nico_2010 Postat Martie 7, 2019 Partajează Postat Martie 7, 2019 (editat) Mareste tensiunea de alimentare a modulului de emisie la 12V si urmareste rezultatul. Din fotografiile postate reiese ca ar fi alimentat la 5V, gresesc cumva? De obicei telecomenzile care aveau acelasi principiu de functionare erau alimentate de o baterie miniatura de 12V Editat Martie 7, 2019 de nico_2010 Link spre comentariu
informer Postat Martie 7, 2019 Partajează Postat Martie 7, 2019 22 minutes ago, gabitzu2006 said: @informer interesant ce sugerezi. eu ma gandisem la ceva asemanator, ca receptorul nu ar da suficient la iesire. modulatia e ASK, nu? ca e conectat la iesirea unui uc (si ma indoiesc ca pe iesirea respectiva da pwm). urmeaza ca in locul modulelor sa pun cate o bara de pini mama si sa incerc diferite module/ combinatii de module. daca nici asa nu obtin ce vreau...unde sugerezi sa pun un amplificator cu tranzistor? inainte de intrarea in modulul emitator sau la iesirea receptorului si inainte de uc de la receptor? ma gandesc la un amplificator cu emitor comun, probabil cu amplificare 2 ar fi suficient. nu am facut masuratori, daca aveam osciloscop era altceva, nu mai mergeam pe banuieli. Eu cred ca DACA asta este problema are mai mult de-a face cu frecventa respectiv durata impulsurilor pe intrarea de date a emitatorului si nu cu amplitudinea acestora. Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Martie 7, 2019 Autor Partajează Postat Martie 7, 2019 (editat) nu de la 5v, ci de la vreo 4V, cat e pe un element li-ion. modulul care se vede in imagine e folosit doar pentru incarcarea bateriei. la iesirea lui nu ajung 5V, ci tensiunea bateriei, in jur de 4,2V. ma gandeam sa mai incerc sa alimentez tot montajul dintr-o baterie de 9V, cu stabilizator de 5v pt uc si modulul emitator legat direct pe baterie. mersi de sugestie! @informer frecventa impulsurilor nu cred ca sa puna probleme...nu ar avea de ce...dar nu bag mana in foc, nu am incercat sa interpretez codul. mai probabil ar fi durata. tind totusi sa cred ca sfatul lui @nico_2010 va functiona. acum incerc sa schimb module...revin am testat si cu un alt modul de emisie. acelasi rezultat. am alimentat modulul de emisie de la o baterie de 9V. nicio imbunatatire (distanta tx-rx de circa 2m). are loc un fenomen ciudat: cand apas prima data un buton, chiar de la distanta mentionata, releul de la receptor comuta. apoi oricare din cele 2 butoane as apasa, nu se mai intampla nimic. dupa ce scot din priza receptorul, apas prima data un buton, releu aclanseaza..si tot asa. ca sa functioneze din nou, trebuie sa apropii f mult tx de rx, la cativa cm. si asta indiferent de tensiunea de alimentare a emitatorului. vreo idee de ce ar face asa? montez niste pini mama si la receptor, ca sa pot schimba si acolo modulele. Editat Martie 7, 2019 de gabitzu2006 noutati Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Martie 7, 2019 Autor Partajează Postat Martie 7, 2019 am elucidat misterul! i-am injurat (aproape) degeaba pe chinezi! de vina e ”inteligenta” autohtona...am dezlipit mediana de la traf, pe care o conectasem la minusul puntii redresoare. acum merge f bine, de la vreo 5-6metri, ceea ce pentru mine e mai mult decat suficient. emitatorul este alimentat tot din acumulator, de la 4,2V. acum am gasit alta problema. softul a fost gandit sa comande independent cele doua relee. adica indiferent daca releul 1 este actionat, poate fi activat si releul doi si asta e un lucru nedorit (cel putin spus) pentru aplicatia mea (receptorul comanda motorul de coborare/ridicare a ruloului, motor care are 2 infasurari de 220V, cu un fir comun). daca ambele relee sunt actionate...oare ce se intampla? nu vreau sa aflu practic. ma poate ajuta cineva sa modific programul? deci vreau ca atunci cand este actionat un releu, celalalt releu sa nu poate fi actionat decat daca primul releu este adus la starea initiala. ideea e sa nu poate fi active amandoua releele in acelasi timp. Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Martie 7, 2019 Autor Partajează Postat Martie 7, 2019 deocamdata nu am habar in ce limbaj e scris codul..darmite sa inteleg si sa-l modific...asa ca...vreun indiciu va rog? ce limbaj de programare e? Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Martie 7, 2019 Partajează Postat Martie 7, 2019 Din cate scrie pe pagina de unde ai luat circuitul pare sa fie "asm" (limbaj de asamblare) din pacate este cam cel mai greu limbaj de invatat dar si cel mai bun din punct de vedere al performantei. Poate are timp un coleg care stie _asm sa modifice codul. O alta soultie ar fi sa folosesti releu DPDT (cu doua randuri de contacte), pe primul contact pui motorul iar pe celalalt inserezi in serie bobina celuilalt releu pe contactele normal inchis astfel cand releu cupleaza intrerupe bobina celuilalt releu care nu va mai putea cupla. Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Martie 8, 2019 Autor Partajează Postat Martie 8, 2019 mersi, @Bandi Szasz! la solutia asta ma gandisem si eu, dar mi-am luat 4 relee cu o singura pereche de contacte. cred ca voi mai folosi cate inca un tranzistor pe fiecare canal, care sa blocheze celalalt releu cand un releu este actionat. inca nu m-am gandit cum sa fac, nu ar trebui sa fie greu..poate o rezolv weekend-ul asta. cred ca ar fi cam asa: un npn, cu colectorul in baza lui t2, emitor la masa, baza conectata in colectorul lui t1. se intelege ca t1 si t2 sunt tranzistorii npn care acum comanda cele doua relee. asta asa, facuta pe genunchi....mai trebuie rumegata putin. Link spre comentariu
informer Postat Martie 8, 2019 Partajează Postat Martie 8, 2019 In colectorul tranzistorului corespunzator unui releu aclansat ai aproape zero volti (Uce sat) asa ca un NPN cu baza acolo si emitorul la masa ii ca si cand n-ar fi. Sau n-am inteles io exact cum ai descris... pune o schita/schema cum te-ai gandit. Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Martie 8, 2019 Autor Partajează Postat Martie 8, 2019 (editat) @informer ai inteles corect si ai dreptate. cum ar trebui sa fac ca sa-mi iasa? un rezistor in emitor de pe care sa culeg cel putin 0.7v cand releul este aclansat? la un curent prin bobina releului de, sa zicem 20mA, ar trebui un rezistor de vreo 35ohmi, corect? incerc sa fac o schema...si revin L.E. @informer Editat Martie 8, 2019 de gabitzu2006 noutati Link spre comentariu
informer Postat Martie 8, 2019 Partajează Postat Martie 8, 2019 (editat) Pai de ce nu comanzi Q2 printr-o rezistenta de unde-i comandat si Q4 si nu mai pui R2? Eventual pui si la Q4 un tranzistor in baza comandat din acelasi loc cu Q1... L.E. De fapt ii un fel de sau exclusiv... uite cum am facut io la rulourile mele: Editat Martie 8, 2019 de informer Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Martie 8, 2019 Autor Partajează Postat Martie 8, 2019 (editat) cred ca e mai usor de implementat prima varianta propusa de tine. a doua, asa cum zici ca ai facut la rulourile tale...e complicata. mersi de idee! deci..daca il comand pe Q2 din acelasi loc de unde il comand si pe Q4 si fac la fel si pe ramura cealalta, atunci cand vor fi apasate ambele butoane, nu va fi aclansat niciun releu. ceea ce nu e daunator...zic eu. nici macar pentru uc, pt ca iesirile lui nu vor fi puse direct la masa, ci printr-un rezistor de 1k la masa. pare o idee fezabila. testez si revin. L.E. am facut cum am spus, dar pe un singur canal si functioneaza. pun un tranzistor si pe celalalt canal si apoi proba finala Editat Martie 8, 2019 de gabitzu2006 progres Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Martie 9, 2019 Autor Partajează Postat Martie 9, 2019 am facut cum am zis...pe ambele canale...si acum merge ca inainte :)) inca nu-mi explic cum Link spre comentariu
Marin1960 Postat Martie 13, 2019 Partajează Postat Martie 13, 2019 Incearca hex-ul de mai jos, ar trebui sa "mearga" asa cum vrei: la o apasare a butonului 1 cupleaza releul 1 si opreste celalalt releu daca a fost actionat anterior. Din pacate nu am avut timp sa-l testez, ar putea sa nu functioneze... receiverATTiny13_v1.hex Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Martie 15, 2019 Autor Partajează Postat Martie 15, 2019 @Marin1960 multumesc pentru efortul depus, dar...nu merge. Poate pentru ca eu folosesc ca iesiri pinii 6 si 7 ai uc. Nu stiu ce cod ai compilat tu si ti-a dat hex-ul. oricum, de cum imi reuseste acest montaj, intr-un fel sau altul, voi face si a doua pereche, pentru ca am 2 rulouri. Deci tot va trebui sa intervin in asm, ca sa modific acel cod pe 8 biti. Poti urca, te rog, fisierul asm din care ai obtinut hex-ul? voi incerca sa fac schema postata de @informer cand am timp. problema e ca imi va ocupa ceva mai mult spatiu pe placuta perforata, sa vad cum rearanjez zona aia. Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Martie 15, 2019 Autor Partajează Postat Martie 15, 2019 am facut schema lui @informer si a o intrebare pentru el: chiar functioneaza la tine? la mine nu stiu ce sa zic...intervine acea interblocare dorita...dar doar in anumite conditii. daca apas buton 1, aclanseaza releu 1. apoi apas buton 2, aclanseaza releu 2. apas buton 1, nu mai aclanseaza releu 1 (probabil a fost declansat cand am apasat buton2; trebuie sa verific cu 2 becuri la iesirea releelor). apas buton2, declanseaza releu 2. daca apas prima data buton2, nu aclanseaza nici releu 1 nici releu 2. apoi apas buton 1 si nu aclanseaza niciun releu. ma gandeam ca poate asta e o functionare normala, daca as lega infasurarea pentru ridicat ruloul la releul 1. greșesc? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum