Sharky Postat Decembrie 31, 2018 Partajează Postat Decembrie 31, 2018 orice mesteresti grija sa nu faci artificii inainte de miezul noptii. De vrei sa testezi cum merg in curent mare iti recomand ca in prima faza sa incerci la tensiune reduse gen +-20V si sarcini mici de 2 ohmi pe o pereche de finali. In felul asta poti testa incaracrea capacitatilor din grile fara sa disipi multa putere si reduci sansele sa strici ceva. Doar daca totul e bine, maresti tensiunea. Link spre comentariu
Akos Postat Ianuarie 1, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 1, 2019 Am montat toti mosii, si, asa, de siguranta le-am pus la fiecare cate un 22p intre DG. Merge ok. Au aparut niste oscilatii la clipping, pe palier. Dupa niste simulari mi-am dat seama care e problema circuitului de clipping. Si anume rezistenta de R125 de 4k7 respectiv omonimul ei le-am scazut la 100 ohmi. E ok. Alimentarea amplifului era facut prin 10 ohmi/5w - pe post de siguranta. L-am inlocuit cu 0,1ohmi pe care il folosesc si pentru masurarea curentului. I-am pus o sarcina rezistiva de 4 ohmi/600W. Il duce fara probleme. Stabil si curat. Clippingul e perfect la 20 khz si la sinus si la patrat. Limitarea este la 73,5V. Fara circuitul de clipping semnalul se limiteaza natural la 77,5V. Cu 4 ohmi sarcina. Nefiind pe radiator mosii se incalzesc foarte repede. Curentul luat din sursa e de cca 6A la tensiunea de alimentare de 82V. Mai sus nu pot acum, pentru ca sursa a fost dimensionat pentru 78V si pentru teste l-am reglat la 82V. Pentru asta va trebui modificat sursa adica rebobinat traful. Mai incolo. Deocamdata nu observ nici o influenta a sursei (ea fiind un smps llc) asupra functionarii amplifului, desi intentionat le-am pus una langa alta. Tensiunea sursei este filtrat cu 1000u si atit. Se pare ca nu va fi nevoie de baterie de condensatoare. O sa atasez radiatorul sa pot face si niste capturi pe osciloscop. Link spre comentariu
Akos Postat Ianuarie 1, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 1, 2019 (editat) Ca o prima concluzie cu radiatorul montat este ca probabil nici dublul acestui radiator nu e suficient pentru puterea maxima. A doua observatie este legat curentul de mers in gol. Momentan superdioda este pus pe radiator. Imediat il dau jos. Stiam din teorie ca lateralele cu un curent de mers in gol de cca 200mA bias nu se modifica cu temperatura. Se pare ca e asa si superdioda de pe radiator mi-l reduce cand se incalzeste. Mai jos sunt scilograme cu sarcina de 4 ohmi toate in clipping la 25khz, 10khz, 1khz. Filtrul de intrare este cea din schema precum si bobina de iesire si zobel-ul este legat. Am incercat si patrat la 1khz dar ajungeam la un curent scos din sursa la peste 8-9A asa ca nu am mai insistat. La finalul masuratorilor radiatorul avea peste 75 grade. https://postimg.cc/5jyQzgHg/40295670 Editat Ianuarie 1, 2019 de Akos Link spre comentariu
Akos Postat Ianuarie 1, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 1, 2019 (editat) Asa arata iesirea la 100khz sinus la pragul limitarii. Rezistenta de 10 ohmi din zobel era rosu. Este numai de 129 varf la varf din cauza bobinei de pe iesire, pragul de limitare fiind fix. Editat Ianuarie 1, 2019 de Akos Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 1, 2019 Partajează Postat Ianuarie 1, 2019 Mie nu prea imi place diferenta intre paliere la clipping, ceva e in neregula acolo... Link spre comentariu
Akos Postat Ianuarie 1, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 1, 2019 18 minutes ago, DjLeco said: Mie nu prea imi place diferenta intre paliere la clipping, ceva e in neregula acolo... Nici mie nu-mi place. Dar ce am postat este varianta bruta, fara nici un pic de optimizare. Singurele modificari importante fata de schema postata la inceputul topicului sunt rezistentele de poarta cu capacitatea Miller si cea din circuitul de clipping. De compensari nu m-am atins inca. Deocamdata ma bucur de doua lucruri: prima ca schema e functionala si a doua ca merge stabil. Pana nu e stabil nu poti face nimic. Nu eram sigur ca va merge stabil cu bootstrap-ul, mi-era frica si de cablaj. Gandeste-te ca tot etajul de drivere si EC se plimba odata cu iesirea. Cuplaje parazit cate duce trenul. In fine, faza urmatoare este cea a optimizarii. Deocamdata am mers cu bias-ul finalilor cu cativa mA. Nu l-am reglat la valoarea finala numai pentru cateva teste. Se incalzeste prea tare radiatorul. Totusi pe imaginile postate nu se vad distorsiuni de racordare nici macar la 100khz. Si asta pentru ca CE este foarte eficient. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 1, 2019 Partajează Postat Ianuarie 1, 2019 (editat) Sint niste THD acolo care chiar se vad cu ochiul liber. Ai aici o filmare pina in +200KHz Editat Ianuarie 1, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Akos Postat Ianuarie 1, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 1, 2019 La 100kHz ? Fii serios. Dar oricum bias-ul finalilor este de cativa mA acolo. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 1, 2019 Partajează Postat Ianuarie 1, 2019 (editat) Rupturile alea de la sinusoida, in zig-zag, sint distorsiuni de crossover datorate chiar sub-biasarii, aia vroiam sa aduc in evidenta. In filmarea puza de mine mai sus, este un amplificator realizat de mine, de 150W/8R cu bias reglat aproape perfect (pentru raspuns armonic cit mai bun) si filmarea se duce pina la 230kHz. Urmareste-l si vei vedea cum trebuie sa arate sinusoida, cind la iesire este o sarcina de 8 ohmi iar amplitudinea la iesire aproape de clipping. Raspunsul armonic al lui este acesta: Iar raspunsul in semnal treapta, l-am "bibilit" sa arate cit mai simetric si la rise time si la fall time, astfel incit sa fie cit mai neutru. Mareste zonele incercuite de mine de pe poza ta si o sa vezi acolo niste zig-zag-uri, care se vad clar cu ochiul liber. Eu iti recomand sa mergi cu testarile cind ai biasul reglat corect, multe amplificatoare tind sa oscileze sau sa se comporte aiurea cind sint sub-biasate! Practic primul reglaj care se face la un etaj final este biasul, ce se regleaza fara sarcina si fara semnal de intrare (intrarea in scurt la masa). Asta presupunind ca offset-ul se incadreaza deja in limita de +/- 10mV. Apoi te joci cu "bibileli" compensari, etc. Succes! Editat Ianuarie 1, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
gsabac Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 Pe ultima curba de pe Keysight la 100KHz, cred ca sunt zonele unde si inainte de modificare erau tendinta de autooscilatie, problema care trebuie rezolvata deoarece mai mult ca sigur se va agrava. Si reglajul unui bias corect de 10 -50mA se afla intru-un cerc vicios, deoarece se supraincalzeste radiatorul vertical iar daca se monteaza si radiatorul orizontal probabil nu mai este acces la componente si masuratori. Aceasta deoarece la 10mA puterea statica disipata este circa 15W, la 20mA 30W si la 50mA 75W, cam mult pentru radiatorul de probe. @gsabac Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 D-le gsabac, ce parere aveti de cum arata oscilograma si raspunsul armonic, adica pe scurt, cum vi se pare raspunsul si comportamentul acestui amplificator realizat de mine? Aici semnal treapta la circa 55W/8R/10KHz: Si raspunsul armonic al acestui amplificator cu bias reglat, offset +/- 2mV: Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 Distorsiuni de cross-over la tensiune de iesire de 30-35V???? Sa fim seriosi! Link spre comentariu
gsabac Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 15 hours ago, DjLeco said: D-le gsabac, ce parere aveti de cum arata oscilograma si raspunsul armonic, adica pe scurt, cum vi se pare raspunsul si comportamentul acestui amplificator realizat de mine? Aici semnal treapta la circa 55W/8R/10KHz: Si raspunsul armonic al acestui amplificator cu bias reglat, offset +/- 2mV: Apreciez postarea ca foarte utila pentru @Akos datorita exemplificarii unei modalitati practice de masura a distorsiunilor si despre amplificator ca este foarte bun. Calculul (imprecis) da o valoare aproximativa pentru SR de 20V/uS, fara supracresteri si am impresia ca analizorul de fapt masoara generatorul de semnal, care este exceptional. Probabil iesirea are o alta distributie a componentelor spectrale si daca am gresit va rog sa ma scuzati. @gsabac Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 (editat) 4 hours ago, sesebe said: Distorsiuni de cross-over la tensiune de iesire de 30-35V???? Sa fim seriosi! Da, sa stii ca si la mine am vazut identic cind superdioda era inchizsa, bias f f f mic... Seamana un pic cu pragul de step-up la saturatie low side la clasa H 2 step: @ gsabac Aici acelasi etaj final dar FARA BIAS, a se observa armonicele prezente peste tot, chiar daca la iesire am circa 140W/8R si sint ca 2-3V sub prag clipping (pt Sesebe): Aici cu intrarea in scurt, am masurat noisefloor, circa 62uV peak: Iar aici este exact analizorul de spectru, exact ce poate "scula": Iar aici este jucaria cu care am efectuat masuratorile prezentate mai sus, cind masura etajul final: Eu astept sa refaca colegul Akos testul identic dar cu bias de circa 75-100mA per total etaj final, adica cam 12,5-16mA per tranzistor final, sa vedem daca mai apar acele "glitchuri" incercuite de mine cu rosu. Pariez pe o lada de bere pe o dau eu oricum si pe care o bem cu totii cind ne-om intilni ca dupa reglarea bias cum am zis, "glitch-urile" nu vor mai fi vizibile pe oscilograma! Editat Ianuarie 2, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 (editat) Tin eu pariul. Si pe mine ma mananca palma de dat. Bravo pentru proiect! Editat Ianuarie 2, 2019 de Mircea Crisan Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum