Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Gazul natural ,o pacaleala sau,,,,,,,,,,,nu!!!??

florinellll

Postări Recomandate

Metanul in amestec cu aerul  (undeva la 9,5%) formeaza un amestec exploziv, se autoaprinde. Cred ca bagarea aerului in instalatia de gaz e folclor. 

La contoare se contorizeaza normal metri cubi, pentru ca gazul in functie de temperatura isi modifica destul de mult volumul.

Link spre comentariu

Nu e de la aerul atmosferic ( flacara galbena ) . Chiar nu nu vrea nimeni sa faca o experienta simpla ... , sa amestece metan cu aer atmosferic , si sa  - i dea ( dupa aceea ) foc ? Se poate folosi metan pur , din butelii de analiza cromatografica . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 2 minute, gauss a spus:

Nu e de la aerul atmosferic ( flacara galbena )

Atunci spuneti-ne de la ce e? Eu ca si consumator obisnuit, constat ca puterea calorica nu e aceeasi ca in momentul cand am flacara albastra.Nu e datoria mea sa fac experimente cu gaz.Eu doar constat ca ceea ce primesc nu e de calitate.

Link spre comentariu

Pai in " gazul " care vine la teava sant multe fractii . Ma rog , nu e numai gaz metan . Arzatoarele sant reglate pentru metan . Daca fractiile care mai sant prezente ( in procente substantial diferite , se intampla din cauze tehnologice ) au putere calorica diferita , flacara apare galbena ( reducatoare ) . Adica nu are oxigen destul ... sau are prea mult . Combuustia nu e cea corecta , si rezulta si alti produsi de ardere ... in afara de CO2 . De unde " iuteala " pe care o reclama multi . A nu se intelege gresit ... eu nu apar furnizorul de gaz . Doar ca am incercat sa explic ca nu se introduce aer atmosferic in ce vine la arzatoare ... de aragaz , centrala sau parlit porcul . Cine - si mai aminteste de la chimie de becul ( arzatorul ) Teclu sau Bunsen , stie ca aerul absorbit se poate regla din discul rotativ de sub arzator , de unde si aspectul diferit ( inclusiv galben ) al flacarii . In fine , chiar nu mai intervin . Am postat si document , scrie clar . Ma rog , cine doreste sa citeasca si sa se informeze , poate s - o faca . Daca si intelege ... , dar asta nu mai e treaba mea . Am mai scris , sant simple discutii pe un forum .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Pai una e sa reglezi aerul la un bec Bunsen si alta e sa te apuci sa reglezi de la o zi la alta amestecul la arzatorul centralei si la 4+1 ochiuri de aragaz. Aspectul cel mai neplacut din toata treaba asta, e ca niciodata nu stii ce platesti. E ca in vorba aia, daca nu poti sa-i lamuresti, zapaceste-i.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Eu la acest nume al topicului as discuta despre calitatea gazului, caci nici gazul  metan nu mai este ce era odata. Aici chiar se potriveste cu numele topicului. Aragazul  merge uneori in suturi, flacara din albastra tinde spre galben uneori. Multi spun ca este calitatea gazului slaba, plin de mizerie, etc. Am desfacut  duzele de la aragaz sa le mai curat, si mai dadeam  drumul la gaz cate putin pe fiecare ochi in parte si sareau numai gunoaie.

Editat de LRCV
Link spre comentariu
2 minutes ago, doru3160 said:

Pai una e sa reglezi aerul la un bec Bunsen si alta e sa te apuci sa reglezi de la o zi la alta amestecul la arzatorul centralei si la 4+1 ochiuri de aragaz. 

Si eu ce trebuie sa fac ? ... Am explicat de unde flacara galbena , dupa cunostiintele mele . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

O.K. ... m - am linistit . Si la mine mai e cateodata flacara galbena ... pentru scurt timp , si foarte rar . Chiar nu ma agit , sant neplaceri incluse . Si la energia electrica am fluctuatii , se mai intrerupe ... si iese din domeniul de tensiuni prevazut in contract . Asa inteleg eu ... , nu deschid topic pentru asta .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Asta se intampla cand sunt temperaturi negative semnificative.Pana pe la -5 grade cateodata totul pare ok. Cand frigul se inteteste, atunci si puterea calorica scade, apare flacara galbena. Si nu e legat de presiune in nici un caz.Daca ar lipsi presiunea, ar fi alte probleme. E vorba doar de calitatea a ce curge pe teava.

Link spre comentariu
  • Culoarea flacarii depinde de compozitia gazului, dar nu trebuiesc cantitati mari de impuritati pentru a modifica culoarea.
  • Daca ar fi amestecat cu aer, culoarea ar fi exact la fel, caci atunci cand arde, gazul se combina cu oxigenul din aer
  • gazul se amesteca cu aer in mod natural la aragaz, nu trebuie sa reglezi nimic daca puterea calorica nu variaza in limite foarte largi (ca de la metan la propan de exemplu), altfel stau lucrurile la tirajul fortat si la puteri mari, unde optimizarea aduce beneficii importante
  • injectand o cantitate mica de aer nu se formeaza amestec exploziv
  • intr-adevar difera gazul dintr-o regiune sau alta, dar asta se intampla in toata lumea nu numai in Romania, in Germania de exemplu era un oras unde jumatate era alimentat dintr-o sursa si cealalta jumatate din alta sursa si compozitia bineinteles diferea.
  • unele din centralele noi isi regleaza automat cantitatea de aer in functie de calitatea gazului
  • contoarele electronice corecteaza volumul in functie de temperatura dar nu si in functie de calitatea gazului
  • nu prea ai ce sa faci, daca nu iti convine te incalzesti cu alte surse de caldura, situatia este comuna peste tot in lume.

Editat de one
Link spre comentariu

Daca ar fi amestecat cu aer, culoarea ar fi exact la fel, caci atunci cand arde, gazul se combina cu oxigenul din aer. "

Oare ? ... Cantitatea de aer corecta e data de arzatoare . Pentru metan , si nimic mai mult . Reglajul e intr - un singur " punct " . Eu am montat la aragaz regulator de presiune si filtru . In fine ... chiar nu vrea nimeni sa faca experienta pe care am recomandat - o ? ... ne lamurim o data pentru totdeauna !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări