Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare compresor si pistol pentru vopsit


Tomsa Cosmin

Postări Recomandate

Salutare forum ,cine ma ajuta si pe mine cu o recomandare de compresor aer + pistol vopsit?

Ca sa fiu mai clar doresc sa pot vopsi :pal,mdf. 

Nu am folosit niciodata,nu am lucrat niciodata,sunt incepator.

Suma la care as fi dispus pentru cele doua ar fi de 1000-1200 ron maxim

Pentru inceput,dece am nevoie de la Compresor ,furtun,regulator,pistol,duze ce marimi?

Posibil sa folosesc compresorul si la capsator de cuie.

Editat de Tomsa Cosmin
Link spre comentariu

Ca sa poti vopsi MDF ai nevoie de scule similare cu cele vopsire auto.Adica cele mai bune din domeniu+ cabina vopsire sau macar  un spatiu curat si ventilat.Cele 1200 de lei nu iti ajung nici pt un pistol entry level, de compresor nu are rost sa mai povestim.Poti lua un compresor+pistol vopsit din supermarket dar nu e de recomandat nimic, in suma aia toate sunt la fel, indiferent de ce autocolante sunt lipite pe ele.Poti stropi cu succes un gard sau usa de la garaj cu ele.

 

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Modelistilor pe care i-am cunoscut de-a lungul timpului, si care in cereau sa le recomand un comprosor + aerograf, le spuneam simplu: nu exista aerograf minune! Asa si aici, nu exista pistol de vopsit minune, ci doar practica utilizatorului. Si...calitatea vopselei! Adica, ca sa revin la aerograf, nici un aerograf nu poate fi mai bun decit vopseaua pe care o bagi in el! Adica, jaba aerograf Harder & Steenbeck, daca vopseaua e de doi lei! In concluzie, orice compresor industrial, cu un rezervor de cel putin 10 l, presostat cu un histerezis de cel putin 4 bar si regulator de presiune intr-un domeniu cit mai larg, prevazut cu filtru de ulei si apa. Asta, ca sa nu te trezesti cu mizerii pe suprafata vopsita. La pistol, te orientezi la unul cu duza fina, dar cu posibilitate de regaj al debitului de vopsea.  Si, nu in ultimul rind, vopsea de calitate, pe care o strecori prin sita de benzina inainte de a o introduce in recipientul pistolului.

Link spre comentariu

Si dupa ce o sa te lamuresti cat de usor a fost cu MDF-ul,  poti sa-ti vopsesti si masina ( ca sa economisesti 2000 de Euro o vopsire de calitate),trebuie doar sa iti cumperi un compresor CiongLing de 10 litri si un pistol de vopsit din Auchan, filtre de ulei si apa si gata.Singura conditie e sa ai vopsea de calitate.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Lemnul se vopsește cu propulsie asigurată de pompă de presiune, și doar atomizarea se face cu aer. Ai economie mare de vopsea, și alte condiții și calitate. Cine dorește ii pot explica ce are de cumpărat. Îi pot spune ce se folosește în Norvegia. Dar investiția este mare. 

 

Link spre comentariu

Deci ,pe scurt, fara 10.000euro nu te apuca.

In lumea reala 1200 lei sunt suficienti pentru un incepator.

Tot in lumea reala unii de figuri ce au le patineaza creierii................

Link spre comentariu

Florinellllllllllllllllllllllllllllllllllllllle, vrei sa-ti sterg postul? Tu chiar n-ai ce face, si ma cauti pe mine prin Elforum? 

 

Bun, revenind. Pistoalele de vopsit sunt mari consumatoare de aer. Asta inseamna ca trebuie sa ai fie un compresor cu volum mare, fie un compresor + butelie suplimentara, pentru a reduce numarul de porniri/opriri, acesta este un deziderat legat de reducerea stress-ului utilajului si reducerea consumului de energie. O butelie suplimentara poti improviza cu multa pricepere, achizitionand de undeva butelia unui compresor defect, fier vechi, internet sh, etc., si facand niste lipituri intr-un ppr.

La achizitia pistolului, trebuie luate in seama consumul acestuia si dimensiunea duzei, si/sau eventualitatea in care se poate schimba. Trebuie reperata si piesa in sine.

Este nevoie de un regulator de presiune, pentru ca presiunea aerului trebuie sa fie constanta in curul pistolului, iar in spate necesarul de aer va impune ca permanent sa existe cantitatea care sa-ti permita sa vopsesti fara caderi de presiune sub limita aia. 

In mod normal, pentru un produs de calitate, ai nevoie de uscator in instalatia de vopsit. Uscatorul este in esenta o masina frigorifica.

 

Un atelier decent de vopsit mdf, are eventual masini de slefuit propulsate cu aer, ai nevoie sa sufli piese de praf, etc. Din nou ajungem la debit si cantitate. Dincolo de faptul ca nu e tocmai o idee sa iti ajunga apa instalatia de vopsit, in general nu e bine sa ai apa in instalatia de aer comprimat. Nu e cazul aici, dar un atelier bun foloseste utilaje care au nevoie de aer pentru functionare, si nu cred ca e o idee buna sa bagi aer cu apa intr-o masina de slefuit de 10.000E. Si ajungem la uscator.

 

 

Acum, daca as incepe maine, as cumpara un pistol de vopsit gravitational cup bunut, cu mai multe duze, de la 0.7 la 1.5. Un filtru eliminarea condensului/separator de apa, un reductor de presiune, un compresor, un furtul spiralat. La foarte marea limita, iti vor ramane vreo 800 lei pentru compresor. Minim 50-100L, mai putin conteaza care. Trebuie ingrijit, ulei la timp, etc. Pauze dese...

 

Deci, ai;

 

-Compresor

-Filtru eliminarea condensului/separator de apa

-Reductor/regulator presiune

-Furtun spiralat

-Pistol gravitational de vopsit

-Pistol de suflat

-Necesar minimal de legaturi/racordari

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Aici, in Romania, folosim si echipamente mai primitive. La vopsit lemn nu folosim echipamente si tehnologiile NASA, deocamdata...

Poti sa vopsesti cu pistoale de vopsea care se gasesc prin hypermarket-uri gen bosch pfs3000. Eu am luat acum mult timp o jucarioara de PFS50 de la bosch si atata timp cat ii sti si intelegi limitarile, nu te lasa balta.

 

Daca insisti pe vopsit cu pistolul si compresor, iti trebuie un compresor de minim 50l si probabil cel mai ieftin pistol de vopsit o sa isi faca treaba - vorbim de lemn si nu productie industriala ! Te incadrezi lejer cu banii in ambele variante.

 

 

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Nu e vorba de echipament NASA, este vorba de echipament elegant, compresor rotary screw, modul de uscare aer, pompa aircoat, masini de slefuit propulsate cu aer, camera presurizata de vopsit. In Romania sunt firme care folosesc echipament similar, in multe cazuri am vazut inclusiv perdea de vopsea si uscare UV pe banda.

 

Dar nu conteaza, I don't give a fuck... data viitoare o sa ma abtin.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
La 10.12.2018 la 22:49, Tomsa Cosmin a spus:

Salutare forum ,cine ma ajuta si pe mine cu o recomandare de compresor aer + pistol vopsit?

Ca sa fiu mai clar doresc sa pot vopsi :pal,mdf. 

Nu am folosit niciodata,nu am lucrat niciodata,sunt incepator.

 

Nu cred ca vorbim de echipamente industriale in cazul de fata, ci mai degraba de cineva care nu are chef sa cumpere o pensula.

Link spre comentariu

Omul vrea sa vopseasca  o scîndură sau mai multe. Nu cred ca trebuie sa-i recomandam instalații de vopsit în vid, sub jet de mare presiune sau electrostatic, ca se sperie si nu-i mai trebuie! Da, există și asa ceva, da,  se poate si asa, dar omul vrea o bicicletă, nu o mașină de formula 1! Fratele meu, Dumnezeu să-l ierte, a lucrat în atelier de tâmplărie. Vopsea si lacuia cu un compresor de 100 l, cu pistol de vopsit obișnuit. Nici la el, nici în alte ateliere, mai mult sau mai putin industriale, nu am vazut altceva. Compresor , pistol si un loc ferit de praf. Fara uscator de aer, fara vid sau ale chestii NASA!  Aer uscat ai nevoie in stomatologie, un filtri/capcana de apa/ulei si purjarea, din cind in cind, a condensului din rezervor, e arhisuficient. Vopsesc cu aerograful de peste 20 de ani, si nu am avut niciodată probleme cu apa sau ulei pe macheta, deși am vopsit si pe uscăciune si pe umiditate mare, si pe căldura si pe frig. Ca sa nu o mai lungesc:

- un compresor industrial, cu rezervor de minim 50 litri. Asta are pe el tot: persostat,  regulator de presiune, manometre, supapă de siguranță, cuple. Undeva la 5 - 600 lei.

- pistol de vopsit, nu chiar chinezarie, o marcă, asa, mai cu stări. Nu contează că e gravitational sau prin absorbtie. Diferenta e ca in cel de al doilea caz, eventualele gunoaie, rămîn pe fundul recipientului. E bine să ai mai multe duze,  dar nu-i musai.  Cam o sută de lei.

- o masca de aerosoli, musai!

 

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Eu folosesc pentru vopsirea obiectelor din lemn (cavaleti, banci, mese, etc.) un compresor cu ulei Black&Decker de 50 litri. Face fata dar cam merge in continuu, fara prea multe pauze. Deci pentru vopsire as recomanda si eu mai degraba un compresor de 100 litri. Varianta cu o butelie auxiliara este o recomandare foarte buna. Dar eu as opta pentru o butelie noua, deoarece la butelii luate de la fier vechi nu se stie cum au fost intretinute buteliile respective, cat de des a fost lasata apa afara din butelii, etc. In ultimii ani de cand fiecare isi poate lua un compresor din supermarket, s-au inmultit in Germania accidentele casnice cauzate de compresoare la care au explodat buteliile (care erau mancate de rugina din interior). Eventual ce ar fi mai de incredere chiar daca ar fi de la fier vechi, ar fi buteliile de la vagoanele CFR...

 

Pe langa compresor mai trebuie si un filtru epurator, care cat de cat elimina apa, uleiul si impuritatile din aer. Avand in vedere ca nu vorbim de compresoare industriale cu uscator de aer care functioneaza prin racire, este clar ca se va indeparta doar o cantitate mica din umiditate din aer. Insa pentru a imbunatati un pic eficienta filtrului epurator, pentru a raci un pic aerul care ajunge la filtrul epurator (din compresor iese aer cald), se poate face dintr-o teava din cupru moale un element rotund cu mai multe spire, unde aerul se va putea raci un pic inainte sa ajunga la filtru. Astfel, in filtrul epurator se va aduna o cantitate mult mai mare de apa decat daca filtrul ar fi legat direct la iesirea din compresor.

 

Pentru vopsire mai este nevoie desigur si de cel putin un furtun de aer. Compresorul ar trebui sa fie intr-o incapere separata de incaperea unde se vopseste, sau sa fie macar la o distanta cat mai mare de obiectul vopsit (in cazul in care se vopseste afara), pentru a evita ca particulele de vopsea din aer sa fie trase in compresor. Un furtun cu diametru mai mare asigura un debit mai mare, dar are si pretul mai mare.

 

Intre furtunul de aer si pistolul de vopsit este recomandat sa se puna un regulator de presiune, asa cum a mai spus si colegul mai sus. Se poate pune chiar si un regulator obisnuit (cu dimensiuni standard - nu deranjeaza foarte mult greutatea in plus la vopsire), sau se poate cumpara un regulator compact facut special pentru pistoale de vopsit (sigur ca are un pret mai mare decat regulatorul obisnuit).

 

Pistoalele de vopsit de la supermarket-uri si din magazinele de bricolaj nu sunt deloc recomandate, deoarece sunt pistoale de tip HVLP (High Volume - Low Pressure). In special atunci cand se foloseste un compresor cu butelie mica si debit mic, este nevoie de un pistol de tip LVLP (Low Volume - Low Pressure). Dar avand in vedere ca pistoalele LVLP fac parte dintr-o categorie premium in comparatie cu pistoalele obisnuite HVLP ce se gasesc in supermarket-uri si magazine de bricolaj, se subintelege ca si pretul unui pistol LVLP este mult mai mare decat pretul unui pistol obisnuit HVLP.

 

Un compresor de 50 litri costa aproximativ 800 lei. Un filtru epurator si un regulator de presiune costa impreuna aproximativ 120-150 lei, cuplele rapide ar fi cam 40-60 lei. Pentru furtune as mai calcula 200-300 lei, in functie de lungimea si diametrul dorit. Un pistol LVLP gravitational se poate cumpara incepand de la 300-400 lei, dar cu cat costa mai mult, cu atat este mai calitativa.

 

Din butelia compresorului se lasa afara apa in mod obligatoriu dupa fiecare utilizare, sau chiar si de mai multe ori pe zi in timpul utilizarii. La fel se procedeaza si la filtrul epurator, dar vasul acelui filtru trebuie golit mai des fiindca se va umple repede. Cand pe timp de vara am vopsit cu compresorul toata ziua, la sfarsitul zilei am scos cativa litri de apa din butelie, in special in zilele in care umiditatea a fost mare.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Mda, am învățat ceva din aceste răspunsuri și încă mai am multe de învățat!!! acum stau și mă gândesc , ce- cum să fac- că mă gândeam să-mi iau un compresor și să-mi vopsesc mașina, dar după cum văd , nu e așa de simplu și nici ușor. Problema e că nu dispun de bani pentru o vopsire la meseriaș, am făcut ceva reparatii pe la aripi și am dat cu sprayuri de vopsea și a rămas tărcată. Acum ce e de făcut? ce mă sfătuiți? vă mulțumesc mult.

Link spre comentariu

Cind am avut de cirpit eu, nu mi-a iesit niciodata vopseaua la culoare, chiar daca a fost preparata dupa cod la magazinele de specialitate. Asta pentru ca vopseaua de pe masina se decoloreaza in timp si n-ai cum s-o potrivesti. Ca sa nu se vada deloc-deloc-deloc ar trebui vopsita toata masina. Chiar si daca vopsesti integral un element (ex. aripa) un ochi atent va observa comparativ cu corpul masinii.

asa ca de multi ani, fie nu ma consum cind e vorba de o cirpeala mica, fie fac acasa doar ceruire, nu ca ar fi mai ieftin, dar imi face placere.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări