Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solutie pentru corodare

deagle_alin

Postări Recomandate

Salut,Am acasa cam 400ml de HCL(acid clorhidric) si as vrea sa stiu in ce proportie ar trebui amestecat cu H2O2(apa oxigenata) pentru a coroda.Pentru ca la posirca din magazin trebuie sa stau juma' de ora :smt013.Vreau sa stiu cate parti de H2O2 la o parte de HCL sau invers :smt001 .MUltumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• deagle_alin

4

• yo9hrb

3

• Stefan

3

• Blind

3

Top autori în acest subiect

Sa moara chimia...

Acidul clorhidric nu reactioneaza cu anumite metale pentru ca este un acid slab. http://ro.wikipedia.org/wiki/Acid_clorhidric

Imi pare rau ca nu gasesc pe net (poate pt ca nu mai stiu denumirea exacta) seria de activitate a elementelor chimice (hidrogenul fiind considerat referinta) ca sa te poti holba in voie si sa vezi ce poate si ce nu poate face fiecare acid, in functie de elementele sale componente.

Bine, taria unui acid mai depinde si de raza atomica a moleculei, bla bla bla, neinteresant.

Ce e important: nu poti sa faci ceea ce ti-ai propus cu acidul clorhidric (si in clasa a 6-a se faceau astfel de experimente, reactia dintre acizi si metale...dar nu mai conteaza)

Link spre comentariu

In mod normal blind are dreptate, ca acidul clorhidric nu reactioaneaza cu cuprul, dar un amestec de HCl cu apa oxidenata (de concentratie minim 30%) va reactiona si inca foarte rapid. Un raport in care sa le amesteci nu iti pot spune ca nu am gasit, singura cale e sa experimentezi si sa vezi ce raport e optim, eu as incepe cu un raport HCl:apa oxigenata=2:1

SA AI MARE GRIJA LA MANIPULAREA ACIDULUI CLORHIDRIC SI A APEI OXIGENATE CONCENTRATE!!!

Link spre comentariu

HCL-ul este foarte concentrat (minim 50%) pentru ca fumega foarte mult daca il torn intr-un castron, zici ca este HNO3 fumans.O sa experimentez sa vad, dar nu as vrea sa il stric. :|

Link spre comentariu

Nu are cum sa fie 50%, concentratia sub care se gaseste este de 35-37%. Pai experimentezi cu cantitati mici, nu incerci cu 500 mL, dar nu ai zis ce concentratie are apa oxigenata, pt ca daca e aia din farmacie nici nu te mai obosi, ca aia nu e buna pentru asa ceva.Si ai grija cui mai spui ca ai HCl pt ca e pe lista cu precursori.

Link spre comentariu

Nu are cum sa fie 50%, concentratia sub care se gaseste este de 35-37%

Nu e adevarat, depinde de unde il iei :yawinkle: daca il iei direct de la sursa sau vreo fabrica ceva atunci gasesti foarte concentrat.Eu am de 80% de la o ruda de la o forja, il folosesc ca sa decapez inox.Pentru cablaje tot clorura ferica e mai buna tocmai din cauza ca merge mai greu corodajul, oricum eu asa m-am obisnuit.Aceeasi ruda coroda cablaje in baia de decapare de la forja si mi-a spus ca trebuia sa aiba grija cat sta cablajul acolo pentru ca incepea sa manance si cuprul de sub marcaj(marker-ul sau smoala pe care o folosea el sa traseze).
Link spre comentariu

Cu apa oxigenata nu faci mare lucru. Cere la farmacie PERHIDROL. E tot apa oxigenata, dar in concentratie mai mare.In tinerete faceam cablajele cu HCl si cu PEROGEN tablete.(se gaseau in trusele de la mastile de gaze). Perogenul se folosea ptr. producerea apei oxigenate din apa normala, dar comprimatele puse in acid aveau marele avantaj ca nu-l diluau absolut deloc.Pune intr-o tavita acidul, bagi si cablajul apoi torni LANGA cablaj (nu pe el) perhidrol (sau ce ai). Urmaresti sa nu "fiarba" foarte violent ca-ti strica traseele. Bafta!

Link spre comentariu

Acidul pe care il am il folosea la decapat table numai ca ei il diluau sau il "stingeau" cu zinc.Apa oxigenata este cea de la farmacie :smt087.O sa caut PERHIDROL sau PEROGEN.Pana atunci ma apuc acum sa eperimentez putin cu cea de al farmacie.

Link spre comentariu

pe clorura ferica care o am eu scrie concentratie de 38% si corodeaza ff.bine ,nu am probleme .dar placuta o asez cu fata in jos plutind pe clorura si cu ajutorul unui uscator de par (feon) incalzesc si agit in acelasi timp clorura (curentul de aer cald formeaza valuri care ajuta la corodare ) :smt003

Link spre comentariu

Parerea mea este ca te cam complici. Nu vreau sa ma intelegi gresit, dar sa zicem ca acidul il primesti moca, oricum mai trebuie sa cumperi perhidrolul plus ca dupa aceea trebuie sa experimentezi sa fie concentratia corecta plus ca lucrezi cu acid concentrat. Am trecut si eu prin asa ceva cand corodam placile cu acid azotic concentrat 80% primit de la un combinat chimic, nu era prea amuzant.

Link spre comentariu

Intrebare de baraj: cu ce vopsesti cablajul? Si eu am trecut prin faza de HNO3 (coroda foarte repede, uneori prea repede). De combinatia de HCl cu perhidrol am auzit, dar nu am experimentat. In schinb am ramas la clorure ferica, poti desena cablajul cam cu orice (marker, PnP, foto). Si daca stai 30...45 min. pana se corodeaza... cate cablaje vrei sa produci pe minut? In regim de amator se preteaza foarte bine.

Link spre comentariu

Solutia mea de clorura ferica e foarte folosita. Fac destul de rar cablaje, si cand ajung pe la magazin uit sa-mi iau solutie noua. Cred ca trebuie sa o arunc pe aia veche, altfel nu-mi cumpar alta :smt003

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări