Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator clasa D cu LM311 + CD4093 + IR2113

maxente

Postări Recomandate

• Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• maxente

13

• dinozoff

4

• Sharky

3

• gsabac

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Hai sa nu fim ipocriti, mai toata tehnologia de larg consum moderna ce implica si ceva audio se foloseste de clasa D. 

Nu vad pe nimeni plangandu-se ci le cumparam frenetic. 

E normal ca D sa domine la nivel comercial, e normal ca pana si amplificatoarele de firma sa tinda catre un randament apropiat clasei D, per ansamblu este mai ieftin pentru ca nu trebui sa disipi sute de vaci... 

Clasa A cu randamentul ei odios de mic a ramas doar un moft pentru nostalgici, si la un moment dat probabil si AB o va urma.

Este normal, evolutia tehnologica impune mai devreme sau mai tarziu piata.

PS: Nu sunt adeptul acestei clase, insa nici orb nu sunt...

Link spre comentariu

Exista amplificatoare in clasa D cu adevarat Hi-Fi, la preturi incredibil de mici, care dau clasa la orice resou in clasa A...

https://www.amazon.co.uk/Q5-Integrated-Amplifier-Aluminium-Subwoofer/dp/B015ZHZG1K

Am testat un amplificator ridicol de ieftin (nu ala de sus), ci unul de...65 de lei, pot sa spun ca la 1Khz, 10KHz si 18 kHz sinusul ramanea cristal, iar dreptunghiul nu prezenta nici un cioc, nici un delay, nimic, pur geometric! Nu am cu ce masura THD-ul, dar e sigur cu mult sub 1%, iar TID nu exista, nada, absent!

Avantajele clasei D se impun, chiar daca noua nu ne inspira nimic, consumul redus, radiatorul minuscul sau inexistent, greutatea si volumul, pretul isi spun cuvantul.

Link spre comentariu

De asta spun si eu ca lucrurile stau altfel in zilele noastre. La ce integrate specializate, drivere, mosfeti cu capacitati parazite cat mai mici si frecvente mari de comutatie sunt acum, altfel suna o clasa D in zilele noastre.

Link spre comentariu

Partea audio din telefoane mobile, tablete, ipod,  ipad etcetera.  Ghici în ce clasa Sunt? Contează mult consumul, eficienta energetica, disipatia samd. Puterile folosite la sonorizări concerte, stadioane, PA, sunt tot clasa D. Exista un tip, Bruno Putzeys care a demonstrat teoretic și practic faptul ca o clasa D este Hi-Fi. Și tipul a lucrat pentru Philips, Hypex proiectand diverse clase D.

Link spre comentariu

Prefer chestiile cu "greutate" adica masa mare, mult "fer" sa zic asa, cred ca se stie cat de bine se prajesc cele in D cand ceva imbatraneste...motiv pentru care nici in zona lampilor nu ma mai intereseaza dar inca sunt departe de-a accepta partea buna a D-ului,. atat cat o fi ea. La nivel experimental o fi buna dar inca nu si-a dovedit fiabilitata suficient cat sa ma convinga. Cel putin pe partea de depanare e varza aceasta clasa, se prajeste foarte bine si pcb-ul la pachet cu ic cu tot...practic schimbi placa nu mai inlocuiesti doar cateva componente.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

"se prajeste foarte bine si pcb-ul la pachet cu ic cu tot...practic schimbi placa nu mai inlocuiesti doar cateva componente" Asta se si urmareste, amplificarea consumerismului!.

Link spre comentariu

Nu are rost sa te complici cu scheme din astea (poate ptr subwoofer ).

Incearca gama de circuite dedicate clasa D de la Texas Instruments (de exemplu tpa3255) si o sa-ti placa sigur .

Daca vrei puteri mai mari desigur ca o sa treci pe IRS .

Ideea e ca daca tot pierzi timp si bani macar sa treci direct pe ceva mai serios :-)

ps:

Giuseppe Bagarella si Gigelizatoru  ar trebui sa mai ascultati amplificatoare ca sa va dati cu parerea .

Nu doar cele facute de voi .

Clasa D se vinde de multa vreme in scule scumpe  si se aud superb .

Stati linistiti am avut si clasa D (cel putin 5 variante) si am si clasa A si clasa AB .

Link spre comentariu

Stiu de iraudamp... cu google ne descurcam toti! Insa problema e ceva mai complicata decat pare! Ati incercat sa obtineti macar 800W RMS pe sarcina de 8 ohmi sa vedeti cam ce se intampla?? :) Clasa D de mare putere are niste subtilitati interesante, mai ales cand faci mai mult decat un singur modul! Problemele despre care vorbesc s-au discutat inclusiv aici pe topicuri vecine! Cine stie, cunoaste!

Ca sa fie clar, nu ma refer la amplificatoare de 50-100-150W si aia in 4 ohmi... vorbim de la 500W/8ohmi in sus! :)

Link spre comentariu

Facem, facem si din alea cu IRS !  :)

Deocamdata sa termin râjnița asta de o am in lucru si apoi mai vorbim si de altele.

@lalihifi nu ma deranjeaza daca varianta asta a mea e mai slab ca unele pe baza de IRS, o luam si noi mai de jos prima data.

@elektronu85 800 de vaci la 8 ohmi ?!?!?  Pai ce sa fac eu neică cu atatea vaci ? Eu mai mult de o pereche de mosfeti alimentati la un maxim de 2x65vcc nu ma intereseaza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări