Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema simulare sursa.

Vizitator Andrei95

Postări Recomandate

Vizitator Andrei95

Am desenat in Multisim schema sursei 0-30V 0-3A a lui GeoMar si obtin la iesire cativa milivolti. Am vrut sa o simulez inainte de a o face practic dar nu imi dau seama ce am gresit.

Untitled.png

schem.gif

Componente_sursa_0-30v_0-3_A.jpg

Editat de Andrei95
Adaugare schema GeoMar + valori.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gsabac

6

• GeoMar

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sursa lui @GeoMar este bine conceputa si functionala, deci pentru inceput

postarea este promitatoare dar fara consecinte, deoarece nu ati inserat fisierul de simulare Multisim si nu ati mentionat la ce tip de analiza se obtin cei citiva mV.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Vizitator Andrei95

@gsabac

Imi cer scuze, nu m-am gandit pe moment sa pun fisierul de simulare. Il atasez acum.

Simularea am facut-o atat cu sarcina cat si fara. Am incercat sa modific din potentiometre limitele dar singurul lucru vizibil care se intampla este ca se aprinde LED-ul de supracurent.

Design1.ms14

Edit: Am observat ca in sarcina dispar si acei milivolti, voltajul este mult mai mic. Din ce am analizat(ca incepator) tensiunea nu trece de tranzistorul de putere, toata tensiunea (aprox 32V cade pe tranzistor) si vad ca in baza nu are tensiune suficienta sa se deschida dar nu pot depista cauza.

Editat de Andrei95
Mai multe detalii.
Link spre comentariu

Nu ati gresit nimic, vinovat se pare ca este modelul Multisim de circuit TL081 si char TL071 care consuma cam 17mA.

Schema simulata nu functioneaza deoarece curentul consumat de circuitele TL081P este prea mare si astfel tensiunea negativa este mica

si determina saturatia tranzitsrorului Q3 care blocheaza iesirea.

Daca am modificat valorile din redresorul de tensiune negativa, ca in fisierul din atasament, simularea functioneaza perfect de la circa 0V la 30V.

Design1-modificat.ms14

Succes!

@gsabac

Link spre comentariu

Ma gandesc la o simplificare, sa desenezi pe rand doar amplificatorul de eroare cu o referinta simpla si apoi doar amplificatorul de curent. Am vrut sa vad ce stie TINA si am pus o parte din sarcina prin MOS comandat triunghiular cu 50hz.

sursa082-b.jpg

Link spre comentariu
16 hours ago, Andrei95 said:

Mulțumesc pentru ajutor. Este utilă/necesară această modificare și pe circuitul fizic?

Deci va merge simularea corect, ca nu ati spus nimic, cum se regleaza tensiunea, curentul si cum scade tensiunea atunci cind puneti o sarcina de 2-3A?

Nu trebuiesc facute modificari fata de schema originala deoarece circuitul fizic consuma doar citiva mA, totusi o imbunatatire strategica implica o infasurare

suplimentara cu care sa se realizeze sursa de tensiune negativa de precizie cu LM7905 de exemplu, sau daca nu se poate un transformator auxiliar de 8 -12V.

Puteti testa si raspunsul la sarcina variabila de pina la 3A, asa cum v-a aratat @miticamy, cu protectia la curent si tensiunea reglate corespunzator

si sa postati raspunsul tranzitoriu, ca in diagrama anterioara, unde se vede maximum 700uV. Acest raspuns depinde foarte mult de schema,

de frecventa de comutatie a sarcinii, de valoarea si tipul condensatorilor de iesire si de citi sunt pusi in paralel, pentru un ESR cit mai mic.

Probabil ca in proiectul lui @GeoMar se specifica folosirea mai multor tranzistori in paralel, daca nu atentie,

schema are o problema de disipare termica, deoarece la tensiune mica pe iesire si 3A in sarcina, de exemplu la incarcarea unui acumulator de 1,2V cu NiCd sau

2V cu plumb sau 4V cu LiPo, etc. puterea disipata pe tranzistor este de circa 100W, ceea ce este imposibil cu un 3055 si de aceea trebuiesc pusi cel putin 3 tranzistori,

cam egali si cu rezistente de echilibrare in emitori, pe un radiator mare, sau pe un radiator mai mic dar ventilat puternic.

Deasemenea si tranzistorul driver trebuie inlocuit cu unul mai fortos.

O alta problema este tensiune la limita a circuitului TL081 care este de maximum 36V, tensiune care este depasita de de tensiunea de alimentare,

care este spre 40V . Adica 36V pozitiv +5V negativ, dar poate in schema originala s-a folosit un circuit special, trebuie vazut sau intrebat.

@gsabac

Link spre comentariu
Vizitator Andrei95

@gsabac

Tin sa specific inca o data ca sunt incepator. Si imi cer scuze daca sunt stresant.

Simularea functioneaza acum. Am pus o sursa de curent variabila pentru a vedea cum variaza tensiunea. La un curent de 3A tensiunea scade pana la 24V. Daca se depaseste curentul sursa intra in protectie iar voltajul la iesire ajunge la -700 mA.

In legatura cu tranzistorul de putere, am mai citit in alta parte si se recomanda sa se puna cel putin 2 tranzistori de putere.

In cazul tensinuii pe TL081 ce recomandati? Nu am vazut ca GeoMar sa fi specificat ceva despre modificari.

Atasez si link catre blogul lui GeoMar de unde am luat schema: http://hobby-geomar.blogspot.com/

Multumesc inca o data pentru ajutor. 

Link spre comentariu

Eu aveam schema cu un integrat de 44V:

The MC33071/72/74, MC34071/72/74 series of devices are
available in standard or prime performance (A Suffix) grades and are
specified over the commercial, industrial/vehicular or military
temperature ranges. The complete series of single, dual and quad
operational amplifiers are available in plastic DIP, SOIC and TSSOP
surface mount packages.
• Wide Bandwidth: 4.5 MHz
• High Slew Rate: 13 V/ms
• Fast Settling Time: 1.1 ms to 0.1%
• Wide Single Supply Operation: 3.0 V to 44 V

La Timisoara este TL34072DG cam la 4 lei.

33jr5tj.gif

https://www.eevblog.com/forum/beginners/power-supply-design-(2)/?action=dlattach;attach=107135

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

De ce la simulare scade tensiunea de la 17V la sub 9V, cind consumul creste de la 0,85A la 3A.

In realitate ar trebui sa scada doar cu citeva sute de mV, deoarece curentul prin zener este acoperitor.

@gsabac

Link spre comentariu

Limitarea de curent inseamna scoaterea din functiune a amplif de eroare de catre amplif de curent. Aici nu avem amplif de eroare dar principiul este acelasi-amplif de eroare scoate din circuit referinta de tensiune, adica prin zener nu mai trece curent. Valoarea tensiunii de iesire este data de divizorul R4/R11 intre referinta amplif de curent si cat cade pe sunt.

sursa082-lim 1kxx.jpg

sursa082-lim 1kyy.jpg

Link spre comentariu

Multumesc, acum am inteles functionarea si ca semnul ca de masa notat J1 este de fapt o conexiune intre rezistenta R5

prin care se controleaza curentul de limitare si R11.

Se observa ca tinarul incepator nu a mai dat nici un semn ca il intereseaza topicul, probabil ca s-a apucat sa o realizeze practic.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări