VAX Postat Ianuarie 23, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2019 (editat) Schema de oscilator propusa de mine ar merge la OCXO-urile care au dioda tunel defecta si nu se gaseste pentru a fi inlocuita. Este dificil (trebuie experienta la lucrul cu oscilatoare cu DT) sa se inlocuiasca dioda tunel cu alta de alt tip (alte valori pentru Ip si Iv), ca trebuie modificate rezistoarele din circuitul de polarizare astfel incat punctul de functionare a diodei sa fie cat mai aproape de punctul de inflexiune de pe zona cu rezistenta dinamica negativa, si rezistenta gruparii sa fie astfel incat oscilatia sa fie cat mai sinusoidala. Oscilatorul propus trebuie sa se completeze cu partea de amplificator-formator, care se ia din schema originala a GWM-5-1. Se pun piesele pe alta placuta imprimata, de aceleasi dimensiuni ca cea originala. Piesele vor fi mai inghesuite, ca sunt mai multe si apar in plus trimerul si circuitul LC acordat pe 5 MHz. Cei care doresc sa experimenteze montajul acesta ma pot contacta prim mesaj npersonal, pentru discutii suplimentare. Editat Ianuarie 23, 2019 de VAX Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 27, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2019 Nu mai stiu de unde am descarcat fotografia asta, cu un oscilator etalon pe 10 MHz ajustabil. O postez doar pentru cultura ochiului. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 27, 2019 Partajează Postat Ianuarie 27, 2019 On 1/23/2019 at 3:25 PM, gsabac said: Pe alt forum am dezbatut tema: "Se poate masura frecventa de 30MHz cu o precizie de 1Hz, cu un frecventmetru numeric clasic sau cu PIC, ce ziceti se poate? @gsabac Destul de dificil. Din punctul de vedere al numaratoarelor si portii 74S00 si 74S196 se incadreaza, poarta lungeste intervalul de masurare cu diferenta Toff-Ton si aici nu cred ca e cazul de erori semnificative daca se merge pe baza de timp de 10s Ca baza de timp...Cathodeon cu 3E-9 dupa un an din punct de vedere metrologic ajunge la 11E-7...deci precizia de 1Hz e deja istorie. Deci cu o baza de timp de acel gen recent verificata metrologic se poate face o astfel de masuratoare imediat dupa etalonarea ei. Cu o baza pilotata GPS, da se poate. Link spre comentariu
gas2 dan Postat Ianuarie 27, 2019 Partajează Postat Ianuarie 27, 2019 (editat) 47 minutes ago, Ion_Bumbu said: Destul de dificil. Banuiesc ca discutia este mai veche. PIC-urile au ajuns la 250Mhz, au DMA, codul se poate executa in RAM.. 30 Mhz nu mai este o problema. Editat Ianuarie 27, 2019 de gas2 dan Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 27, 2019 Partajează Postat Ianuarie 27, 2019 Domnule, este vorba de precizie, nu de rezolutie. Cu de baza de timp doriti sa`l dotati? Link spre comentariu
gas2 dan Postat Ianuarie 27, 2019 Partajează Postat Ianuarie 27, 2019 Roman Black rezolvase asta acum 10 ani cand avea la dispozite clock de 4Mhz. https://www.romanblack.com/one_sec.htm Dar cred ca ne cam ducem offtopic. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 27, 2019 Partajează Postat Ianuarie 27, 2019 (editat) Domnule, nu este dootopic, este vorba de precizie de 1Hz la 30Mhz, adica 3X10E-8. @gsabc nu pune problema asta chiar degeaba... In acel text se discuta despre un oscilator de 4MHz!!! domnule, acela are o precizie de 10E-6 in cele mai bune conditii si exemplare, asta duce la precizie de 30Hz! Eu discut despre cazul simplu, ideal, numeric digital, la ala spun ca nu`i simplu de obtinut precizia. Despre baza de timp, nu doresc sa fac comentarii, o consider ideala si etalonata corect pe domeniul de 0,1sec. Daca dumneavoastra considerati ca este usor de obtinul asa cum este acolo descris... succes! Editat Ianuarie 27, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
gas2 dan Postat Ianuarie 27, 2019 Partajează Postat Ianuarie 27, 2019 Scuze domnule. Acum am inteles. Va referiti la precizia clock-ului, al oscilatorului extern sau intern al PIC-ului. Am inteles corect? Va intreb pentru ca mi-a venit o idee chiar acum despre cum se poate masura cu precizie mult sub un Hz cu un PIC. Daca initiatorul topicului ne suporta aici. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 27, 2019 Partajează Postat Ianuarie 27, 2019 (editat) Da, despre precizia oscilatorului, timpi de propagare prin porti, numarul de porti pe linia bazei de timp, numaratoarele bazei de timp si tot asa. Sint destule de care trebuie tinut cont, pentru uz curent, depanare, service, da nu e o problema, dar in alte parti... Cred ca`i ok de descris, daca nu, deschideti subiect separat si gata. Editat Ianuarie 27, 2019 de Ion_Bumbu 2 Link spre comentariu
gas2 dan Postat Ianuarie 27, 2019 Partajează Postat Ianuarie 27, 2019 Ma gandeam ca se poate prin folosirea ca si clock pentru microcontroler a semnalui care trebuie masurat. In acest caz nu depindem decat de stabilitatea frecventei semnalului pe care vrem sa-l masuram. Pareri ? Link spre comentariu
gsabac Postat Ianuarie 27, 2019 Partajează Postat Ianuarie 27, 2019 Eu am impartit aceasta problema in mai multe parti; - precizia oscilatorului limitata la timpul dintre etalonare si masurare; - precizia portii de masura si mai ales diferenta intre intirzierile si fronturile pentru deschidere si inchidere; - intirzierea diferita a lantului de divizoare din baza de timp, care determina o frecventa diferita pentru etalon pe diverse pozitii ale timpului de masura 0,1 sec, 1 sec, sau 10sec. Adica precizia frecventei oscilatorului nu garanteaza precizia frecventei masurate si in general se ajusteaza o frecventa diferita de cea teoretica, care se poate determina numai experimental. La frecventmetrele cu microcontrollere de 16 biti sau 24 de biti sunt probleme cu conversia binar zecimal care creaza erori de conversie. aceasta problema se poate corecta prin transmiterea datelor pe un PC si folosit un program evoluat pe 32 sau 64 de biti pentru conversie. De exemplu pentru un PIC16Fxxxx precizia de masura poate fi mai slaba de 100Hz. In conditii de amator oare prin ce metoda se poate etalona un oscilator termostatat de precizie? @gsabac 1 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 27, 2019 Partajează Postat Ianuarie 27, 2019 Receptor sincron pe o statie radio AM a DRTv din zona. Link spre comentariu
gsabac Postat Ianuarie 27, 2019 Partajează Postat Ianuarie 27, 2019 Ok si am oscilator de 5MHz si fac batai cu ce statie din zona apropiata? @gsabac Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 27, 2019 Partajează Postat Ianuarie 27, 2019 (editat) Pai nu, ca amator masor direct frecventa statiei pe 10 sec. In felul asta mai "pacalesc" din erorile date de timpii de propagare ale portilor, numaratoareloe si ce mai intra pe acolo... Editat Ianuarie 27, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
gsabac Postat Ianuarie 27, 2019 Partajează Postat Ianuarie 27, 2019 (editat) Am inteles si surubaresc baza de timp pentru o masuratoare cit mai precisa si fac abstractie de zgomotul de frecventa si faza datorita modulatiei, care pe un timp mai indelungat se mediaza. Am cercetat am experimentat module, oscilator termostatat si construit de la zero un frecventmetru de 1600 mHz cu 9 cifre. Frecventa maxima fara prescaler este de 160MHz, doua canale si 1Mohm/15 pF impedanta de intrare iar cu prescaler 1500MHz in 50 ohm. Este functional si astazi si postez si schema oscilatorului termostat, dar nu deschid obiectul deoarece se pierde etalonarea. Schema oscilatorului este cea mai simpla, dar este singura care a lucrat pe frecventa scrisa pe cuart, 2.000.000Hz. @gsabac Editat Ianuarie 27, 2019 de gsabac 2 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum