Vizitator Andrei95 Postat Noiembrie 22, 2018 Partajează Postat Noiembrie 22, 2018 Aș vrea și eu, dacă este cineva dornic sa ma ajute, o schemă pentru o sursă reglabilă (atât tensiune cât și curent). Țin să precizez că sunt începător. Eu personal m-aș apuca de sursa din revista conex(septembrie 1999) dar nu prea găsesc transformatoare mai accesibile pentru ea. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 22, 2018 Partajează Postat Noiembrie 22, 2018 (editat) Depinde și de ce transformator deții, sau de ce domeniu de tensiune/curent dorești. Dacă deții un anumit transformator, cauți o schemă care să ,,se pupe,, cu datele trafului.Dacă nu ai încă traful, te hotărăști asupra unui domeniu de tensiune/curent în care vei folosi sursa.Aici pe forum s-au discutat destule scheme, sunt proiecte complete de unde să alegi. Editat Noiembrie 22, 2018 de validae Link spre comentariu
Vizitator Andrei95 Postat Noiembrie 22, 2018 Partajează Postat Noiembrie 22, 2018 Transformator nu am, as vrea sa cumpar. As vrea sa stiu daca e mai ok sa fac o sursa in comutatie fata de una liniara. Ma intereseaza si care m-ar costa mai putin(nu e un factor decisiv). Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 22, 2018 Partajează Postat Noiembrie 22, 2018 Există circuite integrate cu care ai putea face o sursă în comutație eficientă și cu mai puține componente.Dar pe de altă parte, sursele în comutație generează zgomot în aparatura mai sensibilă, cum ar fi radiourile sau amplificatoarele, iar reducerea zgomotului poate fi o problemă pentru un începător, cu o sursă liniară nu ai problemele de zgomot, doar de randament și disipare a căldurii elementului regulator serie... Link spre comentariu
modoran Postat Noiembrie 22, 2018 Partajează Postat Noiembrie 22, 2018 (editat) Cumpara o sursa gata facuta de la prietenii nostri chinezi si ai rezolvat problema, mai ales daca esti incepator. Vei iesi mai ieftin. Alea din 1999 sunt depasite total, chinezul cu 5$ iti da sursa reglabila ceva de genul 0 - 30V la 5A cu radiator inclus ( de dimensiuni mici ca oricum nu se incalzeste prea tare ) si reglaj de tensiune si curent. Ce vrei mai mult ? Editat Noiembrie 22, 2018 de modoran Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 22, 2018 Partajează Postat Noiembrie 22, 2018 Experienta acumulata valoreaza mai mult decat produsul in sine. LM317, LM723, L200. Astea sunt niste integrate care te pot ajuta la inceput. Niste tranzistori mai de doamne-ajuta si ceva radiatoare. Restul de piese marunte nu pun probleme. Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Noiembrie 22, 2018 Partajează Postat Noiembrie 22, 2018 @modoran, cei 5A sunt si ei chinezesti, nu? eu unul nu am avut o astfel de sursa, insa un cunoscut de-al meu a avut ceva similar, la vreo 3A si abia daca putea sustine un 2A (asta cu radiatoarele incinse rau). dar bine, cu ceva upgrade-uri, s-ar putea pleca si de la o sursa din aia. si ca sa fiu si on-topic, eu mi-am facut sursa reglabila cu atmega8...cauta prin postarile mele si vei vedea despre ce e vorba. insa acel proiect nu prea e pentru incepatori (nu ca as fi eu unul avansat). a doua propunere ar fi tot o sursa liniara, nu mai stiu exact site-ul, dar daca il pui pe gogu sa caute 0-30V 0-3A power supply sigur te duce unde trebuie. cat despre traf, gasesti la DD.. un traf la vreo 4A si 24V, la vreo 120 lei cred. eu pe ala l-am folosit la sursa mea si nu am avut probleme cu el. succes! Link spre comentariu
modoran Postat Noiembrie 22, 2018 Partajează Postat Noiembrie 22, 2018 Nu-s deloc chinezesti, eu am cumparat-o pe asta, merge si mai mult, e bazata pe XL4016, mai are un LM358 si dioda dubla pe secundar: https://www.ebay.com/itm/DC-DC-CC-CV-Buck-Converter-Step-down-Power-Module-7-32V-to-0-8-28V-12A-300W-DT-/262571126521 Link spre comentariu
Galagie Postat Noiembrie 23, 2018 Partajează Postat Noiembrie 23, 2018 Eu as merge o pe o sursa liniara cu traf clasic. Cele in comutatie sunt mai zgomotoase Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 23, 2018 Partajează Postat Noiembrie 23, 2018 Andrei mergi pe o sursa liniara. Intra pe topicul din link si alege-ti de acolo un proiect, o schema care ti se pare mai pe placul tau: https://www.elforum.info/topic/97183-scheme-alimentatoare/ Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum