Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

JLH'69 - varianta

Vizitator [sorin]

Postări Recomandate

• Răspunsuri 57
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

S-a dorit sa se scrie ESR, dar s-a inteles despre ce este vorba, adica despre rezistenta serie echivalenta (Equivalent Series Resistance).

Daca autorul topicului a obtinut imbunatatiri prin montarea in paralel de condensatori MKP, inseamna ca a folosit initial condensatori cu mari probleme tehnice.

Condensatorul de intrare are in serie cu el 1K si impedanta de intrare in tranzistor si este in serie cu impedanta sursei, deci ar trebuie sa aiba rezistenta

serie de Kohmi sau mai mult pentru afectarea functionarii, dar nu ar scadea inaltele, iar o capacitate mai mica favorizeaza inaltele nu joasele.

Condensatorul din bucla de reactie negativa cu ESR mare micsoreaza amplificarea, cu capacitate scazuta favorizeaza inaltele

Condensatorul de iesire ar micsora puterea la toate frecventele si montarea unui condensator de 2uF ar ridica inaltele foarte putin iar de

10-22uF ar pune semne de intrebare despre condensatorul de 6800uF, deci ar trebui eventual schimbat.

"Este ceva putred in Danemarca" s-au obtinut rezultate, dar de ce si cum, cu ce valori?

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Nu domnule Gsabac, este scris corect ESL.

ESR-ul unui 0,1uF chiar mkp nu este mai mic decat al unui 10uF electrolitic, iar al unuia de  1-2uF nu se compara cu al unui electrolitic de 6800uF.

C-ul din  reactie este in serie cu 240 ohmi spre masa.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

O fi ceva, nu stiu, dar astept o explicatie, nu contre de neinteles din partea dumneavoastra!

In legatura cu ESR-ul si impedanta echivalenta este ceva mai complex si poate mai studiem intr-un topic dedicat.

Deci autorul a spus asa:

Am facut un mic amplificator in clasa A si nu-s deloc

mutumit de cum suna, parca au disparut inaltele din 

muzica! Si nici sunetul ala cald, rotund la care ma asteptam

nu se simte. Am mai tot facut amplificatoare in clasa AB si

speram ca asta, in clasa A, sa ma uimeasca...

Poate ma luminati si pe mine. Sunt pretentiile mele exagerate,

nu e schema potrivita sau e ceva ce n-am facut corect de 

suna mult sub asteptari.    Multumesc.

Si, bat campii când mi se pare că n-are înalte? ce am făcut eu mi se pare că se aude cu perna pe față. :)

Nu-mi dau seama cum s-au pierdut înaltele care s-ar fi auzit altfel chiar la amplificatoare fără sânge nobil. 

Nu știu ce să-i mai fac, n-aș vrea să renunț la proiect. O să mă mai gândesc, am să mai încerc și revin.

Asa am facut(la indicatia lui @shambala). Am dublat cundensatorii cu mkp si s-a "deschis" sunetul.

Basul a ramas asa cum era pentru ca imi place mult. Coboara pana jos de tot

si nu e boomy.

Este vorba de condensatorii de intrare/iesire din primul post.

Deci cum se poate explica acest paradox, amplificatorul are joase neschimbate si montarea a doi condensatori a ridicat inaltele?

Ce au condensatorii ESR mare, mediu, inductanta serie sau ce?

Intrebari de interes pentru @[sorin] mai sunt, ce impedanta are difuzorul(boxa), tensiunea de alimentare in sarcina si tensiunea liniei

mediane in gol si in sarcina.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Mi-a soptit un user si ii multumesc.

Inductanta care ar trebui sa o aibe un condensator la intrare ar trebui sa fie enorma iar pe iesire inductanta unui

condensator nu poate creste in timp, este data de tipul constructiv si valorile reactantei inductive la 10KHz sunt:

100uH/10KHz  6,28 ohmi ar atenua inaltele cam la jumatate, poate perceptibil dar nu exagerat, dar ce condensator

ar fi acela cu o asemenea inductanta?

Un condensator de 2uF circa 10 ohmi la 10KHz si 22uF-1ohm, ar putea sunta o inductanta de 100uH cu conditia ca

rezonanta sa nu intre in banda audio, dar in acest caz cu 2uF este chiar spre 10KHz si este rezonanta derivatie deci atenueaza

banda de frecvente din jurul lui 10KHz, iar cu 20uF cam 3KHz si ar crea o zona de atenuare in jurul acestei frecvente.

In realitate fenomenul este mai complex datorita pierderilor in dielectric, nu se poate calcula, dar se poate masura.

Solutia corecta este inlocuirea condensatorului de iesire.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Foarte bine, ma bucur ca este un topic constructiv si de interes.

Am parasimulat aceasta schema in diverse variante si acest ultim rezultat practic, obtinut de @[sorin] , mi-a sugerat un studiu mai in amanunt,

ceea ce si voi face. De fapt schema simulata era pe alt calculator, dar am plecat in vacanta si trebuie sa o refac pe laptop. Am dat si primele rezultate,

posibile cu schema alimentata la 12V stabilizat, cu 4 ohmi sarcina, scoate pe simulator 1,5W de la 5Hz la 1MHz., cu distorsiuni de 0,65%,

iar la 10% are 2W, pentru un consum de 500mA din sursa.

@gsabac

Link spre comentariu

Am refacut schema si am adaugat condensatorului de iesire o rezistenta serie de 0,5 ohmi (ESR) si o inductanta echivalenta serie de100uH.

Intradevar cu acest condensator la 10KHz se obtine o atenuare a inaltelor de 4dB.

Am conectat si 20uF in paralel cu el pentru o functionare eventual corecta si am obtinut urmatoarea caracteristica de frecventa.

1685741464_RezonantaJLC.jpg.9d3224c685947a1ff940ce00f4a95084.jpg

Adica a aparut o zona de atenuaare rezonanta si apoi o crestere a frecventelor inalte. Am incercat mai multe valori de rezistente serie,

inductante si condensatori, fenomenul persista dar se muta frecventa si se modifica atenuarile.

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări