Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare adaptor 230Vca/5Vcc-2A


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In principiu ar trebui sa gasesti un divizor pe iesire care sa comande cumva un optocuplor ( prin 431 sau altceva de felul asta ori direct cu zener, poate...).

Ajustezi divizorul si asa ajustezi si iesirea, desi nu sunt convins in ce masura ar suporta o reducere cu mai bine de 30% a iesirii ( discutabil, depinde de schema ).

 

Mai simplu si fara dureri de cap ar fi un regulator LDO liniar inseriat cu acel adaptor de 5V.

Diferenta de tensiune fiind mica, nici disipatia nu va fi prea mare.

Link spre comentariu

Dacă router-ul nu consumă chiar 2A, varianta unui regulator LDO după adaptor e cea mai simplă cale, dar cred că se poate modifica fără probleme tensiunea de ieșire a acelor adaptoare, dat fiind că se caută o scădere a tensiunii, nu o mărire.Când ceri o creștere substanțială a tensiunii de ieșire e mai greu, fiindcă poate fi necesară o modificare a bobinajului trafului, cred că scăderea tensiunii e posibilă destul de ușor.Să nu uităm că sursele ATX pot fi modificate să scoată tensiuni între 3-15V destul de ușor, chiar dacă principiul de funcționare nu-i chiar identic cu cel al adaptoarelor în discuție.

Link spre comentariu

Pai asta e...

Am spus de la bun inceput ca ar trebui sa exista un divizor si o forma de stabilizare care ar putea fi ajustata.

Dar intrebarea e cum s-ar comporta sursa cu o reducere cu mai bine de 30% a iesirii? Vad ca este auto-oscilanta ( sau asa imi pare ).

Daca nu se intelege la ce ma refer eu n-am sa mai argumentez, Smilex si Dl Miticamy au scris deajuns pe tema asta...

Sigur, asta nu inseamna ca nu se poate incerca daca tot se detin mai multe bucati, dar preferabil ar fi o analiza cu osciloscopul.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Sursa nu este autooscilanta ci este bazata pe un controler integrat cu partea de forță. Ceva similar cu Tinyswitch dar nu-i de la PowerInt. 

Dacă este unul cu factor de unplere constant și tensiunea este stabilizata prin star-stop ca la TNY atunci are toate șansele sa meargă bine. Dacă este cu PWM modulat atunci pot fi probleme la o reducere asa de drastica a tensiunii se ieșire. 

Trebuie testat și eventual verificat și cu un osciloscop cit de stabila va fi ieșirea. 

Eu am realizat niște surse bazate pe TNY cu tensiunea de ieșire reglabila intre 5V și 25V, 20W, pt niște ventilatoare și merg foarte bine de aproape 10 ani. 

 

Editat de validae
Link spre comentariu

CITAT:    Eu am realizat niște surse bazate pe TNY cu tensiunea de ieșire reglabila intre 5V și 25V, 20W, pt niște ventilatoare și merg foarte bine de aproape 10 ani. 

 

Ce TNY? Nu avea infasurare de automentinere?

Link spre comentariu

Nu prea ma pricep, dar astazi am avut ambitia sa repar un adaptor de 7.5V-2A. A avut fuzibilul, 2SK2645 si o dioda zener de 15V arse. Am pus un 2SK2116 (nu prea este echivalent cu cel ars, dar numai asa ceva am avut la indemana) si un BA15Z, iar acum este, oarecum, functional. Am tras 1.3A din el cu un bec, pentru vreo doua minute si a rezistat, desi se incalzesc destul de bine micile radiatoare.

Acum, prin analogie, daca acest adaptor are, pentru tensiunea de iesire 7.5V, un zener de 15V intre minus si G, as putea inlocui cu un PL6.8Z zenerul, ca sa obtin un 3.4V la iesire?

Aici sunt ceva imagini cu acest adaptor, nu ar niciun CI in el: https://postimg.cc/gallery/2dcwioi62/

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări