sesebe Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 Pina la urma are cineva un datasheet la referinta asta de frecventa? Vreau sa vad si eu ce performante avea una noua de este asa de laudata. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 (editat) Incercati la pagina 1 din topic . Editat Ianuarie 17, 2019 de gauss Link spre comentariu
ndor Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 Acum 31 minute, ndor a spus: E ca la Dacia . Stai mai mult sub ea decat in ea . Are. Ca am dat un exemplu pe intelesul tuturor de obiect, bun in folosinta , produs , la care timpul si banii si nervii care ii aloci pentru repararea lui reprezinta mai mult decat produce obiectul in sine . Era o parabola....hiperbola...ma rog . In fine. Din partea mea , asa cum a spus si @TraianB mai sus nu concuram cu cine o are mai mare si tare , am expus doar o opinie ca unele lucruri au o viata proprie si ca atare unii tin cont de asta ...altii nu . Personal le doresc fiecaruia sa le stapaneasca sanatosi pana la adanci batraneti si sa se bucure fiecare de ce are . Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 (editat) Acum , in lumina afirmatiilor de mai sus , ne spuneti si noua ce reparatii ati facut , cat timp ati alocat , si cat v - a costat ? Asa , ca ordin de marime , nu pe deviz . Materiale plus manopera . Cu cat va pretuiti ora de munca ? Sa stim ( eu cel putin ... ) daca mai merita reparate in viitor . Tot n - ati dat exemplul care vi l - am cerut , referitor la " cu banii pe o reparatie cumperi un frecventmetru nou care-i da clasa astuia ". Ma rog , nu e obligatoriu . Daca tot mai scriem cate ceva pe - aici , e bine sa stim daca trebuie luat ca atare . Si daca ni le asumam ... Cerinta mea e personala , nu e o corectie sau ceva de genul . Ma ajuta in viitor , sa economisesc timpul ( cu lectura ) , care inteleg ca e pretios ... se pare ca l - am risipit . Editat Ianuarie 17, 2019 de gauss Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 (editat) Revin cu oscilatoare de referinta mai precise comparabile ca precizie cu cel in discutie. 1-2ppm/an dupa 40de ani devine 40-80ppm ceea ce inseamna ca pina si oscilatoarele integrate fara pretentii se incadreaza. Cel la care am pus link acum citeva pagini avea 50ppm https://uk.farnell.com/epson/x1g004131004112/tcxo-gps-40mhz-2x1-6mm-clipped/dp/2507045RL?st=oscillator costa sub 2 lire si are o precizie de 2ppm si o stabilitate in timp de 1ppm. https://uk.farnell.com/iqd-frequency-products/lftcxo075792/tcxo-10mhz-3-2mm-x-2-5mm-clipped/dp/2805453RL?st=oscillator costa 11 lire si este un TCXO cu o toleranta a frecventei de 1ppm deriva maxima de 1ppm / an https://uk.farnell.com/sitime/sit5356ai-fq-33e0-10-000000x/tcxo-10mhz-lvcmos-smd-5mm-x-3/dp/2908697?st=oscillator data te intereseaza topul - 67lire dar are Exceptional dynamic stability under airflow, thermal shock ±100 ppb over-temperature stability ±2.5 ppb/°C frequency slope (ΔF/ΔT) 3e-11 ADEV at 10 second averaging time -40°C to +105°C operating temperature +/-1ppm initial tolerance +/-1ppm deviatia maxima dupa 20 de ani performante la care nici macar nu se putea visa in perioada cind a fost conceput acel frecventmetru. Sau https://uk.farnell.com/iqd-frequency-products/lftvxo075802/vctcxo-10mhz-3-2x2-5mm-clipped/dp/2805457?st=oscillator cu posibilitatea de corectie a frecventei in tensiune. 11lire si performante mult peste cel original. Cred ca supra evaluati acea referinta de frecventa. Daca se gaseste in stare buna si la un pret decent de mic - da se merita altfel sint solutii moderne muuuult mai performante la preturi destul de mici. Editat Ianuarie 17, 2019 de sesebe 1 Link spre comentariu
ndor Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 (editat) Vad ca va place sa despicati firul in 18 . Nu conteaza ideea discutiei , conteaza doar ca nu e pe directia dorita de dumneavoastra . Am exemplificat in pagina anterioara ce anume am reparat eu la ele . Nu ca ar conta asta cu ceva .Si nici la cat i-mi evaluez eu ora de munca .Nu inteleg de ce ar fi asta de interes . Fiecare si-o evalueaza la cat si cum doreste . Cu alte cuvinte nu aveti decat sa stati cat doriti sa va reparati tot ce doririti, nu cred ca intereseaza pe nimeni .Tot ce am spus mai sus a fost opinia personala ca si statistica pentru astfel de aparate si nu consider ca sunt vreun etalon pe care trebuie respectat.Asa cum am spus mai sus , nu ma laud cu ce am , e destul de stiut ca ce am cumparat i-si face treaba cu brio si nu stau sa-l repar in fiecare saptamana . PS- In viitor ca si acum nu va obliga nimeni sa cititi ce va daca nu va convine . Ca sa va economisiti timpul Ca la telecomenda TV-ului ...nu va place postul ....schimbati-l ! Editat Ianuarie 17, 2019 de ndor Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 18 minutes ago, ndor said: Vad ca va place sa despicati firul in 18 . Nu conteaza ideea discutiei , conteaza doar ca nu e pe directia dorita de dumneavoastra . Am exemplificat in pagina anterioara ce anume am reparat eu la ele . Nu ca ar conta asta cu ceva .Si nici la cat i-mi evaluez eu ora de munca .Nu inteleg de ce ar fi asta de interes . Fiecare si-o evalueaza la cat si cum doreste . Cu alte cuvinte nu aveti decat sa stati cat doriti sa va reparati tot ce doririti, nu cred ca intereseaza pe nimeni .Tot ce am spus mai sus a fost opinia personala ca si statistica pentru astfel de aparate si nu consider ca sunt vreun etalon pe care trebuie respectat.Asa cum am spus mai sus , nu ma laud cu ce am , e destul de stiut ca ce am cumparat i-si face treaba cu brio si nu stau sa-l repar in fiecare saptamana . PS- In viitor ca si acum nu va obliga nimeni sa cititi ce va daca nu va convine . Ca sa va economisiti timpul Ca la telecomenda TV-ului ...nu va place postul ....schimbati-l ! Am inteles . Multumesc pentru lamuriri . Credeam ca am inteles gresit . Se pare ca nu . Mai exact , sigur nu ... , mi - ati confirmat . P.S. - nu doresc nici o directie ... la nici o discutie . Nu vad la ce mi - ar folosi ... Doar citesc , incerc sa inteleg , si unde nu se poate , intreb . Doar despre afirmatiile scrise . Asta am facut si acum , oricat v - ar parea de ciudat .Fiind edificat , nu va mai deranjez . Promit ca nici in viitor ... Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 17, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 1 hour ago, ndor said: Nu am cumparat toate jafurile. Le-am avut de noi . Le-am folosit cativa ani buni , zeci, pana au inceput sa dea rateuri .Au si astea o viata ! Nu-s ca omul, le inlouiesti piesele cu probleme si merg ca noi. La aia care sunt carpaci si fac reparatii de mantuiala (nici lipiturile nu le fac bine), este normal sa se defecteze din noul Aparatul este de vina. Bine ca nu poate sa riposteze. 1 Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 (editat) 59 minutes ago, sesebe said: Revin cu oscilatoare de referinta mai precise comparabile ca precizie cu cel in discutie. 1-2ppm/an dupa 40de ani devine 40-80ppm ceea ce inseamna ca pina si oscilatoarele integrate fara pretentii se incadreaza. Cel la care am pus link acum citeva pagini avea 50ppm https://uk.farnell.com/epson/x1g004131004112/tcxo-gps-40mhz-2x1-6mm-clipped/dp/2507045RL?st=oscillator costa sub 2 lire si are o precizie de 2ppm si o stabilitate in timp de 1ppm. https://uk.farnell.com/iqd-frequency-products/lftcxo075792/tcxo-10mhz-3-2mm-x-2-5mm-clipped/dp/2805453RL?st=oscillator costa 11 lire si este un TCXO cu o toleranta a frecventei de 1ppm deriva maxima de 1ppm / an https://uk.farnell.com/sitime/sit5356ai-fq-33e0-10-000000x/tcxo-10mhz-lvcmos-smd-5mm-x-3/dp/2908697?st=oscillator data te intereseaza topul - 67lire dar are Exceptional dynamic stability under airflow, thermal shock ±100 ppb over-temperature stability ±2.5 ppb/°C frequency slope (ΔF/ΔT) 3e-11 ADEV at 10 second averaging time -40°C to +105°C operating temperature +/-1ppm initial tolerance +/-1ppm deviatia maxima dupa 20 de ani performante la care nici macar nu se putea visa in perioada cind a fost conceput acel frecventmetru. Sau https://uk.farnell.com/iqd-frequency-products/lftvxo075802/vctcxo-10mhz-3-2x2-5mm-clipped/dp/2805457?st=oscillator cu posibilitatea de corectie a frecventei in tensiune. 11lire si performante mult peste cel original. Cred ca supra evaluati acea referinta de frecventa. Daca se gaseste in stare buna si la un pret decent de mic - da se merita altfel sint solutii moderne muuuult mai performante la preturi destul de mici. Eu am dat 50 RON ( echivalentul de atunci ... ) pe 2 buc . De obraz ... , pretul cerut era de fier vechi , unde urmau sa ajunga . Frecventmetre mai am . Stiu ca exista solutii mai bune ( pentru oscilatorul bazei de timp ) . Mai ales acum , existau si cand s - a fabricat frecventmetrul romanesc . Intotdeauna exista ceva mai bun decat ceva bun , la nivelul de participanti pe forumuri . Mai greu e cu accesibilitatea , si nu intotdeauna o problema de bani , care oricum nu - s putini . Nu e un secret , link - uri de internet poate cauta ( si gasi ) oricine . Spuneam ca mai am frecventmetre . Cel mai precis ( consider eu ) , este unul care foloseste referinta GPS pentru oscilatorul bazei de timp . A fost prezentat in revista ELEKTOR , acum vreo 2 ani . L - am cumparat ( kit ) , de la cel ce a publicat articolul . L - am montat , asamblat si verificat . Daca tot il aveam in casa , am verificat ( comparativ ) si celelalte , inclusiv cele doua romanesti . Operatiune logica ( asa mi s - a parut ) . Abaterea nu e 80 ppm ... dupa cum sustineti , nu stiu cum ati ajuns la aceasta valoare . Nici nu mai intreb , inteleg ca nu trebuie luate ca atare afirmatiile din topic . Cu rezultatele obtinute , am decis ca merita sa pastrez cele doua exemplare . Mai ca - mi pare rau de banii dati pe kit - ul ELEKTOR . Ma rog , la poker ( rezultatele ) , si luxul , se platesc . Cam atat ... Editat Ianuarie 17, 2019 de gauss Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 Am folosit pe vremuri destul E204, nu tin minte sa fi avut probleme cu ele, erau si noi, este adevarat. Intre timp personal am luat ceva rusesc, o clona de HP care functioneaza bine, are mai mute functii decit E204 si este mai mic. Am primit de la un amic un 204 in stare de buna functionare acum vreo 10 ani, l`am folosit si pe acela tot fara probleme deoarece rusul masoara doar pina la 200MHz, adevarat direct pe o intrare. Inca n`a dat semne de batrinete, baza de timp este poloneza in el, dar parca mai mica decit cea din foto. Durata de intrare in regim cam 10min. Totusi e de observat ca la un TXCO stabilitatea este pe la 10-6 iar la OXCO mai buna de 10-7 sau pe acolo insa la un ecart de temperatura de 60C. Nu are rost sa facem comparatii intre termocompensat si termostatat. Ca precizie este absolut suficient pentru mine cel romanesc, rusul este termocompensat doar dar si ala este OK. Doriti precizie absoluta, etalon de frecvents pilotat GPS si gata. Link spre comentariu
ndor Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 Si ca sa doarma unii linistiti de grija caprei vecinului si de cat a dat pe ea ,in functie de cat a incasat pe ora de lucru, in link pun modelul pe care l-am cumparat acum 2 ani de pe e-bay cu fabuloasa suma de 400 lei . https://www.ebay.com/itm/New-FC-2700-Frequency-Counter-Lutron-10HZ-2-7GHZ-Meter-Tester-High-Sensitivit-ki/132632084901?hash=item1ee17d01a5:g:924AAOSwBARbP1YK Poate nu se ridica el la rezolutia unui 0204 din zilele noastre dar are un mare atu si anume ca atunci cand ai nevoie de el , functioneaza si i-mi fac treaba cu el . Nu stau sa- l desfac pentru reparatii . Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 Da, nu se ridica la stabilitate, la rezolutie probabil ca da. Baza de timp de 5*10-6 stabilitate ... in cel mai bun caz termocompensata dar posibil cuart cu PTC lipit pe el, la astea se practica. Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 17, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 On 12/15/2018 at 12:09 PM, Marele Savant said: Puneau si ei ce aveau, eu inca mai am f-metrul construit atunci, unde primul 490 este inlocuit cu numaratorul cu bistabile..... Am testat (in urma cu mult timp) zeci de numaratoare zecimale, tot ce aveam prin cutii, sa vad care merge mai sus ca frecventa. Am folosit un generator de impulsuri TR-0332B, cu un repetor pe emitor la iesire (cu BFW16A), pentru impedanta mica, iar pentru vizualizarea a ce scoteau numaratoarele, am utilizat un osciloscop TESLA BM566. Dezamagirea mare a fost cand am constatat ca numaratoarele sincrone CDB4192E nu mergeau mai sus de 25 MHz, la cat urcau si CDB490E (asincrone). In cataloage sunt date la Fmax=32 MHz. Mai bune au fost K155IE2 (490-ul rusesc). Am testat si multe K531IE14 (echivalent SN74S196) si mergeau la frecventa maxima oferita de generatorul de impulsuri (cam 50 MHz). Mai sus de atat nu le-am testat, pentru ca nu aveam generator RF disponibil. Am observat ca este extrem de important ca sursa de semnal de la intrarea numaratorului sa aiba impedanta mica (eventual un etaj final in clasa AB, cu tranzistoare complementare). Asta in cazul in care nu exista formator de semnal TTL. Cu ce am lucrat eu (repetor simplu pe emitor) se lungea tranzitia negativa (la care curentul venea prin rezistorul din emitorul finalului - repetorului). Frontul pozitiv era scurt, iar cel negativ alungit (cu alta panta). Are cineva schema de la generatorul EMG TR-0332B ? S-a defectat si l-au casat. L-am recuperat din gramada cu aparatura stransa in curtea interioara a universitatii (inainte sa vina sa le ia cu duba si sa le duca la fier vechi) si sta nefolosit de peste un deceniu. Scoate ceva semnal, dar nu cum ar trebui (e capiat). Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 (editat) 2 hours ago, VAX said: @Traian B Parca e luat de la tomberonul cu gunoi. Aceste bijuterii tehnice merita mai mult respect. OCXO-ul pe care l-am reparat eu era ca nou, dar avea un terminal rupt de la baza. Am vazut ca "desteptii" de la Fac. de Chimie tineau aparatura in salile in care aveau tot felul de substante care emanau vapori corozivi. Aparatura era compromisa. Nu e de la tomberon. Este din aparat functional, dupa ce a crapat, cu ceva fum prin interior. Si sa stii ca la exterior arata foarte bine (nichelat, stralucitor), insa dupa ce stau incinse niste mii si mii de ore, este cam greu sa mai arate frumos la interior... metalul nu mai este lucios , adezivii isi schimba culoarea si se mai descompun, praful si .... fumul care a iesit din el... Efectele temperaturii se vad inclusiv la lipiturile de pe hibridul acela, a fost supraincins, a avut defect la termostat, ultima lui suflare constand in eliberarea magicului fum albastrui. Si nici nu-i nevoie sa fie frumos, mai ales in interior unde nu numai ca nu-l vede nimeni, dar nici nu ai vrea sa-ti dea ocazia sa-l vezi... La vremea cand am avut probleme cu acel OCXO, nu aveam vreo alternativa, trebuia rezolvat. Vorba aia, nevoia te invata. Presupun ca si in ceea ce priveste aparatele in sine este cam aceeasi situatie. 2 hours ago, ndor said: Cand te apuci sa repari asa ceva , pui in balanta si timpul si piesele ca si cost final. Plus ce pierzi stand si reparand la el , in loc sa faci ceva productiv . Eu cel putin asa vad lucrurile . E ca la Dacia . Stai mai mult sub ea decat in ea . E frumos ....dar pana la un punct cand mai trebuie sa o pui sa si produca ceva de banii aia. Este unul din motivele pentru care am renuntat la aparatele vechi est europene. Daca stau bine sa ma gandesc, nu a fost unul care sa nu fi fost defect sau sa se defecteze macar o data, indiferent ca a fost sursa, generator de semnal E0502, numarator universal (din care provine OCXO-ul de mai sus), osciloscop C1-99 sau analizor de spectru (rusesc). Da' uite ca in cazul numaratorului defectul a fost cauzat de una dintre foaaaarte putinele lui componente de productie occidentala, OCXO-ul. Noroc ca la vremea aia eram tanar si voios, si atunci toate acestea mi-au fost de folos, am avut de unde sa mai invat cate ceva atunci cand internet nu exista si cand alte optiuni (alte aparate) nu aveam de unde, ca de bani nu mai zic, la 100...120$ salariul atunci nu prea aveam la ce spera. Apropo' de discutiile fara sens in contradictoriu pe tema frecventmetru: frecventmetrul este ULTIMUL aparat de masura "important" pe care l-am adaugat pe masa, inaintea lui aveam deja doua (ba trei atunci!) generatoare de semnal RF si doua analizoare de spectru. Si acel frecventmetru de fapt mi l-a trimis cineva, altfel pentru mine nu se justifica sa bag mana-n buzunar si sa ma mai complic iar cu transport pentru asa ceva desi ar fi fost printre cele mai ieftine aparate. Asta spune multe despre cat de necesar si absolut indispensabil a fost in cazul meu... Taman d'aia nici nu ma pasioneaza (inca) specificatiile sau performantele in domeniu, dar ma bucur daca altii reusesc sa gaseasca si sa se doteze cu ceea ce au nevoie, indiferent ce ar fi. Editat Ianuarie 17, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 17, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 1 hour ago, Traian B said: ....frecventmetrul este ULTIMUL aparat de masura "important" pe care l-am adaugat pe masa,.... Este singurul instrument de mare precizie, de care poate sa beneficieze un radioamator sau un pasionat de electronica. Este musai sa detii asa ceva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum