ani de zile fara probleme (24 ore din 24) Dar la servici pe placile analogice de exemplu aveam pe la 20 de operationale si gramada de 100Nf decuplari pe la orice alimentare si chiar faceau treaba (nu erau SMD ceramici) . Pai sa pui MLCC din astea cum zici tu (la tensiunea nominala) pe placile alea sa vezi ce oscileaza in draci (si asta numai ca treci pe MLCC) . Ca oricum nu mai ai 100Nf si sa nu mai zic de variatia cu temperatura ,nu mai vorbim de materiale (X7R,COG,etc) Sa mai vorbim de calitatea lor sau pe unde sunt facute ? Si atunci ca sa fii sigur pui la o tensiune mai mare (si dimensiuni fizice mai mari daca se poate) ca doar lucrezi acasa nu in laborator. Sa nu mai zic ca daca sunt putin mai mari sunt si usor de lipit . Dar pana la urma ce sa zic ....fiecare pune ce are :-) Editat Mai 17, 2021 de lalihifi Link spre comentariu
Akos Postat Mai 17, 2021 Autor Partajează Postat Mai 17, 2021 Eu am invatat la scoala ca pentru decuplarea alimentarii OBLIGATORIU se folosesc condensatoare ceramice. Pe vremuri erau acele condensatoare (facute la Curtea de Arges pentru cine mai tine minte) patrate si plate de 100nF de cam de 1cmx1cm. Ma gandeam ca si cele smd care sunt cond-uri ceramice sunt ok. Sau nu ? Link spre comentariu
validae Postat Mai 17, 2021 Partajează Postat Mai 17, 2021 Sunt bune cu condiţia să aibă tensiunea potrivită, altfel pot străpunge. Link spre comentariu
lalihifi Postat Mai 17, 2021 Partajează Postat Mai 17, 2021 Da ai dreptate erau acelea plate ceramice si usor de rupt pinii la ele daca le miscai prea mult :-) Am gasit cateva in scurt pe vremea aia (fierbeau nu alta) De obicei puneam genul asta MKP2F031001F00KSSD (Metallized PP) dar sincer nimeni nu accepta sa pui la tensiunea lor nominala chiar daca mergeau sau nu . Link spre comentariu
Akos Postat Mai 17, 2021 Autor Partajează Postat Mai 17, 2021 "Pai sa pui MLCC din astea cum zici tu (la tensiunea nominala) pe placile alea sa vezi ce oscileaza in draci (si asta numai ca treci pe MLCC) " Nu inteleg de ce nu sunt ok mlcc-urile. De ce ar oscila ? Link spre comentariu
lalihifi Postat Mai 17, 2021 Partajează Postat Mai 17, 2021 Acum 24 minute, Akos a spus: Nu inteleg de ce nu sunt ok mlcc-urile. De ce ar oscila ? Sunt ok dar trebuie sa fii putin mai atent cu ele de acea am dat ca exemplu cazul de mai sus . Placile alea cu AO erau destul de sensibile si oscilau usor (daca nu erai atent) si aveau condensatorii clar de 100nf (voltaj mult peste Vcc) variante cu terminale nu SMD . Daca pui cum zice sk24bpo MLCC cu tensiunea nominala de aceiasi valoare cu alimentarea un MLCC va avea doar 50nF valoare reala iar la niste placi ca acelea sigur apar ceva oscilatii. Daca pui un MLCC de cel putin doua ori "votage rating" va avea si el 100nf asa cum doreai de fapt sa fie (si da ar merge si pe placile acelea destul de usor) Deci nu zic ca nu sunt bune ....dimpotriva ....doar ca trebuie sa fii mai atent cand le folosesti . De exemplu daca le folosesti intr-un grup rc (timer) clar vei fi afectat de asta . Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 17, 2021 Partajează Postat Mai 17, 2021 Decuplarea cu 100n nu e universal valabila si nu previne absolut orice oscilatie. Se mai decupleaza si cu 10n sau 1u in paralel cu cei 100n, uneori pui toate 3 valorile, etc. Dupa nevoi sau dupa cum zice foaia de catalog. Link spre comentariu
Akos Postat Mai 17, 2021 Autor Partajează Postat Mai 17, 2021 D-le @lalihifi, cam greu (hi) dar pana la urma am inteles fenomenul. De fapt, atunci cand mi-au puscat acele smd-uri (si chiar au sunat ca niste puscaturi mai mici sau mai bine zis ca sunetul de popcorn facut la microunde) smd-uri care erau in format 1206, ca precautie (suflind puternic in iaurt) l-am schimbat cu 0,1u/500V in format 1812 (nu 2512 cum din greseala am scris) pe care le-am folosit la sursa in comutatie pe partea de 390V (tot ca decuplare). Alea stiam sigur ca nu-mi fac probleme. Link spre comentariu
Akos Postat Mai 17, 2021 Autor Partajează Postat Mai 17, 2021 Nu pot sa nu fac un pic de reclama la orasul meu, Oradea, care pe linga un primar, ma rog fost primar de isprava, si de baile Felix, mai are ceva deosebit. Si anume un mic magazin cu piese de tot felul aduse din China de un concetetean de-al nostru, d-l Mihancea. Dansul merge cam bilunar personal acolo si achizitioneaza (si negociaza acolo) tot ce crede ca ar fi nevoie. Si face asta de multi ani. Marfa si-o desface pe internet de pe site-ul https://tehnoelectric.ro/. O sa constatati ca are muuulte lucruri interesante si in special la un pret foarte bun. Cablaje, radiatoare, mii de lucruri care ne fac viata mai frumoasa. Sper sa va placa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum