Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sarcina activa reglabila => Proiect didactic

Postări Recomandate

Util ar fi sa-i implementezi intrare de comanda in curent 4-20mA sau in tensiune, cred ca 0-10V este standard industrial. Poti baga semnal extern pentru teste dinamice. Poti testa surselede alimentare cu semnal audio sau cu ce forma de unda doresti.

Am o sarcina electronica Kikusui PLZ 300W daca-mi amintesc bine stie 60V / 60A, excelenta pentru teste dinamice, are un generator incorporat,  dar nu are intrare de comanda externa. Uneori am simtit nevoia.

Link spre comentariu

La ce a spus @Marian poate as adauga si eu niscai comentarii:

- shuntul (Rs) de 12,5 miliOhmi este unul cu valoare mica, din start te gandesti la un OA cu offset mic daca folosesti asa-ceva.

Avantajul valorii mici este disipatia mica, doarece sa zicem la 10A nu ai cadere decat de 0,125V. Asta duce si la pierderi mici (ce cade pe shunt este pur si simplu pierdere termica) / gabarit mic / emisie mica de energie in carcasa, si asa ai mult de disipat.

- mai este foarte important curentul minim la care se doreste funcrtionarea.

Se spunea chiar de 1mA.

Pai la curentul asta pe shunt cad 12,5uV, adica cu "offset tipic de 2,4uV" vei vedea ceva. Dar asta este cu un chopper.

Cu un OA de performanta poate ai offset de 0,1mV, deci ce iti aduce shuntul este de multe ori ingropat de acel offset.

Nici nu se poate vorbi de vreun fel de LM324.

Link spre comentariu

Acuma se intelege de ce am ales chopper.

Greu de crezut totusi ca voi putea obtine o rezolutie asa mica ( s-ar pierde prin zgomot tensiunea de pe shunt ), depinde si de cat de buna va fi rezolutia digitala.

Posibil sa trebuiasca sa ma multumesc cu un curent minim ceva mai mare, poate 10 sau 100mA, om vedea la testele cu partea digitala integrata.

LE: @Ovidanie interesanta sugestie, multumesc, cred ca am s-o implementez :)

Link spre comentariu

Salut.

Am testat acum sugestia lui @Ovidanie:
Test-V2-3.png

Semnalul de control este redresat si aplicat in loc de Vref.

Oscilograme cu curentul prin mosfet ( prin shunt ):
DS1-Z-Quick-Print1.png

DS1-Z-Quick-Print3.png

DS1-Z-Quick-Print4.png

DS1-Z-Quick-Print5.png

DS1-Z-Quick-Print6.png

DS1-Z-Quick-Print7.png

DS1-Z-Quick-Print8.png

DS1-Z-Quick-Print9.png

SR-ul chopper-ului nu-i foarte mare, deci n-or sa poata fi testate frecvente semnificative, dar asa cum se vede dreptunghiuara de 20khz inca arata ok, si e deajuns in opinia mea.

Rotunjirea de la baza e de la dioda, dar poate fi inlocuita cu un redresor cu AO si eroarea aia o sa dispara.

Interesanta functie :)

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Din pacate nu.

Si nici nu stiu cand o sa fie.

Partea de sarcina activa in sine este testata si optimizata, dar e doar o mica parte din ce vreau eu sa fac si nu e timp pentru restul ( nici macar nu m-am decis asupra partii digitale ).

Deci imi pare rau dar...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări