XAN77 Postat Iulie 21, 2007 Partajează Postat Iulie 21, 2007 am un montaj cu un ATtiny26 ce comanda un afisaj multiplexat cu 4 digiti anod comun . Dupa realizarea hardware mam apucat de soft, se vrea a fi un ceas de masa . Acum a aparut o problema tampita, 2 dintre digiti nu se aprind deloc, alimentati manual se aprind toti ok si toate segmentele dar montaju nu e in stare sai comande pe cei 2 . Digitii sunt comandati de 4 tranzistori pnp care sunt toti ok, digit comandat = "0" dat tranzistorului, la fel si segmentele se comanda tot cu "0"-ouri dar acolo am un 7447 care da ce trebuie. M-am apucat de masuratori la pinii controlerului care comanda tranzistorii respectivi si am observat ca cei care comanda digitii care nu merg dau pentru "0" 0,25vcc masurat in gol deci pentru 0 si 1 logic este 0,25 respectiv 4,9 vcc . Desi toti ceilalti pini I/O dau pentru "0" o tensiune de 0,01vcc, pare a fi ok si 0,25 intrucat in datasheet zice ca V_Output_Low este de maxim 0,7Vcc deci ... Dar masurat in sarcina, adica pinul comanda printr-o R baza tranzistorului, tensiunea este de 4,9 la "1" si coboara foarte putin pentru "0", doar pe la 4,7, ceea ce nu comanda tranzistorul, avand o diferenta de potential B-E de maxim 0,3Vcc. Care naiba e problema ? Am probat 2 exemplare de attiny26 si ambele fac la fel . Link spre comentariu
XAN77 Postat Iulie 21, 2007 Autor Partajează Postat Iulie 21, 2007 as putea zice ca am rezolvat, daca se poate zice asa, am facut un programel cu care modific periodic starea pinilor de IO si am conectat la ei direct un led verde atat fata de masa cat si fata de plus . La pinii care nus cu probleme sa aprins ledul foarte tare la ambele pozitii (incersand si polaritatea ledului evident). La pinii incriminati doar fata de masa s-a aprins fff slab iar fata de plus nu sa aprins deloc. Deci sunt buliti acei pini de IO . Deoarece modulu cu digitii, tranzistorii si rezistentele lor sunt o placa separata ce se cupleaza direct cu copnector fara cablu sau fire si nu am nici un scurt pe nici un pcb iar pinii respectivi comanda doar cei doi digiti, pot trage concluzia ca erau buliti pinii respectivi din fabrica, alta concluzie nu pot trage . Vi s-a mai intamplat asa ceva ?l.e. am descoperit ca am 3 astfel de pini, portB.3 si 4 si portA.3 Link spre comentariu
wingless Postat Iulie 22, 2007 Partajează Postat Iulie 22, 2007 mie mi s-a intamplat cu un attiny2313 sa dea pe toti pinii de iesire 4 volti la 1 logicDin ce spui tu se comporta ca si cum ar fi pe HighZ sigur i-ai configurat ca iesiri?Incearca sa pui o rezistenta mai mare de ex 5k spre masa dar asta e aiurea pentru ca va trebui sa tii 1 logic ca sa stea blocat tranzistorul Link spre comentariu
XAN77 Postat Iulie 22, 2007 Autor Partajează Postat Iulie 22, 2007 da DDRA si DDRB sunt setati corespunzator cu"1" unde vreau sa fie iesiri . Am pus si rezistente externede pull up sau down dar degeaba, pinii aia nu sunt pusi puternic (adica sa duca 20mA) nici la masa nici la plus ca doar am pus la ei un led atat fata de masa cat si fata de plus. Dar am omis sa zic ceva, nu stiu daca are relevanta, cele 2 exemplare sunt sample de la Atmel, sa fie un fel de "demo version" !!! Link spre comentariu
wingless Postat Iulie 22, 2007 Partajează Postat Iulie 22, 2007 ar fi ceva )) desi nu cred ca fac deastea Eu ca si companie as testa in primul rand sample-urile pt ca el dau la clienti. Poate sunt luate din cutia samples_for_Romania ) Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 23, 2007 Partajează Postat Iulie 23, 2007 Greu de crezut ca ar trimite cineva intentionat sample-uri defecte.Daca zici ca e programat corect mai repede as crede ca procesorul s-a stricat dupa ce a fost trimis. Curentul prin cei 2 pini care te supara e comparabil cu cel care trece prin pinii corespunzatori celorlalti 2 digiti care merg bine? Doua intrebari:1. Totusi, ca sa fie mai clar ce nu e in regula, cum arata schema? Ma refer in special la partea de afisare.2. Sigur montajul respecta schema? Link spre comentariu
XAN77 Postat Iulie 24, 2007 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2007 din pacate nu am schema la partea de afisare ca este un pcb primit de la un amic, pcb facut la comanda la firma specializata cu rezistentele si tranzistorii toate smd . Acel pcb are 2 conectori tip bareta a cate 8 pini fiecare, la unu sunt segmentele si punctul zecimal iar la celalalt conector sunt 4 pini ce duc prin rezistente de 560 ohm la baza tranzistorilor pnp, plusul de 5vcc si inca 2 catozi a 2 leduri separate de digiti . Astfel intreg displayul se comanda cu "0" pentru anozii comuni si cu "0" pentru segmentul de afisat. Dupa montarea pieselor pe acest cablaj lam verificat alimentandul si actionand manual anozii si totu era ok afasand cum trebuie fiecare segment la fiecare digit. Din pacate montajul respecta schema si deaia nu prea am explicatii plauzibile . Faza e ca eu am 2 astfel de controlere si cu ambele face la fel, adica aceeasi pini cu probleme . Daca ar fi fost niste pini multiplexati cu scl/sda/rx/tx as mai fi zis ca mi sa mai intamplat in BascomAVR cu care lucrez eu niste faze asemanatoare dar nu e cazul aici . Iar al doilea mcu lam probat cu pcb-ul displayului deconectat . Ce e naspa e ca ATtiny26 il gasesc doar la capodimonte unde e limita de 100 lei :( Link spre comentariu
pavcostel Postat Iulie 24, 2007 Partajează Postat Iulie 24, 2007 "Macelareste" si tu un pic cablajul, ca sa inversezi doi pini intre ei, amandoi OUT, evident unul incriminat si unul bun... asa o sa fii sigur 100%. Zic si eu... Naspa moment, dar macar o sa stii sigur ca nu ai un scurt/componenta cu probleme pe al doilea pcb, altfel o sa tot prajesti la porturi...Bafta!Costel Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum