Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema amplificator audio

Postări Recomandate

buna. am de proiectat un amplificator audio care sa contina amplificator operational sau un integrat. schemele pe care le.am vazut mi se par fie prea simple, fie prea complicate. cineva cu o scema asa si asa? nu vreau scheme din data sheet urile integratelor, sunt simple alea. multumesc.

Editat de mircea calin
titlu si sectiune gresite
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Și încă n-ai aflat cum se poate pune un potențiometru de volum la intrarea unui amplificator ? Dacă te pregătești pentru o carieră în electronică, eu te sfătuiesc serios să-ți schimbi opțiunile.... 

La ce nivel de documentație tehnică se poate găsi acum pe internet, numai cineva care nu are absolut nimic în comun cu electronica poate spune că nu a găsit ceva util. Sau cineva căruia îi e prea lene să caute singur și vrea ceva ,,pe tavă,,....

Editat de validae
Link spre comentariu

nu ma pregatesc de o cariera in electronica, ci in electrotehnica,

ma preocupa in principiu masinile si aparatele electrice, si lucrez de ceva vreme si la instalatii interioare. 

dar am si asa ceva la facultate si trebuie facut proiectul..

scuze ca poate e banal ce cer, nu e neaparat afinitatea mea.

va rog scrieti.mi doar cei care ma puteti ajuta.

Editat de Tincu Ioan
greseala
Link spre comentariu

Tensiunea maximă (recomandată în fișă) de alimentare (diferențială) a lui TDA2030 e de +/-18V. Prima schemă a colegului are alimentare nesimetrică, de aceea poate avea 44V.În link-ul pus de mine mai înainte (și pe care nu l-ai accesat se pare) sunt date și ceva explicații: https://www.schemeelectronice.com/311/amplificator-putere-40w-tda2030-bd711-bd712/

Editat de validae
Link spre comentariu

Fiindcă tensiunile nominale uzuale sunt de 12V (prea mică în cazul nostru), 25V (prea aproape de limită), 50V, 63V, 100V....deci putea folosi orice condensatori cu tensiunea de lucru între 50-100V.Dezavantajul unor condensatori cu tensiune de lucru prea mare e volumul ceva mai mare, deci trebuie găsit un raport între volum și siguranță, nu mai zic de costul mai ridicat...

Link spre comentariu

Va multumesc foarte mult pentru suportul acordat. sper sa nu fiu enervant cu toate intrebarile pe care le pun.

in vederea alegerii transformatorului corect, presupun ca puterea acestuia este in stransa legatura cu puterea la iesire a amplificatorului, dar cred ca in intreg circuitul apar pierderi produse in special de efectul joule. vreau sa il alimentez la 24 de volti nesimetric. am gasit la un pret bun un traf 230 primar 24 secundar si 63 VA. ar fi bun? ar fi frumos daca ar sti cineva sa.mi spuna ce se intampla daca pun un traf de exemplu de 100 VA in aceeasi aplicatie. multumesc

Link spre comentariu
Acum 45 minute, Tincu Ioan a spus:

......am gasit la un pret bun un traf 230 primar 24 secundar si 63 VA. ar fi bun? ar fi frumos daca ar sti cineva sa.mi spuna ce se intampla daca pun un traf de exemplu de 100 VA in aceeasi aplicatie. multumesc

Ar fi mult mai bun , dar sa respecti tensiunea de alimentare a schemei ce-o doresti a construi.

Link spre comentariu

Pai priveste traful ca pe un motor. Cu o Dacia nu poti transporta 40 persoane, dar cu un autocar de 40 persoane poti plimba 4 turisti. Cu traful de 63W poti obtine sa zicem 40W in boxe iar cu traful de 100 poti trage mai mult dar sa-ti permita ampliful. 

Si pe forum se face confuzie intre electricitate si electronica. La scoala se incepe studiul curentului electric fara sa se aminteasca de tranzistori si lampi. Tensiunea, curentul,  Legea lui Ohm, puterea, traful nu au legatura cu electronica decat ca au primit de la aceasta mijloacele de a se manifesta in diversitatea formelor pe care le intalnim zilnic.

Vrei in boxe 100W? Cineva trebuie sa-ti dea energie ca altfel am pune baterii de 9V. Traful este intermediarul intre consumator si retea. Toata lumea vede ca amplifurile au radiatoare care se incalzesc. Traful trebuie sa dea si puterea pierduta prin caldura deci cauti cu Google randamentul in clasa AB. Daca traful este mai mare nu este teoretic o problema pt ca ampliful da P=U^2 : R, el are treaba cu tensiunea de alimentare si cu sarcina, ampliful nu masoara greutatea miezului sa vada daca are 500g sau 2kg.

Ca si la motor, vrei sa te plimbi doar ajunge un motor de 100cmc. Vrei sa cari mobila ai nevoie de unul de 3000cmc. Asa si ampliful, vrei 10W- folosesti tranzistor de 2A. Vrei 50W, fol. tranz de 10A. Solicitarea amplifului inseamna de fapt solicitarea finalilor rezultata din formula pusa inainte. Degeaba traful ar putea sa dea 500W daca tu ai protectie la ampliful de 100W care eventual il poate si deconecta daca insisti sa-i ceri mai mult.

Ce naiba ca puterea este definita si la arme, si la sportivi, si la dezastre naturale, ce o fi asa complicat la amplificatoare, doar ca are numele pompos de "electronic"?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări