Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

centrala Immergas - pierde presiunea


Taraxacus

Postări Recomandate

La o centrala Immergas se pierde presiunea. Am inspectat instalația si nu am gasit nicio pierdere dar este posibil sa se piarda pe undeva deci nu am exclus această cauză. Fac presiunea de 2-2,5 bari. cand porneste pe calorifer, presiunea ajunge la 3-3,2 si incepe sa dea afara pe la supapa de suprapresiune. Scot un pic de apa din instalație pana scade din nou la 2,5 și apoi functioneaza normal. după 2 saptamani, presiunea este iar sub 1 bar. Fluctuațiile bruște de presiune mă duc cu gandul ca nu am suficient aer in vasul de expansiune. Este posibil sa nu am aer suficient in vasul de expansiun? sa-i bag niste aer cu instalația goala pana la 1,5 bari ? In luna septembrie au venit niste mesteri au facut inspectia tehnica si au spus ca totul e in ordine. Instalația e pe teava de cupru si caloriferele sunt de fontă.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • doru3160

    6

  • YO9IBC

    2

  • Taraxacus

    2

  • Florian Ciobanu

    2

Top autori în acest subiect

Pai de ce sa bagi 1,5 bari in vasul de expansiune? Intreb si eu, pt ca daca nu e precizata in manualul utilizatorului valoarea presiunii din vasul de expansiune, cum s-a ajuns la aceasta valoare? Sau altfel spus, ce presiune este acum in vasul de expansiune (decuplat de la instalatie sau cu presiune zero pe instalatie)?

 

Link spre comentariu

nu am măsurat presiunea din vasul de expansiune. Am văzut mai demult la alta centrală ca mesterii au bagat pe la ventil cateva pompe. M-am gandit ca este nevoie de un pic de presiune pt a compensa dilatările. Totodată este posibil ca la compensare sa se faca vacuum in vasul de expansiune si instalația sa prinda aer sau sa nu poată compensa golurile.

Link spre comentariu

E doar folclor. Daca vrei sa rezolvi problema vasului de expansiune, verifica in primul rand ce ai, si vezi in cartea centralei ce scrie ca trebuie sa ai.La mine tot asa mi-a bagat un destept la ITP 1,5 bari ca asa stie el ca trebuie si pana nu i-am aratat ce scrie in foaia tehnica a centralei n-am putut sa-l conving ca nu e bine ce face.Ai grija ca masurarea presiunii din vas sa se faca cu membrana relaxata, deci fara presiune in instalatie.

Acum 8 minute, Taraxacus a spus:

Totodată este posibil ca la compensare sa se faca vacuum in vasul de expansiune si instalația sa prinda aer sau sa nu poată compensa golurile.

Aici m-ai pierdut...

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Peste  2,5  bari  parca  ,  supapa  de  presiune  refuleaza  ,  daca  nu  ar  refula  la  2,5  bari  ar  explada  vasul   !  Daca  creste  presiunea  mai  mult  de  2,5  bari inseamna  ca  aveti  probleme  cu  centarala  ,  probabil  schimbatorul  trebuie curatat  .  Nu  stiu  cum  se  numeste  exact  acel  schimbator  ,  nu  sunt  de meserie  insa  am  avut  exact  aceasta problema  cu  o  centrala  ariston  si  dupa  curatarea  schimbatorului  de  un  inginer  problema  a  fost  rezolvata  !  Deci  aveti  nevoie  de  un  meserias  bun  nu  de  tot  felul  de  carpaci  , si  eu  am  schimbat unul pana  am  gasit  pe  cineva  sa  ma  ajute  . 

Link spre comentariu

Lavynyu, supapa se suprapresiune, sau protectie, actioneaza la 3 bari.Asa scrie pe ea, si pana acum la toate centralele intalnite de mine, cam asta a fost.Nu trebuie retete de rezolvare.Fiecare cazan are particularitatile lui.Daca  presiunea in vas nu e cea care trebuie atunci variatiile de presiune de la cald la rece sunt mari si nu depind de gradul de colmatare al schimbatorului.Nu spun ca nu poate fi si ce spui tu, dar daca tot ai pomenit de inginer care ti-a rezolvat problema, atunci hai s-o luam inginereste.Nu te apuci de schimbator, pana nu elimini alte eventuale cauze. Deci revin, se masoara ce e in vas acum si se compara cu valoarea scrisa in foaia cu caracteristici tehnice a centralei.Dupa aia vedem daca mai e ceva de facut.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Acum 2 ore, doru3160 a spus:

Pai de ce sa bagi 1,5 bari in vasul de expansiune? Intreb si eu, pt ca daca nu e precizata in manualul utilizatorului valoarea presiunii din vasul de expansiune, cum s-a ajuns la aceasta valoare? Sau altfel spus, ce presiune este acum in vasul de expansiune (decuplat de la instalatie sau cu presiune zero pe instalatie)?

 

pe vasul de expansiune este trecuta presiunea de preincarcare si asa este de 1.5 bari , poti baga presiune cu instalatia depresurizata , sa nu bagi fortat ,  adica brusc , bagi cateva pompe mai stsi cateva secunde pentru ca daca este demult asa s-a lipit membrana de peretii vasului si se poate rupe cand se dezlipeste , unde sunt calorifere putine , gen apartamente eu am bagat presiune de 1 bar si nu am avut probleme

Link spre comentariu

Goleste instalatia de apa (cea de incalzire, adica caloriferele), si cu instalatia goala bagi 1 bar in vazul de expansiune (nu mai mult!!). Umpli instalatia cu apa pana la o presiune de 1,5 bar la rece, si pe urma pornesti centrala pe incalzire. Presiunea din instalatie, cand ajunge centrala in regim normal de functionare nu trebuie sa treaca de 1,8-2 bar maxim. Fa asa si mai discutam dupa... Succes!

Link spre comentariu

ok, vad ca fiecare spune ce vrea...unul e cu 1,5 bari, altul e cu 1bar.Eu nu mai spun nimic, faceti cum vreti, pt ca daca spun si eu 0,5 bari l-am incuiat de tot pe initiatorul topicului.Pana la urma e foarte daunator de citit in cartea centralei si vazut ce scrie acolo.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Trebuie cautat manualul de service al centralei. Acolo scrie exact ce si cum. Oricum, la toate centralele intalnite de mine presiunea in vas trebuie 1 bar, nu mai mult.

Link spre comentariu

Informatia asta o gasesti in documentatia livrata odata cu centrala, nu trebuie manual service.Tocmai ca presiunea in vas nu e aceeasi la oricare cazan, de asta spuneam ca e bine de citit.

Link spre comentariu

Mie mi s-a recomandat, de către o persoana ce făcea service la centrale, exact 1.2 bari, bineinteles cu centrala fără presiune pe instalație. 

 

Cel mai bine este de citit în cartea la centrala. Parte comica este ca eu am citit în cartea la centrala mea dar nu-mi amintesc sa fi văzut valoarea, oricum nu am reținut valoarea din carte. 

Link spre comentariu

Sunt modele  la care daca le bagi 1,5 bari, se comporta exact ca si cum n-ar avea vas de expansiune, adica ai variatie mare de presiune de la rece la cald.O valoare unica o tin minte cei care au de a face in general cu un singur tip de cazan, si atunci stiu ca nu gresesc, dar nu e universal valabil.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări