Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare lanterna

LRCV

Postări Recomandate

Salut.

Am o lanterna ceva mai veche Philips subacvatica cu 3 baterii/acumulatori R20, dar nu imi place cum lumineaza, este cu bec, iar lumina este destul de slaba si galbuie. Lanterna era una subacvatica imbracata in cauciuc. Cred ca o am de 20 de ani, tin minte ca am dat 400.000 de lei pe ea la vremea respectiva. Un bec era 70.000 de lei, spre 100.000 .Daca tot o tin degeaba prin casa, as fi tentat sa incerc sa pun un led pe ea, si sa ma folosesc de oglinda lanternei care mi se pare destul de buna. Becul este unu de 3,6 V o,75 amperi. Pe bec mai este scris Philips KPR 103 HK 19 A. Ce led ma-ti sfatuii sa pun sa o faca sa lumineze decent cu 3 baterii/acumulatori R20 ? Pun cateva poze cu oglinda si becul.

DSC05223.jpg

Mai adaug o poza cu becul si partea din spate

DSC05222.jpg

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

De inlocuit acel bec cu krypton este foarte usor, dar nu mai aveti CRI-ul pe care il are becul original...in schimb lumina LED-ului e mai puternica si  pilele/acumulatorii rezista mai multe ore.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, valivoi a spus:

Da, asa ceva ma interesa, dovada. Pare o diferenta semnificativa. Multam. Acum vine intrebarea de baraj. :) Gasesc acest tip de led aici in tara, sau trebuie musai comandat de pe Ebay sau Amazon ?

Acum 1 oră, Spitfire a spus:

De inlocuit acel bec cu krypton este foarte usor, dar nu mai aveti CRI-ul pe care il are becul original..

Asta cu schimbatul becului am concluzionat, chiar este mai usor decat ma asteptam recunosc. Partea cu CRI-ul n-am inteleso, puteti detatia mai exact la ce faceti referire ?

Link spre comentariu

Am inteles. Pai conform clipului ledul castiga din start. Asta chiar ma si interesa. As asimila diferentele intre led si bec, ca la masina intre becul normal cu lumina galbuie,  si  lumina mult mai alba tip neon a halogenelor.

Link spre comentariu

Becul ala nu poate sa disipe 3W nici in aer liber, exceptand doar cazul ca pe el sufla un ventilator capabil sau stand afara cu niscaiva uragan in curs.

Darmite inchis in interiorul unei lanterne.

De unde pot fi sigur ca si 180lm sunt fantasme.

Singurul lucru care pare a fi posibil este eficienta in jur de 50lm/W.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Dacă acel led oferă o lumină mai bună decât cel cu halogen eu cred că merită montat.Ca să obții lumină satisfăcătoare de la halogen, ai nevoie de baterii de top, dar nici alea nu țin prea mult fiindcă becul e destul de ,,gurmand,, la 0,7A.Sunt convins că ledul nu disipă  3W, fiindcă mai mult ca sigur conține și un rezistor de limitare montat în acea montură de bec. Dar nici nu trebuie să aibă musai 3w ca să dea o lumină mai bună decât a becului.Am făcut o modificare asemănătoare unei lanterne cu un bec identic, dar nu am cumpărat bec cu led de pe net, ci l-am construit singur.Chiar dacă în cazul meu lanterna nu dă un spot perfect rotund, ci mai dispersat, sunt mulțumit de modificare și nu aș mai reveni la vechiul bec în niciun caz....

Editat de validae
Link spre comentariu

Ai putea sa sa si arati modificarea?

13 hours ago, mac01 said:

Enervant videoclip...cel mai prost care l-am vazut. Mai mult de jumatate din videoclip ne arata cum da el cu vaselina pe filete...iar la sfarsit aprinde festila. 

Intradevar :)

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Se poate si mai bine. Filamentul becului original se afla in focarul unei oglinzi parabolice si lumineaza mai mult oglinda. Ledul lumineaza mai mult in fata, multa lumina nu este focalizata.

Eu am gasit un far de bicicleta pentru copii ( cu 3 pile AA) spart si aruncat. Avea patru leduri mici in paralel, fiecare intr-o oglinda parabolica foarte adanca. Am luat trei dintre ele si le-am montat spate in spate pe fasungul unui bec ars, cam in pozitia filamentului. Acum lanterna consuma sub 100 mA si lumineaza mai bine ca inainte. Laser, frate!

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări