Ionut Remus Postat Decembrie 11, 2018 Partajează Postat Decembrie 11, 2018 20 hours ago, Xtreaming said: Am inteles. Nu se poate calcula (usor si practic). Nu se poate masura. (usor si practic) Deci toti electronistii din Romania care fac boxe la comanda, habar nu au pentru ce impendanta fac acele boxe. Chiar daca stiu exact modelul de woofere si modelul de driver de inalte precum si schema filtrelor. Totul merge pe aproximari si orbeste. Apoi dau omului acele boxe si ii zic din burta ca au "8 omi" sperand ca acel cumparator sa nu cumva sa le conecteze la un amplificator prea puternic si sa le arda. Am mai inteles si ca, daca iei boxele deja produse de o firma, aia stiu pentru ce putere au fost produse boxele si la ce impedanta, incat acelasi de mai sus care a ars boxele facute, sa stie sa se uite pe specificatiile amplificatorului si sa faca un "match" intre amplificator si boxe, atat pe partea de impedanta cat si de putere, pentru a nu le mai arde. In cazul in care nu am inteles, imi cer scuze si cer explicatii suplimentare, daca aveti bunavointa si timpul necesar, bineinteles. Salut! Daca intradevar se folosesc difuzoare de foarte prosta calitate, atunci da, intradevar le fac orbeste, dar impedanta desi nu o poti masura practic, cu un multimetru iti poti da seama pentru ce impedanta a fost conceput difuzorul respectiv. Daca constructorul, foloseste difuzoare cat de cat ok, in 99% din cazuri va gasi si valorile Thiele Small, dupa care poate face diverse calcule si va da niste dimensiuni specifice pentru constructie cutie si filtre in functie si de dorintele acestuia. Impedanta la fel nu o poate masura concret decat cu aproximatie dar difuzoarele firmelor care se respecta, automat vor avea acesti parametri si tu nu ai ce sa mai masori! Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 11, 2018 Partajează Postat Decembrie 11, 2018 (editat) Acum 19 minute, Xtreaming a spus: Domnilor, va multumesc pentru colaborare la acest thread. Hai sa derivam o intrebare simpla dintr-o polologhie filozofica: Ce putere la ce impendanta trebuie sa ofere amplificatorul pentru a utiliza cat mai eficient in mod stereo 2 boxe, facute cu filtrele, wooferele si driverele mentionate mai sus (dat fiind ca incintele sunt bass reflex cu volumul recomandat) ? Ia si conspecteaza dumneata de aici : topic cu raspunsuri si abia apoi sa vii sa pui intrebari. S-a mai raspuns la intrebarile astea de citeva ori numai in ultimul timp si daca nu esti exact tu care avea aceleasi nedumeriri si acolo atunci este un bun inceput de studiu. @Ionut Remus impedanta se poate masura chiar foarte usor si destul de exact daca iti dai un pic interesul si nici nu-ti trebuie cine stie ce scule dar cei mai multi vin aici pe forum si vor ca cei de pe forum sa le confirme convingerea lor gresita despre boxe / difuzoare iar daca lumea le spune ca gresesc se supara. Editat Decembrie 11, 2018 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Xtreaming Postat Decembrie 11, 2018 Partajează Postat Decembrie 11, 2018 Va multumesc pentru informatii, ironii, sarcasmuri si atacurile directe la persoana. Rog ca daca cineva stie raspunsul la ultima intrebare pe care am pus-o sa ma ajute cu un raspuns. Restul, cu acidul de vipera in ton si in intentie, rog respectuos sa se abtina. Link spre comentariu
Vizitator Xtreaming Postat Decembrie 11, 2018 Partajează Postat Decembrie 11, 2018 (editat) 18 minutes ago, sesebe said: ... si daca nu esti exact tu care avea aceleasi nedumeriri si acolo atunci este un ... Hai sa discutam ca oamenii... mie raspunsul de mai sus imi miroase a paranoia. Eu mi-am facut contul de cateva zile si inainte de asta nu am fost interesat de subiect. Proiectul de mai sus este un diy facut in timpul liber, nu ma ocup cu echipamente de sunet si nici nu castig sau am castigat vreodata bani din acest domeniu sau ceva conex cu electronica. Eu vin cu un background non-tehnic si incerc sa invat. Daca voi ati ajuns la un nivel profesionist, atunci va rog sa va respectati si daca dati un sfat sa o faceti cu asumare si cel mai important, bun simt. Editat Decembrie 11, 2018 de Xtreaming Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 11, 2018 Partajează Postat Decembrie 11, 2018 (editat) Daca nu vrei sa citesti nu ai decit. In link-ul pus de mine mai sus gasesti si raspunsul exact la intrebarea ta dar trebuie sa-l cauti. Nu ai sa gesesti o postare in care sa zica ca fix de "asta" nu-ti merge tie cum vrei "aia". Pt raspunsuri de genul acesta trebuie sa cauti in alta parte. Ps: ai mai postat ceva. Daca vrei pe bune sa intelegi cite ceva atunci citeste topicul recomandat de mine. Este tot aici pe forum. Editat Decembrie 11, 2018 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Xtreaming Postat Decembrie 11, 2018 Partajează Postat Decembrie 11, 2018 Just now, sesebe said: Daca nu vrei sa citesti nu ai decit. In link-ul pus de mine mai sus gasesti si raspunsul exact la intrebarea ta dar trebuie sa-l cauti. Nu ai sa gesesti o postare in care sa zica ca fix de "asta" nu-ti merge tie cum vrei "aia". Pt raspunsuri de genul acesta trebuie sa cauti in alta parte. O sa citesc @sesebe, nu toti sunt asa ignoranti precum se pare ca ai inteles. Iar restul comentariilor, te sfatuiesc sa te respecti putin, ca esti cel mai “nervos” de pe forum si nu inteleg de unde atatia nervi si ce treaba au ei cu electronica si cu ideea de comunitate. Comunitatea (in general) respecta atat experienta cat si calmul, omenia si bunul simt. Multumesc. Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 11, 2018 Partajează Postat Decembrie 11, 2018 (editat) Da, nu ar strica sa te pui la punct, sa incerci sa inveti, sa prinzi baza tehnica. Pana atunci n-ai ce intrebari sa pui, pt ca degeaba ti se raspunde pertinent si la obiect pt ca tu nu intelegi. Eu ma indoiesc ca intelegi pe deplin ce e aia impedanta dpdv electrotehnic, cum functioneaza un filtru. Cu astea ai putea incepe. Daca nu ai timp de astea, ia de bun ce zice ssb, are dreptate cu impedanta, iese relativ ok, foloseste un amplificator cu indicator de clip sau cu limiter si totul va fi ok. Editat Decembrie 11, 2018 de Sharky Link spre comentariu
cirip Postat Decembrie 11, 2018 Partajează Postat Decembrie 11, 2018 (editat) Salut @Xtreaming, Incerc sa raspund la obiect. Atat calculul cat si masuratoarea sunt foarte posibile. Daca e usor sau greu depinde de experienta si intelegerea celui care incearca sa le efectueze. Iata raspunsurile, sub rezerva ca e posibil sa se fi strecurat vreo greseluta, din neatentie. Daca se doreste un raspuns mai elaborat, pot sa ma apuc sa prelucrez ecuatiile alea. Atentie, ecuatiile sunt in complex, adica se opereaza cu numere de tip c = a + jb. Aparatul acela de masura pe care l-ai aratat in primul post nu poate fi folosit pentru masuratoare din mai multe motive, cel mai important fiind acela ca nu poate masura defazajul. Editat Decembrie 11, 2018 de cirip Link spre comentariu
ain Postat Decembrie 11, 2018 Partajează Postat Decembrie 11, 2018 (editat) Pe langa metodele analitice de calcul a impedantei se mai pot aplica metode numerice de simulare folosind un program adecvat: matlab, mathematica, labview, ltspice sau altele. Ultimul e gratuit. Un exemplu gasit rapid cu un filtru activ ai aici:https://electronics.stackexchange.com/questions/26613/interpretation-of-input-impedance-graph-of-a-filter Unul mai aproape de ce vrei e aici:https://www.instructables.com/id/Measuring-Impedance-Using-LTspice/ Editat Decembrie 11, 2018 de ain Link spre comentariu
cirip Postat Decembrie 11, 2018 Partajează Postat Decembrie 11, 2018 (editat) Ptiu! Am facut o greseala. Iata corectia. Or mai fi si alte greseli, dar nu le-am observat inca. Da, se poate si simula, dar @Xtreaming a intrebat in postul initial: On 12/10/2018 at 11:50 AM, Xtreaming said: Cum pot sa calculez teoretic Editat Decembrie 11, 2018 de cirip Link spre comentariu
Shambala Postat Decembrie 11, 2018 Partajează Postat Decembrie 11, 2018 (editat) Zd1 si Zd2 sunt variabile fct de frecventa; Zd1 chiar in limite foarte largi (peste 100%) Asa cum a scris Sesebe, filtrul din schema nu este agresiv si nu influenteaza semnificativ impedanta difuzoarelor. Totusi filtrul este gresit, "o petarda" cum se scrie pe alt forum . Pt un sunet cat de cat echilibrat trebuie musai urmate sfaturile lui Sharky. Editat Decembrie 11, 2018 de Shambala Link spre comentariu
Spitfire Postat Decembrie 11, 2018 Partajează Postat Decembrie 11, 2018 (editat) Dom`le, ce poliloghii pentru o chestie ridicol de simpla, mai ales ca initiatorul a pus si schema filtrului(macar la modul generic), si aparatul de masura pe care il detine... Raspunsul e simplu: daca aparatul acela va arata pus pe domeniul de 200 ohmi 7,2 sau 7,3/7,4 boxa are 8 ohmi, daca arata putin sub 4 ohmi, e de 4 ohmi. Restul e can-can si teoria chibritului despicat in patru(ohmi). Editat Decembrie 11, 2018 de Spitfire Link spre comentariu
Vizitator Xtreaming Postat Decembrie 11, 2018 Partajează Postat Decembrie 11, 2018 4 hours ago, Spitfire said: ...daca aparatul acela va arata pus pe domeniul de 200 ohmi 7,2 sau 7,3/7,4 boxa are 8 ohmi, daca arata putin sub 4 ohmi, e de 4 ohmi. Restul e can-can si teoria chibritului despicat in patru(ohmi)... Cu speranta ca sefii forumului nu or sa te injure pentru raspunsul simplificat, iti multumesc. Asta e o forma de raspuns la intrebarea mea. Link spre comentariu
Vizitator Xtreaming Postat Decembrie 11, 2018 Partajează Postat Decembrie 11, 2018 5 hours ago, Sharky said: Da, nu ar strica sa te pui la punct, sa incerci sa inveti, sa prinzi baza tehnica. Pana atunci n-ai ce intrebari sa pui, pt ca degeaba ti se raspunde pertinent si la obiect pt ca tu nu intelegi. Eu ma indoiesc ca intelegi pe deplin ce e aia impedanta dpdv electrotehnic, cum functioneaza un filtru. Cu astea ai putea incepe. Mersi @Sharky, subscriu la ce ai zis. Totusi chiar si din formularea intrebarii reiese nivelul de la care vorbesc, adica nici 0 dar nici 10, pe o scara de la 1 la 10 in UEExxx. Sunt probabil pe la 1 si nu am pretins altceva. Eu cred ca voi aveti o frustrare prea mare ca trimiteti oamenii sa studieze iar ei va injura si sunt reticenti. Un posibil raspuns la intrebarile mele era de forma: "Salut X, Pentru intrebarea 1, citeste articolul asta si asta, in ordinea asta (sa aiba si sens) si apoi studiaza asta si asta, Pentru intrebarea 2, da, nu, citeste x, uite un link." Dar cand dai pe afara de frustrare ca incerci sa ajuti iar oamenii ti-o iau in nume de rau, devii paranoic, agresiv, nu mai ai rabdare, dintr-o data toti sunt prosti si ignoranti. Oameni buni, v-ati inbolnavit cu nervii, serios. Sunt cateva persoane pe aici, mai putin tehnice decat "sefii" care sunt cu toate facultatiile mentale la zi si raspund fara sa atace, sa jigneasca sau sa isi etaleze frustrarea anterioara de a fi vorbit cu semi-analfabeti care nu le-au respectat munca sau expertiza. Link spre comentariu
Vizitator Xtreaming Postat Decembrie 11, 2018 Partajează Postat Decembrie 11, 2018 5 hours ago, cirip said: Salut @Xtreaming, Incerc sa raspund la obiect. Atat calculul cat si masuratoarea sunt foarte posibile. Daca e usor sau greu depinde de experienta si intelegerea celui care incearca sa le efectueze. Iata raspunsurile, sub rezerva ca e posibil sa se fi strecurat vreo greseluta, din neatentie. Daca se doreste un raspuns mai elaborat, pot sa ma apuc sa prelucrez ecuatiile alea. Atentie, ecuatiile sunt in complex, adica se opereaza cu numere de tip c = a + jb. Aparatul acela de masura pe care l-ai aratat in primul post nu poate fi folosit pentru masuratoare din mai multe motive, cel mai important fiind acela ca nu poate masura defazajul. @cirip - tu ce ai facut tata de ai ramas cu toate tiglele pe casa? Mersi pentru tot ce ai scris. Studiez. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum