Vizitator Xtreaming Postat Decembrie 11, 2018 Partajează Postat Decembrie 11, 2018 Ultima intrebare, sub forma de: va rog doar sa va dati cu parerea. Nu mai vreau precizie ca m-a taiat ca lama Deci am wooferul ala declarat la 400 W [1], driverul de inalte la 70 W [2] si acel filtru ("petarda" conform lui @Shambala, poate are mai multa rabdare cand citeste postul asta si ma ajuta sa inteleg si de ce, sau poate deja mi s-a zis si nu am inteles eu holistic si nu am putut sa sintetizez din mai multe raspunsuri de ce e "petarda"). Ce amplificator ati alege voi in locul meu, in conditiile in care doresc sa exploatez acele boxe in regim de 1h continuu in 90% din capacitatea lor maxima de SPL, intr-o incapere de 300 mp? Dati-mi niste exemple concrete. Gen amplificatorul x, cu specificatiile astea, ar fi numai bun pentru acest sistem. Input-ul in amplificator este un sampler 24/96 cu muzica electronica. Adnotarile [1] si [2] din text-ul de mai sus: [1] 2 hours test made with continuous pink noise signal (6 dB crest factor) within the range Fs-10Fs. Power calculated on rated minimum impedance. Loudspeaker in free air. [2] 2 hour test made with continuous pink noise signal (6 dB crest factor) within the range from the recommended crossover frequency to 20 kHz. Power calculated on rated minimum impedance. Driver mounted on B&C ME 45 horn. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 12, 2018 Partajează Postat Decembrie 12, 2018 Îți trebuie un amplificator de 800w-1000w, putere nominală pe sarcina corespunzătoare difuzorului. Asta e recomandarea școlastică... Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 12, 2018 Partajează Postat Decembrie 12, 2018 (editat) Recomandarea mea este ca să cauți un amplificator de MAXIM 250W-300W dar cu limiter la puterea asta. Adică un amplificator care sa aibă incorporat un modul care sa reducă / limiteze automat puterea la valoarea de maxim 400W și care sa fie exploatat sub puterea lui maxima - pe undeva pe la 200-250W în 90% din timp. Nu știu si ar trebui sa caut pe net pt un model anume, dar ideea este ca trebuie sa fie unul cu limiter incorporat. Dacă nu are limiter incorporat la o putere de maxim 300-400W în final se va ajunge tot la distrugerea difuzoarelor. Dacă se poate folosi un amplificator separat și subwoofere separate iar semnalul pt boxele astea este limitat (filtrat) cu un crossover activ înainte de amplificator sau în amplificator ca să redea Incepind de pe la 100-150hz, atunci puterea amplificatorului poate fi chiar mai mare mergind chiar spre recomandarea lui @nomikos, dar asta doar cu subwoofere separate. Folosite ca full-range puterea lor este de maxim 200-250W dar folosite doar ca sateliți și tăiate jos pe la 100-150hz pot fi folosite pina pe la 400W. Editat Decembrie 12, 2018 de sesebe Link spre comentariu
Shambala Postat Decembrie 12, 2018 Partajează Postat Decembrie 12, 2018 (editat) 10 hours ago, Xtreaming said: Cu speranta ca sefii forumului nu or sa te injure pentru raspunsul simplificat, iti multumesc. Asta e o forma de raspuns la intrebarea mea. Tu ai intrebat clar si explicit care este modalitatea teoretica de a calcula impedanta boxei (nu a difuzoarelor si nu a filtrului). Daca acela este raspunsul pe care il voiai ai cel putin mari probleme de exprimare Tine minte ca impedanta boxei NU este constanta de-a lungul spectrului de frecventa reprodus, si ca este rezultatul combinarii difuzoarelor cu filtrele si influentata de cutie. Influenta filtrelor poate fi majora, pot determina minime de impedanta sub 1/2 din valoarea Zdif. Nu este cazul de fata; se intampla mai des la cele pe 3 cai, dar si la unele scheme pe 2 cai. Legat de "petarda" de filtru a carei schema ai postat-o, ti-a raspuns Sharky de ce nu sunt corecte pt full-range si ce ai putea sa faci. Asa cum este schema, ca sunet va fi o accentuare nedorita a mediilor si a mediilor superioare, care vor acoperi putinul bas dat de acele woofere. Tendinta va fi de a da mai tare ampliful si implicit a forta wooferul spre sau peste excursia maxima, prea mult timp. In plus vocile vor suna nazal pt ca la 2khz wooferul are deja 16 ohmi. Editat Decembrie 12, 2018 de Shambala Link spre comentariu
Vizitator Xtreaming Postat Decembrie 12, 2018 Partajează Postat Decembrie 12, 2018 (editat) Mersi @sesebe si @Shambala pentru clarificari. O sa investesc in urmatoarea varianta, conform sugestiilor voastre: 1) Un crossover activ 2) 2 basi cu puterea lor separata 3) O putere de 2x700 / 8 Ohms (QSC 4050a) pentru top-uri In amp-ul de sateliti va intra un semnal peste 150 Hz, tot ce e mai jos va fi taiat de DBX. Tot din DBX, pe plaja 35 - 200 semnalul se va duce intr-un amp dedicat de bass si 2 difuzoare cu plaja recomandata de 30 - 1000 Hz. In muzica pe care o redau e foarte mult pian, iar pianul suna bine in plaja 500 - 2000 Hz, unde de altfel imi si doresc, ca acele topuri sa sune foarte puternic si clar. Editat Decembrie 12, 2018 de Xtreaming Link spre comentariu
Vizitator Xtreaming Postat Decembrie 12, 2018 Partajează Postat Decembrie 12, 2018 (editat) 9 hours ago, Shambala said: Tine minte ca impedanta boxei NU este constanta de-a lungul spectrului Asa cum este schema, ca sunet va fi o accentuare nedorita a mediilor si a mediilor superioare, care vor acoperi putinul bas dat de acele woofere. Tendinta va fi de a da mai tare ampliful si implicit a forta wooferul spre sau peste excursia maxima, prea mult timp. In plus vocile vor suna nazal pt ca la 2khz wooferul are deja 16 ohmi. Clar explicat. Dat fiind ca am reconsiderat setup-ul si o sa merg pe dbx + top& + bass&, ai mai avea vreo recomandare cu privire la filtre? Peactic, folosite in full range ar avea un randament mic top-urile, asa ca e logic sa le folosesc pe mid, mid-high in randament ce tinde spre maxim, in caz ca am inteles cate ceva din ce ai zis tu si @Sharky. In conditiile astea credeti ca e decenta schema? Editat Decembrie 12, 2018 de Xtreaming Link spre comentariu
Shambala Postat Decembrie 12, 2018 Partajează Postat Decembrie 12, 2018 (editat) Nu. Probabil va fi nevoie si de un circuit Zobel pe woofer (pt liniarizarea impedantei). Daca si cand te vei apuca sa construiesti filtrele iti voi da pe MP valorile componentelor pe care sa le incerci (intotdeauna trebuie testat si ascultat, indiferent ce spun softurile). Imi cer scuze, dar am o curiozitate - unde redai muzica cu mult pian la puteri atat de mari ? Este mai putin obisnuit. Editat Decembrie 12, 2018 de Shambala Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 12, 2018 Partajează Postat Decembrie 12, 2018 Nu folositi zobel. Mai ales la asa boxe, nu merita. Se liniarizeaza cu o bobina mai mare si cu un cond mai mare le fal de bine. Raspunsul va fi tot acelasi, ba poate mai tai din medii, ceea ce e binevenit. Ca sa faci o schema dinaia ai nevoie de un aparat de masura, sau de experienta. Programul folosit poate fi holm, un microfon faci tu rost de undeva, vezi sa fie un condenser. Cat timp tii cont de rapuns doar la imbinare e ok, dar nu te baza sa masori tot spectrul ca nu va fi exact si te poate induce in eroare. Din pacate iti lipseste experienta. Poate cu o boxa buna pusa langa ca referinta o poti scoate la capat. Dar si ca sa asculti ai nevoie de ceva experienta, o ureche neantrenata e indusa in eroare f usor. Ca sa intelegi unde bat, sa faci un filtru bun e un lucru f dificil e f greu sa faci ceva decent ca incepator. Cauta in directia masuratorilor si incearca sa intelegi fenomenele. Link spre comentariu
Vizitator Xtreaming Postat Decembrie 12, 2018 Partajează Postat Decembrie 12, 2018 2 hours ago, Shambala said: Imi cer scuze, dar am o curiozitate - unde redai muzica cu mult pian la puteri atat de mari ? Este mai putin obisnuit. Sunt pianist de weekend. Deci, ca sa ma intelegi, rulez niste sample-uri de toba si bass, iar peste ele “dau” cu un pian electric live. Mai avem si o voce feminina, pe anumite piese. Repertoriu gen ambient cafe, pop. Am ajuns sa incerc sa imi construiesc singur boxele pentru ca am ascultat de curand niste EV ETX si distorsiona pianul clasic pe ele la volum mare de zici ca aveam overdrive fx. Adica erau “petarde” cum zici tu. Si vorbim de ETX active, adica putere, filtre originale, diff-uri originale EV si 12.000 LEI perechea. Cam asa am ajuns sa caut, sa ma interesez si sa incerc sa imi fac un setup de amplificare care sa sune decent. Wooferul si inaltele B&C deja le am si puse in cutii suna mult mai bine decat ETX, fix cu filtrele alea. Deci 2 incinte care au costat in total 4.400 RON suna mult mai tare si mai clar decat EV ETX si decat FBT Maxx (si alea undeva la 14.000 ron). Ca se poate si mai bine pe filtre... ok. O sa mai studiez. Scopul era doar sa imi gasesc o recomandare corecta de amp (cati Wati la cati Ohmi) si sa aflu sugestii despre filtre, targetul a fost atins in final punand raspunsurile cap la cap. Sanatate! Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 12, 2018 Partajează Postat Decembrie 12, 2018 Daca stiai cum sa pui si mai ales ce intrebari sa pui de la inceput aflai raspunsul de pe prima pagina, si daca mai ziceai exact de la inceput si aplicatia era mult mai simplu si......mai fara nervi. Spor si sa ne tii la curent cu setupul! Link spre comentariu
Vizitator Xtreaming Postat Decembrie 13, 2018 Partajează Postat Decembrie 13, 2018 21 hours ago, Shambala said: Nu. Probabil va fi nevoie si de un circuit Zobel pe woofer (pt liniarizarea impedantei). In caz ca erati curiosi de unde am schema de pe filtru: https://www.olx.ro/oferta/vand-filtre-profesionale-cu-sisteme-de-protectie-rapide-pt-boxe-live-IDbgBC9.html Chiar de la un coleg de al vostru de pe forum. Nu se dau nume din bun simt. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 13, 2018 Partajează Postat Decembrie 13, 2018 (editat) Asa, si ce-i cu asta? Oricine poate face un filtru pt boxe dar nu toate filtrele pt boxe suna la fel. Un difuzor de 12 inci taiat pe la 4-5 Khz va suna in 90% din cazuri aiurea, nazal si cu rezonante si va avea o directivitate foarte mare. PS: la sistemele PRO se specifica OBLIGATORIU SPL-ul maxim obtinut. Asta este ceea ce conteaza nu zecile de mii de wati pe care le genereaza / suporta. Pot sa-ti fac oricind o boxa "ieftina" de 10000W care sa sune (la 10000Wati) cit boxele mele de auditie de acasa in care bag maxim 100-120W. La vinzare am sa pun si oferta de achizitie impreuna cu un aer conditionat. La ce vinde colegul (ca asa zici tu ca-i coleg de forum) nu este specificat SPL-ul maxim, deci din punctul meu de vedere sint ca si cum n-ar fi. Editat Decembrie 13, 2018 de sesebe Link spre comentariu
Shambala Postat Decembrie 13, 2018 Partajează Postat Decembrie 13, 2018 (editat) Filtrul de pe joase este un Butterworth calculat pt Z=8ohmi, cu unul din claculatorele de pe net. Taiere electrica la 2khz. Editat Decembrie 13, 2018 de Shambala Link spre comentariu
Vizitator Xtreaming Postat Decembrie 13, 2018 Partajează Postat Decembrie 13, 2018 (editat) 19 hours ago, sesebe said: Spor si sa ne tii la curent cu setupul! Mersi! Update: Am montat Wooferele (12ndl76) si Driverele (DE550) de la B&C pe filtrele mentionate. Toate noi, certificate la producator cu seria (sa am macar un minim de confort mental ca sunt originale). Mi-am cumparat si un amp SH, mai exact http://www.gearmarket.eu/media/gearmarket/10003_manual.pdf, modelul 4050 HD, exact asa cum mi-ati recomandat, cu clip/limiter si lowcut la 50 Hz (nimic sub 50 Hz nu intra in boxe). Da - confirm. Suna cam nazal, ma pun pe studiat. Cum le masor sa vad ce spanac a iesit? E vreun post/topic despre ce masuratori poti sa mai faci, odata ce ai “sculele” in casa? Cam asta am pregatit pentru masuratori (dar pot sa mai cumpar ce ar mai fi nevoie): 1) multi din primul post 2) o placa de sunet pe usb (intrari, iesiri) 3) 1 senheiser unidirectional 4) un shure beta clasic (omni, al solistei) 5) un laptop standard 6) un mixer 7) boxele, puterea Scopul masuratorilor ar fi sa determin daca setup-ul e sau nu calitativ in grafic: adica putere, claritate, spectru de frecvente corect, amp+boxe corect dimensionate una relativ la cealalta, liniaritate, compresie, etc. Editat Decembrie 13, 2018 de Xtreaming Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 13, 2018 Partajează Postat Decembrie 13, 2018 (editat) Acum 17 minute, Shambala a spus: Filtrul de pe joase este un Butterworth calculat pt Z=8ohmi, cu unul din claculatorele de pe net. Taiere electrica la 2khz. Ai dreptate dar taierea acustica finala este mult mai sus, cred ca pe la 3.5Khz daca estimez eu bine, pt ca are o inductnta destul de mare difizorul. La filtre mareste condesatorul de la bass spre 10-20uF si pune si un zobel cum spune @Shambala chiar daca nu toata lumea este de acord cu asta. Ca valori de start ai putea alege: C=22uF/250V (numai pt test poti utiliza condesatori de 60-100V) si R=6.2ohm/20W (numai pt test poti pune si de 2-3W) Se va imbunatati sunetul. Editat Decembrie 13, 2018 de sesebe Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum