Vizitator icsterm Postat Decembrie 9, 2018 Partajează Postat Decembrie 9, 2018 (editat) Am cumparat si eu modelul asta de stabilizator: https://electropower.ro/produs/stabilizator-tensiune-servomotor-ep-svc-5000va-4kw/ Stabilizeaza ok, doar ca scoate un sunet cu pitch inalt care ma face sa il returnez, il pot auzi din capatul celalalt al casei: Va rog sa imi spuneti daca se poate repara cu costuri minime sau ar fi indicat sa il returnez? Cam care ar putea fi cauza? L-am luat cu defect sau e normal sa se auda asa? Editat Decembrie 9, 2018 de icsterm Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 10, 2018 Partajează Postat Decembrie 10, 2018 (editat) Ar fi bine să vezi ce anume produce zgomotul, tabla carcasei sau ceva intern ? Oneori tabla subțire vibrează din cauza câmpului magnetic de scăpări sau amplifică alt zgomot prin rezonanță, dar asta nu afectează funcționarea.Încearcă să-l apeși în diverse puncte cu mâna, să vezi dacă se atenuează sunetul. Editat Decembrie 10, 2018 de validae Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 10, 2018 Partajează Postat Decembrie 10, 2018 (editat) Daca e ca in clip, cred ca are legatura cu servomotorul care actioneaza autotraful. Un zgomot oricum trebuie sa auzi, nu vei gasi modelul asta foarte silentios, dar isi face treaba. La cele intalnite de mine era un fel de caraiala, scoasa de angrenajul servomotorului, nu era ca tiuitul din clip, dar tot ca si ala, nu era indicat sa-l ai langa dormitor. L.E.- banuiala mea e ca tine de tensiunea de comanda a motorului.Probabil frecventa PWM e suficient de mare, ca sa faca motorul sa scoata acel zgomot. Inclin sa cred ca la modelul asta, ''toate face la fel''. Editat Decembrie 10, 2018 de doru3160 Link spre comentariu
Vizitator icsterm Postat Decembrie 10, 2018 Partajează Postat Decembrie 10, 2018 L-am mai miscat un pic si se pare ca zgomotul e mult atenuat acum, suspectez ca la de la transport sunt niste suruburi care nu sunt prinse calumea. Exemplific pe alt model la ce vreau sa ma refer pentru ca nu l-am desfacut pe al meu: Cand se misca 'peria' pe bobina, chestia din poza incercuita cu rosu are un joc si face balans in functie de directia in care se deplaseaza bratul de la motor, se observa ca si cum suruburile evidentate nu ar fi stranse. O sa incerc sa le strang sa vad daca de aici origineaza problema. Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 10, 2018 Partajează Postat Decembrie 10, 2018 (editat) La frecventa aia (care se aude in clip) ma indoiesc sa fie de acolo, dar nu strica sa le strangi daca ti se par slabite.Eu mai degraba spuneam ca atunci cand se misca peria, motorul este alimentat, si daca frecventa tensiunii cu care este alimentat este mare, aceasta se va auzi si in exterior.Am patit cu variator de turatie cu 555 cand motorul canta de mama focului, la anumiti factori de umplere. Editat Decembrie 10, 2018 de doru3160 Link spre comentariu
Vizitator icsterm Postat Decembrie 10, 2018 Partajează Postat Decembrie 10, 2018 (editat) Am strans si nu era cazul(erau deja stranse). Zgomotul vine de la chestia aia de carbon(cred) care se freaca pe bobina. Apropo, capul ala de la servomotor isi alege spitza de la bobina pe care aterizeaza in functie de read-out sau e pre-calibrat din fabrica de chinezi? Sunt cam sceptic ca umbland fara cunostinte de electronica sa nu o dereglez Editat Decembrie 10, 2018 de icsterm Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 10, 2018 Partajează Postat Decembrie 10, 2018 (editat) Reglajul e automat, se realizează cu un anumit histerezis (întârziere/decalaj), iar atunci când tensiunea scade sub un prag prereglat, servomotorul e acționat în sensul creșterii tensiunii.Când atinge pragul reglat, se oprește. Dacă tensiunea rețelei crește, lucrează invers.Nu alege o spiră anume, doar urcă sau coboară cursorul în funcție de variațiile tensiunii.Există și stabilizatoare cu relee și trepte discrete de reglaj, de 10 sau 20V.Așa lucrează UPS-urile care au și funcția de stabilizare a tensiunii de ieșire.Dacă umbli la reglaje, riști să-i dereglezi pragurile.Zgomotul ăla nu e semn de defect, e doar un scârțâit al lagărelor de frecare....dacă deranjează, antifonează-l sau mută-l undeva unde nu-l auzi. Editat Decembrie 10, 2018 de validae Link spre comentariu
mac01 Postat Decembrie 10, 2018 Partajează Postat Decembrie 10, 2018 (editat) Da-i cu un pic de vaselina alba pe bobina ...unde calca carbunele. Sau ulei fin de mecanisme. La cursorul autotransformatorului exista un reglaj...care modifica forta de apasare a carbunelui pe bobinaj. N-ar fi rau sa umbli si acolo... forta de apasare s-ar putea sa fie mult prea mare....de aici si zgomotele. Bineinteles daca ai experienta in asa ceva...altfel nu umbla la el. Editat Decembrie 10, 2018 de mac01 Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 10, 2018 Partajează Postat Decembrie 10, 2018 Pe bune? In alte parti grafitul se foloseste la ungere, iar aici trebuie uns...cate perii de autotraf ati auzit sa scartaie? Eu n-am auzit nici una, dar n-am pretentia sa le stiu pe toate. Spor la rezolvare. Link spre comentariu
mac01 Postat Decembrie 10, 2018 Partajează Postat Decembrie 10, 2018 (editat) Pai asa spune initiatorul..... ca zgomotul provine de la deplasarea carbunelui pe spire....din acea zona. Eu m-as mira...dar orice este posibil. Editat Decembrie 10, 2018 de mac01 Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 10, 2018 Partajează Postat Decembrie 10, 2018 (editat) Cred ca nu merita sa ne batem capul. Ca de obicei, date concrete cat mai putine.Trebuie sa banuim si sa facem scenarii. Zgomotul din clipul prezentat, am curaj sa bag mana in foc ca nu e de la perie, care de cele mai multe ori e o rola, care nu freaca pe bobinaj, ci doar ruleaza. Aici data fiind marimea mica a miezului, e posibil sa fie doar perie, dar fara sa auzim ce e acolo, e riscant de dat raspunsuri ferme. Editat Decembrie 10, 2018 de doru3160 Link spre comentariu
adydep Postat Decembrie 10, 2018 Partajează Postat Decembrie 10, 2018 Date si informatii "0"...curios...am avut la reparat stabilizatoare cu servomotor si functionau silentios...parca ar fi acelasi user cu aragazul si camera foto,care acum a dat-o pe lanterne : Link spre comentariu
Vizitator icsterm Postat Decembrie 10, 2018 Partajează Postat Decembrie 10, 2018 (editat) Imi cer scuze daca e un forum pentru pasionati de electronica, eu unul nu sunt pasionat, am considerat ca e oarecum in tema topic-ul creat, am cerut un set de pareri si atata tot. Daca nu se accepta chestii de acest gen se poate inchide topicul. O sa ma duc cu stabilizatorul la magazinul de unde l-am cumparat si o sa aflu daca e normal sa il aud de la etaj cand acesta functioneaza, si revin si cu informatii cum s-a rezolvat sau ce am reusit sa aflu. Multumesc celor care si-au exprimat opinia sunt convins ca au fost la obiect. Editat Decembrie 10, 2018 de icsterm Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 10, 2018 Partajează Postat Decembrie 10, 2018 (editat) Am avut mai demult la reparat un astfel de stabilizator, dar nu făcea zgomote supărătoare, deabia se auzea servomotorul.Probabil scârțâie lagărul cursorului, sau în cel mai rău caz, ai o frecare metal pe metal.Ca să te convingi, decuplează-l de la rețea și rotește-l manual, să vezi ce și cum... Editat Decembrie 10, 2018 de validae Link spre comentariu
Vizitator icsterm Postat Decembrie 14, 2018 Partajează Postat Decembrie 14, 2018 Rezolvat aplicand ulei de motor pe bobina, acolo unde freaca peria. Acum nu se mai aude deloc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum