Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Baza de timp OCXO de la frecventmetrul IEMI E-0204

VAX

Postări Recomandate

Depinde de ce varianta de OCXO a avut frecventmerul initial, pe 5 MHz sau pe 10 MHz. Ii faceti un oscilator cu cuart pe frecventa respectiva, chiar daca nu este termostatat, sa puteti utiliza frecventmetrul. Dar sa aiba frecventa reglabila dintr-un trimer, sa-l puteti calibra. Ulterior construiti un OCXO, daca nu gasiti sa cumparati unul de la E-0204 casate.

Link spre comentariu

Va multumesc domnilor, o sa ma uit mai indeaproape. Am vazut pe spate ca are BNC unde cere 10MHz extern  si ma gandisem la un OCXO de pe Ebay
https://www.ebay.co.uk/itm/10MHz-OCXO-Crystal-Oscillator-Frequency-standard-Reference-with-Board-sz/163109020762?_trkparms=aid%3D555017%26algo%3DPL.CASSINI%26ao%3D1%26asc%3D55148%26meid%3D89458396569948419a7bc80084cf29da%26pid%3D100505%26rk%3D1%26rkt%3D1%26%26itm%3D163109020762&_trksid=p2045573.c100505.m3226#shpCntId
Nu ma pot lauda ca am studiat indeaproape problema, inca ma lupt cu tema alimentarii cu energie a minilaboratorului, dar am dat asa un ochi cand le-am cumparat...

Link spre comentariu

Nu dati banii pe asa ceva. Este prea scump si cred ca gasiti OCXO de la E-0204. Merge si fara OCXO, ca multe frecventmetre HP asa erau facute. Depinde de cat de pretentios sunteti si la ce il veti folosi. 

Link spre comentariu

Multumesc, VAX, Grossu99,  este un anunt de GWM-5-1  dar mie mi se pare scump la 100 de lei. Poate valorile-n capul meu nu-s puse cum trebuie, credeam ca cel de pe Ebay are sanse mai bune sa reziste in timp
OK, o sa incerc un oscilator cu cuart, am ceva de 10Mhz. Intrebarea este sa-l fac cu ceva integrat din seria 74 sa scoata direct TTL? sau...

Link spre comentariu

Scuze pentru eroare, pusesem intrebarea fara sa ma uit la ele inca odata: ambele au in spate inscriptionat 5MHz deci era aiurea cu 10 Mhz oricum. Le-am desfacut acum cateva luni cand le-am adus sa le suflu praful dinauntru

Link spre comentariu

Nu este scump la pretul de 100 lei, daca tineti seama de cat v-ar costa sa faceti unul echivalent ca performante. GWM-5-1 este scula serioasa, merita banii. Este adevarat ca in urma cu ceva ani puteati sa cumparati tot frecventmetrul cu 100 lei, dar aia era atunci.

Puteti sa construiti oscilatorul cu XT si cu circuite TTL, ca asa erau schemele date prin Tehnium si in revista Radio de la Rusi. Eu l-as face cu tranzistoare, dupa o schema ceva mai sofisticata.

Sa puneti in serie cu cuartul un condensator trimer pentru ajustarea frecventei. Ar merge si cu circuite CMOS din seria HCT.

Link spre comentariu

Dece nu folosesti un oscilator integrat?

Ceva de genul acesta link de exemplu. Sint foarte stabile (macar unele dintre ele) si daca le si termostatezi obtii ceva suficient de bun ca sa fie utilizabil cu o precizie buna.

Link spre comentariu

SSB,  ideea colegilor de a folosi un oscilator cu cuart  mi s-a parut interesanta pentru a putea testa functionarea celor doua jucarii. S-ar putea sa mai fie alte baiuri la ele.
Nu stiam de existenta acelor oscilatoare integrate. banuiesc ca-s tot ceva cuarturi?

Link spre comentariu

Sunt oscilatoare cu cuart cu iesire TTL.Nu stiu daca acele oscilatoare se pot regla precis pe 5MHz.Auzeam ca se poate modifica  frecventa variind fin  tensiunea de 5v de alimentare dar n-am incercat .E cam aiurea,merge orice acolo dar e pacat de scula aia.

Link spre comentariu

Binenteles ca sint tot pe baza de quartz.

Am folosit de mai multre ori si am fost multumit dar nu am avut cu ce masura frecventa suficient de precis ca sa zic sint perfecte scopului.

PS: se fabrica si cu frecventa variabila.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări