Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Gazul natural ,o pacaleala sau,,,,,,,,,,,nu!!!??

florinellll

Postări Recomandate

Mai nene ,nu face nimeni scatei in conducta cu amestec exploziv(chiar daca nu este la concentratie critica ) si ,chiar daca "se sparge teava si tasneste artezian catre afara" , tot se amesteca cu aer cat sa nu mai fie pericol .

Iar la consumator se dilueaza ,in proportie corecta de ardere ,cu aer atmosferic in instalatiile de utilizare (aragaz , gentrala , etc . . . .  ) .De unde risc de paca paca ?

Dar, DAR, . . .  care este concetratia la care amestecul devine exploziv ? Si cum o mentii in zona de risc ?Sau cine e atat de prost sa faca asta ?Stii cifra ?Lumineazane si pe noi .

Am fost maistru de extractie , tratare si transport titei si gaze si stiu bine ce si cum .

Amestecul exploziv este periculos doar daca se acumuleaza intr-o incinta semiventilata si se mentine concentratia critica .

In conductele de transport nu se poate vorbi de concentratie critica unde aerul care contine printre multe alte si O2, nu depaseste 5-7% din volum .

Treci la pct1 si vezi mai departe .

Era vorba doar de veridicitatea si verificabilitatea datelor din buletine , DOAR ATATA !

Link spre comentariu

Este  manevrat  si  gazul  stati  linistiti  !  Intrebati  si  voi  bucatarii  sefi  :limb:   (nevestele)   !  Aceiasi  cantitate  de  apa  ,  aceiasi  oala  ,  aceiasi  presiune  de  gaz , acelasi  aragaz  ,  aceiasi  duza  dar  nu  are  putere  adica  dureaza  mai  mult  sa  fiarba apa  in  oala   deci  contorul  se  invarte  si  consumam mai  mult   si  platim  mai  mult  . Acuma  o  sa  imi  explicati  de  transformari  si puteri  ca  la  amplificatoare  ,  dar  nici  acolo  nu  dau  multe  ! :limb:  Voi  nu  vedeti  ca  flacara  are  culorile  curcubeului  ,  baga ceva  in  gaz  ca  sa  il  lungeasca   sau   sa  il sporeasca  ca  la  alimente  .  Ce  o  fi  nu  stiu  ca  nu  sunt  om  de  stiinta  si  nici  savant  dar  treaba  se  vede  pt.  cine observa  sau  intereseaza  .  Dar  nu  avem  ce  face  ,  ca  de  gaz  avem  nevoie  deci  este  aproape  indispensabil   ,  este  oricum  tot  cea  mai  ieftina  varianta  pt.  gatit  si  incalzit .  In  rest  noi  sa  fim  sanatosi  ca  capusele  astea  traiesc  bine de  pe  spatele  nostru  ! 

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Subscriu... vara acelasi ibric, cu acelasi volum de apa,  la acceasi temperatura initiala a apei, fierbe cu mult mai repede decat iarna cand gazele au " putere calorifica superioara". 

Era sa uit...totul e o pacaleala mai frumos sau mai urat ambalata :ciuda:

Editat de okean
Link spre comentariu

Presiunea atmosferica influențează  +/-  temperatura la care fierbe apa. Ce avem în conducte, ca consumatorii finali sunt amestecuri de gaze mai bogate sau mai sarace , de aceea e nevoie de PCS. Am vrut doar sa subliniez faptul că în lanțul tehnologic nimeni nu amesteca gazele cu aer/e o prostie. Am văzut că sunt destule persoane care cred asta.

Muncesc în domeniu, începând de la capul de erupție al sondei/conducte colectoare/stații de comprimare/ de tratare și trecând prin toate aceste etape, nicăieri nu se injecteaza din exterior în sistem aer și nici alte amestecuri care sa scadă PCS-ul. 

Link spre comentariu
2 hours ago, turcu_dan said:

Presiunea atmosferica influențează  +/-  temperatura la care fierbe apa. Ce avem în conducte, ca consumatorii finali sunt amestecuri de gaze mai bogate sau mai sarace , de aceea e nevoie de PCS. Am vrut doar sa subliniez faptul că în lanțul tehnologic nimeni nu amesteca gazele cu aer/e o prostie. Am văzut că sunt destule persoane care cred asta.

Muncesc în domeniu, începând de la capul de erupție al sondei/conducte colectoare/stații de comprimare/ de tratare și trecând prin toate aceste etape, nicăieri nu se injecteaza din exterior în sistem aer și nici alte amestecuri care sa scadă PCS-ul. 

Aerul  ar  fi  cel  mai  ieftin  !  :rade:  Se  baga  altceva  ,  mai  lasati  analizele   ca  toate  is  bune  la  ei  pe  hartie  !  In  realitate  ai  altceva  ....   Credeti  ca  ar  fi  vreun  expert  independent  lasat  vreodata  oficial  sa  faca  astfel de  verificari   ce  contine  defapt  gazul  in  realitate  ??  Eu  nu cred  !  Asa  ca  pana  atunci  se poate  experimenta  pe  teava  cu  tot  felul  de  produsi  ,  desigur   nu  vorbesc  de  ceva  pt.  a omora  populatia    decat  de  a  face  bani  de  pe  ea  . 

Link spre comentariu

Gazele mai bogate  . . .  .sau  . . . .  .mai sarace     . . . . . definesc puterea calorica si implicit rezultate din analize , dar ele sunt mereu constante .

Am mai spus :aerul este aspirat in statiile de compresoare , nu injectat .Pentru injectie ar trebui sa ai un compresor separat .

Link spre comentariu

nu cred ca se baga aer. Aerul contine oxigen si s-ar putea lasa cu un poc. Dar ar merge niste CO2, azot sau alte gaze care nu ard si care ne infrumuteseaza flacara la aragaz. :dans:Daca ar fi numai albastra, ne-am plictisi repede si nu am mai aprinde aragazul.:95

Link spre comentariu
Acum 50 minute, razvan-l1 a spus:

Gazele mai bogate  . . .  .sau  . . . .  .mai sarace     . . . . . definesc puterea calorica si implicit rezultate din analize , dar ele sunt mereu constante .

Am mai spus :aerul este aspirat in statiile de compresoare , nu injectat .Pentru injectie ar trebui sa ai un compresor separat .

Exact: Gazele mai bogate  . . .  .sau  . . . .  .mai sarace     . . . . . definesc puterea calorica si implicit rezultate din analize. 

Referitor la compresoare, ele nu aspira aer, aspira gaze pt a ridica presiunea in vederea transportului pe distante mari. Niste ex : 3-4 bar aspirație, 24-27bar refulare cu plecare spre București, și alte localități apropiate. 

Link spre comentariu

Aspiratia primara din campurile de productie ( cele fara eruptie ) -0.1-0,2 bar .

Un ventil lasat (intentionat ) deschis pe aspiratie poate permite absorbtia de  aer atmosferic in gazul bogat .

Link spre comentariu
6 hours ago, turcu_dan said:

Evident ca influenteaza si presiunea atmosferica...se pune un capac si se diminueaza efectul !

Daca tot lucrati in domeniu, va rugam poate vedem si noi un site cu niste buletine de analiza a gazelor, ar trebui sa fie informatii publice !

Link spre comentariu
2 hours ago, cimitavita said:

nu cred ca se baga aer. Aerul contine oxigen si s-ar putea lasa cu un poc. Dar ar merge niste CO2, azot sau alte gaze care nu ard si care ne infrumuteseaza flacara la aragaz. :dans:Daca ar fi numai albastra, ne-am plictisi repede si nu am mai aprinde aragazul.:95

Aerul contine 

• 78.084% Azot (N2)
  • 20.947% Oxigen (O2)
  • 0.934% Argon (Ar)
  • 0.03% Dioxid de carbon (CO2)cu 78.084% azot nu face nici un poc, face flacara din albastra cum ar fi normal intr-o flacara albastra rosie si se stinge usor !
Editat de okean
Link spre comentariu
Acum 3 ore, razvan-l1 a spus:

Aspiratia primara din campurile de productie ( cele fara eruptie ) -0.1-0,2 bar .

Un ventil lasat (intentionat ) deschis pe aspiratie poate permite absorbtia de  aer atmosferic in gazul bogat .

In campurile de gaze din Transilvania nu exista asemenea presiuni de aspirare, presiuni negative. Variază între 3-4-6-7 bar, depinzând de maturitatea zăcământului. Un ventil deschis in aceste campuri de productie ar însemna o pierdere pentru producător. Mai exista scăpări/defecte, dar în aceste cazuri sensul de curgere este din conducte in atmosfera, având în vedere presiunile.

Am căutat pe situl oficial Transgaz/Romgaz buletine de analiza, nu am găsit, mă gândeam că sunt publice, sau poate nu am căutat destul de bine pe tel.

Link spre comentariu
1 hour ago, turcu_dan said:

Am căutat pe situl oficial Transgaz/Romgaz buletine de analiza, nu am găsit, mă gândeam că sunt publice, sau poate nu am căutat destul de bine pe tel.

Caut si eu si nu gasesc, cam ciudat... " turcu' care plateste"  ar trebui sa stie si care este "meniul" sau cosul cum e la kw ailalti...

Link spre comentariu
14 hours ago, cimitavita said:

nu cred ca se baga aer. Aerul contine oxigen si s-ar putea lasa cu un poc. Dar ar merge niste CO2, azot sau alte gaze care nu ard si care ne infrumuteseaza flacara la aragaz.

Exceptând codoiul care se poate obtine tot din subteran, celelalte gaze ar trebui obtinute din aer. Si acest lucru (separarea componentelor aerului) ar fi mai scump decât gazul metan.

Link spre comentariu

Cum necum suntem trasi in piept (mai frumos sau mai urat).

La bloc, nu mi-am explicat de ce se aprindea flacara la aragaz, dupa ce iesea gaz cateva sec. Ce era ac. gaz, care nici macar nu lua foc?

Pe cand ne vor contariza kWh in mc ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări