Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelămurire amperaj sursa laptop

Vizitator da78n

Postări Recomandate

Vizitator da78n

Am un laptop ASUS pe care-l folosesc în 2 locații diferite.

Ca să nu car și sursa după mine, mi-a fost sugerat să iau un al doi-lea alimentator.

Am găsit un alimentator de Fujitsu-Siemens de 19V și 4,22 A.

Alimentatorul original ASUS are 19V și 4,74 A.

Nedumerirea mea este de ce se specifică cu o precizie așa de mare amperajul, chiar așa de critic este la laptop amperajul și care ar fi consecințele folosirii unei surse cu alt amperaj decât cel original?

Link spre comentariu

Probabil la baza sta puterea.

La HP, Dell biosul detecteaza asta si spune,Ai incarcator de 60 sau 90 W recomandat de de 90 sau 100 sau ce vrea el.

Apoi mai rotunjesc ei la curent acolo un pic.

80:19=4.2105 au pus 4.22

90:19=4.7368 au pu 4.74

Doar nu era sa declare produsul mai slab.

Link spre comentariu
Vizitator da78n

Asta mă întrebam eu, dacă detectează că nu e ca cel original și ce face în acest caz? Poate stochează chestia asta iar apoi se pierde garanția....

Altceva ce ar putea influența negativ folositea unui alimentator de 80W în loc de 90W ?

Link spre comentariu

Fiti seriosi...

Un laptop are consum variabil, in limite foarte largi, in functie de ce anume face. Unul modern si bun poate sa nu consume decat 5W in stand-by.

Deci daca vei folosi un alimentator de numai 4,22A in loc de 4,74A in mod normal nu vei avea nici o diferenta... si nici vreo consecinta.

Sursele au toate protectie, dar ea se declanseaza undeva la curentul maxim nominal PLUS vreo 20% cel putin.

Si oricum sursa originala este facuta sa reziste cu rezerve la regim de "tortura" cu solicitare 100% si pe CPU si pe GPU cum sunt testele de stabilitate (orthos, prime etc) - regim la care in mod normal nu se ajunge niciodata.

Ce date sa stocheze? voi ati vazut prea multe filme SF - majoritatea alimentatorelor au un conector cu 2 poli, nu comunica nimic cu sistemul, sunt doar o sursa de curent continuu stabilizata si protejata. ATAT.

Deci foloseste linistit sursa a doua. Daca ai baterie instalata pe laptop este practic exclus sa intri vreodata in protectie (bateria preia orice varf). Daca nu ai baterie instalata sansa ca sa se intre in protectie , chiar de ai face teste de tortura este nesemnicativa... iar in exploatare normala este zero.

Link spre comentariu
Vizitator da78n
50 minutes ago, gabiz_ro said:

La HP, Dell biosul detecteaza asta si spune,Ai incarcator de 60 sau 90 W recomandat de de 90 sau 100 sau ce vrea el.

Mă refeream să stocheze în BiOS că a detectat altă sursă decât cea originală.

Oricum, acum am înțeles că 4,22A și 4,74A se referă la 80W respectiv 90W.

Mi sa părut ciudat că amperajul este exprimat cu așa mare precizie și de aceea am zis că mai bine întreb.

Link spre comentariu

Nu stochează nimic în BIOS despre alimentator, poate doar despre baterie, gen ore de funcționare.Folosește fără probleme alimentatorul ăla.Ca să nu ai consum mărit, scade luminozitatea la un nivel acceptabil și cam atât, că doar dacă joci jocuri grele pe el poți să-l suprasoliciți la maxim...

Link spre comentariu

Anumite informații le stochează bateria, care de regulă are mai mulți pini si niște cip-uri acolo. Dacă ai și softul adecvat laptop-ului (ceva Power Manager ...), poți vedea la baterie multe chestii : tensiune, curent (încărcare/descărcare), cicluri înc/desc., ore funcționare, stare de sănătate...

Link spre comentariu
8 hours ago, gabiz_ro said:

Probabil la baza sta puterea.

Si cum anume face asta din moment ce nu exista nici un fel de comunicare intre sursa si laptop?

Alimentatorul ala este doar o simpla sursa de tensiune constanta, cu limitare de curent.

Regimul de curent constant al incarcarii nici macar nu-i setat de alimentator, ci este setat intern in laptop de circuitul de incarcare.

Ca sa se intample ce zici ar trebui ca biosul sa comande niste teste de suprasarcina, procesor si video la maxim si ce-o mai trebui ca sa duca sursa in limitare.

Foarte putin probabil sa se intample asta.

Se poate folosi alimentatorul celalalt fara probleme, cateva zecmi de amper in minus sunt irelevante.

PS: Ca s-a vorbit de Asus, intamplarea face sa detin si eu un Asus ceva mai nou, si am primit cadou si o husa la el, daca plec in "deplasare" cu el, il iau cu husa, si nu m-am gandit niciodata la "caratul" alimentatorului ca la o problema, e asa de mic si usor...dar na, fiecare cu dilema lui.

Link spre comentariu

Uite ca face,la unele.

Dell are o memorie,one wire conectata pe pinul central.Asta citeste si serial number la incarcator.

HP era mai simplu la modele mai vechi,depindea de valoartea unei rezistente sau un divizor de tensiune pe pinul central.

Aste nu sunt cu mufa simpla,doua contacte.

Pe exterior este GND pe peretele cilindric interior al mufei este + iar pinul central era pentru ID

ex:

http://www.laptop-junction.com/toast/sites/default/files/Maxim-1-wire-serial-app177-c.pdf

https://www.laptop-junction.com/toast/content/inside-dell-ac-power-adapter-mystery-revealed

https://github.com/KivApple/dell-charger-emulator

http://wiki.robotz.com/index.php/HP_Smart_Pin

Am avut Dell care afisa:

WARNING: The AC adapter type is less than 130W or cannot be determined.

....

130W

Incarcator baban

Editat de gabiz_ro
Link spre comentariu

Articolul ala despre Dell este din 2009...

Si HP-ul pare vechi pentru ca producatorul nu ofera drivere pentru W10...

Insa chiar de-ar exista acel pin si la modele mai noi, el asigura doar o identificare soft, este impropriu spus ca "detecteaza puterea".

Tocmai articolul cu cracuiala soft+uC confirma asta. Il pui la o sursa oarecare si daca tensiunea e ok, poate sa aiba si jumatate din putere ( curent ), laptop-ul n-o sa protesteze.

Ca sa spui ca detectezi puterea trebui sa pui sursa la treaba, sa testezi in suprasarcina, doar atunci stii ce poate sursa aia.

Link spre comentariu

Tu chiar tot timpul vrei sa o tii pe a ta?

Am vazut si modele noi cu astfel de mufe,bineinteles mai mici nu asa butucanoase ca alea vechi.

(Probabil acum o sa ceri detalii,model etc,nu-mi amintesc)

Propriu,impropriu,sistemul citeste sau detecteaza ceva si identifica parametrii incarcatorului.Asta daca e original si nu simulat,modificat sau altceva pe acolo.

Link spre comentariu

Marian, nu trebuie sa faca niciun test de putere ca sa recunoasca sursa. Daca mai exista un pin in plus sigur acela poate da o informatie suplimentara. Si nu numai electric ci si mecanic. Ne putem imagina pinul cu lungimi diferite sau grosimi diferite si gata informatia!. La IBM in mufa aceea ingrosata este o simpla rezistenta care cu alta rezistenta din laptop creeaza un divizor si cu citirea cu 2-3 comparatoare stii ce alimentator ai. Pt cei descurcareti care s-au prins de rezistenta, HP si Dell citesc o memorie pe acel fir si nu este nevoie de niciun test de putere. Cand m-am angajat nu stiam acest lucru si a venit un HP cu alimentatorul defect. Unul nou era extrem de scump si clientul a acceptat reparatia. "Mare meserias" (adica eu) nici nu am observat firul central mai subtire si l-am predat colegului mandru de realizare. Acesta a observat ca viteza s-a redus drastic dar nici o sec nu s-a gandit ca un alimentator poate provoca asta. A pus din nou sistemul de operare, a inceput scandalul ca nu putea fi predat clientului pana cand seful a incercat si varianta cu un alt alimentator, moment in care laptopul a "inviat". A fost o palma pt mine dar firma nu avea ce sa-mi reproseze pt ca nu a facut nicio investitie in pregatirea mea specifica postului in timp ce "calculatoristii" urmau cursuri obligatorii, multe peste hotare. In timp am reparat alimentatoarele de la clientii care doreau doar unele noi si am dotat fiecare coleg cu cate unul.

Link spre comentariu

Vorbim de doua lucruri diferite.

1. Citirea unei memorii one wire, in care este scrisa puterea sursei, serialul sursei si alte informatii.

2. Testul de putere al sursei, pe care nu-l face nimeni.
Avem o sursa de 60W careia ii schimbam memoria one wire de la o sursa de 90W. Notebook-ul va detecta sursa ca fiind genuine si de 90W dar va functiona ca una de 60W.

Concluzie:

Testul de putere nu-l face notebook-ul, ci doar citirea unei informatii dintr-o memorie.

Este posibil ca atunci cand sursa nu este genuine, sa se "umble" la frecventa procesorului (in sensul diminuarii acesteia) pentru un consum redus. Acest aspect l-a punctat colegul @miticamy

Respecte,

Editat de vijelie02
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări