Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare adaptor 230Vca/5Vcc-2A

Postări Recomandate

1 oră în urmă, miticamy a spus:

CITAT:    Eu am realizat niște surse bazate pe TNY cu tensiunea de ieșire reglabila intre 5V și 25V, 20W, pt niște ventilatoare și merg foarte bine de aproape 10 ani. 

Ce TNY? Nu avea infasurare de automentinere?

Eu nu am folosit infasurare de alimentare.

Am folosit TNY280.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Chiar daca se elimina problema alimentarii integratului, fiind flyback apare tensiune periculoasa pe MOS. Doar daca proiectezi si traful special pt o excursie mai mare atfel una deja proiectata nu poti sa o folosesti pt un interval mare de tensiune. Daca ai mai avea datele trafului am putea continua discutia.

Link spre comentariu

Sursa a fost proiectata si realizata integral de catre mine.

Binenteles ca traful a fost proiectat astfel incit sa poata asigura tensiunea de 24-25V la iesire.

Am facut 2 surse ce alimenteaza ventilatoarele de la bai, surse ce sint ingropate in perete intr-o doza ce are la suprafata potentiometrul de reglaj pt care am folosit cu rol de carcasa 2 potentiometre de lumina cu triac inlocuind tot continutul mai putin potentiometrele. 

Cele 2 surse functioneaza de peste 10 ani fara probleme chiar daca s-a intimplat de mai multe ori sa intre in protectie termica integratele din cauza ca lipsa oricarei ventilatii nu permite utilizarea la putere maxima mai mult de 10-15 minute. Utilizind un reglaj de maxim 50-60% timpul de utilizare pina intra in protectie termica tinde pre infinit, adica nu se mai opresc termic.

In cazul sursei de pe acest topic, este vorba despre o reducere a tensiunii si deci problema amintita de tine cu spike-urile de tensiune pe elementul de forta nu prea exista.

Link spre comentariu

Sesebe ai dreptate, este cu CI, acuma am vazut.

Nu stiu cum naiba mi-a scapat mai devreme cand m-am uitat la poze... 

Nu stiu daca e cu modulare a umplerii sau eventual a frecventei ( sper sa nu spun o prostie aici ) ca nu se vede ce integrat este, insa vad ceea ce pare o a 2-a infasurare in primar, si atunci precautia mea din primul meu raspuns aici revine, reducand atat de mult iesirea, se poate afecta insasi functionalitatea comenzii din primar.

Sigur, este doar o supozitie, nu pot fi sigur fara mai multe date.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Subiectul inițial al topicului era despre modificarea alimentatorului din imaginea de mai sus, că inițiatorul a deviat spre alte zări, e altă problemă.Eu am emis opinia că se poate scădea tensiunea de ieșire fără mari probleme.Alimentatorul are un integrat gen TNY, dar asta nu prea contează, bucla de reglaj e în secundar și acolo trebuie umblat...

Link spre comentariu

Dar omul dorea acelasi lucru si cu al doilea alim. Oricum, nu conteaza asa mult. 

CITAT:    Alimentatorul are un integrat gen TNY, dar asta nu prea contează, bucla de reglaj e în secundar și acolo trebuie umblat...

Nu ai de unde sa stii ca la scaderea de la 5V la 3,3V integratul nu va fi subalimentat. Testul se face in 5 min dar multi dintre cei ce cer ajutor de fapt nu au tangenta cu electronica si li se pare dificil de facut o operatie care pt noi este rutina zilnica.

Link spre comentariu

Primul alimentator (5V/2A), de la inceputul topicului si pe care as vrea sa-l modific, este cu integrat capsula DIP8 peste care este un radiator cositorit pe cablaj si pe care nu l-am desprins ca sa vad ce IC se afla sub.

Cel de al doilea alimentator (7.5V/1.8A) cu care m-am jucat astazi, nu are integrat, dar am vazut ca tensiunea de iesire este jumatatea diodei zener inlocuita, de aici si analogia mea cu zenerul de 6.8V pentru 3.4V tensiune de iesire.

Repet, nu ma pricep la alimentatoare in comutatie, mai ales la astea cu smd-uri, dar as fi capabil sa execut un cablaj si montajul dupa o schema (daca as avea una calculata pentru asa ceva)

@miticamy

Rezistenta de langa dioda: rosu-rosu-negru-rosu-alb (2K cred)

Rezistenta de langa TL431: rosu-rosu-rosu-galben-galben (2k2 cred)

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Mai repede merge modificat unul de la 5v la 3,3v decat unul de la 7,5v (mai ales cand este cu integrat). Acum am modificat unul cu TNY268 de la 5v la 3,3v si functioneaza dar are o mica "magarie", condensatorul de automentinere este incarcat la varfurile ciocurilor. Modifica divizorul de la TL431 la primul alimentator si verifici in timp real. Ridicarea schemei de pe circuit mi-a mancat ani din viata in tinerete, in prezent aceasta activitate pare pt roboti sau martieni. Un electronist identifica pe cablaj divizorul in 20 sec, calcula ce rez trebuie pusa in paralel pe rez dinspre 5v in 1 min si monta rez in 30 sec. In 5 min max se stia daca alim suporta modificarea.

lone1r.jpg

Editat de Vizitator
corectare greseli scriere
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări