hpavictor Postat Aprilie 8, 2021 Partajează Postat Aprilie 8, 2021 Aici aveți schema în format grafic : Link spre comentariu
Akos Postat Aprilie 9, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2021 Pentru a obtine un thd mic este imperios necesar ca zgomotul propriu al amp-ului sa fie foarte mic. Altfel, din padurea de zgomot al amp-ului armonicile rasar ca ciupercile dupa ploaie. Mi-am dat seama de asta dupa discutia cu @sk24bpo, cand dumnealui, foarte amabil, mi-a explicat cum sta treaba cu qa401. Asa ca la achizitionarea componentelor folosite am cam depasit bugetul propus. La intrare am folosit integratul smp860 care este o pereche de jfet-uri de zgomot mic (0,9nV/hz**1/2) cu caracteristici de curent continuu foarte apropiate de la Mouser. Pe urma am folosit perechea e zgomot mic 2sa970/2sk2240 de la Adelaida si pentru vas ksa1381/ksc3503. Tot pentru zgomot cat mai mic in loc de zennere de 6,8V am folosit LM329 de 6,9V. Si cum a remarcat si d-l @Mirceadin poza cu analiza spectrala generat de qa401 pentru masurarea thd-ului , intr-adevar zgomotul este foarte mic. Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 9, 2021 Partajează Postat Aprilie 9, 2021 Câteva date despre linearitatea tranzistoarelor de semnal mic : https://hobby-electronics.ro/viewtopic.php?f=9&t=113 Link spre comentariu
Akos Postat Aprilie 9, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2021 Ce este remarcabil la schema de front-end al lui Cordell pe langa stabilitatea exceptionala este metoda de stabilizare al curentului vas-ului. Si in simulare dar si in realitate sta exact acolo unde trebuie, adica la cca 10mA si se poate determina lejer din calcul. Adica este bine (chiar foarte bine) definit. Nu exista pericolul de ambalare termica sau de orice natura. O alta abordare al definirii curentului prin vas este in schema de mai de sus al d-lui @hpavictorunde s-a folosit de un concept inventat (cred) de Edmond Stuart, asa zis-ul CMCL (common mode control loop), prin care curentul vas-ului este monitorizat si intors inapoi in comanda oglinzii de curent ce constituie sarcina diferentialului de intrare (sau in cazul cfa, al sarcinii active de la intrare). Acest sistem il are si cfa-ul al carei schema am atasat-o mai sus. Trebuie mentionat ca sistemul CMCL fiind in calea semnalului, are o contributie atit la thd cat si la stabilitatea intregului sistem in sensul ca imbunatateste thd-ul dar slabeste stabilitatea. Toate schemele simetrice atit vfa cat si cfa proiectate de E. Stuart sunt cu sistem CMCL. In paranteza trebuie sa recunosc admiratia mea fata de ingeniozitatea acestui olandez in designul schemelor sale. Din pacate, el numai simuleaza, nu si construieste, altfel poate nu si-ar lasa imaginatia sa zburde in halul acesta. Am construit cateva din design-urile sale si nu prea erau ca in simulare. Exceptie cred ca a fost pgp-ul dar acolo a avut ca si executant pe Ovidiu Popa si avind feedback despre comportarea fizica a pgp-ului a putut face corectiile de rigoare. Revenind la schema de front end al lui Cordell, pozele cu formele de unda si cele unde arat thd-ul sunt cu sarcina de 4 ohmi, cu retea zobel la iesire dar fara bobina . Fltrul de intrare este destul de usor, o rezistenta serie de 100ohmi, cond de 22pF si rezistenta de intrare care consta din rezistenta de 47k paralel cu intrarea in fet-uri. Conform simularilor impedanta de intrare este foarte mare, asa ca pina la urma ramine doar rezistenta de 47k de la intrare. Mai vreau sa mentionez ca numarul de piese (active) este comparabil cu schema o simetrica, vreau sa zic ca complexitatea schemei este una moderata, nefiind foarte stufoasa. Asta se vede si din dimensiunea cablajului front end-ului de 75mmx91mm. Link spre comentariu
Akos Postat Aprilie 9, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2021 Asa arata finalul, cu corector de eroare tip Hawksford, dezvoltat de Bob Cordell. https://postimg.cc/gallery/XZytJw8/e49c4dd3 Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 9, 2021 Partajează Postat Aprilie 9, 2021 Schema atașată de mine are originea tot în ideile lui Bob Cordell , începând cu proiectul DH220 realizat pentru Hafler , aici puteți găsi partea publică care descrie evoluția acestui proiect : https://www.diyaudio.com/forums/solid-state/31131-hafler-dh-200-220-mods.html Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 9, 2021 Partajează Postat Aprilie 9, 2021 Acum 18 ore, Akos a spus: Mai jos e schema lui Cordell si cablajul. https://postimg.cc/gallery/WDYnxZB/b507dc28 Lasand deoparte constructiile care in sine merita toate aprecierile, totusi sunt niste imagini de milioane cu ceva in plus cum rar se poate vedea: MAVO-35 langa Keysight! Link spre comentariu
sk24bpo Postat Aprilie 9, 2021 Partajează Postat Aprilie 9, 2021 Daca nu gresesc, modelele de baza de la Teledyne LeCroy sunt facute de Siglent. Link spre comentariu
Akos Postat Aprilie 9, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2021 Multumesc pentru aprecieri. Da, sunt mandru de Mavo35. Am avut grija personal de restaurarea lui. Merge si acum impecabil, desi il folosesc numai pe scala ohmica. Este cel mai bun aparat de masura analogic pe care l-am avut vreodata. Cei din vechea generatie stiu despre ce vorbesc. Si nici prin anii 80 nu era prea usor sa faci rost de ea. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 9, 2021 Partajează Postat Aprilie 9, 2021 (editat) Acum 24 minute, sk24bpo a spus: Daca nu gresesc, modelele de baza de la Teledyne LeCroy sunt facute de Siglent. Erau.......... E vorba de modelele WaveAce dar acum nu mai sint in oferta lor. Acum cele mai "mici" modele sint WaveJet iar astea sint facute de IWATSU, daca nu ma insel si oricum sint semnificativ mai scumpe fata de WaveAce. Editat Aprilie 9, 2021 de sesebe Link spre comentariu
sk24bpo Postat Aprilie 9, 2021 Partajează Postat Aprilie 9, 2021 Eu pe asta am pus ochii dar mai trebuiesc si banii https://shop.rigol.eu/mso5000/digital-oscilloscope-mso5072 Link spre comentariu
Akos Postat Aprilie 10, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2021 (editat) Pentru ca performantele sa se conserve pe termen lung nu vreau sa ma bizuiesc pe efectul termic al unor semiconductoare pentru reglarea curentului de bias prin finali, care este destul de ridicat, de cca 150mA pe fiecare fet, deci pentru 6 finali vor fi de cca 0,9A. Radiatoarele se incing de-a binelea si mi-e frica sa nu se ambaleze termic. Caut o schema de autobias. Poate are cineva vreo sugestie. Pe cele ale lui E. Stuart le cunosc. Am studiat si LM1166. Nu mi se potrivesc aici (sau poate nu stiu eu sa le potrivesc). Mi-ar prinde bine un pic de ajutor. Editat Aprilie 10, 2021 de Akos Link spre comentariu
KISS Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 (editat) On 4/8/2021 at 6:03 PM, maxente said: Ai dreptate. Tocmai acum am observat poza aia cu analiza. Sper sa nu vina baiatu' ala cu sculele lui minune, sa spuna ca nu e masurat bine, ca acel QA401 e doar o jucarie bla, bla... ''Baiatul ala cu sculele'' zice ca mai trebuie lucrat la sursa, se vede in FFT cum brumul de 100Hz inneaca armonicile secundare. Asta daca QA401 ala masoara bine. Editat Aprilie 10, 2021 de KISS Link spre comentariu
KISS Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 34 minutes ago, Akos said: Pentru ca performantele sa se conserve pe termen lung nu vreau sa ma bizuiesc pe efectul termic al unor semiconductoare pentru reglarea curentului de bias prin finali, care este destul de ridicat, de cca 150mA pe fiecare fet, deci pentru 6 finali vor fi de cca 0,9A. Radiatoarele se incing de-a binelea si mi-e frica sa nu se ambaleze termic. Caut o schema de autobias. Poate are cineva vreo sugestie. Pe cele ale lui E. Stuart le cunosc. Am studiat si LM1166. Nu mi se potrivesc aici (sau poate nu stiu eu sa le potrivesc). Mi-ar prinde bine un pic de ajutor. Intai trebuia sa intrebi cati din cei ce scriu pe aici au ''vazut'' amplificatoare in clasa A. Daca dumneata la 150mA bias ai nedumeriri, ce se intampla daca aveai 1A sau 2A bias? Sunt ferm convins ca te pot ajuta ''teoreticienii'' forumului, tinand cont de vasta lor experienta in amplificatoare in clasa A. Si, ca sa nu zici ca nu te ajut, cauta schemele lui PassLabs XA, eventual Krell, Mark Levinson, Clayton... Link spre comentariu
Akos Postat Aprilie 10, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2021 Acum 34 minute, KISS a spus: ''Baiatul ala cu sculele'' zice ca mai trebuie lucrat la sursa, se vede in FFT cum brumul de 100Hz inneaca armonicile secundare. Asta daca QA401 ala masoara bine. Tocmai acum studiez schema lui Nelson Pass M2. E interesanta. O s-o simulez. Nu stiu ce au Krell, etc. Poate ai construit ceva functional. M-ar interesa. Referitor la sursa, e de comutatie. Nu exista brum. Poate fiind constructia in aer capteaza ceva brum. Deocamdata, in faza asta nu prea conteaza. Ca principiu, daca am inteles bine, se urmareste ca produsul curentilor prin mos-ul N si P sa fie constant, adica asa se regleaza biasul ca acest produs sa fie intotdeauna constant. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum