Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

telecomanda RF cu atmel pentru rulouri

gabitzu2006

Postări Recomandate

Salut si felicitari pentru reusita 

Si eu incerc sa fac telecomanda si am intampinat aceleasi probleme la programarea Attiny 13A

Cu programator USB ASP si AVRDUDESS nu merge 

Cu USB ASP si EXTREME BURNER ASP nu merge 

Cu Arduino nu merge

Nu stiu cum sa mai incerc

Daca poti da mai multe detalii cum ai reusit , as ramane dator

Sper sa pot sa implementez si eu aceasta telecomanda impreuna cu modulul de 2 relee de la optimus dgll

Multumesc si urmaresc cu interes continuarea

Link spre comentariu

@informer, imi pare rau, dar cred ca ai dreptate  :)

nu cred ca voi obtine imbunatatiri marind tensiunea de alimentare a receptorului. la emitator nu se pune problema, mai sus de 4,5V nu ma voi duce. ma gandesc ca as obtine imbunatatiri folosind o antena de vreo 17cm (cam asa mi-a dat din calcule, la o frecventa de 433MHz). daca ar fi distanta de macar 4m, pentru mine ar fi suficient, pentru ca asta ar insemna ca pot comanda rulourile din orice colt al camerei. acum lucrez la proiectarea cablajului pentru receptor, sa vedem ce imi iese, cand imi iese.

@vicentiu ionescu la mine problema era de cablaj al adaptorului folosit impreuna cu open programmer. daca ai si tu open programmer te pot ajuta, altfel ar fi vorbe goale. nici mie nu mi-a iesit cu arduino isp, nu stiu de ce. usb asp nu am folosit pentru ca nu am, dar intentionez sa-mi construiesc unul...probabil anul asta.

Link spre comentariu

Cu USB ASP am programat multe alte atmeluri fara nici o mica problema.

Eu am facut cablajul si pentru emitator si pentru receptor in speranta ca o sa pot sa programez corect attiny.

Am montat pe pinul PB4 printr-o rezistenta un led care la apasarea butonului de pe unul din canale se aprinde..

Oare sa functioneze partea de emisie ?

Am incercat sa vad daca merg fara sa lipesc antene nici pe emitator nici pe receptor.

Am crezut ca fiind unul langa celalalt sunt destul de sensibile .

Am sa lipesc antene asa cum spune autorul.

Am sa revin cu amanunte.

Link spre comentariu

Buna dimineata. 

Am revenit cum am promis.

Am reusit sa fac sa functioneze telecomanda reprogramand Attiny de la receptor folosind unul nou pe care il aveam de rezerva.

Dupa ce am verificat daca functioneaza modulele de emisie si receptie, am ajuns la concluzia ca attiny este de vina .

Am programat cu USB ASP si AVRDUDESS si a functionat din prima.

Cu modulul cu doua relee totul este asa cu vroiam. Si eu vreau sa folosesc telecomanda pentru actionarea rulourilor exterioare din casa.

Acum aproape tot proiectul este  realizat de mine , in sensul ca rulourile sunt confectionate si montate de mine, motoarele cumparate si telecomanda functionala .

Multumesc pentru ajutor.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

am facut receptorul si emitatorul, in varianta ”finala”. am schimbat firele ce reprezinta antenele cu unele de 17cm. acum merge mai prost decat inainte, cand montajele erau realizate pe breadboard. adica distanta de actiune e doar de cativa centimetri. ce am facut gresit? cred ca problema e pe partea de RF. ori modulele sunt panarame (si cam asta banuiesc ca ar fi problema), ori am eu o problema legata de modul de dispunere al modulelor pe ”cablaj”. atasez poze cu cele doua montaje. emitatorul l-am alimentat dintr-un element 18650 plin (vreo 4,2V pe el), iar pentru receptor i-am facut un stabilizator cu 7805. voi incerca zilele urmatoare sa inlocuiesc modulele (cu altele de acelasi tip, ca altele nu am) si sa vad daca rezolv asa. toate cele bune!

https://imgur.com/txRNaUk

https://imgur.com/SPRhliH

Link spre comentariu

Modificarea /inlocuirea antenei cu alta "sarma" de o lungime mai mare duce la neadaptare si, pe cale de consecinta, la alterarea calitatii transmisiei.

Este foarte posibil ca si modulele sa aiba probleme.

Care era distanta de lucru inainte de modificarea antenelor?

Link spre comentariu

2-3metri. dar erau niste sarme nemasurate, puse la oha. acum am masurat 17cm. nu cred ca asta e problema...cred ca problema ar fi in legatura cu dispunerea modulelor pe placa, dar sigur e o problema si cu modulele in sine.

Link spre comentariu

Daca inainte de modificare functionau la 2-3 metri si dupa modificare la cativa centimetri cred ca ar trebui sa pui iarasi sarma "nemasurata" si sa verifici din nou functinarea modulelor.

Link spre comentariu

ma indoiesc ca va functiona. si, in cel mai fericit caz in care merge la 2-3 metri, tot nu e suficient. am nevoie de vreo 4 metri. din ce am inteles, aceste module ar trebui sa asigure comunicatia pe cel putin 10 metri. am citit un topic tot pe elforum si cei de pe acolo concluzionasera ca aceste module sunt panarame. ceva de calitate ar fi de la 17 lei in sus, nu 2-3 lei cat am dat eu pe o pereche. pe tme am gasit ceva ce recomandau ei, dar acolo costa vreo 22 lei bucata, deci vreo 44 perechea. ceea ce nu ma coafeaza.acele module stiu sa faca mai mult decat on/off, asta ar insemna ca dau bani pe functionalitati de care nu am nevoie. voi incerca alte module de acelasi tip...poate nimeresc ceva mai bun....mai am cateva perechi.

Link spre comentariu

Din pacate oamenii cam au dreptate cand zic ca sunt panarame, cat dai atata primesti. Eu am doua module cu releu ( un singur canal ON / OFF) care este vandut cu raza de actiune de 100m si mai mult de 7-8m in aer liber sau  3-4m din masina nu duce. Eu il folosesc sa aprind proiectorul din garaj sa nu ma dau jos din masina si daca nu sunt cu masina aproape in dreptul proiectorului sau sa cobor geamul sa scot mana afara nu merge, pe cand telecomanda de la automatizarea portii merge din capatul strazii ( 130m conform google  maps ) deci se poate dar cu module ceva mai serioase.

Link spre comentariu

Sunt de acord ca aceste module (AM) is cele mai slabe module radio ce se pot cumpara. :) 

Pe de alta parte, nu stiu cum transmiti ce transmiti, cum modulezi acel emitator... pt. ca si asta poate avea un impact destul de mare in capacitatea receptorului de a reface exact ceea ce ai transmis.

Ca sa-ti dau un exemplu sugestiv, exact cu perechi d-astea TX/RX si circuite encoder / decoder  de la Holtek (HT12E/D - "demodate") am obtinut suficienta raza pt. un apartament... cred ca pot pune si poze cu montajele de pe vremea respectiva....

Link spre comentariu

@Bandi Szasz am si eu un modul de care zici, pe care intentionam sa-l folosesc tot la un proiector. inca nu am apucat sa-l testez..dar chiar ma gandeam azi ca si ala ar putea fi panarama. oricum si de la ala nu aveam pretentie sa mearga mai mult de 10 metri.

@informer interesant ce sugerezi. eu ma gandisem la ceva asemanator, ca receptorul nu ar da suficient la iesire. modulatia e ASK, nu? ca e conectat la iesirea unui uc (si ma indoiesc ca pe iesirea respectiva da pwm). urmeaza ca in locul modulelor sa pun cate o bara de pini mama si sa incerc diferite module/ combinatii de module. daca nici asa nu obtin ce vreau...unde sugerezi sa pun un amplificator cu tranzistor? inainte de intrarea in modulul emitator sau la iesirea receptorului si inainte de uc de la receptor? ma gandesc la un amplificator cu emitor comun, probabil cu amplificare 2 ar fi suficient. nu am facut masuratori, daca aveam osciloscop era altceva, nu mai mergeam pe banuieli.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări