Ion_Bumbu Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 Domnule, exagerati, cam ca intotdeauna, un radioamator are nevoie de un frecventmetru, atit, de mare precizie pentru ce? Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 (editat) Sa aiba la ce sa se uite ... , anumite E0204 , cu intrarea in gol , incep sa numere , cate o unitate , cu o frecventa pe care ele stiu de ce e atat ... P.S . - citeam cu interes ( justificat , ca de obicei ) postarea d - lui TraianB ... , anumite analizoare de spectru ( majoritatea portative ) au si functie de frecventmetru . Separata , si comutabila ... deci se poate face economie ! ... Editat Ianuarie 17, 2019 de gauss 1 Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 17, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 2 hours ago, gauss said: Eu am dat 50 RON ( echivalentul de atunci ... ) pe 2 buc . Eu am dat 100 ron pe o bucata, celui care il casase (defect - numaratorul 74196 nu merge), ca sa faca cumva sa nu-l duca la gramada cu aparatura casata (stransa in curtea interioara a universitatii). Din gramada respectiva am recuperat si un E-0403, tot defect (o placuta cu piese lipsa, dar arata bine - initial m-a interesat doar pentru carcasa, sper sa-i refac toate circuitele). La Politehnica a fost jaf total cu casarile, insa n-am avut acces acolo. Just now, gauss said: anumite analizoare de spectru ( majoritatea portative ) au si functie de frecventmetru . Separata , si comutabila ... deci se poate face economie ! ... Nu sunt la fel de precise ca frecventmetrele cu OCXO. 6 minutes ago, Ion_Bumbu said: Domnule, exagerati, cam ca intotdeauna, un radioamator are nevoie de un frecventmetru, atit, de mare precizie pentru ce? Asa sunt ele facute, cu baza de timp de mare precizie. Se pot utiliza in multe locuri. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 (editat) Ce sa facem , mai dam si bani ... eu am dat destui , luam 2 masini ( autoturisme ) noi , ( cred ) cu cat am cheltuit de - a lungul anilor . Ma rog , mi - a placut sa am ( recunosc ) , sa nu depind de altii ... Poate la noul QTH voi continua ( lua de la cap ) achizitiile , acolo se gasesc pe bani putini chestii " grele " . Totul e sa te preocupi ... si sa fii , ca in armata , destept 5 minute ( pe zi ) . " Nu sunt la fel de precise ca frecventmetrele cu OCXO. " Ei , na ... , alta acuma ! Unele folosesc referinta GPS , de altfel la ecranul unei masurari ( care poate fi memorata ) sant trecute si coordonatele ... , cine nu crede , dam pariu ... , mai strang bani de scule ! Editat Ianuarie 17, 2019 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 17, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 Trebuie sa ne multumin si cu ce avem, ca viata se duce. Si sa apucam sa ne facem damblaua cu ele, sa nu stea degeaba. Mostenitorii le vor arunca, nu le cunosc valoarea (utilitatea). 1 Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 Ai mei le vor arunca sigur ... , de fapt se scot la poarta ( garage sale ) . Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 18 minutes ago, VAX said: Asa sunt ele facute, cu baza de timp de mare precizie. Se pot utiliza in multe locuri. Domnule, sint facute cu oscilatoare de 10-6 la 10-7 majoritatea. Aia nu`i mare precizie, sint doar oscilatoare precise si atit. De la 10-9 incolo incepe marea precizie...dupa aia urmeaza etaloanele. 1 Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 17, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 in comparatie cu multimetrele, cu puntile RLC, cu osciloscoapele, etc, frecventmetrele sunt instrumente de mare precizie. Eu asa vad lucrurile. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 (editat) Aveti dreptate doar din punctul dumneavoastra de vedere, metrologia le vede altfel...fiecare cu standardele lor. Stiti, mere cu mere, pere cu pere... Editat Ianuarie 17, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 17, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 Domnule, unii au stat pe gramada cu mere de cand erau tineri, iar altii au capatat un mar (si ala cu probleme) spre sfarsitul vietii. De asta avem standarde diferite. 1 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 Domnule fiecare poate avea ce standard doreste, primul meu frecventmetru a avut pentru aproape 2 luni baza de timp cu oscilattor LC pina am reusit sa gasesc un Q. Asta a fost acel standard al meu prin anii 79. Totusi asta a trecut si decit sa vorbim vorbe mai bine ne limitam la niste standarde acceptate de toti care practica o meserie, cele metrologice, nu ale lui Ionel sau Gigel! Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 (editat) Eu am facut ( de curiozitate ) un frecventmetru care folosea baza de timp de la un cip de ceas de mana , functiona bine . Ma rog , o secunda numara , una afisa . Simplificat la maxim , fara latch - uri si alte cele . Era mai mic decat un pachet de tigari , si alimentat din accu , SAFT recuperate de la cineva care se ocupa de RTP - uri , le arunca pe cele in scurt , fiind defecte ... Primul frecventmetru serios , care ar face fata si astazi , l - am facut folosind un artificiu ... avea 4 digiti , 2 VQE , si comutam frecventa bazei de timp ... ajungeam la rezolutia de 8 cifre , pe ultima pozitie le citea pe cel mai putin semnificative , dupa virgula . Baza de timp folosea un cuart de 100 KHz , in sticla , format lampa ... , de calibrator de R-250 , m - a costat niste sticle de coniac . Pline ... Era sensibil , " citea " ( si ) cu o antena de RTP , aia de panglica de otel , infipta in BNC - ul de intrare . Avea sensibilitatea reglabila cu potentiometru , in schema formatorului , prescaler cu ECL - uri rusesti , si alte " minuni ". Mergea si ca periodmetru etc. Editat Ianuarie 17, 2019 de gauss 1 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 (editat) Pai tot cu 4 cifre a fost si al meu, afisoare Texas, tot fara memorii, 7475 dar lasat loc pe imprimat, cu baza de timp de 100KHz, Q Narva, asa a iesit cel mai ieftin! Numaratoarele erau 490 ceva SGS T7490 selectionate, unul din ele mergea la 45MHz fara probleme, la 5,2Vdc urca la 50Mhz. Editat Ianuarie 17, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
xubi Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 Am poluat putin topicul domnului VAX cu intrebarile mele, lucru pentru care-mi cer scuze, toate opiniile exprimate au avut pentru mine, caracterul unui mini curs despre OCXO si precizie in general. Multumesc tuturor pentru opinii si recomandari. Cred ca este o pierdere de timp sa repari scule IEMI si probabil daca as fi profesionist, daca as trai din electronica, le-as face iute cadou. Cand imi gasesc timp, este interesant sa repar cate un aparat cu ajutorul forumului si sa-l vad functionand. Invat de fiecare data ceva. Valoarea acestor antichitati este de natura strict sentimentala; Sunt mari, imi umplu shack-ul si-mi amintesc de tinerete cand aveam voie sa ma uit la ele dar nu sa le ating sau sa lucrez cu ele ore in sir Afirmatia lui Traian B, ca frecventmetrul a fost ultimul aparat necesar, mi-a amintit de o intamplare; Candva prin 78 descoperisem radioamatorismul si-mi facusem un BFO. L-am refacut de vreo doua ori pentru ca nu mergea cu radioul meu, oricat am actionat bobina, condensatorul... Pana la urma am rugat un radioamator experimentat, care avea frecventmetru sa mi-l verifice. Functiona, dar era undeva cu vreo 20 KHz mai sus decat trebuia. Atunci am inteles ca fara scule de masura si cunostinte solide, sunt un simplu replicator de montaje de prin Tehnium. Acum cand fac vre-un oscilator pot sa-l verific cu transceiverul dar parca am ramas cu o lipsa, conform zicalei; tăt ardeleanu tre sa aiba frecventmetru lui, chiar daca precizia nu este mare. Cel mai probabil o sa realizez ca am o precizie redusa a sculei cand o sa am nevoie de acea precizie. Ceva mai la subiect, a fost exprimata opinia ca OCXO-urile de pe Ebay (link-ul dat de mine mai devreme; DAPU) nu ar merita banii. Nu pot judeca asta dar as intreba daca nici tehnic nu corespund sau sunt doar scumpe. Am mai gasit unul https://www.ebay.co.uk/itm/300802349781?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649 Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 Cit de precis ai nevoie sa masori frecventa? Cred ca la asta trebuie raspuns mai intii. Daca iti este suficienta o precizie de 4.5 - 5 digiti (ca in peste 90% din cazuri general vorbind) atunci eu iti recomand cu caldura sa cumperi un oscilator integrat de genul celui la care am pus link, cel mai ieftin sub 10 ron. Eventual ii faci tu o mica cutiuta termostatata si ai rezolvat aparatul pastrind costurile jos. Daca te descurci cu SMD-urile poti iesi chiar mai ieftin: https://www.tme.eu/ro/katalog/generatoare-cuart-smd/c8857b80ffaf74c4a6678d8443ca7dea.html 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum