VAX Postat Decembrie 5, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 5, 2018 (editat) 2 hours ago, yo3fhm said: Vax: Dar de ce cu filtrul CW si nu si cu un alt filtru ? Imi exprim convingerea ca daca veti folosi QAM pentru asta s-ar putea sa aveti mai multe sanse de reusita... altfel, pana acum, ar fi fost plina banda de unde scurte de posturi AM stereo Hi-Fi... Filtrul de CW are banda ingusta, sub 1 KHZ, si permite separarea neta a purtatoarei de alte balarii. Merge si un filtru cu cuart, dar daca am setul alcatuit din cele trei filtre, este logic sa le folosesc pe toate. In plus, sistemul pus in discutie se poate folosi si pentru receptia SSB si CW. Pentru refacerea purtatoarei se poate folosi un amplificator limitator cu filtru LC la iesire, ca la circuitele integrate din calea comuna a televizoarelor analogice (de ex. TDA440), se poate apela si la un circuit cu PLL dupa filtrare si amplificare, sau ar merge un oscilator sincronizat, care asigura un raport semnal/zgomot mai bun decat PLL-ul. http://www.amalgamate2000.com/radio-hobbies/radio/synchronous_oscillator.htm Nu este vorba de stereofonie, ci de receptia posturilor comerciale, in situatia unor interferente combinate cu fading. Daca se pierde semnalul pe canului cu BLI, il poti auzi pe canalul cu BLS. In situatia unui semnal slab, sunt sanse mai mari sa asculti emisiunea. Asculti simultan ambele canale si "DSP-ul" este creierul, care analizeaza ce prind urechile. Editat Decembrie 5, 2018 de VAX Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 Domnule, tinind cont ca ai un filtru de 600Hz, asta fiind, ca sa pastram tonul EMF 500 0.6C, c insemnind frecventa centrala de 500Khz intra in banda pe care dumneata doresti sa o filtrezi componentele de Jf de pina la 300Hz. Ce Dumnezeu, pune un pic mina si citeste inainte de a da drumul la porumbelul calator. Nu`i cu rautate spusa asta, doar cu suparare! Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 6, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 6, 2018 (editat) Nu am citit datele de catalog ale filtrului de telegrafie. Am presupus ca are frecventa centrala de 500 KHz. Daca este decalat si nu este potrivit pentru separarea purtatoarei, pot sa o fac cu filtru cu cuart pe 500 KHz, pe care il detin. Pentru BFO pot folosi un cuart de 1 MHz, sau unul de 3,2 MHZ (am mai multe), cu un divizor de frecventa dupa oscilator. Ideea prezentata este corecta si asta este important. Editat Decembrie 6, 2018 de VAX Link spre comentariu
yo3fhm Postat Decembrie 6, 2018 Partajează Postat Decembrie 6, 2018 (editat) 9 hours ago, VAX said: Filtrul de CW are banda ingusta, sub 1 KHZ, si permite separarea neta a purtatoarei de alte balarii. [...] Nu este vorba de stereofonie, ci de receptia posturilor comerciale, in situatia unor interferente combinate cu fading. Daca se pierde semnalul pe canului cu BLI, il poti auzi pe canalul cu BLS. In situatia unui semnal slab, sunt sanse mai mari sa asculti emisiunea. Asculti simultan ambele canale si "DSP-ul" este creierul, care analizeaza ce prind urechile. OK. Filtrele uzuale de telegrafie au largimi standard de 500Hz si de 250Hz. Exista si largimi mai putin tipice, dar acestea sunt cele mai uzuale. Lasand asta la o parte, haideti sa luam un exemplu concret, reprezentat in poza de mai jos - care constituie imaginea reala a unui post de radiodifuziune ce emite in AM. Reprezentarea spectrala a semnalului este afisata in cele doua forme traditionale (spectrum si waterfall), in care semnalul purtator se vede clar reprezentat in centru, cu rosu. Benzile laterale ale semnalului MA contin informatia utila, iar banda totala a intregii emisiuni ocupa 10KHz (se vede si pe gradatiile orizontale). Caracteristica unui filtru (mai ales a unuia analogic) implica o anumita panta si ca atare, performantele sunt raportate si la factorul de forma. Am trasat in cadrul benzii laterale inferioare, doua caracteristici de filtru, aproximate si fara corespondent in realitate, ci doar pentru reprezentare. Indiferent cum veti plasa filtrul, caracteristica acestuia va "musca" (atenua) din semnalul util, iar ceea ce veti mai putea recupera din acesta, depinde foarte mult de factorul de forma al filtrului. De asemenea, prin reciprocitate, filtrul aplicat pentru separarea purtatoarei (nedesenat in figura de mai sus) va "musca" si el, partial, din benzile laterale. Tinand cont de cele de mai sus, considerati ca puteti compensa in vreun fel efectele mentionate ? Editat Decembrie 6, 2018 de yo3fhm 2 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 6, 2018 Partajează Postat Decembrie 6, 2018 (editat) @VAX Pai acolo toate sint de 3KHz. Se practica recuperarea purtatoarei cu filtru, sau ma rog, se practica la emisiunile ISB cu rest de purtatoare, filtrul este spre 10Hz largime de banda sa nu intre in el resturi din benzile laterale. Doriti sa incercati si sa obtineti o demodulare de calitate AM, NE561, filtru piezo 455/9KHz, sau 455/6KHz in functie de destinatie. Ieftin, eficient si o calitate excelenta, a fost proiectul meu de diploma, demult de tot, pe atunci NE561 era "top of the art". Purtatoare este la discretie fiind AM, nu e nevoie de filtru de recuperare. Editat Decembrie 6, 2018 de Ion_Bumbu 1 Link spre comentariu
gauss Postat Decembrie 6, 2018 Partajează Postat Decembrie 6, 2018 S - a adus in discutie (si) detectia sincrona AM , sant de ceva timp integrate care se ocupa cu ... si implementari inclusiv in receptoare comerciale . Ma rog , nuu cele de 38.000 lei vechi ... Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 6, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 6, 2018 Ma intereseaza programele vorbite (stirile, comentariile), nu muzica. Cei 3 Khz sunt suficienti. Demodularea cu NE561 este "pistol cu apa", ca sa ma exprim ca domnul Bumbu. Purtatoarea este mult peste nivelul resturilor din benzile laterale care trec prin filtrul de telegrafie. Se asigura demodulare corecta, nu va faceti griji in privinta asta. Singura problema ar putea veni de la asimetria si tolerantele de fabricatie ale filtrelor. Ar trebui mai multe si facuta o selectie. Link spre comentariu
gauss Postat Decembrie 6, 2018 Partajează Postat Decembrie 6, 2018 (editat) Nu e pacat de stiri ? Inteleg ca si comentarii ... deci emisiuni vorbite , au si acestea o durata . Sunetul unei emisiuni ca aspect ( sonor ) de BLU nu e foarte placut ( confortabil ) auditiv , chiar voce fiind . Ma rog , chestie de gusturi . Si de necesitate ... Daca nu e postul national , ci o emisiune mai indepartata , cu fading ... Editat Decembrie 6, 2018 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 26, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 26, 2018 (editat) Am gasit pe un hard disk extern o schema scanata dintr-o revista ruseasca (cred ca Radio). Ca sa fiu sincer, nu stiu exact ce este. Initial am crezut ca este de compresor de dinamica (RF) pentru microfonul statiei (Tx), desi la compresoare este putin altfel. Pare sa fie mai degraba un translator de spectru audio, pentru evitarea microfoniei la sonorizari (teatru, etc). Este pentru cei care detin astfel de filtre si nu vor sa le puna la un radioreceptor. Macar sa experimenteze ceva. Editat Decembrie 26, 2018 de VAX Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 26, 2018 Partajează Postat Decembrie 26, 2018 Domnule, este un "vibrato"... Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 27, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2018 Vibrato de banda ingusta cu semnal SSB ? Nu stiu de unde am luat schema, sa citesc (cu Translate Google) ce spuneau rusii. Si nici n-am stat sa o descifrez. Am vazut undeva o schema de aparat care previne aparitia microfoniei la statiile de amplificare (sonorizare), cu formator de semnal SSB si deplasarea spectrului de frecventa cu cativa herti, la demodularea cu detector de produs. Vocea este inteligibila pana la deplasari de frecventa de ordinul 50 Hz. Semnalul care se intoarce de la difuzor la microfonul statiei este cu frecventa usor modificata si reactia pozitiva nu se mai produce. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 27, 2018 Partajează Postat Decembrie 27, 2018 Domnule, se citeste schema precum o carte, este in esenta un vibrato avind un oscilator de JF facut cu cascada T8, T9 dar si un shift-er. Avind oscilatorul de "BFO" in zona 499KHz decaleaza spectrul in jurul a 1KHz, decalare reglabila din R26, probabil reglabila de la 0 la 1Khz. Pentru ceva efecte suplimentare reintroduce la intrare daca se doreste semnalul decalat, cu S2, rezultind o noua decalare, urmata de inca una si tot asa pina cind iasa din filtru. Apare un efect de voce multipla sau cum s`o fi chemind. Astfel de "shift-ere" sint utile si la corectarea falseturilor unui artist, conditia pentru o corectie reusita fiind sa cinte fals cotinuu, ma rog, asta nu`i teritoriul in care am fost eu angrenat. Avind spectrul de 3KHz probabil se folosea doar pentru vocea artistului. Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 27, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2018 Stiu bine cum se citeste o schema, insa m-am grabit cand am postat schema respectiva. Am cautat pe un HD exterm schema de compreosor RF, pe care o stiam dintr-o revista ceheasca. Nu am gasit-o, dar am dat de schema asta de la rusi, care se aseamna cu ce ma interesa. Dupa ce am pus-o pe forum, am vazut ca nu este ce credeam initial si am vrut sa sterg postarea. Am zis in final sa o las pentru ceilalti forumisti, sa vada si altfel de utilizare a EMF-500. Are formator de semnal SSB cu oscilator pe 500 khz si mixer mixer echilibrat, urmat de un demodulator (detector de produs) cu oscilatorul comandat cu dioda varicap, care are tensiunea de polarizare modulata in JF. Nu am inteles la ce era buna jucaria. Daca aveti o schema de compresor RF, va rog sa o puneti pe forum, mai ales daca ar merge si cu EMF-500. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 27, 2018 Partajează Postat Decembrie 27, 2018 (editat) Domnule, il am facut, schema...este printr`un caiet probabil deja pierduta, este un clipper in fapt. In esenta este o risipa de EMF, 2 bucati, unul formator SSB, limitatorul chior cu 2 diode, alt EMF ca filtru desi asta nu mai este necesar si detectorul de produa cu NE602. L`am folosit dar la FT897 nu, n`aveam cablu la un moment dat si asta merge bine si fara clipper extern, a ramas in faza de placa de probe... Editat Decembrie 27, 2018 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
grosu99 Postat Decembrie 30, 2018 Partajează Postat Decembrie 30, 2018 Aici despre filtrele Collins...mai vechi http://www.peakbagging.com/Electronic/CollinsMechFilters.pdf 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum