Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

telecomanda RF cu atmel pentru rulouri

gabitzu2006

Postări Recomandate

Pentru cei care vor sa faca telecomanda asta cu ATTiny13 sau ATTiny25, am pus hex-urile respective (cele originale pentru ATTiny13 si cele modificate pentru ATTiny25).

Fusebitii sunt cei default.

"Merg" in orice combinatie: emitator ( attiny13) cu receptor (attiny25), emitator ( attiny25) cu receptor (attiny13) etc.

Testat.

transmitterATTiny13.hex

transmitterATTiny25.hex

receiverATTiny13.hex

receiverATTiny25.hex

Link spre comentariu

multumim, @Marin1960 . insa eu tot nu reusesc sa programez afurisitul de attiny13! am verificat conexiunile de pe placa, e totul ok. nu reusesc sa-mi explic. o fi windows 10 de vina? dar de ce reusesc totusi sa programez atmega8?  si de ce nu merge macar cu arduino isp? voi incerca sa programez un attiny25 cu hex-ul de la tine, poate ala merge.

l.e.: nu imi functioneaza nici cu attiny25! deci are ceva cu atmel cu 8 pini. i-am dat hardware test si pe pinul unu am vreo 6V, in loc de 12-13V...e posibil ca un atmega8 sa necesite mai putina tensiune pe pinul de reset, decat attiny13 si de aceea sa-mi fi mers programarea cu atmega8? la 13 am vazut ca ii trebuie tensiune intre 11 si 12,5V parca...sa vad la atmega8

Editat de gabitzu2006
informatii noi
Link spre comentariu

Atmega 8 nu are High Voltage Serial Programming ca ATTiny13 si 25. Programarea se face la tensiune normala de 5V.

Am inteles ca folosesti OpenProg, in cazul asta de ce nu testezi, fara procesor in soclu, sa vezi daca ai tensiunile care trebuie pe pinii soclului U55 (soclul cu 8 pini unde programezi ATTiny)?

Cu functia I/O din OpenProg, validezi VDDU pe care ar trebui sa o regasesti pe pinul 8 al soclului, iar validarea VPPU o regasesti pe pinul 1 al aceluiasi soclu.

Daca ai aceste doua tensiuni continui cu aducerea in 1 a semnalelor RB1, RB0, RC7, RC6 si regasirea lor pe pinii 7, 6, 5 si 2 ai soclului.

Vad ca deja ai masurat 6V pe pinul 1, cred ca aici e problema!

Editat de Marin1960
Link spre comentariu

am verificat tensiunile si e ceva ciudat: pe placa de baza am tensiunea inalta, dupa ce pun adaptorul, pe pinii adaptorului nu mai am acea tensiune inalta  :) suspectez condensatorul de o.1 micro... verific si postez din nou. am citit si eu despre atmega8, dar nu eram sigur. mersi de confirmare! deci tind sa cred ca de vina e lipsa acelei tensiuni inalte....ma intreb totusi...cum de zic aia ca se poate programa attiny13 doar cu arduino? de unde 12v la arduino?

Link spre comentariu

Sunt doua moduri diferite de programare: High-Voltage Serial Programming (foloseste tensiunea de 12V pe pinul de Reset si semnalele SDO, SII, SDI, SCI) si Serial Programming care utilizeaza tensiune normala si semnalele cunoscute: SCK, MISO MOSI si RESET.  Acronimele respective sunt explicate in manual.

In concluzie doua moduri diferite de programare, OpenProg il foloseste pe primul iar Arduino pe al doilea.

Link spre comentariu

hmmm...am verificat lipiturile, sunt ok. nu inteleg cum se poate intampla, ca pe pinul de reset al placii de baza sa am aproape 12V, apoi, dupa ce montez adaptorul in conector, pe adaptor, pe acelasi pin, sa am maxim 6V?inclusiv pe placa de baza, dupa ce montez adaptorul, tensiunea scade la 5-6V. am verificat sa nu fie scurt sau vreo conexiune parazita intre pinii soclului dip8, rezultatul fiind negativ. cum de apare aceasta cadere de tensiune? daca e o chestie pasiva, ce ar putea sa o cauzeze? iar daca e activa, avand in vedere ca pe placa adaptoare sunt doar socluri, strapuri, conectori si un amarat de condensator intre +5V si gnd (deci in niciun caz intre reset si gnd), de unde ar ”sti” microcontrolerul ca a fost montat adaptorul?pcb-ul programatorului (placa de baza) este varianta lui nel65, iar adaptorul pentru atmel, tot al lui (o versiune mai veche decat cea postata aici, ceva mai inainte). am incercat sa masor acele tensiuni pe pini de la hardware test, din meniul soft-ului de programare. pinii pe care se masoara acele tensiuni nu corespund cu cei din varianta originala, asa ca nu stiu ce masor. posibil sa fie si din cauza diferentei de versiune intre firmware si versiunea de soft.

Link spre comentariu

Mai este si al treilea mod: high voltage parallel programming. E singurul mod in care poti debloca un microcontroller atunci cand umbli la fuse lock, cand din fuse inchizi JTAG si SPI sau cand setezi oscilatorul pe low frequency.

Editat de cimitavita
Link spre comentariu

Posteaza fotografii cu programatorul si cu adaptorul, atat partea cu componentele cat si partea cu traseele, pe cat posibil la dimensiune maxima.

S-ar putea sa ai o problema cu conectica ... s-au mai vazut cazuri. Rare, ce-i drept, dar au fost!

L.E.: S-ar putea sa ai totusi o problema  la adaptor. Este posibil sa ai un "consumator" pe partea de VPP pe care totusi nu l-ai identificat.

Conecteaza pinii GND de pe cele doua placi direct iar pinul Vpp al placii de baza cu fire la pinul VPP de la adaptor si intercaleaza un ampermetru (pe scala de mA) pe aceasta conexiune. Da comanda de prgramare fara uC conectat si vezi ce indica ampermetrul. Daca indica orice altceva decat 0 ai o problema.

Tranzistori cu Hfe mic, bobina cu pierderi mari, condensator electrolitic dus si altele!

Editat de nico_2010
Link spre comentariu

Problemele tale cu OpenProg, m-au determinat sa fac niste "sapaturi" la programatorul meu. Ca si la tine, uneori, tensiunea de 12V cadea la 4,7V si isi revenea doar dupa ce scoteam mufa usb si-l reinitializam. Pentru ca l-am folosit foarte rar (am un Galep) n-am dat importanta, dar acum am zis hai sa vedem ce intampla. Asa ca am descoperit ca daca inlocuiesc bobina de 100uH (care era in format rezistor) cu una tot de 100uH (dar cu oala de ferita), tensiunea este foarte stabila si nu mai dispare deloc!

Poate te ajuta.

Link spre comentariu

@nico_2010 am ”alimentat” adaptorul in felul urmator: +10V pe pinul 1 al soclului de 8 pini, gnd la pinul 4. consum 0,00A (nici pe scala de 10mA nu am masurat nimic). concluzia: adaptorul e ok, nu am consumatori pe el. acelasi rezultat daca leg + la pinul 8, si 4 la masa.

@Marin1960 bobina mea nu e de tip rezistor, e inel de ferita. fac poze cum a cerut nico si le postez. si eu am constat ca prezenta acelei tensiuni de 12V era oarecum legata de scoaterea/introducerea mufei usb, ma refer pe placa de baza.

https://imgur.com/a/XjI4Y8m

https://imgur.com/51WhFNu

https://imgur.com/521Kvm8

https://imgur.com/HxjKton

https://imgur.com/zyYdLWx

Editat de gabitzu2006
foto
Link spre comentariu

Cred ca ai o greseala pe cablaj. Pinul 2 al soclului U55 e lasat in "aer" (ar trebui legat la pinul 10, conector 51, RESET), iar pinul 1, pare ca se duce si la VPP si la Reset (atat cat se vede din poza destul de neclara in zona respectiva).

Link spre comentariu

ce sa zic...comparand cele doua cablaje (al meu si cel de pe site) si eu am constatat ca pinul 2 e in aer, atat la soclul de 8 pini, cat si la cel de 28 de pini (ma refer ca functionalitate, la cel de 28). dar @nel65, autorul cablajului meu (ca proiectare ma refer, executia a facut-o altcineva) a spus ca el a programat multe attiny13 cu adaptorul lui (am presupus ca al lui e acelasi cu al meu). il rog acum pe autor sa verifice daca versiunea mea de cablaj de adaptor e identica cu a lui.

am incercat si urmatoarea varianta: am pus uc pe un breadboard si cu fire dupont am facut conexiunile la placa de baza a programatorului. adica am conectat pinii 1, 2, 4, 5, 6, 7 și 8 ai uc, la cele 2 bare cu pini de pe placa de baza. am observat, ca spre deosebire de atunci cand nu conectez si pinul 2, cand la semnatura imi citeste ceva cu fffff si memoriile imi spune ca sunt goale, cand este conectat si pinul 2 imi spune la semnatura 00000 si ceva in memorie (care difera de la citire la citire, probabil un fir zglobiu??)

ma gandesc ca e posibil sa fie si diferenta intre versiunea de firmware si versiunea soft-ului. nu stiu daca asta are vreo relevanta.

Link spre comentariu

Suflete, pinul 2 se foloseste, impreuna cu ceilalti pini, cand se programeaza ATTiny13(A) folosind tensiune de 12V (High Voltage Serial Programming), vezi pag.109 din DS.

Cand se foloseste Serial Programing,atunci pinul 2 nu este folosit (vezi pag.106 din DS).

In momentul asta nu stiu, nu imi dau seama in care din cele doua situatii te afli! Cablajul lui Nel65 nu iti permite programarea HVSP, degeaba ai tensiune de 12V pe pinul 1 (RST) ca nu vei programa nimic. Si inca ceva, in regim de programare seriala LV trebuie sa ai o rezistenta intre pinul RST si Vcc (5V), alminteri nu obtii iarasi nimic.

Incearca sa selectezi din soft (daca se poate) regimul de programare seriala si revino cu amanunte.

Link spre comentariu

din soft nu pot selecta regimul de programare (cel putin nu apare explicit asa ceva).

ATMEL AVR (serial and HV serial programming)  asa zice pe site-ul openprog....deci poate si serial, si serial HV. dar nu am gasit in soft optiunea de a selecta intre cele doua.

de aici pot intelege ca pentru attiny13 se poate doar HVSP? ma refer la acel 12V de la info.  https://imgur.com/3SJuyZX

multumesc pentru lamuriri, abia acum inteleg diferenta intre cele 2 tipuri de programare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări