KISS Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 Surse in comutatie n-am prea vazut in amplificatoare Hi-End. Singura pe care am vazut-o a fost intr-un Nagra, tot cu Exicoane ca finali. Din pacate a crapat PFC_ul, a bubuit amandoua sursele si etajele finale. Doar carcasa a scapat nevatamata. Si, sorry, nu prea vad in regim diy sa faca cineva un SMPS asemanator cu ala din Nagra sau Crown, sa-l mai si masoare, certifice ISO...etc. Ca idee fa rost de un analizor de spectru si eventual un Teslameter sau alt aparat sa identifici radiatiile electromagnetice si apoi mai vorbim. Zici ca nu exista brum (100Hz) din sursa...atunci ce arata QA401 ala in partea inferioara a benzii audio? Link spre comentariu
Akos Postat Aprilie 10, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2021 Sursa pe care o folosesc este pe acest forum. Link spre comentariu
Akos Postat Aprilie 10, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2021 Apropo de clasa A. Să lămurim nişte noțiuni care îl deosebesc de clasa AB. În clasa A, finalii sunt polarizați cu un curent mai mare sau cel puțin egal cu curentul de sarcină spre deosebire de clasa AB, unde curentul prin tranzistoarele finale este mult mai mic decât curentul de sarcină (între 10-200mA). De aici şi diferența între un auto bias pentru clasa A, care trebuie să asigure un curent constant de ordinul Amperilor, față de cel în clasa AB, unde trebuie asigurat un curent minim prin tranzistorul care nu conduce, după cum am citit trebuie menținut constant produsul celor doi curenți. Link spre comentariu
KISS Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 Cu 150mA bias esti departe de clasa A. In clasa A finalii conduc 360°, deci pe toata perioada. La tine e AB curat....vb lui Pass..First watt. Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 (editat) Acum 3 ore, Akos a spus: Pentru ca performantele sa se conserve pe termen lung nu vreau sa ma bizuiesc pe efectul termic al unor semiconductoare pentru reglarea curentului de bias prin finali, care este destul de ridicat, de cca 150mA pe fiecare fet, deci pentru 6 finali vor fi de cca 0,9A. Radiatoarele se incing de-a binelea si mi-e frica sa nu se ambaleze termic. Caut o schema de autobias. Poate are cineva vreo sugestie. Pe cele ale lui E. Stuart le cunosc. Am studiat si LM1166. Nu mi se potrivesc aici (sau poate nu stiu eu sa le potrivesc). Mi-ar prinde bine un pic de ajutor. Vreti sa suprapuneti un circuit de polarizare (autobias) peste circuitul lui Cordell? LT1166 este un circuit de tip translinear loop care mentine constant produsul curentilor prin cele doua ramuri ale finalului (este o metoda prin care se încearca reducerea distorsiunilor de racordare). Edit: Va ca s-a mai amintit, deci se stie. Acum 3 ore, KISS a spus: ''Baiatul ala cu sculele'' zice ca mai trebuie lucrat la sursa, se vede in FFT cum brumul de 100Hz inneaca armonicile secundare. Rog pe "baiatul cu sculele" sa-i explice unui amator ce sunt alea "armonici secundare". Simplu, concret si la obiect. Fara fofilari, eschive si învaluiri. Editat Aprilie 10, 2021 de franzm Link spre comentariu
KISS Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 25 minutes ago, franzm said: Rog pe "baiatul cu sculele" sa-i explice unui amator ce sunt alea "armonici secundare". Simplu, concret si la obiect. Fara fofilari, eschive si învaluiri. Un ''parerolog'' nu stie ce sunt k2, k3, k4...usw? Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 (editat) Parerologul nu stie ce sunt alea "armonici secundare" si-l roaga pe domnul profesionist sa fie asa de dragutz si sa-i explice. @Akoshttps://www.researchgate.net/profile/Malcolm_Hawksford/publication/312557447_Audio_Amplifier_Systems_A_Compilation/links/58a05f1a92851c7fb4bf1638/Audio-Amplifier-Systems-A-Compilation.pdf Editat Aprilie 10, 2021 de franzm Link spre comentariu
KISS Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 6 minutes ago, franzm said: Parerologul nu stie ce sunt alea "armonici secundare" si-l roaga pe domnul profesionist sa fie asa de dragutz si sa-i explice. Daca imi explici cum e cu DHT_ul ala din bec de far....poate ma indupleci. Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 Scrie acolo. Bun pentru experiment scolar. Asta daca mai gasesti bec cu vid înaintat. Link spre comentariu
KISS Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 Uite, ca sa vezi ca nu uit...chiar tu ai explicat de ce zic eu ..''armonici secundare'' https://www.elforum.info/topic/103965-se-100th-clasa-a2-proiect-comun/?do=findComment&comment=1193507 Link spre comentariu
maxente Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 Acum 6 ore, KISS a spus: ''Baiatul ala cu sculele'' zice ca mai trebuie lucrat la sursa, se vede in FFT cum brumul de 100Hz inneaca armonicile secundare. Asta daca QA401 ala masoara bine. Eu eram curios, (plus altii de pe forum pe langa mine) ce ne poate spune baiatu ala cu scule multe despre experientele lui cu aceste surse in comutatie, masuratori, teste, analize... Asa netu e plin de baliverne si aiureli, nimic concret. Daca baiatul ala cu scule multe reuseste sa treaca de stadiul caiet de service, poate reuseste sa bage in priza unul din analizoarele lui sa testeze. Link spre comentariu
KISS Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 3 minutes ago, maxente said: Eu eram curios, (plus altii de pe forum pe langa mine) ce ne poate spune baiatu ala cu scule multe despre experientele lui cu aceste surse in comutatie, masuratori, teste, analize... Asa netu e plin de baliverne si aiureli, nimic concret. Daca baiatul ala cu scule multe reuseste sa treaca de stadiul caiet de service, poate reuseste sa bage in priza unul din analizoarele lui sa testeze. Cand te-am rugat sa-ti testez CFA_ul ala, gratis, ai refuzat. Acum, asteapta, poate gasesti altu' sa faca asta. Eu n-am nimic de castigat ca scriu pe aici si nici de pierdut. Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 (editat) @AkosPe asta îl stiti? A cântat la mine cu diverse variante de front end. Cea mai mare fiind derivata din TAD M600. Editat Aprilie 10, 2021 de franzm Link spre comentariu
maxente Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 Acum 54 minute, KISS a spus: Cand te-am rugat sa-ti testez CFA_ul ala, gratis, ai refuzat. Acum, asteapta, poate gasesti altu' sa faca asta. Eu n-am nimic de castigat ca scriu pe aici si nici de pierdut. Din pacate acel amplificator face parte din mobila dormitorului si nu mai poate pleca, dar nu despre el este vorba pentru ca exista multe altele alimentate din surse in comutatie. Poti cumpara dupa net o granada de surse ca sa faci teste si masuratori si oricum le ai mult mai repede la usa decat ti-as trimite eu din Romania. Hai ca se poate daca vrei, n-are rost sa o dai in diverse ca ti-am refuzat eu oferta ! Asteptam masuratorile, testele, concluziile... Link spre comentariu
Shambala Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 Sunteti cam de mult in off-topic. Sterg si luam pauza pana maine ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum