Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare lanterna

LRCV

Postări Recomandate

Eu ți-am arătat cum poți să montezi simplu un led Cree XP pe o montură cu filet.Doar o bucată de tablă recuperată de la o baterie ordinară, îndoită în forma literei Omega, dar cu colțuri...

Dacă nu ai abilitățile și posibilitatea necesară, trimite-mi lanterna și ți-o modific eu. Asta dacă ești din Craiova și zonele învecinate, sau ai pe cineva de acolo.Detalii în privat, îți montez și led Cree cu ocazia asta.

Editat de validae
Link spre comentariu

Led-urile mai vechi nu functionează bine fără rezistor. Descarca bateriile lafel de repede ca si becurile.

Cred că cel mai indicat la o lanternă e leful capabil să functioneze direct la baterie cum sunt cele din brickete sau alte aparate fără rezistori.

Link spre comentariu

LED-urile din brichete sint LED-uri normale, chiar proaste din punct de vedere al randamentului luminos.

In brichete limitarea curentului este realizata de catre rezistenta interna a bateriilor, rezistenta care este destul de mare si poate asigura o limitare rezonabila.

Cea mai buna solutie, din punctul meu de vedere, o reprezinta un LED bun de firma cu randamenta mare alimentat dintr-un convertor buck-boost (sepic de exemplu) ajutat de o optica secundara de calitate si racit corespunzator printr-o carcasa metalica de aluminiu. Ca alimentare s-ar putea folosi un (sau mai multi) acumulatori Li-ion 18650.

Link spre comentariu

Motanus - tu esti sigur despre ce vorbesti?

Oricum deja te-a corectat Sesebe, dar nu ti-a spus in fata adevarul: sustii o enormitate.

Te rog sa vizitezi aria de incepatori si ia-o mai incet cu parerile personale, mai ales cand le impartasesti si altora.

Poate alt incepator sa citeasca si sa te creada.

Daca nu stii mai bine sa intrebi...

Sesebe

Pe baterii problema randamentelor este critica.

Daca chiar doresti solutiile cele mai bune incepi sa preferi driverul capabil de randament maxim... asa ca dintre cele in comutatie pui pe ultimul loc buck-boostul. Ba chiar se poate sa eviti si buck-ul.

Poate te uiti si la greutate si nu vrei elementi 18650.

Din punctul meu de vedere sunt totdeauna preferabile solutiile cu curenti mici si tensiune mare.

Asa ca as merge pe baterii mai mici li-polimer + legate in serie, apoi un boost, iar in sarcina un COB. Posibil ca in acest fel sa mai castigi pe la randamente si autonomie.

In rest total de acord cu optica si racirea bune.

Oricum si ce zic eu si ce spunei tu, sunt deja variante pretentioase si foarte performante - care nu isi au locul aici, din cate imi pare - referindu-ma la nivelul acestui topic.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Un COB este foarte bun dar numai daca se doreste o iluminare de ambient sau pe o arie foarte mare fara focalizare.

Daca se doreste a se putea focaliza lumina intr-un fascicol ingust atunci COB-urile sint de evitat pt ca este foarte dificil sa focalizezilumina intr-un fascicol ingus cind sursa de lumina nu mai este punctiforma ci este distribuita pe o arie destul mare.

In rest, legat de randamentele surselor, se mai pot spune foarte multe lucruri si nu-i cazul aici.

Link spre comentariu

Asa este, cu tot ce ai spus. Depinde de aplicatie ce focalizare ai necesara, desigur.

Cred ca este bine de lasat threadul asa cum este si nu doresc sa mai intervin decat daca mai apar greseli flagrante.

Link spre comentariu

Colegul a declarat că dorește spot focalizat, nu lumină dispersată, deci COB-urile pică din start.Eu i-aș recomanda să cumpere un colimator optic pentru led de 1W și să-l monteze în oglinda reflectorului lanternei, astfel nu trebuie modificări radicale.Există colimatoare cu unghiuri mici, care fac spot foarte frumos și puternic.Dacă oglinda lanternei e destul de mare și colimatorul pentru un led e prea mic, se poate monta un colimator cu trei leduri de 1W, lumina va fi foarte puternică chiar dacă curentul prin fiecare led va fi limitat la doar 100mA, pentru a nu disipa prea mult pe radiatorul oricum limitat ca dimensiuni.

Link spre comentariu

Sa nu se inteleaga gresit. Nu vreau sa am punct si la 100 m distanta. Vreau sa fie punct de cand pleaca din lanterna, care odata cu marirea distantei sa se mareasca, sa se disperseze ca la orice lanterna.

Link spre comentariu
Acum 23 ore, Paul66 a spus:

Gasesti la Terralux 

Nu am vazut sa aiba nimic de acel fel, doar niste prostii.

La 13.12.2018 la 17:44, validae a spus:

Colegul a declarat că dorește spot focalizat, nu lumină dispersată, deci COB-urile pică din start.Eu i-aș recomanda să cumpere un colimator optic pentru led de 1W și să-l monteze în oglinda reflectorului lanternei, astfel nu trebuie modificări radicale.Există colimatoare cu unghiuri mici, care fac spot foarte frumos și puternic.Dacă oglinda lanternei e destul de mare și colimatorul pentru un led e prea mic, se poate monta un colimator cu trei leduri de 1W, lumina va fi foarte puternică chiar dacă curentul prin fiecare led va fi limitat la doar 100mA, pentru a nu disipa prea mult pe radiatorul oricum limitat ca dimensiuni.

Ceva conversie cu 3 leduri am vazut aici.

Link spre comentariu
La 13.12.2018 la 13:08, sesebe a spus:

Cea mai buna solutie, din punctul meu de vedere, o reprezinta un LED bun de firma cu randamenta mare alimentat dintr-un convertor buck-boost (sepic de exemplu) ajutat de o optica secundara de calitate si racit corespunzator printr-o carcasa metalica de aluminiu. Ca alimentare s-ar putea folosi un (sau mai multi) acumulatori Li-ion 18650.

Cea ce afirmati dvs. este pentru alcatuirea unei lanterne de la zero. Pe mine ma intereseaza sa modific una pe care o am deja, care are bec, si vreau sa o trec pe led asa ca in clipurile prezentate. Cine este interesat si de oglinda, pot da dimensiuni, lungime si diametru. Pentru ca sa ma multumeasca o lumina nefocalizata deloc, trebuie sa fie lumina destul de puternica, undeva la sute de lumeni bune, ca in aceste clipuri. 

Link spre comentariu

Sute de lumeni bune - asta este numai o exprimare.

Ea are acoperire numai daca firma care o declara este o firma care se respecta.

In cazul tau becul original da in jur de 50lm ... asa ca, de ce doresti mai mult? doresti inlocuire sursa sau upgrade flux?

Ce spunea Sesebe este ceva inchegat si justificat / chiar daca eu as avea alte "nuante" in ce as prefera.

Adica a bagat in ecuatie si DRIVERUL si BATERIA.

Mi se pare 100% corect - daca tot faci upgrade, atunci pacientul este anesteziat pe masa... ca orice chirurg -> hai sa-i scoatem si aialalta...

Adica DRIVERUL este parte intrinseca a noii surse tip led, pentru ca el alimenteaza ledul.

Poti sa pui o simpla rezistenta serie - dar este cel mai prost driver cu putinta, si slab in controlul curentului / dar si stupid ca randament. In plus mai si incalzeste tot ansamblul, ceea ce nu doresti.

Si Sesebe iti recomanda un driver bun, adica in comutatie.

Daca ai schimbat cu led + driver / si se mai presupune ca partea optica este buna - altfel la ce ar avea rost toata cazna - atunci, merita sa pui si o baterie performanta pe litiu, care sa-ti mareasca autonomia. Corect.

Deci nu ti-a sugerat sa faci ceva de la zero, ci ti-a aratat o cale de a obtine ceva bun.

Link spre comentariu

De acord ca mi-a aratat, dar cele 3 mentionate de el deja inseamna o alta lanterna. Pentru asta am folosit termenul de lanterna noua. Eu vreau sa ma rezum la ceva ca in clipurile postate, sa schimb becul cu led, dar care acesta sa si mareasca fluxul luminos cat mai mult posibil asa cum percep eu in clipurile de mai sus. Nu stiu sa apreciez fluxul, dar mie mi se pare ca sa dublat dupa ce becul a fost schimbat. Problema ca nu gasesc asemenea becuri in Romania. Ma gandeam sa cumpar o petarda de lanterna cu led ordinar de la taraba, cu o oglinda destul de generoasa, si sa schimb ledul cu unul de calitate. Nici asa nu este bine? Ma gandesc ca aia este facuta din start pentru led, si eu doar sa schimb acea petarda de led de se gaseste in lanterna respectiva.

Link spre comentariu
Acum 8 minute, Paul66 a spus:

Cread ca si cei peste 300 lumenii aia sunt batai de campi. N-as vrea nici sa comand de pe afara. N-am conturi pe acolo, carduri active etc. Plus banii de mai costa transportul din afara cumpar o lanterna din ro :)

Ma gandesc si la faptul ca oglinda respectiva a fost facuta pentru bec, si pe led poate nu iasa ceva cat de cat bun sa merite investitia. Ma gadesc sa iau o nasparlie de la taraba pe led cu o oglinda generoasa si sa pun un led bun pe ea, si poate iasa alta treaba acolo. Astept pareri si la varianta asta.

Editat de LRCV
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări