Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Baza de timp OCXO de la frecventmetrul IEMI E-0204

VAX

Postări Recomandate

@Ion_Bumbu, am NE562 si NE565 si as dori o schema pentru receptorul pe unde medii sa vedem cum scoate purtatoarea si sa ii masor frecventa.

Desigur in prealabil trebuie aflata frecventa exacta.

Click pentru ascultarea pe net in direct si pe banda derulanta din Radio Antena Satelor se afla multe frecvente ale statiile de radio.

UM,kHz       Radio                  Emițător
    531 srr_ras.gif Radio Antena Satelor icon.gif                Urziceni, 14 kW
    567 srr_rra.gif Radio România Actualități icon.gif Brașov,  Bod, 50 kW
    576 bnr1.gif БНР програма Хоризонт icon.gif Bulgaria, Vidin, Vodna, 200 kW
    603 srr_ras.gif Radio Antena Satelor icon.gif Herăstrău, 50 kW
    630 srr_ras.gif Radio Antena Satelor icon.gif Târgoviște, Voinești, 50 kW
    720 srr_rra.gif Radio România Actualități icon.gif Sinaia, 14 kW
    855 srr_rra.gif Radio România Actualități icon.gif Tâncăbești, 250 kW

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Domnule, am folosit un NE561 deoarece era singurul pe care`l aveam si din curiozutate am facut si demodularea.

In esenta se poate folosi doar NE562 deoarece are frecventa peste 500KHz.

Am ales frecventa de 630KHz deoarece aste era cea mai puternica statie ce o auzeam.

Un amplificator cu 1 tz si 2 circuite oscilante si PLL calculat pe 630KHz si asta a fost.

L`am incercat si a functionat si fara amplificator doar cu un circuit acordat.

Al folosit antena exterioara de radioamatori.

Nu are rost sa va chinuiti cu demodulare AM, direct PLL dupa nota de aplicatii si gata.

Frecventa la statiile radio este intreaga si cel putin 10-9 stabilitate, asa stiam eu ca era la TH400, Tesla.

Va sincronizati pe ea si gata.

http://bitsavers.trailing-edge.com/components/signetics/_dataBooks/1972_Signetics_PLL_Applications.pdf

http://mirror.thelifeofkenneth.com/lib/ham_radio_magazine/Ham Radio Magazine 1978/07 July 1978.pdf

pag 72

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Varianta refacerii purtatoarei cu PLL integrat este suficient de buna, dar trebuie ca inaintea circuitului PLL sa se puna un amplificator acordat, cu doua sau trei circuite oscilante LC, de preferat cu condensator variabil, pentru lucrul pe mai multe frecvente. Cu detector si amplificator JF dupa ARF, ca la receptorul cu amplificare directa, sa poata fi utilizat si ca radioreceptor. Detectia se poate face si sincron, cu purtatoarea refacuta cu PLL-ul.

Pentru PLL merg circuitele fabricate in serie mare, dar avand oscilator RC, au zgomot de faza cat cuprinde. La calibrarea frecventmetrelor zomotul de faza nu influenteaza precizia, dar daca va intereseaza sa utilizati semnalul ca referinta de frecventa pentru alte aplicatii, atunci trebuie sa fie luat in calcul.

Circuitele NE561,2,4 si echivalentele lor se gasesc greu, asa ca mai practic este sa construiti PLL-ul cu un integrat TAA661 sau TBA120T, de la care se utilizeaza amplificatorul limitator si multiplicatorul cu celula Gilbert (ca DSF - detector sensibil la faza), circuitul OCT (oscilator controlat in tensiune) fiind cu componente discrete, de preferat de tip LC cu dioda varicap.  Se poate face DSF-ul si cu MC1496, sau chiar cu diode. 

Foarte buna este varianta cu oscilator sincronizat, care este mai putin zgomotoasa decar cea cu PLL. 

Editat de VAX
Link spre comentariu

Nu - i problema . N - a fost o contrazicere ... doar incercam sa - mi reamintesc ( am scris mai sus ) , si mi - e lene sa caut . Desi am postat de dimineata link spre " Agenda radioelectronistului " ... , cateodata e mai bine de fortat memoria , in scop preventiv . De exercitiu ... Parere personala , mi se aplica ... , nu sugestie ( nu - mi permit ) .

Editat de gauss
Link spre comentariu
4 hours ago, gauss said:

Nu cumva 565 ? ... Intreb , fiindca am folosit si eu ... , sper sa - mi fi amintit bine ! Mai era si 561 , mai rar ...

565 se mai gaseau prin industrie dar 561 eu l-am vazut doar pe hartie... cine stie... o fi fost prin "pravaliile" unora?!

Link spre comentariu

Faceti cum v-am spus eu, cu PLL cu TAA661 sau TBA120T. Sau incercati cu MC1496. 

Cu OCT sinusoidal de tip LC, cu diode varicap, veti obtine un circuit mai stabil si cu zgomot de faza redus. Banda de captura este mai mica, dar nu este un impediment. Munciti mai mult, mai multe reglaje, dar satisfactia va fi deplina. Cine se apuca sa construiasca si are nevoie de "consiliere", ma poate contacta prin pm, pentru discutii, schema, etc.

1 hour ago, dark_angel said:

565 se mai gaseau prin industrie dar 561 eu l-am vazut doar pe hartie... cine stie... o fi fost prin "pravaliile" unora?!

Nici eu n-am vazut 561, desi se zicea ca ar fi fost produse si la IPRS. 

Link spre comentariu

Dupa cum a aratat colegul nostru @Ion_Bumbu, pentru receptia unui post si refacerea purtatoarei pe unde medii se poate folosi

NE561(SE561), NE562(SE562) sau alte circuite cu frecventa mai mare de 500KHz. Nu am gasit o schema capabila sa refaca purtatoarea unui post AM din unde medii,

dar sa analizam ce idee daca folosirea frecventei unui post de unde medii rezolva etalonarea unui frecventmetru si cu ce precizie.

Se spune ca precizia frecventei postului este de 10^-9 si daca receptionam 855KHz Tancabesti frecventa precisa ar fi 855000,000Hz +/- 0,0001

Un freventmetru cu 8 cifre etalonat, pe 1secunda, ar arata 855.000,00 +/-001+/-001, adica o precizie de 2-3 sutimi de Hz, dar aceasta extinsa la 30MHz,

cit se doreste sa se masoare precis, ar rezulta 0,03*30=>+/- 0,9Hz. Pe 10 secunde precizia ar creste mai mult si s-ar putea ajunge la +/- 0,1Hz,

daca amatorul are indeminare si rabdare cu etalonarea.

Ca o recapitulare a procedeelor necesare pentru o masurare precisa la 30MHz, se astepta intrarea frecventmetrului in regim termic permanent,

se etaloneaza cu atentie oscilatorul termostatat apoi imediat se trece la masuratoare.

Dar poate exista si alte metode amatoricesti de etalonare.

@gsabac

Link spre comentariu

Etalonarea dupa anumite statii radio care emit pe UL/UM (unda directa) este o varianta buna pentru ce le trebuie radioamatorilor. Etalonare mai precisa se poate face de la semnalul emis pe unde scurte de statiile americane si rusesti. Am postat doua scheme de tipul asta la pagina a doua a cestui topic. Nu trebuie sa faceti montajul exact cum este dat acolo, folositi ideile de baza si concepeti o schema care sa va multumeasca. Sau va cumparati etalon care prinde semnalul GPS. Eu n-as da banii pe el. 

Normal ar fi fost ca toate radiocluburile sa aiba un laborator bine dotat (osciloscop, punte RLC, generator RF, vobuloscop, frecventmetru, statie de lipit,, etc), unde sa fie disponibil si semnal pentru calibrarea frecventmetrelor.

Insa romanii sunt de un individualism feroce, nu agreeaza sa faca ceva impreuna. Asta ii trage in jos.

Editat de VAX
Link spre comentariu
1 hour ago, gsabac said:

Nu am gasit o schema capabila sa refaca purtatoarea unui post AM din unde medii,

Nu merge cu un simplu amplificator-limitator (TBA120)?

Receptoarele Sony (de ex. ICF SW 7600G) folosesc un CI dedicat pentru refacerea purtatoarei si demodulare sincrona. De asemena exista un CI din seria TxA4... care are demodulator sincron pentru MA (se folosea în receptoarele auto Becker). Poate merge partea de FI în UM.

Editat de franzm
Link spre comentariu

1 hour ago, gsabac said:

[...]

Un freventmetru cu 8 cifre etalonat, pe 1secunda, ar arata 855.000,00 +/-001+/-001, adica o precizie de 2-3 sutimi de Hz, dar aceasta extinsa la 30MHz,

cit se doreste sa se masoare precis, ar rezulta 0,03*30=>+/- 0,9Hz. Pe 10 secunde precizia ar creste mai mult si s-ar putea ajunge la +/- 0,1Hz,

daca amatorul are indeminare si rabdare cu etalonarea.

Ca o recapitulare a procedeelor necesare pentru o masurare precisa la 30MHz, se astepta intrarea frecventmetrului in regim termic permanent,

se etaloneaza cu atentie oscilatorul termostatat apoi imediat se trece la masuratoare.

Dar poate exista si alte metode amatoricesti de etalonare.

Amatoriceste exista si posibilitatea reglajului/comparatiei frecventei de referinta cu rezolutie mai mare prin masurarea variatiei defazajului fata de etalon (inclusiv cu unele voltmetre si analizoare vectoriale), iar in privinta  timpului de deschidere a portii si a rabdarii exista si frecventmetre cu interpolare... inca din 1980.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări