Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare lanterna

LRCV

Postări Recomandate

LRCV

Aici esti bine-venit.

Poti intreba si posta ce doresti atat timp cat nu cauti galceava, si ai protectia necesara, asta pot sa garantez eu.

INSA nu trebuie sa aduci aici galceava de altundeva.

Deci sa mentinem topicul tau curat - am sters ce era pe langa si nu corespundea.

On-topic

- eu spuneam ca DATELE care vin cu acel bec cu led sunt eronate si exagerate.

- asta nu inseamna ca el nu va da mai multa lumina decat originalul si ca nu va consuma mai putin.

Daca va da 50lm eu cred ca este deja peste ce putea becul original.

In plus un bec led poate lejer sa lumineze acolo unde ochiul este mai sensibil (5-6000K) asa ca opricum va da senzatia de mai multa lumina.

Oricum sfatul este sa nu iei chinezismul ala, mai bine iei un led sau COB decent, care sa ajunga pe la 150lm/W si in acest mod vei avea 50lm din numai 0,3/0,4W, ceea ce poate fi racit mentinand soclul original al becului.

Chiar daca driverul il faci in mod simplist si nu prea performant, adica cu o simpla rezistenta serie, cred ca rezultatul te va multumi.

Link spre comentariu

Așa am făcut fixarea ledului Cree XP pentru a-l putea folosi într-o lanternă cu acumulator. O tablă cositorită și îndoită ca în imagine, pe care ledul a fost lipit în porțiunea mijlocie, lăsând libere contactele laterale.Contactul de minus a fost lipit la tablă, la cel de plus a fost lipit un fir izolat.Curentul prin led e cu mult sub maximul suportat, circa 100mA, de aceea suportul nu se încălzește sesizabil și nu a fost nevoie de radiator suplimentar.E o lanternă fără pretenții, folosită doar în caz de pene de curent, m-a interesat doar să lumineze mai bine decât becul inițial și să nu consume mult.Se alimentează dintr-un element 18650a19yZVc.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 3 ore, puriu a spus:

Se poate si mai bine. Filamentul becului original se afla in focarul unei oglinzi parabolice si lumineaza mai mult oglinda. Ledul lumineaza mai mult in fata, multa lumina nu este focalizata.

Eu am gasit un far de bicicleta pentru copii ( cu 3 pile AA) spart si aruncat. Avea patru leduri mici in paralel, fiecare intr-o oglinda parabolica foarte adanca. Am luat trei dintre ele si le-am montat spate in spate pe fasungul unui bec ars, cam in pozitia filamentului. Acum lanterna consuma sub 100 mA si lumineaza mai bine ca inainte. Laser, frate!

Si nu ne poti arata mai exact despre ce este vorba in poze/videoclip ?

Link spre comentariu

Validae a pus pozele pe care le cereai.

Deci are un led Cree alimentat la 100mA, unde uzual Vf este binisor sub 3V, deci puterea injecatata in led este sub 300mW.

Daca intr-un astfel de caz folosesti un led bun, acesta are peste 150lm/W la 350mA, deci in punctul de functionare concret va avea eficienta si mai mare si va produce peste 50lm, adica va da mai multa lumina decat echiparea originala cu incandescenta, la un consum de 8 ori mai mic.

Daca doresti sa pui acest led cum a facut Vali, adica in soclul existent al becului insemna ca toata racirea ledului se face prin acel soclu si este de bun-simt sa nu treci de cei 100mA pentru ca racirea sa poata fce fata incat Tj sa fie sub 85 grade.

Link spre comentariu

In prima faza sa caut un bec nasparliu asemanator ca sa il pot farama. Pasta original parca nu vreau. Tin minte ca luasem unul naspariu la vremea respectiva si lumina de 10 ori mai prost si mai aiurea decat o face asta acum. Dupaia vedem si de un led bun. Poate se incumeta cineva sa imi recomande de aici ceva, sau din alta parte mai ieftine, mai bune, etc. :) Sper sa nu se ia drept reclama.

https://www.zexstar.com/brand/cree-led.html

Editat de LRCV
Link spre comentariu
16 minutes ago, LRCV said:

In prima faza sa caut un bec nasparliu asemanator ca sa il pot farama. Pasta original parca nu vreau. Tin minte ca luasem unul naspariu la vremea respectiva

Pune un link cu un bec nasparliu sa vedem cum arata.

Link spre comentariu

Firma pusa de tine este clar de evitat, mai ales cand sunt disponibile variante similare calitativ dar la o fractiune din pret.

Tie oricum iti trebuie ceva modest, deci chiar un led de 3W va avea un indice de incarcare de numai 10% pentru ca deja am stabilit ca nu se poate sa-l alimentezi cu mai mult.

Penmtru asa ceva cred ca un buget de 5 lei ar trebui sa fie suficient.

Link spre comentariu

Ledul Cree XP folosit de mine e dintr-un lot primit acum ceva ani de la colegul maxim_sedilec, cu ocazia asta țin să-i mulțumesc încă o dată. E led original și chiar alimentat la doar 100 mA are o lumină extrem de puternică.Din păcate nu mai știu exact ce model este, sau ce parametri are, fiindcă se construiesc multe variante în această capsulă.Unul din ăsta la noi costă și acum destul de mult prin magazinele specializate, uite un modul de lanternă ce conține ceva similar:https://www.lanterneled.ro/led-uri-i-module-led/163-modul-led-cree-xm-l-t6-800-lumeni-1-mod.html

Editat de validae
adăugare informație
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Dxxx a spus:

Penmtru asa ceva cred ca un buget de 5 lei ar trebui sa fie suficient.

Pai la 5-7 lei gasesc lanterne cu totul :) Ba chiar am una daia cu asa zisul zoom cu 3 baterii R3 care lumineaza fix cat o basina :) Ma ajuta ledul lor daca este asa de slab?

Link spre comentariu

Vali - am verificat acum si la furnizorul meu se mai gasesc leduri Cree in capsula aia, de 5W, la pret sub 5 lei.

Adevarul este ca de vreo 2 ani nu mai am si nu ma mai ocup de emittere Cree, pentru ca exista solutii mult mai bune ca pret, si, daca stii sa le alegi, nici la calitate nu stau mai prost.

LRCV - cine a zis sa pui led luat dintr-o lanterna, acolo se pun leduri ... gunoaie.

Vorbesc de leduri adevarate, numai cu DS - nici nu intra in discutie altceva.

Link spre comentariu

Pai cad ai zis de buget de maxim 5 lei tot la gunoaie m-am gandit :) Apropo, arata si mie de unde sa iau ledurile alea bune sub 5 lei de care vorbesti. Sau poate ne spui de solutiile alea mai bune ca pret.

Editat de LRCV
Link spre comentariu

Nici nu se discuta OLX sau China, sau alte surse, care nu pot fi decat dubioase.

Iei numai de la o firma de incredere, mare, care nu isi permite sa vanda gunoaie, si care iti ofera un pret bun pentru ca aprovizioneaza in loturi de mii... sute de mii de bucati.

Ai threadul de Group-buy, unde poti sa pui ce component doresti si va veni de la TME.

Vezi ca uzual trec luni bune pana la o noua achizitie...

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări