Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelămurire amperaj sursa laptop

Vizitator da78n

Postări Recomandate

Buna seara. I-mi pare rau ca dau o veste proasta, dar deja au aparut incarcatoare usb type-c clonate.

Trecerea catre incarcarea prin usb type-c a fost adoptata in ideia de a se putea folosi alimentatoare "generice" sau de la firme concurente. Asta din ce ziceau purtatorii de cuvant a marilor producatori.
@Petrăchescu Acolo e doar o masurare a curentului de incarcare. Indentificarea incarcatoarelor usb 2.0 de catre telefon se face pe +D si -D (folosite in mod normal la transferul de date).

Link spre comentariu
1 hour ago, stryx said:

...Acolo e doar o masurare a curentului de incarcare. Indentificarea incarcatoarelor usb 2.0 de catre telefon se face pe +D si -D (folosite in mod normal la transferul de date).

Nu știu ce să spun (acolo nu e telefonul meu) Eu am verificat pe vre-o trei prize USB și la PC și de fiecare dată progrămelul ăsta Ampere afișează informații pe toate rubricile. Chiar și la cel mai tâmpit încărcător. Voi căuta pe unde am un cablu ”doar de încărcare”, să fiu sigur dacă e legat de +D și -D.

Link spre comentariu
3 hours ago, Petrăchescu said:

Există totuși și alte chestii ”jmechere”, care merg pe două fire.

Datorita acestei afirmatii am crezut ca e un print screen facut cu un inarcator care nu foloseste +D si -D.

Am folosit si eu programul respectiv acum cativa ani si afisa informatii in toate rubricile chiar daca incarcam direct de la ramura de 5V (sb in unele cazuri) a surselor ATX.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Petrăchescu a spus:

Există totuși și alte chestii ”jmechere”, care merg pe două fire.

Ampere_image.jpg

Am verificat aceasta aplicatie cu ampermetrul. Poti sa eliberezi memoria fara sa mai intrebi de ce.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am verificat aceasta aplicatie cu ampermetrul. Poti sa eliberezi memoria fara sa mai intrebi de ce.

Nu zic ba, dar la nivel general ... e interesant. Și nu are un scop prea măreț.

După instalare am găsit și o indicație de utilizare : Se face o măsurătoare fără încărcător și se află consumul telefonului (mediu, stand-by). Se face o măsurătoare și cu încărcătorul (eventual când bateria e mai descărcată) și se află curentul absorbit de baterie. Cele două măsurători sunt evidențiate diferit. Se însumează cele două valori și se verifică dacă încărcătorul poate debita acest curent. Merge și dacă nu poate.

Deci, e interesant cum s-au găsit niște posibilități în telefon pentru a obține aceste informații.

Link spre comentariu

Pai si telefonul are un consum absolut variabil. La cele la care se putea, am incercat sa inseriez un ampermetru direct pe traseul bateriei (nu pe cablul de incarcare). Variaza foarte mult in functie de ce face in background sau ce faci tu cu el. Chiar daca aplicatia ar efectua un fel de ponderare/mediere a masuratorilor, informatia obtinuta ar fi destul de putin relevanta. 

Unde mai zic ca majoritatea telefoanelor noi au cel putin 3 (trei!) moduri de incarcare. 5V/500mA (gen port usb ordinar), 5v/1-2A, acolo unde incarcatorul "raportaza" ca suporta - pe pinii de date ai usb si macar un neam de 9V/2A sau 12V/1.5A (vreun standard de quickcharge sau similar). Daca spre exemplu, decuplezi pinii de date si furnizezi telefonului dintr-o sursa reglabila 5V, il apuca paranoia si va aborda cea mai "sigura" si conservatoare metoda de incarcare, respectiv maxim 5W. 

Stie aplicatia deci sa faca diferenta intre 1A trasi maxim in acest regim la 5V si 1A, dar trasi la 12V in regim de "fastcharge"?

Link spre comentariu

Așa, de dragul discuției : eu am putut remarca doar două mesaje  : Max USB curr. 500 mA și Max USB curr. 800 mA (încărcător original), deci ceva-ceva se vede (pe undeva). Dar Voltage era tot pe-acolo 4,1 ... 4,2 V. Cred că încărcarea se face prin 10 ohm serie.

Însumarea curenților o faci singur. Dacă aștepți puțin, curentul de descărcare (consum telefon) se liniștește la o valoare redusă.

Și cam atât...

Link spre comentariu

Copiat la intamplare :

Portul QuickCharge 3.0 – este gândit pentru dispozitivele cu chipseturi Qualcomm Snapdragon care includ tehnologia de încărcare rapidă QuickCharge, indiferent că vorbim de versiunea 1, 2 sau 3 a ei. Fiecare generația a tehnologiei QC a permis puteri mai mari de încărcare, iar majoritatea telefoanelor de top din ultima vreme au măcar QC2.0 la bord.

Portul USB-C – pentru că cei din spatele standardului USB sunt foarte neinspirați și mereu în urma vremurilor, ei au lucrat în paralel la un alt standard de încărcare rapidă ce prevede o tensiune maximă de 5 Volți și un curent maxim de 3 Amperi.

Am putut testa doar cu LG G5-ul meu, care integrează Qualcomm 3.0, dar limitat la maxim 9 Volți.

Măsurat cu un multimetru, încărcătorul a oferit 8,57 V cu 2,05 A, adică o putere de 17,56 W. Pe parcursul minutelor cât l-am supravegheat, a indicat inclusiv 7,53 V cu 2,38 A, adică o putere de 17,92 W. Asta-i o încărcare foarte rapidă!

Telefonul variază mult modul de încărcare. În primele 5 minute ale testului, a stat pe la 6,5 V cu 2,7 A (17,55 W), apoi a urcat tensiunea și a tras un curent mai mic. Valoarea depinde și de gradul de încărcare a bateriei, că pe final micșorează puterea de încărcare.

ALTUL (17feb2017):

Încărcarea rapidă a apărut prima dată în 2013, sub numele de Quick Charge 1.0, fiind prezentă pe anumite telefoane din 2013 şi începutul lui 2014. Lucrurile au evoluat rapid ajungându-se în 2015 la Quick Charge 2.0, “standard” care se mai foloseşte şi pe telefoanele produse în prezent. După acesta, a apărut şi Quick Charge 3.0, dar şi 4.0 (la finalul anului 2016), ultimul urmând însă să ajungă pe telefoanele din 2017, lucrându-se la implementarea acestuia în noile modele.

Cum funcţionează?

Ei bine, încărcarea rapidă introduce un curent de un voltaj mai mare, dar la un amperaj de obicei mai mic în bateria telefonului. Aici intervine regulatorul de putere al telefonului, care stabileşte ce tensiune să folosească acesta la încărcare.

În mod normal un telefon se încarcă la o tensiune de 5V şi o intensitate de 1-2Amperi. Un telefon care suportă încărcarea rapidă se încarcă la o tensiune de 5, 9 şi chiar 12V, dar la diferite intensităţi (2A, 1,67A, 1,5A). Legătură dintre cele 2 caracteristici e una simplă. Puterea la care bateria se încarcă e dată de produsul dintre tensiune şi intensitate. Astfel, la 5V şi 2A avem 10Watt, la 9V şi 1,67A avem aproximativ 15Watt; la 9V şi 2A, 18W, iar la 12V si 1.5A, 18W. La 15-18W, celulele bateriei se încarcă mai rapid, însă până în jurul unui procent de încărcare de 50-70%, unde încărcarea celulelor bateriei se face mai greu, iar regulatorul schimbă tensiunea de încărcare la o tensiune mai mică.

Încărcarea rapidă este funcţională numai dacă atât telefonul cât şi încărcătorul sunt compatibile cu o astfel de încărcare. Deşi încărcarea rapidă vine sub mai multe denumiri: quick charge, fast charge, turbo charge, adaptive fast charge, în principiu toate acestea fac acelaşi lucru: sunt capabile să schimbe parametrii încărcării la intrare în funcţie de cerinţele regulatorului de putere. Multe din telefoanele produse în prezent suportă o astfel de încărcare rapidă, iar de obicei cele care suportă o astfel de tehnologie vin în pachet cu un astfel de încărcător. E bine de ştiut faptul că un încărcător care permite o astfel de încărcare are la informaţiile inscripţionate pe el cel puţin 2 niveluri de energie la “OUTPUT”.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări