gauss Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 1 hour ago, Ion_Bumbu said: Eu nu mai am versiunile alea de EMF mici si nici nu le`am fotografiat dar poate le aveti dumneavoastra, cinstit, cred ca in cutia aia de filtru cu cuart intra vreo 20 din alea. Fantastic de faine erau alea...cred ca erau de 4mm grosime, 5mm latime si vreo 20mm lungime. Prin 93 le`am primit, sa fac un compresor cu ele dar le`a "confiscat" un amic cind le`a vazut. Oricum mai aveam 2buc 500 3V si am continuat cu ele...nici acuma nu este gata Asta: De regula , filtre cu cuart pe frecvente joase sant in echipamentele foarte performante ... care nu - s neaparat portabile . La un stationar ... se gaseste loc . Ce am postat nu - i chiar asa mare . Din pacate , nici ieftin . Variante mici de electromecanic nu ( mai ) am , am pastrat doar cele clasice , rotunde . Cele RDG - iste sant oricum mai mari ( cele dreptunghiulare ) ... , cele specifice de MF sant cam ca cele rusesti rotunde ... un pic mai subtiri si mai lungi . Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 1 hour ago, VAX said: "Although mechanical filters are not used as widely as crystal filters, they can nevertheless offer an excellent solution in a number of exacting radio communications applications. In view of this, mechanical filters are the ideal solution for many applications where high performance filters are required at frequencies below about 700 kHz to 1MHz." ... problema fiind insa alta, si anume aceea ca frecventele pentru care se construiesc si se gasesc aceste filtre "pentru electromecanici" sunt departe de a fi potrivite pentru altceva decat filtrare intr-o eventuala a doua sau a N-a frecventa intermediara. Cu exceptia benzilor HF inferioare (si acolo inca cu semne de intrebare daca nu se utilizeaza un filtru mai serios la intrare), folosirea pentru selectivitatea principala in CW/SSB doar a unui filtru electromecanic intr-o superheterodina cu simpla schimbare nu prea este ok din motive de rejectie redusa si/sau complicata a imaginii. Cu alte cuvinte, oricum utilizarea lor necesita dubla sau multipla schimbare de frecventa cu utilizarea si a unui filtru cu cuarturi intr-o FI anterioara pe frecventa ridicata incat sa permita o facila si buna rejectie a frecventei imagine (asa cum se intampla in toate echipamentele superheterodina moderne), altfel solutiile vechi precum prima medie variabila ori fixa cu filtre LC sunt compromisuri grave la care s-a renuntat demuuuult, iar solutii moderne SF precum simpla schimbare in frecventa foarte joasa prin mixare cu rejectia imaginii nu prea sunt practicate pe la radioamatori. Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 5, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 5, 2018 5 minutes ago, Traian B said: Cu alte cuvinte, oricum utilizarea lor necesita dubla sau multipla schimbare de frecventa cu utilizarea si a unui filtru cu cuarturi intr-o FI anterioara pe frecventa Asta este, daca-i ordin, cu placere. Dubla schimbare de frecventa si s-a rezolvat problema. Eu as incerca un radioreceptor AM cu demodulare sincrona si separata pe cele doua benzi laterale. Cu filtrul de telegrafie sa separ purtatoarea si cu celelalte doua filtre (BLI+BLS) sa separ canalele cu informatia din cele doua benzi laterale. Purtatoarea, amplificata si eventual limitata, sa se se aplice unor detectoare de produs care sa demoduleze separat cele doua benzi laterale. Auditia sa fie cu amplificator stereo, BLI in stanga si BLS in dreapta. De joaca, ca posturi de radio interesante pe US nu mai emit. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 Acum intreb si eu, ca average Joe. Radioreceptor AM inseamna, de regula, receptor comercial. Care are si US. De regula, aceste receptoare au o sensibilitate net inferioara unui receptor dedicat pentru radioamatori. Din experienta, un Grundig Sattelite (cred ca 400), pe care il posed, cu aceeasi antena pe care o folosesc si la transceiver (FT250), este mult mai surd. Nu se compara, desi Grundig are dubla schimbare de frecventa, PLL si alte minuni si clopotei. Il mai car dupa mine prin delegatii, este mai mult decat nimic. Iar FT-ul nu este foarte transportabil (oricum, in conditii de hotel nu prea am antena). De ce as face chestia cu amplif stereo, BLI intr-un canal, BLS in celalalt? Mai curand cu un amplif mono, si sa selectez ce banda o ascult. Desi ele sunt cam implicite. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 Pai sa transmiti 2 informatii diferite, a canale total diferite. Cu EMF500 poti face asta, cu 2 buc, un V si un N ambele cu pilot de 500KHz Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 ... se numeste ISB (Independent Side Band) iar in domeniul militar s-a practicat chiar si pentru 4 benzi laterale independente (4 ISB). Este unul din motivele pentru care echipamentele SSB comerciale si militare mai moderne nu foloseau un singur filtru cu comutarea purtatorului LSB/USB ci foloseau filtre independente pentru LSB si USB. De obicei se folosesc 2 sau 4 filtre dedicate care uneori sunt atent construite si specificate in ceea ce priveste neliniaritatea si abaterile caracteristicilor de amplitudine si de timp de intarziere de grup (compensate) , fiind destinate inclusiv transmisiilor de date (si erau ale naibii de scumpe). Nu stiu daca are treaba cu asta, dar Harris-ul RF-550 din anii '70 (2 ISB) are o demodulare SSB mai placuta decat orice am ascultat eu, inclusiv decat muuuulte trx-uri moderne chiar si cu DSP... toti carora le-am prezentat ramaneau cu gura cascata... Link spre comentariu
puriu Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 Asa se transmit in SUA programe stereo in UM (DSB-FC) compatibile cu receptoarele ordinare AM. Link spre comentariu
grosu99 Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 Acele module de subpurtatoare de la Harris la ce se foloseau ? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 25 minutes ago, Traian B said: ... se numeste ISB (Independent Side Band) iar in domeniul militar KSS1300 avea modul acesta de lucru Filtrele EMF cam din domeniul militar provin... Spre rusinea mea dar nu mai tin minte daca modul acesta de lucru este acceptat radioamatorilor... Link spre comentariu
yo3fhm Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 Vax: >> Eu as incerca un radioreceptor AM cu demodulare sincrona si separata pe cele doua benzi laterale. Suna ca si cand cineva ar spune ca "as incerca sa construiesc un motor ionic-conic-discoidal-simetric-focalizat" ! >> Cu filtrul de telegrafie sa separ purtatoarea Dar de ce cu filtrul CW si nu si cu un alt filtru ? >> si cu celelalte doua filtre (BLI+BLS) sa separ canalele cu informatia din cele doua benzi laterale. >>Purtatoarea, amplificata si eventual limitata, sa se se aplice unor detectoare de produs care sa demoduleze separat cele doua benzi laterale. >>Auditia sa fie cu amplificator stereo, BLI in stanga si BLS in dreapta. Imi exprim convingerea ca daca veti folosi QAM pentru asta s-ar putea sa aveti mai multe sanse de reusita... altfel, pana acum, ar fi fost plina banda de unde scurte de posturi AM stereo Hi-Fi... Cu bine, Cezar 1 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 NE561 asigura demodularea sincrona fara multe artificii, filtre purtatoare si alte balarii. A fost inventat deja, folosit, testat si merge excelent. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 Acum 8 minute, Ion_Bumbu a spus: NE561 asigura demodularea sincrona fara multe artificii, filtre purtatoare si alte balarii. A fost inventat deja, folosit, testat si merge excelent. Da, dar și amplificatoarele audio pe tranzistoare bipolare sau MOS-fet au fost inventate demult și au performante electrice mai bune decit cele pe tuburi și, cu toate astea, cele pe tuburi sint foarte apreciate și căutate. Deci argumentul tău de mai sus nu are prea mare însemnătate. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 (editat) Domnule, raspunsul este pentru @VAX, n`are treaba cu istoria, tubul si tranzistorul, este un integrat mult mai ambitios, este in fapt un circuit PLL cu un multiplicator suplimentar in el. Mi`ar place enorm de mult daca v`ati apleca asupra schemei si s`o implementati cu tuburi! Editat Decembrie 5, 2018 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 Eu nu sint fan tuburi dar respect părerile celor ce le apreciază. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 Eu sint fan doar al tuburilor de...peste 0,5Kg! 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum