Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor indentificare comanda matrice

niculae

Postări Recomandate

Salut,

Super, se aprind si se sting in grup din cauza zgomotului introdus de butoane, asta se rezolva fara probleme cu Arduino si se vor aprinde cu precizie. Revin mai spre seara cand ajung acasa cu un mic program de test, dupa care o sa incercam sa stabilim niste etape de urmat pentru programul final si o sa facem impreuna si programul final de comanda pentru Arduino. 

Link spre comentariu

Revin cu micul test pt Arduino, il poti lua de aici: https://1drv.ms/f/s!Ault6cjXvjzrgog-Sa5Xs67m-ZBfMg, este un folder local de pe PC-ul meu prin OneDrive, orice modific eu local la mine il poti vedea si tu pe acel link, cand mai fac ceva la program tot de pe acel link o sa-l poti lua. Am folosit  Arduino 1.8.6, la librarii inca nimic special deci momentan nu trebuie sa instalezi nimic aparte.

Conectare:

JP4  -  pin arduino

1 - D2

2 - D3

3 - D4

4 - D5

5 - D6

6 - D7

7 - D8

8 - D9

9 - D10

La pin 9 poti conecta cu rezistenta cu care ai testat sa ai luminozitate mai mica, celalalte legaturi pot fi facute pentru siguranta cu cate o rez. 240 / 330 ohm, dar merge si fara. In cazul in care alimentezi din surse diferite ( display cu o sursa si Arduino din USB) sa faci masa comuna intre cele doua surse. Daca totul merge corect ar trebuii sa se aprinda unu cate unu LED-urile,  rosu - verde - portocaliu pe prima linie dupa care se repeta pe linia 2,3,4,etc...  Daca nu merge mai verificam prin cod, posibil sa se fi strecurat o greseala.

Spor.

Link spre comentariu
Acum 2 minute, Bandi Szasz a spus:

Revin cu micul test pt Arduino, il poti lua de aici: https://1drv.ms/f/s!Ault6cjXvjzrgog-Sa5Xs67m-ZBfMg, este un folder local de pe PC-ul meu prin OneDrive, orice modific eu local la mine il poti vedea si tu pe acel link, cand mai fac ceva la program tot de pe acel link o sa-l poti lua. Am folosit  Arduino 1.8.6, la librarii inca nimic special deci momentan nu trebuie sa instalezi nimic aparte.

Conectare:

JP4  -  pin arduino

1 - D2

2 - D3

3 - D4

4 - D5

5 - D6

6 - D7

7 - D8

8 - D9

9 - D10

La pin 9 poti conecta cu rezistenta cu care ai testat sa ai luminozitate mai mica, celalalte legaturi pot fi facute pentru siguranta cu cate o rez. 240 / 330 ohm, dar merge si fara. In cazul in care alimentezi din surse diferite ( display cu o sursa si Arduino din USB) sa faci masa comuna intre cele doua surse. Daca totul merge corect ar trebuii sa se aprinda unu cate unu LED-urile,  rosu - verde - portocaliu pe prima linie dupa care se repeta pe linia 2,3,4,etc...  Daca nu merge mai verificam prin cod, posibil sa se fi strecurat o greseala.

Spor.

Salut,

gata il si bag in test :)

si revin cu ce si cum face.

Link spre comentariu

Salut,

Am testat, merge asa cum ai spus insa, numara normal pana la al cincilea digit apoi sare randul. Oricum suntem super bine, referitor la comanda ei!

La finalul testelor, am  sa te mai rog cand poti  sa faci si un programel care sa aprinda toata matricea odata si sa ramana asa, as vrea sa-i masor consumul.

Am facut un clip ca sa poti vedea mai exact.

https://drive.google.com/drive/folders/1mFFKCPftDX5daJhZBS4hwPJJ_3WtYIbq?usp=sharing

Multumesc frumos.

Editat de niculae
Link spre comentariu

Salut, da este normal comportamentul, nu am stiut exact cate cloane are si am pus 40 se pare ca sunt mult mai multe. Pe primele linii este o definitie care arata asa "#define COLUMN_COUNT 40"  acolo trebuie sa schimbi 40 cu numarul exact de coloane si atunci se va duce chiar pana la capat.  Consumul maxim o sa fie exact consumul pe care il are cand pe prima linie are toate led-urile aprinse,  afisarea se face pe randuri dar schimbarea intre randuri o sa fie atat de rapid ca va parea ca sunt toate aprinse. Azi o sa ajung foarte tarziu acasa si nu voi avea timp sa fac mai nimic. Facem maine sau in weekend un test si cu toate led-urile aprinse sa poti masura mai usor. 

Urmatorul pas ar fi sa te gandesti ce caractere vrei sa afiseze, din cate am inteles o sa fie un ceas si atunci ma gandesc ca o sa fie numere. Si sa faci cate o schita pentru fiecare caracter in parte asa in forma matriciala (Care leduri din matrice sa fie aprinse, de exemplu un caracter o sa fie un bloc de 5x7 si din acel bloc care leduri sa fie aprinse pentru fiecare numar in parte), am si eu un ceas similar eu am facut caractere de 5*7, la tine cred ca se pot face si mai mari (de preferat sa fie toate caracterele de aceasi dimensiune). Cand sunt toate caracterele schitate o sa explic cum trebuie transformate ca se le putem folosii in program.  Al meu arata cam asa: 14nh9hj.jpg

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu
Acum 1 oră, Bandi Szasz a spus:

Salut, 

"#define COLUMN_COUNT 40"  Am pus 64 si merge pana la capat.

Consumul maxim o sa fie exact consumul pe care il are cand pe prima linie are toate led-urile aprinse, Am masurat 3A, nu pare cam mult?

Facem maine sau in weekend un test si cu toate led-urile aprinse sa poti masura mai usor. Ramane sa mai facem cate ceva in functie si de dispozitia/timpul tau. Ar mai fi de rez cu comanda pt pin 9, eu am pus un semireglabil insa se comporta ciudat. Intensitatea fluctuiaza in functie de cat stai cu mana in zona firelor, masa si pin9.

Urmatorul pas ar fi sa te gandesti ce caractere vrei sa afiseze, Caracterele cel mai probabil, vor fi toate la aceasi dimensiune, iar ca si grafica apropiata de cea a ceasului tau.

din cate am inteles o sa fie un ceas si atunci ma gandesc ca o sa fie numere. Da, asa este va fi un ceas dar, va fi cu cifre si litere. Am sa descriu mai jos ce as vrea sa faca ceasul.

Si sa faci cate o schita pentru fiecare caracter in parte asa in forma matriciala  Ma voi ocupa de treaba asta.

Cand sunt toate caracterele schitate o sa explic cum trebuie transformate ca se le putem folosii in program. Super.

Al meu arata cam asa:  Frumos ceas, mai ales ca este foarte slim. Cu ce il comanzi?

si eu am facut un ceas similar cu 4 matricii de pe cea cu care facem experiente, ceasul este de pe elforum, mie nu mi-a iesit asa de slim pt ca nu am gasit o cutie eleganta caracterele  sunt tot de 5*7,

Cu respect,

O zi buna!

Editat de niculae
Link spre comentariu

Salutare,

Mai intai de toate as dori o parere, intentionez sa sectionez/scurtez lungimea matricei,

sa fie cu 4 sau 5 digiti? asa este prea mare.

La ceas scrolling imi doresc , daca este posibil urmatoarele:

1

Butoane  : mode, +,- , pt a le folosi pt programare, pt a se intra in programare butonul  sa devina functional cand se tine pe el apasat o anume perioada, pt a se evita apasarea accidentala.

2

Reglaj intensitate lumina ( un reglaj care sa poata regla intensitatea luminii )

3

Alarma  care sa poata fi selectata din meniu zilele in care va suna, sa sune o singura data pe zi, aceasta sa poata fi oprita doar apasand scurt pe oricare din butoane. La sonerie inca nu m-am decis,  as vrea ceva sa sune si tare  Poate indici tu ceva, buzzerul  la 5v nu prea suna tare J

4

Pe primul rand de digiti se va afisa textul : Temp in +38,5*C si Temp out -10,5*C (ambele sa poata citi +/-) pe culoarea verde.

5

Pe al doilea rand de digiti textul: Ziua Miercuri, Ora 12:45, Data 12/12/2018. Ora va fi afisata cel mai mult timp fata de ziua si calendar, pe culoarea rosu.

6

Textul cu : Alarma on/off la ora 05.30 , eu mi-as dori sa  fie afisat pe radul de sus unde avem temperatura pe culoarea verde, insa as vrea ca acesta sa fie pe cul rosu afisata. In cazul in care acest lucru este prea dificil, atunci poate fi afisata oriunde .

7

Meniul, de programare sa contina : indicatii ajutatorare cu ce reglezi acolo, gen data, ora, min, ziua, luna, anul, brightness ( alarma ziua, ora, min ).

8

Comunicatia de temperatura out, vreau o modalitate cu module Arduino, bluetooth, wifi…….., firul incurca  ( senzorul va fi afara la geam )

9

Caracterele afisate sa fie cat de cat placute.

Senzorii de temp vor fi DS18B20, ceasul DS3231 sau DS1307, Comanda poate fi Arduino sau orice microcontroller capapil sa faca treaba.

Multumesc.

Editat de niculae
Link spre comentariu

Salut,  rama e facuta din ceva profil pvc nu stiu exact denumirea, mi la dat o cunostinta care lucreaza intr-un atelier de termopane ma gandesc ca e ceva profil de geamuri / usi. Comanda e facuta cu un PIC16F1503, insa e doar un simplu ceas fara alte functii.

- Nu stiu ce sa iti recomand la digiti, trebuie sa vezi cam cum iti ies caracterele sa in cat spatiu poti sa le aranjezi dupa plac. 

- Reglaj de lumina cred ca se rezolva prin PWM in pin 9, trebuie incercat. Daca merge atunci se poate folosii si o fotorezistenta care sa comande luminozitatea in fucntie de lumina ambientala.

- DS-ul are functie de alarma insa nu stiu daca e posibil de setat in care zile ale sapt. probabil va trebuii intervenit si din cod pt asta. Pentru sunet in afara de buzzer eu am mai folosit in alte proiectele module "DF Player mini", sunt module mici de mp3 player. Necesita un card microSD pe care copiezi sunete .mp3, merge destul de tare, sunt exemple pe youtube daca te intereseaza varianta asta.

4-5-6 Depinde de ce caractere o sa alegi si daca o sa incapa in formatul propus de tine. Se pot afisa texte pe acelasi rand cu culori diferite acela nu impune o problema majora.

Cu comunicatia nu stiu ce sa zic, eu inca nu am facut insa am pe drum de la vecinii Chinezi module "ESP32" sunt niste microcontrollere cu WIFI si bluetooth incluse si se pot programa in Arduino insa imi va lua ceva timp pana ma prind cum functioneaza. Insa in regim amator e foarte greu de facut modul extern pe baterii, mult mai probabil va trebuii si acela alimentat separat. Arduino asa simplu ar avea cred pini insuficienti, trebuie calculat exact numarul exact si de vazut, se pot elibera pini prin adaugarea unui 74HC595 intre arduino si display sa mai reduca pinii necesari pt conectarea la JP4. 

De efecte scrolling din nou nu am o parere, personal nu am facut si nici incercat sa fac nu stiu cat de complicat este de facut.  Proiectul pare realizabil ( cu comunicatia wireless ramane de vazut de ce este capabil acest ESP32, eu vrea sa fac un fell de automatizare sa pot controla mai multe jucarii prin WIFI de la distanta) insa necesita timp, personal nu pot dedica foarte mult timp zilnic, daca nu este urgent proiectul gen cateva saptamani 1 luna,  incercam pe bucatele sa-l construim, daca e mai urgent poate exista persoane pe forum care au mai mult timp / cunostinte cu module bluetooth / wifii etc... 

Link spre comentariu

Salut. Daca se dorește pe baterie senzorul exterior, Esp-ul se poate pune in Deep sleep, apoi se trezește singur după un anumit timp și face o transmisie către server. Cel puțin în teorie. Spor la treabă.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Bandi Szasz a spus:

Salut, 

Salut,  rama e facuta din ceva profil pvc nu stiu exact denumirea, De aia ti-a iesit perfect plan, am incercat si eu sa confectione insa la imbinari se vedea urat, asa ca am renuntat si la cele doua ceasuri pe care le-am facut am cumparat alte ceasuri pe care le-am mesterit cutiile J.

. Comanda e facuta cu un PIC16F1503, insa e doar un simplu ceas fara alte functii. Era mai misto daca il mai tunai putin, doar te pricepi!

- Nu stiu ce sa iti recomand la digiti, trebuie sa vezi cam cum iti ies caracterele sa in cat spatiu poti sa le aranjezi dupa plac. Aici cred ca ar fi suficienti si 4 digiti, mai ales ca textul cu temperatura va defila in partea de sus, iar pe cei 4 digiti de jos ceasul si calendarul. Dar cum ai spus, am sa incerc sa aranjez caracterele ce vor fi afisate si mai vedem atunci, este pacat sa ma apuc sa-l tai fara rost!

- Reglaj de lumina cred ca se rezolva prin PWM in pin 9, trebuie incercat. Daca merge atunci se poate folosii si o fotorezistenta care sa comande luminozitatea in fucntie de lumina ambientala.

Si asta ar fi ok dar, eu m-am gandit sa limitez/protejez ledurile, oricum la putere maxima te cam dor ochii.

- DS-ul are functie de alarma insa nu stiu daca e posibil de setat in care zile ale sapt.

Aici nu ar fi o problema majora daca nu pot fi selectate zilele, daca va avea functie de alarma on/off si mai ales daca este si vizibila pe display asa cum as vrea, sa defileze pe randul de sus cu rosu fata de verde. DS-ul stiu ca are functie de alarma, mai are si o mica memorie ( este vb de DS3231 care l-am folosit intr-un ceas) .

probabil va trebuii intervenit si din cod pt asta.

Asta nu stiu, pt ca eu am facut proiectul de-a gata, este cel la care mai ajutat sa-I imlementezi butoane.

Pentru sunet in afara de buzzer eu am mai folosit in alte proiectele module "DF Player mini", sunt module mici de mp3 player. Necesita un card microSD pe care copiezi sunete .mp3, merge destul de tare, sunt exemple pe youtube daca te intereseaza varianta asta.

Super, am sa caut. Merci de pont!

4-5-6 Depinde de ce caractere o sa alegi si daca o sa incapa in formatul propus de tine. Se pot afisa texte pe acelasi rand cu culori diferite acela nu impune o problema majora.

Caracterele nu le voi alege complicate, despre ele mai vb, mai este pana le fac. Referitor la texte pe acelasi rand in cul diferite, asta era valabil daca foloseam doar un singur rand de digiti din acea matrice insa eu vreau cu doua randuri de digiti, fiecare cu treaba lui.

Cu comunicatia nu stiu ce sa zic, eu inca nu am facut insa am pe drum de la vecinii Chinezi module "ESP32" sunt niste microcontrollere cu WIFI si bluetooth incluse si se pot programa in Arduino insa imi va lua ceva timp pana ma prind cum functioneaza.  Cred !

Insa in regim amator e foarte greu de facut modul extern pe baterii, mult mai probabil va trebuii si acela alimentat separat.Eu am posibilitatea sa-l alimentez afara si fara baterii

Arduino asa simplu ar avea cred pini insuficienti, trebuie calculat exact numarul exact si de vazut, se pot elibera pini prin adaugarea unui 74HC595 intre arduino si display sa mai reduca pinii necesari pt conectarea la JP4. Aici nu stiu ce sa zic, tu stii cel mai bine.

De efecte scrolling din nou nu am o parere, personal nu am facut si nici incercat sa fac nu stiu cat de complicat este de facut.  

Pai eu nu prea vreau efecte scrollingcomplicate, mai ales din alea de construiesc caracterele din puncte adunate de peste tot, etc. Vreau doar sa se comporte asa: pe cei 4 digiti de pe randul de sus prima afisare va fi temp in, apoi textul pleaca intruna din parti apoi urmeaza temp out, pleaca si acesta dupa primul dupa care la fel va face si cel de afisaze alarma on sau off depinde de starea ei. Textele vor face pauza de 20-30sec intre afisari. La fel si in cazul celui de al doilea rand de 4 digiti de dedesup. ( voi cauta un demo pt a intelege exact, eu poate ma exprim mai ciudat ).

Proiectul pare realizabil ( cu comunicatia wireless ramane de vazut de ce este capabil acest ESP32, eu vrea sa fac un fell de automatizare sa pot controla mai multe jucarii prin WIFI de la distanta) insa necesita timp

Suna foarte interesant pt viitor! Poate la final poate ne impartasesti si noua din aceste proiecte.

, personal nu pot dedica foarte mult timp zilnic, daca nu este urgent proiectul gen cateva saptamani 1 luna,

Aici nu este nici o garaba, vom face cand ai si tu timp.

incercam pe bucatele sa-l construim,

Este foarte bine.

daca e mai urgent poate exista persoane pe forum care au mai mult timp / cunostinte cu module bluetooth / wifii etc... 

Din nou,

Multumesc.

Acum 21 minute, costi002 a spus:

Salut. Daca se dorește pe baterie senzorul exterior, Esp-ul se poate pune in Deep sleep, apoi se trezește singur după un anumit timp și face o transmisie către server. Cel puțin în teorie. Spor la treabă.

Va salut,

Va rog, daca tot va pricepeti, puteti recomanda alte cateva moduri de transmisie a datelor de la senzorul de afara la ceasul din interior?

Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Da e poate face si cum sugereaza @costi002 insa din experiente anterioare cu alte module sunt probleme pe partea de alimentare, pe marea majoritate de module chinezul pune regulatoare standard cu curent de mers in gol de  4 - 5mA ( quescient current) si nu prea ai facut mare treaba daca ESP in sine consuma mult sub 1mA dar regulatorul manaca 5mA si atunci trebuie intervenit pe placuta si schimbat partea de alimentare cu un regulator mai serios care sa consume doar cateva sute uA. Este realizabil dar necesita modificari aduse modulelor, acuma nu stiu ce regulator au pus pe ESP32 ca inca nu am pus mana pe unu-l insa sunt convins ca este unu-l standard cu curent de lucru in jur de 4 - 5mA, care ar goli o pereche de li-ion de 4000mA in cam 30-35 de zile ( doar regulatorul in sine neluand in calcul puterea necesra transmiterii datelor in intervale de 10-15minute). 

Ca o alta posibila slutie se mai gasesc module RF de 433mhz ("433Mhz RF Transmitter and Receiver" este denumirea cu care le gasesti pe ebay)  insa nu stiu ce raza de transmitere au ca nu am folosit pana acuma.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Salut.

Nu insist pe ideea mea, doar ca discutie, se poate folosi doar cipul, fara placa aditionala (vezi poza de mai jos). Cu ajutorul unor jumperi/push button, se poate pune cipul in modul de programare, iar cu ajutorul unui convertor usb/ttl serial, se programeaza (am facut acest lucru fara probleme majore).

Legat de modulul RF433, l-am testat si eu, dar nu mi-a placut, comunicarea este f zgomotoasa, trebuie ceva filtrare soft. Receptorul trimite date aiurea cand emitatorul nu are nimic de transmis.

Am mai folosit pentru comunicare fara fir niste module XBee combinat cu un pic12f1572 setat la frecventa scazuta. O data pe minut isi crestea frecventa, trezea XBee-ul si trimitea datele. Cu 2 baterii ordinare, am avut autonomie de 1 luna, cu transmitere la fiecare minut. 

Toate bune.

kd4izk.jpg

Editat de costi002
Link spre comentariu

Total de acord cu tine, se pot programa separat si de la facut de la 0 partea de alimentare, asa in mare am vazut cum sta treaba cu ESP-urile si cum se programeaza (si individual cu un usb/ttl extern)insa doar de acum incolo sa ma ma apuc sa fac cate ceva sa mai experimentez. Acuma totul depinde de @niculae cat de bine se descurca in proiectat eventualele cablaje si de lipit componente de dimensiune mai mici, daca se descurca sa poata asambla doar cipul ESP atunci este o varianta (eventual un modul de incarcare daca alege sa mearga pe celule li-ion / acumulatori NI-MH), daca nu se pot folosii si PIC -uri sau alte uC-uri si de gasit un modul de transimitere cat de cat ok in variante THT, probabil depinde si de bugetul alocat. 

Am avut si eu de gand sa fac un termometru exterior cu ESP care sa transmita date pe un server si o pagina web pentru vizualizare, as avea cam toate componentele in afara de un chip ESP32 poate daca o sa am timp la iarna o sa iau niste ESP uri fara  base board si sa mesteresc un pcb pentru el cu alimenatre li-ion si incarcare pe usb. Daca imi iese atunci as putea sa fac inca un modul. Insa am destul de putin timp liber si alte treburi mai prioritare. Cum ziceam mai sus depinde cat de urgent e toata treaba, daca nu e graba mare atunci il realizam in pasi mici

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Salutare tuturor,

Pt Costi002, multumesc pt indicii . Deci, este posibil sa folosesc pt transmisie doar modulul wifi si un senzor ? 

Cu alimentarea lui stau bine, in locul unde va fi amplasat am 12v de la cctv, o sursa stab de 5v si gata, oricum 

eu vreau sa raporteze de afara continuu fara pauza.

Pt Bandi Szasz

De proiectat cablaje da, nu ma descurc! am incercat putin cu Eagle si Proteus, da nu m-am descurcat. Voi mai incerca pt ca vad ca este util.

De lipit, nu-i bai avem tot ce trebuie pana si statie cu aer cald, pt letcon varfuri subtiri... indemanare este.

Referitor la buget, as merge pe mediu.

La ESP merge si varianta descrisa de tine, alimentare li-ion, am destule ( pot pune un soclu 18650 si le schimb infinit, dar ca tot veni vb de li-ion cu incarcare, pot face asa cum am facut la ultimul ceas cu celula li-ion care se incarca cat este curent si daca se opreste curentul ceasul trece pe accu).

Proiectul nu este asa de urgent, este ok asa cum spui, in pasi mici! Si la o adica, daca implica mult chin pot renunta si la transmisia pe wifi, un DS18B20 si o gaura mica in tocul la termopan :) dar ramane de vazut si cat de lung suporta senzorul firul!

Ps. Partea de hardware merge bine, partea software nu merge bine deloc. Sincer am incercat sa invat cate ceva din limbaje dar, ma depasesc.

Multumesc.

Editat de niculae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări