Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un amplificator...

Akos

Postări Recomandate

Nu cred ca-s "artefacte", mai bine zis mizerii, de la sursa.

Ar aparea si cu alte ocazii.

LEco zice bine de bias, DAR cand iti apar oscilatii din cauza asta nu e din cauza piesei in sine ci a buclei de reglaj si a comenzii mosfetului.

O bucla de reglaj corecta cu un final stabil nu oscileaza nici cu bias zero.

Problema de aici suspectez ca desi ai bias mic, reactia negativa simte ca ceva e in neregula si pluseaza in tensiunea de comanda destul de rapid.

tensiunea GS va creste mai rapid, peste limita la care incepe sa oscileze.

Acelasi efect il ai cu R mic in grila, dar aici ai tensiune cu SR mai mare, care in final tot acelasi rezultat il are.

Nu uita ca etajul anterior e repetor pe emitor, are de unde sa dea curent!

Hai ca o scoti la capat pana la urma.

Eu as zice sa testezi finalii separat, vezi cum am scris in postul anterior: inchide bucla de reactie inainte finalilor si joaca-te cu compensarea finalilor pana cand ai un compromis bun intre SR si stabilitate. Nu uita de sarcini reactive!

E simplu de implementat si pus la punct, crede-ma cu quad-ul m-a ajutat f mult.

Altfel, lenesul mai mult alearga..

Nu te opri la 470, mergi la 680, 1k, cred ca iti ramane un 30V/us la 5A / final, si evident SR va fi mai mult la curenti mici. In opinia mea ajunge.

Vezi tu practic cat iti ramane si ce iese. Poti incerca miller, poti incerca ferite in grila, etc etc. E de lucru, stiu si probabil te poti duce la SR-uri mai mari.

Doar dupa ce te convingi ca ai stabilizat finalul inchizi bucla.

.

Legat de asimetrie, suspectez ca un final agata la inchidere, in general N si P au capacitati diferite, asadar cu rezistente mari in grila pe fronturi abrupte unul ramane mai mult deschis.

ASta vezi tu cand optimizezi, de preferat fara reactie.

Daca radiatorul se incalzeste de ce nu atasezi ceva de el? Nu ai o bucata de aluminiu la indemana? Ventilatoare?

Editat de Sharky
Link spre comentariu

D-le @Sharky imi place foarte mult stilul in care abordezi problema. M-a ajutat foarte mult in acest proiect. Acum lucrez la noul cablaj. Referitor la bias, sa stii ca e cca 170 mA, el e ok. Pe porti am 470 ohmi si la N si la P. Capacitatea de poarta la N este de 900p si la P de 1850p, deci dublu. In schema initiala am tinut cont de asta si aveam rezistente diferite pe porti (150ohmi la N si 82ohmi la P). Probabil va trebui pastrat raportul, sa zicem 820 ohmi/470 ohmi. O sa verific azi. Dublarea Miller-ului pe DG nu are efect vizibil. Perla de ferita ofera cam 50-100 ohmi in plus. 

Intrebari: capacitatea Miller il pui inainte de perla de ferita sau dupa ea ? Sunt mai bune smd-urile pentru rezistenta de poarta sau tht-urile ? Cand spui de sarcina reactiva la ce te referi ?

Link spre comentariu

Eu cu miller am ajuns la valori aberante, gen 560pF sau mai mult!

In final mi-am dat seama ca mai bine folosesc un R mai mare, sa nu incarc VAS degeaba.

CE intelegi prin perla de ferita si cei 100 ohmi? In general inductantele de folosesti pt inductanta nu pentru rezistenta interna.

La mine nu prea a ajutat ce am avut la indemana, dar deocamdata m-am multumit cu rezistente mari.

Teoretic cu un RL raspunsul em ai bun decat cu un simplu R, practic nu am reusit sa il fac stabil, dar nici nu m-am zbatut prea tare, avand alte probleme de rezolvat care nu mai tineau de finali.

Eu am lucrat doar cu tht, nu am idee cum merge un smd si nu am experienta cu asa ceva.

Totusi, oare asa de mult sa conteze?

Alta idee, daca ai imparti rezistenta ca sa izolezi zenerul:

gen driver - R1 - zenere spre sursa mosfet - R2.

Crezi ca ar fi mai ok?

Sarcina reactiva pt mine e ciobaneala maxima, gen 10kHz dreptunghiular si o inductanta care la frecventa aia sa aiba jwL de vreo 4ohmi.

Apoi o mai inmoi cu 2 ohmi serie. Daca nu vezi urma de oscilatie probabil ca totul e stabil.

Poti incerca si capacitiv, pe acelasi principiu.

Cred ca e de la sine inteles ca trebuie sa te misti repede. :)

Link spre comentariu

La perla de ferita se specifica Z-ul cred ca la 1Mhz. Ea variaza de la cativa ohmi la zeci (sute) de ohmi in functie din ce material e perla. Diferenta dintre smd si tht in cazul de fata este ca smd-ul este non-inductiv. Dar poate ca aici e de preferat sa aiba componenta inductiva, nu crezi ? Nu cred ca e idee buna sa imparti rezistenta de poarta. Sa zicem ar veni un R1 de 220 ohmi urmat de zennere dupa care cu cate un R2 de 270 ohmi la fiecare mos. In acest caz daca una oscileaza le influenteaza pe celelalte avind ind in comun pe R1. Altfel rezistenta de iesire al driverului fiind mica nu se pot influenta reciproc. Da-mi exemplu de sarcina reactiva cu valori, ce ai folosit si tu.

Link spre comentariu
17 hours ago, Mircea Crisan said:

Felicitari si pentru acel proiect; din pacate eu am renuntat sa scriu la alimentatoare!

Se pare ca tu esti singurul de pe acest forum care a biruit o sura rezonanta.

Intrebare:

Cum ai setat NPC-ul pentru Fmin si Fmax?

Sursa lui Maxente este foarte in regula, adevarat ca este mai simpla pt ca nu este si stabilizata. Dar tot rezonanta este. La el lucrurile au decurs aiurea pt ca erau 3 moase ce il sfatuiau si era sa ramana cu buricul netaiat. Nu este nimic rau in a avea 3 moase doar ca noi vorbeam limbi diferite si saracul Maxente incerca sa ne impace pe toti. Apoi a folosit o imitatie de sonda de curent pe care a aranjat-o sa arate frumos doar ca acel condensator pus de el in plus baga un defazaj de nu se potrivea cu ce postam eu. Oscilogramele lui I-UNIT au lamurit multe probleme si in final sursa lui Maxente arata ca una de firma (nu stiu cat de mare dar care vindea totusi amplificatoare de putere mare).

Doar ca niciunul dintre cei 3 constructori (Robert, Maxente, Akos) nu prea s-a omorat cu vizualizarea curentului prin MOS-uri, ei se multumesc cu cel din traf. Maxente a incercat ceva dar mai mult de gura mea si cu sonda eronata. Un LLC este ceva mai complex dar fara oscilograme forumul va ramane in continuare orfan si lumea se va speria in continuare de sursele rezonante. 

Link spre comentariu

Da' la ce ajuta forma curentilor prin mos-uri ? Nu cumva este un parametru secundar pe langa forma curentului prin bobina si tensiunea pe mijlocul semipuntii de mos-uri ? La care parte a reglarii sau depanarii sursei va ajuta ? Pe langa ca necesita traductor bunicel de curent (sonda sau rezistenta in serie cu mos-urile). Pe langa asta e intr-adevar o asemanare izbitoare intre cele trei surse enumerate...

Editat de Akos
Link spre comentariu

Ma crezi ca nu mai stiu ce valori am folosit?

Din ce tin minte 2ohmi cu aproape 90 grade defazaj. O bobina cu sarma groasa care la frecventa de lucru jwL dadea 2ohmi.

Sau sa fie fost 4ohmi? Poate am scris in subiectul cu quad.

Apoi am mai inseriat inca 2ohmi rezistivi ca sa am defazaj de 45.

Eu zic ca daca e sa zgandari cu ceva ampliful, sigur apare.

Idem poti incerca cu un condensator.

Legat de separare da, posibil sa se certe intre eie, dar nu cred ca un mosfet se cearta din senin cu cealalalt.

DAca ii stabilizezi raman asa.

Ideea e ca zenerul sa nu stea acolo ca si capacitate neliniara sa iti afecteze thd.

Acu vezi tu daca asta ajuta sau nu. Is chiar curios.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări