grosu99 Postat Ianuarie 19, 2019 Partajează Postat Ianuarie 19, 2019 De care prescaler e vorba ,ca sunt mai multe feluri : banuiesc ca de cel cu multe BFY-uri ca mai e o varianta pina la 300 de mega care are 3 BFY-uri ? Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 19, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2019 Eu am cumparat zeci de BFY91 (scrie PH pe ele) , la 1 leu/bucata, in capsula de plastic ca la BC-uri, nu cum sunt ele de obicei. Sunt "STAS", din acelasi lot de fabricatie, toate au aceleasi caracteristici (verificate pe caracteriscop) si acelasi beta (aproximativ 100). Oscilau in timpul masurarii pe caracteriscop (de la Ft foarte mare) si trebuia sa le ating cu mana (la terminale), pentru cresterea pierderilor si oprirea oscilatiilor. La din astea m-am referit, nu la tranzistoare luate la intamplare, cu dispersie mare a parametrilor. La E-0204 se poate mari sensibilitatea intrarilor daca se inlocuiesc tranzistoarele BFY90 din amplificator cu altele cu Ft de cateva ori mai bare (cu BFR-uri, etc). Si la osciloscoapele romanesti se poate folosi metoda asta. E-0103 poate sa urce chiar la peste 100 MHz, daca se umbla si la tranzistoarele din finalul pe Y. La parterul structurilor cascoda se pun BFR95 (cine le are - se mai gasesc prin etajele finale video - CRT - de mare rezolutie). Am cumparat si BFR95 (Ft=3,5 GHz) cand erau la pret mic (1,5lei/bucata) si nu le baga nimeni in seama. Nu suporta Uce mai mare de 18 V, din pacate. 1 minute ago, grosu99 said: De care prescaler e vorba ,ca sunt mai multe feluri : banuiesc ca de cel cu multe BFY-uri ca mai e o varianta pina la 300 de mega care are 3 BFY-uri ? Aia cu o caciula de BFY90. La cealalta variata divizarea frecventei se face cu integrat. Merge mai sus de 300 MHz, cam pana la 500 MHz. Link spre comentariu
ndor Postat Ianuarie 19, 2019 Partajează Postat Ianuarie 19, 2019 Domnul @VAX, asta e placa din discutie .Promit solemn ca v-o dau GRATIS cu o singura conditie , sa schimbati dumneavoastra tranzistori cu ce doriti , dar sa ne aratati ca i-ati schimbat. Nici macar nu trebuie sa o probati , nu e nevoie . Vrem doar sa vedem ca i-ati schimbat dumneavoastra . E ok asa ? 1 Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 19, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2019 (editat) Nu-mi da omnule placa aia, ca o sa plangi dupa ea mai tarziu. Ce este asa de greu sa dezlipesti niste tranziatoare si sa pui altele in locul lor. E munca multa si cere rabdare, dar nu este imposibil. Editat Ianuarie 19, 2019 de VAX Link spre comentariu
ndor Postat Ianuarie 19, 2019 Partajează Postat Ianuarie 19, 2019 Va promit ca nu o sa plang . Daca nu e asa greu , de ce nu o face-ti dumneavoastra. Am promis ca v-o dau GRATIS , dar conditia e sa le schimbati dumneavoastra . Platesc eu si transportul prin posta !! Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 19, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2019 Nu am nevoie de acel prescaler, am unul cu integrat, care merge bine. Si nu am chef sa stric atatea BFR-uri, ca imi sunt mai utile in alt scop. Aia este o solutie tehnica din anii '60, cand nu se fabricau divizoare integrate de tip ECL. Cred ca puteau sa faca divizoare ECL si la ICCE, unde au produs BFY-urile. Nu s-au fortat inginerii care erau buni, ca nu le pica nimic in plus la salariu. "Cine invata si munceste, are tot ce vrea. Cine sta si leneveste, are tot asa" Era lege in regimul trecut. Recuperati BFY-urile, ca sunt tranzistoare cu parametri buni in RF. Link spre comentariu
ndor Postat Ianuarie 19, 2019 Partajează Postat Ianuarie 19, 2019 Acum 6 minute, VAX a spus: .... Si nu am chef sa stric atatea BFR-uri, ca imi sunt mai utile in alt scop. Aia este o solutie tehnica din anii '60, cand nu se fabricau divizoare integrate de tip ECL. Recuperati BFY-urile, ca sunt tranzistoare cu parametri buni in RF. Si atunci de ce sfatuiti pe altii sa faca asta ? Doar asa ....sa fie bine ...ca sa nu fie rau ..!? BFY -urile nu prea mai prezinta interes in zilele noastre . Prefer sa pun un BFR91 sau 96S daca si unde e cazul , in loc de BFY. 3 Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 19, 2019 Partajează Postat Ianuarie 19, 2019 1 hour ago, VAX said: Nu am nevoie de acel prescaler, am unul cu integrat, care merge bine. Si nu am chef sa stric atatea BFR-uri, ca imi sunt mai utile in alt scop. Aia este o solutie tehnica din anii '60, cand nu se fabricau divizoare integrate de tip ECL. Cred ca puteau sa faca divizoare ECL si la ICCE, unde au produs BFY-urile. Nu s-au fortat inginerii care erau buni, ca nu le pica nimic in plus la salariu. "Cine invata si munceste, are tot ce vrea. Cine sta si leneveste, are tot asa" Era lege in regimul trecut. Recuperati BFY-urile, ca sunt tranzistoare cu parametri buni in RF. BFY - urile sant de IPRS . Tehnologia ECL nu e asa usor accesibila , la pofta inginerului X sau Y sau W ... Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 19, 2019 Partajează Postat Ianuarie 19, 2019 1 hour ago, VAX said: Nu s-au fortat inginerii care erau buni, ca nu le pica nimic in plus la salariu. "Cine invata si munceste, are tot ce vrea. Cine sta si leneveste, are tot asa" Era lege in regimul trecut. Domnule, s`au "fortat" si au facut DP11 si DP111, precis merg la 200Mhz doar ca nu mai stim noi, ma rog, unii din noi despre asta! Unii chiar nu au lenevit, daca va uitati in ultimele cataloage ICCE si IPRS o sa vedetia asta. 1 Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 19, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2019 9 minutes ago, gauss said: BFY - urile sant de IPRS . Tehnologia ECL nu e asa usor accesibila , la pofta inginerului X sau Y sau W ... Si de la IPRS erau bune. Mergeau cu zgomot mic (F<4dB) la curent mare de colector (Ic=10-15mA) si, in consecinta, cu distorsiuni de intermodulatie reduse. Nu au factorul de zgomot asa de mic ca BFR-urile (ordinul 2 dB),, dar in US sunt supersonice. Si in instrumentatie (milivoltmetre RF, formatoare de semnal, etc) merg bine pana la 150 MHz. Acum le scuipati, ca asa sunt oamenii cand se ajung. Tehnologia ECL se putea face si la noi, daca ii stimulau bine, financiar, pe inginerii si fizicienii care erau capabili. Nu suntem cu nimic inferiori americanilor, englezilor, etc, la nivel de indivizi. Este proasta organizarea sociala. @ndor "Si atunci de ce sfatuiti pe altii sa faca asta ?" Sa munceasca putin si sa invete meserie, ca electronica se invata bine cand lucrezi cu componente discrete. Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 19, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2019 1 minute ago, Ion_Bumbu said: Domnule, s`au "fortat" si au facut DP11 si DP111, Am cumparat si eu vreo doua bucati din astea, insa nu sunt de nivelul cerut pentru un frecventmetru bun. Puteau sa se forteze mai mult si sa le rupa gura americanilor, sa fabrice prescalere care sa mearga la GHz. Nu li s-au pus in fata "premiul cel mare", sa nu doarma noaptea cu gandul la cum sa faca sa rezolve problema. Cam asa este si cu cercetarea in domeniul medical (cancer, diabet + complicatiile lui, bolile psihice, etc). Celor din cercetare le dau un premiu (Nobelul) insotit de un card cu cateva sute de mii de dolari pe el, mai putin decat castiga un fotbalist intr-un an, fara stiinta de carte. Daca premiul ar fi de un miliard de dolari, in cativa ani s-ar gasi leacul la bolile astea oribile. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 19, 2019 Partajează Postat Ianuarie 19, 2019 Acum 13 minute, Ion_Bumbu a spus: Domnule, s`au "fortat" si au facut DP11 si DP111, precis merg la 200Mhz doar ca nu mai stim noi, ma rog, unii din noi despre asta! Unii chiar nu au lenevit, daca va uitati in ultimele cataloage ICCE si IPRS o sa vedetia asta. io am avut prescaler cu DP11 pina sa ''fac rost'' de cele cu BFY90! cred ca il mai am si acuma, parca imi amintesc ca am dat cu ochii de el printr=o cutie! Apropo, in fosta URSS nu se fabricau divizoare cu 5 sau 10 in epoca, de acolo se importau integrate in epoca?? parca prin 5 diviza minunea cu BFY dupa care mai urma un bistabil ce diviza cu 2!? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 19, 2019 Partajează Postat Ianuarie 19, 2019 (editat) Domnule, sint divizoare cu modul dual, DP11divizeaca cu 10 si 11, cu 3 rate de divizare, DP111 cu 100, 110, 111. Probat de mine la o sinteza de frecventa pina la 200Mhz. Decit "minunea" cu BFY 90 asta era racheta, nu ca aia nu mergea doar ca daca se defecta ala din parti reparatie! Integrate ECL aveau rusii, inclusiv ceva echivalente directe Motorola cu ce am in G4-154 insa probabil era mai ieftin ala cu tranzistori BFY 90. @gauss, cu regret dar nu mai gasesc istoria cu Plessey de care pomeniti, puteti da un link sau...sa o reluati daca s`a pierdut. Multumesc! Editat Ianuarie 19, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 19, 2019 Partajează Postat Ianuarie 19, 2019 Acum 11 minute, VAX a spus: Am cumparat si eu vreo doua bucati din astea, insa nu sunt de nivelul cerut pentru un frecventmetru bun. Puteau sa se forteze mai mult si sa le rupa gura americanilor, sa fabrice prescalere care sa mearga la GHz. Nu li s-au pus in fata "premiul cel mare", sa nu doarma noaptea cu gandul la cum sa faca sa rezolve problema. Cam asa este si cu cercetarea in domeniul medical (cancer, diabet + complicatiile lui, bolile psihice, etc). Celor din cercetare le dau un premiu (Nobelul) insotit de un card cu cateva sute de mii de dolari pe el, mai putin decat castiga un fotbalist intr-un an, fara stiinta de carte. Daca premiul ar fi de un miliard de dolari, in cativa ani s-ar gasi leacul la bolile astea oribile. nu sint sigur ca fac bine sa scriu asta si va rog sa-mi acceptati scuzele pentru ce am scris, dar pentru un cadru didactic universitar pareti induiosator de naiv! 4 Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 19, 2019 Partajează Postat Ianuarie 19, 2019 (editat) 51 minutes ago, VAX said: Si de la IPRS erau bune. Mergeau cu zgomot mic (F<4dB) la curent mare de colector (Ic=10-15mA) si, in consecinta, cu distorsiuni de intermodulatie reduse. Nu au factorul de zgomot asa de mic ca BFR-urile (ordinul 2 dB),, dar in US sunt supersonice. Si in instrumentatie (milivoltmetre RF, formatoare de semnal, etc) merg bine pana la 150 MHz. Acum le scuipati, ca asa sunt oamenii cand se ajung. Tehnologia ECL se putea face si la noi, daca ii stimulau bine, financiar, pe inginerii si fizicienii care erau capabili. Nu suntem cu nimic inferiori americanilor, englezilor, etc, la nivel de indivizi. Este proasta organizarea sociala. @ndor "Si atunci de ce sfatuiti pe altii sa faca asta ?" Sa munceasca putin si sa invete meserie, ca electronica se invata bine cand lucrezi cu componente discrete. Ai putea sa fii un pic mai respectuos . Naravurile de la catedra ( neam prost ) vad ca nu se schimba ... , de cand jucai bambilici cu loazele de elevi . Dupa ce ca lansezi gogosi , mai bati si campii . Unde am scuipat eu BFY - urile ? ... ti - am si explicat ce si cum , cu prescalerul aferent . Despre care ai enuntat nimic ... Acum imi explici ce se face cu ele . In rest , sant convins ca ai facut ce au facut americanii si englezii ( nimic inferior ) , ce faceau ei singuri , in baie ... Aici n - am cum sa te contrazic ! Editat Ianuarie 19, 2019 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum