Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Teava patrata

Florin berdila

Postări Recomandate

Dupa multe afirmatii si multe sfaturi, nu vreti sa tregem si o concluzie?

Acea teava patrata, originala, rosie, a semanatorii, s-a rupt.  De ce s-a rupt?   

Are doi ani de cand a fost pusa in functiune.  Nu este corodata de timp/ rugina .  Resursa mai avea multi ani.

Concluzia:   exploatare necorespunzatoare.

Firma constructoare, in asemenea cazuri, nu asigura garantie.

- Florin, tractorul si semanatoarea  sunt proprietata ta? Sau  altcineva executa lucrarile de insamantare?

Sau tu executi lucrarile agricole si utilajele nu sunt ale tale?

Vrem si noi niste raspunsuri, asta pentru a continua acest topic.

Editat de PINTI
Link spre comentariu
Acum 32 minute, andrei_ a spus:

Probabil lucrarile de insamantare le executa taurul :57 .

:aplauze:aplauze Alea sunt lucrari de inseminare. 

Stima.

Editat de PINTI
Link spre comentariu
Vizitator Paul66
Acum 1 oră, Fan Elforum a spus:

Din clasa "ifose de inginer": Ala care zici tu ca e laminat si nu are coltul interior rotunjit este tocmai laminat. Nici nu faci diferenta intre ambutisare si laminare. Se produce si profilul ala cu grosime variabila a laturilor. Stasul e cum e desenul pus de mine. Cauta in carti si la magazine. Scrie pe gogu "profil laminat" si vezi ce iti da. Partea misto la astia tari in gura e ca aflii de fiecare data cate 2 lucruri pe care nu le stiu. 

Mai nene, arata-mi pe desenul ala al tau  ce numesti dumneata colt interior si la care colt faceau referire antevorbitorii. :rade:     

Link spre comentariu

Eu am fost primul antevorbitor care i-am spus lui Florin ca si cornierul are coltul interior rotunjit. Dacz el aplica un cornier peste o teava patrata, raza de racordare dintre muchiile cornierului trebuie sa fie egsla sau mai mare decat raza de racordare a fetelor patratului. Cand pui cornier pe teava, unde intra ele in contact? Daca razele alea nu sunt cum trebuie, nu calca bine una pe alta. Te uiti in desen si vei vedea ca imbinarea e rotunjita pe interior si dreapta pe exterior.

Screenshot_20181218-222817.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Vin acum si eu la final si intreb:

Cum s-a rupt vechea bucata (in ce zona?)? Nu era mai simplu si mai ieftin s-o carpesti pe aia rupta?

Ii puneai intaritura o teava groasa pe interior, niste gauri de 12-14 din loc in loc in patratul initial prin care sudai intaritura interioara de teava patrata, cordon unde bucatile rosii fusesera rupte, luata cu flexul la ext sudurile ca sa nu aibe proeminente si era ca noua. Si daca vruiai s-o intaresti pe toata ii bagai teava aia pe interior de la un cap la atul. Doar ca trebuia sa gasesti teava aia ca sa intre cat mai fest pe patratul rosu.

Link spre comentariu
On 12/18/2018 at 2:19 PM, Fan Elforum said:

In primul rand ce arati aici e diferit. In montajul original, teava e trecuta printr-o brida si e amortizara cu niste tampoane de cauciuc pentru a nu fi cuplaj rigid. Teava originala are si ea colturile rotunjite dar cu o raza mai mica.

In montajul pe care intentionezi sa il faci, teava trece prin alta piesa si gaura pare rotunda, nu imi dau seama din poza, vad pe telefon. 

Ca sa rezolvi ce vrei tu, poti face o flansa care intra pe teava si se leaga de piesa rosie, un fel de saiba cu gaura patrata. Iar daca vrei si elasticitate, intre ele mai faci dintr-un pres de cauciuc alta flansa pe care o mai prinzi cand de piesa, cand de flansa tevii, cu suruburi, astfel incat toata miscarea sa fie preluata de cauciuc. Adica sa construiesti un cuplaj elastic diy.

Acuma no ofense, dar se vede ca nu prea a lucrat nimeni pe aicea in productie, cu atat mai putin cu utilaje agricole. Deci.....acea placa cu gauroi ce se vede a fi polizat are rol de sustinere a tevii patrate, care la randul ei sustine elementii/sectiile semanatorii (fie ei discuri vacuumatice de dozare a semintelor, fie discuri de taiere a solului) prin acel montaj elastic cu 4 batoane de cauciuc. In imagini Florin evidentia faptul ca ansamblul s-ar da peste cap dat fiind faptul ca in sarcina, raza mare a tevii ar permite amortizoarelor sa treca cu usurinta peste ea.

Da.....raza. Deci, materialul primit de Florin este teava absolut patrata, cu colturi absolut de 90°, nelaminata (construita din tabla indoita si sudata cap la cap sub strat de flux cu penetrare 100%) cu raza mare, aprox R25. Teava originala probabil avea R5, dar nu-i sigur ca si perete la fel de gros. Cu cat creste grosimea peretelui, creste de asemenea si raza de indoire. Am participat odata la o incercare de indoire cu raza cat de mica un semifabricat din tabla de 15mm calitatea S355 (OL52) la un abkant de 4000 Kn si am ramas socati cum s-a putut rupe fragil prisma de indoire datorita depasirii excesive a limitelor. Scandal mare in fabrica, tras la raspundere inginerul responsabil cu calculele/testele, protectia muncii alea alea, o bubuitura auzita in toata fabrica etc. Deci, nu ii sigur daca se fabrica teava cu perete extragros cu raza asa de mica, trebuie intrebat. Eventual laminata, da, dar la alt pret. La rotund pt prelucrari de ex eu folosesc laminat 100x30mm (gaura de 40mm).

Furnizorul ar fi putut sa specifice treaba asta, dar nu stim noi ce a tratat cu Florin. Deci, nu putem sa-l blamam. Florin de bucurie ca a gasit teava cu peretele respectiv si mai ales ca ii trimite o cantitate asa de mica .........ce sa mai, dai bataie ca-mi trebuia ieri. Un client care comanda regulat tevi rectangulare/patrate pt productie, cu siguranta specifica intotdeauna raza.

Acuma ca si solutie, sudarea pe asa distanta nu prea ar fi recomandata. Stiu ca e perete destul de gros, dar pt sudura nu e problema sa deformeze chiar si tabla de 30 mm, daramite ce are el acolo la lungimea aia. Mda, cu rabdare (mai ales ca semanatoarea va sta toata iarna) si o tehnica suficient de buna ar fi posibila si sudarea fara deformari, ceva gen un cordon scurt (70 mm) intr-un capat, altul in partea opusa, si tot asa, dar totusi e la ghici. 

Ca urmare, fara sa ne contrazicem si sa incercam sa fim constructivi pt domnul Florin, eu unul i-as sugera sa comande o alta teava cu raza potrivita, teava primita se pastreaza ca sigur va mai trebui in firma la ceva, totusi nu cred ca sunt costuri enorme in comparatie cu sectia complecta de 3000 de euro.

Link spre comentariu

E mai plauzibil ca teava lui sa fi fost obtinuta dintr-o teava rotunda, trecuta printre role ca printr-un laminator (cald sau rece) sau chiar presata pe toata lungimea.

Pentru Adrian: ca sa faci la abkant un patrat asa de mic, mi se pare ultra complicat. Cum inchizi profilul? (Doar cu sudura pe coltul patratului vad eu posibil, dar aici nu e cazul) Plus ca, la anumite grosimi de material, e nevoie de prelucrari pe muchia de indoire (aici nu se vede nimic). Materialul se cuteaza la interior si se fisureaza la exterior. Cu cat raza de indoire e mai mica si grosimea materialului e mai mare, efectul este mai pronuntat. Cred ca e mai greu si mai scump procedeul propus cu indoire si sudura decat deformarea prin role. Ca producator, cum ai face? 

La grosimi mici, cea mai stransa raza de indoire o dadeam egala cu grosimea materialului. La grosimi mai mari de 5, puneam mana pe carte sa vad cat mi se permite tehnic. De obicei, puneam r=3g si nu aveam probleme. Constrangeri aveam de la abkant. Stiam ca indoaie pana la grosimea de.. , si nu o depaseam. Ai mei n-au rupt abkantul. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
4 hours ago, Fan Elforum said:

E mai plauzibil ca teava lui sa fi fost obtinuta dintr-o teava rotunda, trecuta printre role ca printr-un laminator (cald sau rece) sau chiar presata pe toata lungimea.

Pentru Adrian: ca sa faci la abkant un patrat asa de mic, mi se pare ultra complicat. Cum inchizi profilul? (Doar cu sudura pe coltul patratului vad eu posibil, dar aici nu e cazul) Plus ca, la anumite grosimi de material, e nevoie de prelucrari pe muchia de indoire (aici nu se vede nimic). Materialul se cuteaza la interior si se fisureaza la exterior. Cu cat raza de indoire e mai mica si grosimea materialului e mai mare, efectul este mai pronuntat. Cred ca e mai greu si mai scump procedeul propus cu indoire si sudura decat deformarea prin role. Ca producator, cum ai face? 

La grosimi mici, cea mai stransa raza de indoire o dadeam egala cu grosimea materialului. La grosimi mai mari de 5, puneam mana pe carte sa vad cat mi se permite tehnic. De obicei, puneam r=3g si nu aveam probleme. Constrangeri aveam de la abkant. Stiam ca indoaie pana la grosimea de.. , si nu o depaseam. Ai mei n-au rupt abkantul. 

Cum as face eu ca producator !? Da, exact cum spui tu, si cum de altfel se si face la scara larga. Nu am zis ca se fabrica prin indoire la abkant, dar am pomenit de indoire dupa care am povestit situatia cu abkantul si asa se poate interpreta intradevar. Termenul corect, sa zicem, ar fi roluire poate. Practic avem materia prima sub forma de bobina/rola de tabla cu latimea desfasuratei tevii, care trece prin vreo 10....20 de seturi de role presoare de formare prin tragere.

Si varianta lui ndc74 cu ferestre de sudura se poate folosi cu succes, doar ca din nou trebuie sa gaseasca teava potrivita sa intre cat de cat la fix. Acuma, probabil ca nici teava originala nu mai e dreapta ba din contra mai e si franjuri dupa o asemenea ruptura.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
La 18.12.2018 la 7:58, Florin berdila a spus:

Domnilor un sfat va cer,am comandat teava patrata de care vorbeam mai sus a ajuns ieri dar aceasta teava nu are colturi de 90 grade ,colturile muchiile sun rotunjite iar mie imi trebuie cu colturi de 90 grade ca altfel nu pot prinde suport patinelor o sami scape cand o sa las semanatoarea jos ,ce pot face la aceasta teava sa am colturi va rog sa ma ajutati o sa fac si poze azi ,cel cu care am vorbit mia spus ca este perfect patrata cu colturi dar surpriza ,ce ma sfatuiti

Nu pot vedea pozele, dar eu as da strat de sudura pe colt si as poliza, dupa aceea gasesti o metoda sa indrepti teava

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări