Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un amplificator...

Akos

Postări Recomandate

Surse in comutatie n-am prea vazut in amplificatoare Hi-End. Singura pe care am vazut-o a fost intr-un Nagra, tot cu Exicoane ca finali. Din pacate a crapat PFC_ul, a bubuit amandoua sursele si etajele finale. Doar carcasa a scapat nevatamata. Si, sorry, nu prea vad in regim diy sa faca cineva un SMPS asemanator cu ala din Nagra sau Crown, sa-l mai si masoare, certifice ISO...etc. 

Ca idee fa rost de un analizor de spectru si eventual un Teslameter sau alt aparat sa identifici radiatiile electromagnetice si apoi mai vorbim.

Zici ca nu exista brum (100Hz) din sursa...atunci ce arata QA401 ala in partea inferioara a benzii audio?

Link spre comentariu

Apropo de clasa A.

Să lămurim nişte noțiuni care îl deosebesc de clasa AB.

În clasa A, finalii sunt polarizați cu un curent mai mare sau cel puțin egal cu curentul de sarcină spre deosebire de clasa AB, unde curentul prin tranzistoarele finale este mult mai mic decât curentul de sarcină (între 10-200mA). De aici şi diferența între un auto bias pentru clasa A, care trebuie să asigure un curent constant de ordinul Amperilor, față de cel în clasa AB, unde trebuie asigurat un curent minim prin tranzistorul care nu conduce, după cum am citit trebuie menținut constant produsul celor doi curenți. 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Akos a spus:

Pentru ca performantele sa se conserve pe termen lung nu vreau sa ma bizuiesc pe efectul termic al unor semiconductoare pentru reglarea curentului de bias prin finali, care este destul de ridicat, de cca 150mA pe fiecare fet, deci pentru 6 finali vor fi de cca 0,9A. Radiatoarele se incing de-a binelea si mi-e frica sa nu se ambaleze termic. Caut o schema de autobias. Poate are cineva vreo sugestie. Pe cele ale lui E. Stuart le cunosc. Am studiat si LM1166. Nu mi se potrivesc aici (sau poate nu stiu eu sa le potrivesc). Mi-ar prinde bine un pic de ajutor.

Vreti sa suprapuneti un circuit de polarizare (autobias) peste circuitul lui Cordell?

LT1166 este un circuit de tip translinear loop care mentine constant produsul curentilor prin cele doua ramuri ale finalului (este o metoda prin care se încearca reducerea distorsiunilor de racordare). Edit: Va ca s-a mai amintit, deci se stie.

Acum 3 ore, KISS a spus:

''Baiatul ala cu sculele'' zice ca mai trebuie lucrat la sursa, se vede in FFT cum brumul de 100Hz inneaca armonicile secundare.

Rog pe "baiatul cu sculele" sa-i explice unui amator ce sunt alea "armonici secundare". Simplu, concret si la obiect. Fara fofilari, eschive si învaluiri.

Editat de franzm
Link spre comentariu
25 minutes ago, franzm said:

Rog pe "baiatul cu sculele" sa-i explice unui amator ce sunt alea "armonici secundare". Simplu, concret si la obiect. Fara fofilari, eschive si învaluiri.

Un ''parerolog'' nu stie ce sunt k2, k3, k4...usw?

Link spre comentariu
6 minutes ago, franzm said:

Parerologul nu stie ce sunt alea "armonici secundare" si-l roaga pe domnul profesionist sa fie asa de dragutz si sa-i explice.

Daca imi explici cum e cu DHT_ul ala din bec de far....poate ma indupleci.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, KISS a spus:

''Baiatul ala cu sculele'' zice ca mai trebuie lucrat la sursa, se vede in FFT cum brumul de 100Hz inneaca armonicile secundare. Asta daca QA401 ala masoara bine.

Eu eram curios, (plus altii de pe forum pe langa mine) ce ne poate spune baiatu ala cu scule multe despre experientele lui cu aceste surse in comutatie, masuratori, teste, analize... Asa netu e plin de baliverne si aiureli, nimic concret. Daca baiatul ala cu scule multe reuseste sa treaca de stadiul caiet de service, poate reuseste sa bage in priza unul din analizoarele lui sa testeze.

Link spre comentariu
3 minutes ago, maxente said:

Eu eram curios, (plus altii de pe forum pe langa mine) ce ne poate spune baiatu ala cu scule multe despre experientele lui cu aceste surse in comutatie, masuratori, teste, analize... Asa netu e plin de baliverne si aiureli, nimic concret. Daca baiatul ala cu scule multe reuseste sa treaca de stadiul caiet de service, poate reuseste sa bage in priza unul din analizoarele lui sa testeze.

Cand te-am rugat sa-ti testez CFA_ul ala, gratis, ai refuzat. Acum, asteapta, poate gasesti altu' sa faca asta. Eu n-am nimic de castigat ca scriu pe aici si nici de pierdut.

Link spre comentariu
Acum 54 minute, KISS a spus:

Cand te-am rugat sa-ti testez CFA_ul ala, gratis, ai refuzat. Acum, asteapta, poate gasesti altu' sa faca asta. Eu n-am nimic de castigat ca scriu pe aici si nici de pierdut.

Din pacate acel amplificator face parte din mobila dormitorului si nu mai poate pleca, dar nu despre el este vorba pentru ca exista multe altele alimentate din surse in comutatie. Poti cumpara dupa net o granada de surse  ca sa faci teste si masuratori si oricum le ai mult mai repede la usa decat ti-as trimite eu din Romania.

Hai ca se poate daca vrei, n-are rost sa o dai in diverse ca ti-am refuzat eu oferta !

Asteptam masuratorile, testele, concluziile... 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări