Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sarcina activa reglabila => Proiect didactic

Postări Recomandate

Nu-i sursa, e sarcina ( current sink ), adica trage curent din sarcina, nu conduce curent catre sarcina.

Apoi, 324? Pe bune?

Uita-te si tu in pdf-ul AO pe care il pun eu, e la ani lumina fata de martoaga de 324. :rade:

Oricum nu asta era ideea, ca spatiu si dispunere este oricum mult mai optim cate o capsula diferita pentru fiecare mos, decat cateva capsule cu cate 4 AO.

Problema este risipa pe care eu o gasesc nejustificabila, nu se lucreaza decat in DC.

Nu ma indoiesc de potentialul de performanta mai bun, dar nu merita, nu in cazul meu cel putin.

Daca cineva vrea totusi sa abordeze treaba asta e liber sa o faca, se poate folosi de ce pun eu aici si doar sa adauge cele in plus, conceptual lucrurile raman la fel.

Link spre comentariu
Acum 31 minute, BRANCA a spus:

dar nu ştiu cât de precisă e măsurătoarea...

Nici nu stiu daca este foarte relevanta precizia masuratorii, adica ce afiseaza panelmetrul sarcinii. Panelmetrul integrat de mine in acea sursa este unul clasic cu Atmega, asa ca precizia masuratorii nu este extraordinara. Intotdeauna sunt diferente intre afisajul de pe panoul sursei si afisajul sarcinii deoarece inevitabil mai sunt niste conexiuni, contacte, fire de legatura, etc. Dar nu este un dezastru daca pe sursa citesc 24V si 5A iar pe sarcina citesc 23.7V si 4.8A. 

Initial am vrut sa fac acea sarcina doar ca modul analogic, deci fara afisaj, apoi m-am hotarat sa o digitalizez pentru ca se poate :reytre dar in special pentru controlul temperaturii. Era nevoie deoarece am ales sa folosesc un sistem de radiatoare dintre cele mici fata in fata, gen tunel, pe care le vinde @Toni Marginean, un sistem de racire compact care a incaput la milimetru intr-o carcasa pe care o aveam disponibila.

Referitor la LM324 nu pot comenta afirmatia lui @Marian, am folosit ce am avut la indemana, dar, daca asta va deveni o prioritate pentru mine, nu ma opreste nimeni sa pun un amplificator operational mai performant.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Stiu ca la momentul cand construia @zvonacfirst sarcina activa am contribuit si eu cu ceva sfaturi de chibitz...

Insa, din ce imi amintesc, in pozitia respectiva LM324 era suprem:

- in primul rand ca merge la tensiuni mai mari decat 5V cum fac multe OA mai "avansate" drept care putea comanda direct porti de mosfet uzual fara a recurge la translatie de tensiune sau mosfeti logic-level.

- off-setul este mult mai mare decat OA mai "avansate", dar oricum asigura precizie bine peste 1% in montajul respectiv unde compararea se facea la sute de mV. Adica era suficient de bun.

- intrarile pot lejer sa functioneze pana la railul negativ, deci mergea la fel de bine ca un OA adevarat rail-to-rail cu alimentare asimetrica.

- iesirea nu este rail-to-rail, dar se preteaza perfect pentru comanda directa a mosfeturilor normale (cum spuneam mai sus).

- 4 OA/ capsula era exact cat era necesar.

In concluzie este inutil si costisitor fara a aduce beneficii sa schimbe respectivul IC.

Link spre comentariu

Haideti va rog sa nu ne imbatam cu apa rece, 324 e nimic mai mult decat varianta cvadrupla a 358, este un AO din gama "jellybean" care exista de zeci de ani si probabil va mai exista si de acum inainte multi ani, e bun pentru chestii simple si generaliste, fara pretentii, insa doar atat, offset-ul enorm, sr-ul si rejectia foarte mici, zgomotul mare, etc... sunt chestii care il fac incompatibil cu performanta, iar eu aici vreau si precizie, nu doar functionalitate. 

Tot respectul pentru ce a facut @zvonacfirst, nu vreau sa-i denigrez realizarile insa 324 nu-i compatibil cu proiectul meu.

Link spre comentariu

Asta este evident, eu ma refeream strict/numai la aplicatia specifica a lui @zvonacfirst unde IC respectiv se potrivea perfect. Numai pentru respectiva aplicatie, eu nu vad ratiune de a schimba ICul (daca asta se sugera).

Daca doresti precizie este evident ca parametrii lui 324 nu ajung si oricum nici economia nu ar merita...

Link spre comentariu
Acum 1 minut, Marian a spus:

sper ca-i o gluma...:rade:

Îmi cer scuze dacă asta s-a înțeles. Nu îmi permit sa fac astfel de glume. Proiectul este unul serios, cum as putea sa glumesc? Am scris doar ca as fi curios sa vad acel test. Este posibil ca un user, unul ca mine de exemplu, care dorește sa realizeze acest proiect nu își permite un AO scump, iar 324 ar fi o alternativa accesibila. 

Link spre comentariu

Ok pai am testat acum 2 ani cu LM358, vezi cu cateva pagini in urma.

E functional si stabil, daca n-ai pretentii atunci e deajuns.

Hai sa-ti explic ceva.

Valoarea echivalenta a shuntului in cazul meu e de 12,5mOhm.

Daca vreau sa trag cu sarcina mea 1A ( spre exemplu ) atunci o sa am pe shunt 12,5mV.

LM324 are un offset tipic de 3mV, ceea ce inseamna deja 24% din tensiunea de pe shunt, deci o eroare de cam un sfert din valoarea citita.

MCP6V51 e chopper, poti cauta informatii mai multe pe gugle despre ce si cum e un AO chopper, dar simplist vorbind este acel AO care are un circuit intern de corectie activa a offset-ului, obtinandu-se valori excelente la acest capitol.

MCP6V51 are un offset tipic de 2,4uV, ceea ce inseamna sub 0,02% eroare in aceleasi conditii ca mai sus.

Cu el si cu shunturi de precizie, curentul se poate masura cu precizie comparabila cu a multimetrelor.

Tocmai asta e ideea, am spus deja, un afisaj bine pus la punct si calibrat, te scuteste la masuratori de minim 2 multimetre, iti indica precis si tensiunea pe sarcina ( ca ea conteaza, nu tensiunea de la sursa, diferenta constituie eroarea de pe firele de legatura ), si curentul prin sarcina, si poti calcula precis in soft si puterea trasa cu sarcina, deci indiferent de provenienta sursei de test, stii de fiecare data acesti parametri si scapi de necesitatea inserierii unui ampermetru cu sarcina si de montarea unui voltmetru in paralel cu aceasta. 

MCP are si curentul pe intrari mult mai bun, atat cel de offset cat mai ales cel de polarizare care e cu aprox un ordin de marime mai bun ( nu ca ar conta foarte mult aici ). Rejectia e mult mai buna ( atat de mod comun cat si de pe alimentare ). Zgomotul e de mai bine de 3 ori mai mic, si cand ai tensiuni asa mici pe shunt asta conteaza.

Dar cea mai relevanta comparatie e pretul, 324 costa la TME si sub 1 leu pentru o capsula cu 4 operationale, MCP costa 9 lei pentru unul singur...

Eu le am deja deci n-am nici un motiv sa nu le folosesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări