Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un amplificator...

Akos

Postări Recomandate

Ce sa comentam. Poate, din plictiseala sa punem si noi de o implementare. 

As avea un amplif, construit de mult, dar nefolosit cu care sa ma joc. 

Pot face monitorizarea curentului (tensiunii prin rezistente), probabil pe 12b, si controlat tot pe 12b curentul. Dar probabil cu un singur optocuplor, variabil, nu in trepte. 

Ceea ce ma zbat sa inteleg este cum stabilesc ce vreau la punctele 3 si 4?

De fapt, mai mult punctul 4: regim termic lejer insemnand ce temperatura vizata?

Link spre comentariu

OK , nu mai comentam .

Cât despre optocuplor variabil :95 , nu e voie cu PWM , că se supără audiophool-ii .

Nu le place nimic în comutatie , decât daca e implementat un soft " proprietar " al unei firme renumite , care mulge  șerpii de ulei .

Dacă mergea treaba cu PWM -ul , nu cred că risipeau toți optocuploarele în cimitirul de piese ...

Apropo , Gryphon folosesc pentru comutare constante de timp foarte mari ( inerția termică a radiatorului are un cuvânt greu de spus ) , de aia comută biasul  cu un releu ( chior ) în modul de lucru dorit al amplificatoarelor  : clasa A / clasa  AB .

Link spre comentariu

Este evident că tot la amplificatoare digitale (gen FPGA) urmate de filtre se va ajunge cam peste tot.
Dar inca mai există nostalgici iubitori de bias-uri. Iar asta nu este neapărat un lucru rău.
Numai că nu prea tine pasul cu dezvoltarea tehnologiei.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sunt cu totul de acord cu d-l @Liviu.Mihaiu. Sunt sigur ca dumnealui ne va impartasi cu lux de amanunte la randul lui noutatile din domeniul audio pe care le-a construit (tinind pas cu dezvoltarea tehnologiei in 2021). Intre timp noi, impatimitii nostalgici vom construi amp-uri demodate cu tranzistoare, rezistente etc. Unii dintre noi chiar si cu tuburi electronice (chestiile alea preistorice cu filament, care lumineaza in intuneric). Ne simtim un pic rusinati de ignoranta noastra si ne luptam cu bias-uri si alte chestii demodate. Noroc cu generatia tinara care va salva lumea de unii ca noi  "nostalgici iubitori de bias-uri". In timp ce ne chinuiam cu eliminarea distorsiunilor de crossover, tehnologia a trecut pe linga noi  cu viteza prea mare sa putem tine si noi pasul cu ea.

Dar dumnealui ne va uimi si lumina cu ultima sa realizare in materie de amp-uri ultramoderne, in pas cu descoperirile actuale. Asta daca nu e secret. Am mai avut un coleg pe acest forum care avea multe pareri dar nici o schema postata. Si, poate, pentru ca suntem intr-un forum, ne va si explica, asa mai babeste, pe intelesul nostru, principiile moderne de functionare ale amp-urilor. Repet, daca nu cumva sunt secrete. In asteptarea acestor postari va doresc o zi frumoasa.

Link spre comentariu
1 hour ago, Akos said:

Am mai avut un coleg pe acest forum care avea multe pareri dar nici o schema postata.

Cred că vorbim despre lucruri diferite.
La amplificatoarele digitale (despre care vorbeam eu, FPGA) se poate publica eventual sursa softului, ideea.
Dintr-un amplif. digital faci orice dacă ai ceva idee despre progamare si ceva imaginatie.
Dar răman de bază cunostintele in domeniul audio, matematicii.
Nu mai merge cu 'să vedem schema' sau 'cine nu miroase sacazul lipiturii nu are de ce sa-si dea cu parerea'.
Eventual schema filtrului de iesire să pună probleme.
Dar hai să nu ne ducem prea mult in offtopic.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Intre timp, intr-un puternic miros de sacaz si uitind-ma atent la schema, (ca eu numai asa pot), am ajuns la o forma mai apropiata de adevar al etajului final cu autobias. Am incercat sa scad rezistentele din poarta fet-urilor la 47 ohmi dar nu-i place asa, ca le-am pus inapoi pe cele de 100 ohmi. Schema este clasica, cu CE Hawskford. Nu am nici o contributie personala la ea in afara de autobias. Si nici nu recomand la nimeni sa faca vreo modificare. Asa este perfect cum este. Este o schema optimizata de Bob Cordell si orice modificare nu face decat sa strice din parametrii, sau si mai rau duce la instabilitati. E frustrant sa construiesti ceva si sa trebuiasca sa faci exact cum ti se spune sa nu ai nici o contributie personala, dar asta este. Construit cu grija functioneaza din prima exact la parametrii specificati de Cordell. Cat este in simulare atit este si in realitate. Cine i-a citit cartea sau i-a urmarit postarile pe DIY  sunt sigur ca apreciaza modestia de care da dovada.

Semnalul din poza este de cca 20 kHz de cca 100V varf la varf pe o sarcina de 8 ohmi.

https://postimg.cc/gallery/zTTQMv8

etaj final.png

autobias.png

Editat de Akos
Link spre comentariu

Ceva nu pare că e în regulă : zenerul de 22 V și tensiunile de deschidere a  tripletului care atacă finalii implică o alimentare a FrontEnd-ului mai mare de 10 V pe fiecare alimentare ... să zicem că 15V ar fi o valoare acoperitoare .

Eu aș monta preventiv perle de ferită pe G și S la fiecare final ...

Link spre comentariu

Am analizat cu atenție imaginea de mai sus , SR este de 130V / microsecundă .

Este impresionant un asemenea SR la un amplificator VFA , practic nu se poate obține un asemenea rezultat cu  tranzistori bipolari în Front End sau cu finali bipolari de putere normali ( ON MJL 4xxx ) 

Desigur , există și finali bipolare excelenți

Sanken 2SA2223 PNP fT=35Mhz , Cob=500pF
Sanken 2SC6145 NPN fT=60Mhz , Cob=250pF

Dar costă imens și nu oferă nimic în plus față de finalii folosiți de D-voastră .

In etajul de intrare se pot folosi tranzistori bipolari 3904 / 3906 ,  dar curentul prin fiecare braț al etajului diferențial trebuie să fie de 5 mA , iar raportul semnal zgomot se micșorează va o valoare  inacceptabilă ...

1617126614437.png

Editat de hpavictor
Completare
Link spre comentariu

Momentan sursa mea nu are decit o iesire. Urmeaza sa reproiectez sursa sa am si tensiuni ajutatoare. Nu preconizez iesiri mai mari de +-60V din amp, asa ca o alimentare de +-70V pentru finali si +-80V pentru front-end zic ca sunt suficiente, chiar cu pierderea de +-11V datorata CE Hawksford. Referitor la perle de ferita, cu 100 ohmi in poarta finalul este foarte stabil, nu necesita alte masuri. Dar sunt pregatit totusi pentru asemenea situatii, am mai multe feluri de perle de ferita, achizitionate in perioada in care ma luptam cu instabilitatea fet-urilor laterale. 

Perechea 2SC6145 / 2SA2223 de Sanken se gaseste la DigiKey si costa 16,35 / 22 lei. Ieftine nu sunt, dar daca ziceti ca sunt bune... Sunt oare cele mai bune ? Cochetez cu ideea pentru niste finali cu bjt-uri nu de alta dar poate ca sunt mai ok la curent de mers in gol de valori mai rezonabile, de ordinul a catorva zeci de mA si de 150-180 mA cat se cere pentru fet-uri.

In postarea de dinainte (cea cu poze) sarcina este de 4 ohmi (nu de 8 ohmi cum din greseala am scris).

Intrarea este filtrata cu 100 ohmi / 22 pF si iesirea are zobelul legat, care este de cca 8,33 ohmi si 0,12u (format din 12 buc de 100 ohmi si 12 buc de 10nF puse in paralel formind un zobel distribuit). Rezistentele din zobel le-am pus de 3 W nu pentru ca este necesar in functionare normala ci pentru faptul ca la testari la frecvente de 20kHz (sau mai mare) la putere maxima (chiar daca nu mergi in regim de durata) cele de puteri mai mici nu rezista. Si, oricum, odata puse, cine le mai schimba ? Initial am pus smd-uri tip 2512.

As mai aminti faptul ca pe alimentare am montat o retea de decuplare distribuita, formata din 12 buc de 0,1u pe + si 12 de 0,1u pe -, asta asa, sa nu am probleme pe sinele de alimentare. Se vad pe poza cu cablajul finalului. Sunt smd-uri 2512 de 0,1u/250V. Am pus o data de 100V si din cauza inexplicabile au puscat. Poate era defect de fabricatie. Nu avea de unde sa treaca alimentarea peste 100V, mai ales ca aceste smd-uri sunt dupa bateria de condensatoare de 6x2700u/80V.

Editat de Akos
Link spre comentariu

Din figura postata de d-l @hpavictor mi-a atras atentia perechea de tranzistoare Toshiba 2sc3324/2sa1312 cu un zgomot de doar 0,2dB typ, ce este o valoare remarcabila. Si cum Toshiba se cam respecta am tendinta de a-i crede pe cuvant. Oricum la Mouser costa doar 50 bani bucata. Sunt smd-uri si merg pana la 120V.

Link spre comentariu

Si acum sa va povestesc o chestie interesanta legat de dg413, comutatorul analogic cu doua contacte normal deschise si doua normal inchise. M-am apucat sa fac un test functionare indelungata sa vad cam pe unde se aseaza temperaturile sa vad ce radiatoare vor fi nevoie si ce ventilatoare. Toate bune si frumoase, curentul de mers in gol sta fix de zici ca-i lipit. Si atunci am vrut sa vad tensiunea pe C1. Si atunci a venit surpriza. Totul era ok dar cand ii dadeam un pic semnal la intrare fugea sus la 11V. Nu are voie, ea teoretic sta fix si cand este semnal. Comutatoarele din dg413 asa trebuie sa lucreze incit sa izoleze C1 de rezistentele de incarcare / descarcare cand este semnal. Nu e bine ca ea sa se modifice pentru ca va modula curentul de mers in gol pe perioada cand este semnal si perturba CE Hawskford. Am banuit ca este ceva scurt pe placa si comutatorul de la pinii 2-3 sunt in scurt. Nu era nici un scurt. Am banuit mos-ul  QQ1. L-am schimbat. Gata, e clar, e insasi dg413. L-am schimbat. Nu trebuie sa va spun ce inseamna sa schimbi un integrat cu 16 picioare smd. In fine, l-am chinuit cumva. Degeaba, mergea la fel. Deja nu mai aveam nici o explicatie, cand intr-o ultima tentativa am pus o dioda cu un zenner de 8v2  pe pinii 2 respectiv 6 fata de comun ca tensiunea pe care comuta dg413 sa nu fie aproape de tensiunea ei de alimentare. Si, voila, s-a dezlegat misterul. In fisa de catalog ei se lauda ca dg413 lucreaza pina la tensiunea de alimentare inclusiv si ca este protejata fiecare pin cu diode fata de alimentare, dar uite ca nu e chiar asa. Alimentarea este la +-11V. Practic i-am limitat tensiunea pe care il comuta la 8,2+0,6=8,8V si asa dg413 lucreaza bine. Tensiunea pe C1 sta fix acum, chiar daca amp-ul e in cliping. Atit despre dg413. Va doresc la toti un paste fericit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări