Vizitator rumburak Postat Iulie 22, 2007 Partajează Postat Iulie 22, 2007 Salut !Am o rugaminte pentru cei cu experienta : am cumparat un LED Luxeon STAR/O de 1W si as vrea sa-mi fac o lanterna cu 3 acumulatori NiCd.Dupa carte LED-ul functioneaza optim la 350mA si tensiune intre 2,7 si 4,2V,dar eu am constatat ca mie imi ajunge lumina pe care o genereaza la 100mA (ar tine si acumulatorii mai mult).Problema mea este ca nu as vrea sa montez rezistenta in serie,pe care sa pierd putere aiurea.Am incercat sa ii fac curent constant cu un LM317 dar nu merge (e tensiunea de intrare prea mica).Sunt sigur ca ati inteles ideea si va rog sa ma ajutati cu o idee.Va multumesc mult. Link spre comentariu
wingless Postat Iulie 22, 2007 Partajează Postat Iulie 22, 2007 Pai nu e nici o chestie ca oricum ai da-o tu ai o sursa de 3.6 volti din care vrei sa tragi 0.1 amperi deci o putere P=0.1*3.6 = 0.36W sau 360 miliwatiAcum tu decizi cum imparti puterea asta cata dai la led cata pe rezistentaTrebuie sa masori ce tensiune cade pe led la 100mA sa ziceam ca ar cadea 3 volti. inseamna ca itit trebuie un rezistor pe care sa cada restul de 0.6 volti Si atunci 0.6V/ 0.1 A itit da o rezistenta de 6ohmi Rezistenta o sa consume 60 de miliwati si ledul 300 miliwati in total 360 de miliwati DECI: nu consumi mai repede bateria daca pui o rezistenta in serie pentru ca tot 100mA tragi din contra datorita rezistentei tragi 100mA daca nu ai pune-o ar trage ledul singur mai mult si cu cat tragi mai mult curent dintr-o baterie cu atat o descarci mai multDaca faci prin alte metode prin led or sa treaca 100mA si tot 3 volti o sa cada pe el si restul 0.6 o sa cada pe circuitul regulator care circuit regulator nu isis are sensul aici pentru ca ai o sursa fixa de 3.6 volti (nu creste)O solutie mai buna cred ca ar fi sa comanzi ledul in impulsuri, de la o anumita frecventa ochiul nu isi mai da seama. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 22, 2007 Partajează Postat Iulie 22, 2007 http://www.linear.com/pc/productDetail. ... Id=LTC3442 iar pdf application http://www.linear.com/pc/downloadDocume ... 3442,D8658 http://www.linear.com/pc/downloadDocume ... 3442,D6358 ,[pagina 17 cere stamples,anu trecut trimiteau(desi ajung in 15-25 zile) Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 23, 2007 Partajează Postat Iulie 23, 2007 Daca vrei sa nu risipesti putere fa o sursa de curent in comutatie.Uite un exemplu simplu, incearca sa o adaptezi pentru ce iti trebuie tie. Link spre comentariu
Vizitator rumburak Postat Iulie 24, 2007 Partajează Postat Iulie 24, 2007 Va multumesc mult tuturor pentru amabilitate si promptitudine. Link spre comentariu
wingless Postat Iulie 24, 2007 Partajează Postat Iulie 24, 2007 Omul a zis ca are deja 3 accu NiCd adica 3.6V si oricum orice sursa in comutatie nu are randament 100% :)Raman la idea ca rezistenta e sfanta )Defapt nu cer scuze daca ii dai varfuri de curent cu frecventa mare e posibil ca ochiul sa simta totusi o intensitate luminoasa mareedit 2: da RoGeorge nu am luat asta in calcul my fault:) Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 24, 2007 Partajează Postat Iulie 24, 2007 3 acumulatori CdNi proaspat incarcati pot ajunge la 4..4.5V chiar si cu sarcini de cativa amperi, depinde de acumulatori. Link spre comentariu
quinn Postat Iulie 28, 2007 Partajează Postat Iulie 28, 2007 sau inseriezi o dioda Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Iulie 31, 2007 Partajează Postat Iulie 31, 2007 Cel mai avantajos este sa folosesti PWM, chiar daca randamentul nu este de 100% , este peste 90%. Iar odata cu scaderea tensiunii de alimentare sursa compenseaza automat si astfel poate functiona un timp mai lung. O varianta poate fi realizata cu Max1676 care se gaseste si in telefoanele GSM. Mai multe date despre circuit: http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/1878 Link spre comentariu
yo6ial Postat Ianuarie 15, 2008 Partajează Postat Ianuarie 15, 2008 topicul e cam vechi, dar pasiunea mea pt leduri de putere, nu ma lasa sa nu scriu cateva randuri :DAm folosit leduri de 1, 3 chiar de 5W, si am aruncat toate becurile halogen din lanterne sau farurile de la bicicleta ;)Pentru o lanterna mica, am vrut dimensiuni minime, randament maxim shi lumina cat mai multaM-am tot invartit shi nu prea imi venea sa dau pe un regulator gata facut sau un ic din alea de la national, atatzia bani,,, oricum am dat o gramada pe led... si regulatorul e mai scump decat cel mai tare (k performantza) led de pe piatza...Cel mai bun randament, l-am obtzinut legand direct, ledul la acumulatori, 3 acumulatori ni-mh, de 800mA, tip AAA.Am "nimerit" ledul cu acumulatorii, astfel sa consume sub 500mA cu acumulatori full, shi scade pana la 350mA, dupa cam 10 minute, restul, de cam 2-3 ore consumul scade lin, pana la 30-40mA, unde lumina nu mai este utilizabila.Fara rezistor sau chopper, nu sunt pierderi, sau sunt, dar f mici, in acumulator.Ledul de care vb e un Luxeon K2, shi chiar daca nu-l pot duce la 1.5Ah cat ar putea, merge f bine la 2-300mA.Am facut shi unele mai puternice, care duc ledurile la max, sau aproape de max. cu Leduri Seoul P4, duse la curentzi intre 700mA shi 900mA, dar am avut mai mult loc unde sa indes un stabilizator de curent, liniar, ori in comutatzie, de productzie d..i.y...Ideea e sa nimeshti caderea de tensiune de pe led la un anume curent cu tensiunea in sarcina la curentul respectiv, de la acumulatori... Apropo, Luxeon K2-ul pe care l-am probat, consuma 800mA pe 4 celule Ni-Mh proaspat incarcate ;)Seoul P4 e mult mai fragil... curentul de catalog de 1000mA e chiar la limita, am ars unul pe la 1050mA!!! din cauza ca nu am facut bine sursa! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum